Ficklampa: Bäst i Test – Hitta den bästa ficklampan här

Även om vi under de längsta sommardagarna har solljus sent in på kvällen är det stora delar av året som det är det motsatta. Och om du precis som jag gillar att röra dig i skog och natur under större delen av året kan det vara bra att ha med sig en ficklampa i packningen för de gånger de blir lite sent och mörkret faller sig på. Då kan det kännas skönt att ta fram ficklampan så att vi kan se var vi sätter fötterna.

Maglite Mini PRO LED

BÄST I TEST
  • Bra ljusstyrka
  • Låg vikt
  • Prisvärd

Olight Javelot Pro

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Riktigt kraftfull
  • Räckvidd på över 1km
  • Upp till 8 dagars batteritid

Urberg Flashlight Zoom LED

BÄSTA BUDGETVAL
  • Billig
  • Låg vikt
  • Okej ljus

Och en ficklampa är inte bara bra för att ha med sig i packningen för sina friluftsäventyr utan är något som alla bör ha liggandes hemma och i stugan. Även om samhället har kommit långt så sker strömavbrott lite nu och då och det kan då vara bra att ha möjlighet att lysa upp där hemma.

Det finns väldigt många modeller och tillverkare på marknaden så det kan vara svårt att veta vilken ficklampa man ska välja. Så i den här artikeln har vi kollat på 8 populära modeller för att hitta den bästa ficklampan.

1. Maglite Mini PRO LED

Maglite mini pro är den bästa ficklampan
ButikPris 
595:-Till Butik

På första plats hittar vi Maglite mini PRO som har lyckats med bra ljus i litet format. För oss som har med ficklampan på vandringen är den här perfekt då den enkelt får plats i väskan. En populär modell och Maglite som företag har ett väldigt gott rykte för sina ficklampor. Och så även med den här modellen. Många goda recensioner där främst styrkan på ljuset lyfts fram för att vara så liten. Till priset så är det här den bästa ficklampan vi hittat.

Så hur bra är då ficklampan? På pappret har den en ljusstyrka på 272 lm och en räckvidd på 163m. Och även om det inte är några fantastiska siffror i sig så ger sig mini PRO ifrån sig ett bra ljus och fyller helt klart vårt behov. Vi ett justerbart fokus som gör att vi kan få riktigt bra ljus där vi behöver det. De två AA-batterierna räcker i ungefär 2,5 timmar.

Det är inte en vattentät modell men kommer med en IPX4 klassificering som innebär att den klarar av att vatten rinner över den utan att den ska gå sönder. Så regn är inga problem men doppa den inte i sjön.  

Och med den låga vikten på 117 gram så är det här inget problem att bära med sig på färden. Då den dessutom är nätt och kompakt som även fungerar bra att ha liggandes i exempelvis handfacket på bilen eller i andra mindre utrymmen.

Gjord i aluminium är det en robust och kompakt liten lampa som jag gillar starkt. Den passar till flera ändamål och ligger bra i handen. Ljuset är inte på något sätt extremt men tillräckligt starkt för att klara de allra flesta behoven. Så till det här konkurrenskraftiga priset är den en solklar vinnare.

Spela videoklipp

2. Olight Javelot Pro

ButikPris 
1 995:-Till Butik

Om det är så att du inte tycker att en vanlig ficklampa duger utan att du vill ha något mer extremt så är Olight Javelot Pro modellen för dig. Med ett riktigt kraftfullt ljust med flera lägen är det här modellen om du vill lysa upp din omgivning. Tillverkad av hög kvalité och ett pris som matchar detta placerar modellen i premiumsegmentet. Men har du pengarna att spendera så kommer den här modellen vara mycket intressant.

För en modell som ska vara gjord för det bästa så förväntar vi oss också resultat. Och med en ljusstyrka på 2100 lm och en räckvidd på över en 1 km så är det här ett monster. Självklart behöver man inte alltid ha högsta styrkan på då den kommer med fyra olika nivåer. Ficklampan kommer med två integrerade uppladdningsbara batterier på 3500mAh vardera. På högsta styrkan räcker det här i strax över 10 minuter. Men vill du spara på krafterna kan den på den lägsta effekten vara igång i hela 8 dagar.

Olight Javelot Proär gjord för att kunna användas i tuffare miljöer. Den är både stöt och vattentålig. Och med sin IPX8 klassificering så är den vattentät på upp till två meters djup.

Vikten ligger på 380gram och är 25 cm lång. Så den är kanske inte optimal för den som ska vandra lätt och kompakt. Men den har ett bra grepp och är enkel att hantera.

Det här är en ficklampa för den som vill kunna se långt och söka av stora områden. Det kan till exempel vara vid jakt eller räddningsuppdrag. Eller bara för att det är roligt. Men klart är i alla fall att det här är en riktigt häftig ficklampa som är bäst i sin prisklass.

Spela videoklipp

3. Urberg Flashlight Zoom LED

Bästa budgetficklampan är urberg zoom
ButikPris 
199:-Till Butik

Om du inte är ute efter några konstigheter utan bara vill ha en vanlig ficklampa som fungerar bra så är den här ficklampan från Urberg valet. För endast ett par hundralappar får vi en ficklampa med bra ljus och finesser. En modell som kanske inte är jättevanlig men som är lätt att förstå sig på och passar bra till både vandring och att ha liggandes hemma. Den bästa budgetlampan vi har hittat.

Ljusstyrkan ligger på 300 lm och ger oss en räckvidd på 180 m som mest. Vi har tre olika ljuslägen som är stark, svagt och blinkande. Utöver detta hittar vi även en justerbar zoom. De tre AAA-batterierna räcker för att driva lampan i upp till 18 timmar om vi väljer något av de snålare lägena.

Även om det här är en budgetvariant så kommer den med en IPX4 klassificering som säger att den tål att utsättas för rinnande vatten(stril). Så du behöver inte vara rädd att utsätta den för regn men det kanske är dumt att testa dess gränser.

Med en vikt på 138 gram så är det igen tung lampa och inte heller särskilt stor. Så den är lätt att använda även under längre tid och smidig att hantera. En lampa som har många användningsområden både i hemmet och på färden.

Det kan kännas dumt att lägga massa pengar på en ficklampa när man inte ens vet hur mycket man kommer använda den. Och då är den här ficklampan från Urberg ett kanonval då den både är billig och en bra ficklampa när den väl plockas fram. Den bästa ficklampan till det här priset i mina ögon.

4. Silva Seeker RC

ficklampan silva seeker rc

Jag gillar när man kommer i kontakt med en produkt som sticker ut lite och där tillverkarna har tänkt till lite extra på hur den ska användas. Och jag får lite av den känslan på Silvas Seeker RC. Med på- och avknappen på bakstycket är den enkel att slå av och på även om vi har handskar på. Med en tålig robust konstruktion som dessutom är vattentät är det här en intressant modell som jag tycker att du bör kolla in lite extra.

Med en ljusstyrka på 700 lm och en räckvidd på 190 m så får vi ett bra starkt ljus som lyser upp bra även om räckvidden inte är unikt på något sätt. Batteriet laddas upp med hjälp av en USB-kabel och klarar under optimala förhållanden att lysa på fulleffekt i 8 timmar.

Silva Seeker RC:s största styrkor är dess tålighet och pålitlighet. Behöver du en ficklampa som har ett bra grepp och klarar av att användas och få ett slag eller två så är det här en väldigt bra kandidat. Den är dessutom vattentät på upp till 1 meters djup.

Så vet du med dig att du kommer använda ficklampan mycket med handskar på eller bara vill ha en riktigt robust ficklampa så tycker jag att det här är en mycket intressant modell. Priset är inte heller något konstigt utan ligger någonstans i mitten.

Spela videoklipp

5. Olight S2R-II

Olight S2R-II har egentligen allt man behöver av en ficklampa för resan eller utflykten. Den är liten och kompakt men väldigt kapabel. Att den dessutom är stryktålig och vattentät gör den bara mer intressant att titta vidare på. Så är det en liten ficklampa att ha i väska du är ute efter så är det här en modell att titta mer på. Den har många positiva recensioner och är en lampa som har gått lite under radarn här i Sverige.

Ljusstyrkan är på hela 1150 lm vilket är väldigt mycket för en sådan här liten ficklampa. Och räckvidden är på upp till 135 m. Så det är en lampa som lyser upp närområdet bra men kanske inte en lampa du använder för att leta av stora områden. Batteriet är en del av ficklampan och laddas upp med en magnetplatta du fäster på bakstycket. Batteriet håller inte jättelänge på högsta effekten och Men du kan ändå räkna med flera timmars användning på de högre effekterna.

En av de stora styrkorna med S2R-II är dess stryktålighet samt vattentätheten. Med IPX8 så är den vattentät på upp till 2 meters djup. Så oavsett vad du hittar på ska den fungera bra att använda. Även om du letar efter tappade saker på grundare vatten.

Det är en väldigt liten ficklampa och även om jag inte skulle säga att det är den bästa jag har tittat på så är det en bra ficklampa. Så vill man ha något litet men kraftfullt tycker jag man ska överväga den här modellen.

Spela videoklipp

6. Led Lenser P14 Box

ficklampan led lenser p14 boc

Det är inte alltid man är ute efter något litet och kompakt utan det enda vi bryr oss om är en kraftfull ficklampa till ett bra pris. Och då är p14 Box från Led Lenser en väldigt bra ficklampa som jag tycker du ska kolla mer på. Med ett riktigt bra ljus så kommer du inte bli missnöjd. Med goda recensioner och tester är det här ett tryggt köp som kommer lysa upp din omgivning.

P14 Box maxläge ger en ljusstyrka på hela 800 lumen och har en räckvidd på 350 meter. Och med det justerbara fokuset så är det enkelt att ställa in ljuset precis som du vill ha det. Med två AAA-batterier så kan du använda ficklampan i upp till 50 timmar.

Med en längd på 21 cm och en vikt på 350 gram så är det ingen liten modell utan en fullstor ficklampa. Den har ett bekvämt grepp och sätts igång på bakstycket av lampan.

Med IPX4 så är den inte vattentät så att den kan stoppas ner i vattendrag eller liknande. Men det är inga problem att använda den när det regnar kraftigt.

P14 Box är en bra ficklampa som dessutom är väldigt populär. Har du fått upp ögonen för den här tror jag inte du kommer bli besviken. Vill man ha en normalstor ficklampa med bra kraft och är den kanon.

Spela videoklipp

7. Maglite ML150LR LED

Kraftfulla ficklampor finns det gott om och ML150LR hör till den här kategorin. Det som utmärker den här modellen är dess ljusstyrka och den snabba uppladdningen. Vill man ha en ficklampa som sitter i sin laddningsdocka och alltid är redo att användas är det här en modell att titta närmare på.

Med en ljusstyrka på hela 1080 lumen och en räckvidd på 458 meter så är det här en ficklampa som verkligen lyser upp när den används. Perfekt att ha i exempelvis stugan eller på landet när det inte finns något annat ljus som lyser upp. Ficklampan kommer med ett integrerat batteri som laddas upp via en laddningsdocka. Laddningsdockan kan kopplas in i ett 220 V vägguttag eller ett 12 V cigarettuttag. Det är alltså perfekt även för att ha i bil eller lastbil om man kör mycket på småvägar. Ett fulladdat batteri håller i strax över 3 timmar på full effekt eller i 79 timmar i sparläget.

Lampan har en längd på 27 cm och en vikt på 440 gram. Det är alltså ingen ficklampa som lämpar sig speciellt bra för att ha med sig i packningen utan den gör sig bäst på en bestämd plats. Med IPX4 så är den inte helt vattentät men klarar ändå av kraftigt regn utan några problem.

Det är en väldigt kraftfull ficklampa som gör sig bra på platser som kan bli väldigt mörka. Och hade jag behövt en ny ficklampa till stugan så hade den här varit ett alternativ. Tyvärr ligger priset lite väl högt för mig. Men behöver man bra ljus så kan man säkert motivera det.

Spela videoklipp

8. Urberg Flashlight Pocket

Ficklampan urberg pocket

Vill du hålla det enkelt, billigt och lätt så är den här ficklampan från Urberg det perfekta valet. Inte mycket större eller tyngre än en penna så är den inga problem att bära med sig oavsett var och hur du rör på dig. Men det lilla formatet har också sina begränsningar då den inte är speciellt kraftfull. Men ska du in och kika i trånga utrymmen är det här ficklampan för dig.

Ljusstyrkan är på endast 114 Lm och med en räckvidd på 23 meter. Så det är ingen lampa jag skulle lita på att lysa upp en stuga i mörkret men passar väldigt bra för trånga utrymmen. Ficklampan drivs av två AAA-batterier. Ficklampan har en IPX4 klassificering och klarar alltså av regn utan problem men bör inte doppas ner i vatten.

Kort och gott är det en väldigt liten ficklampa som ger oss det vi förväntar oss. Det är ingen som tror att den här ska lysa upp omgivningen 500 meter bort utan den är liten och kompakt och för närområdet. Till ett väldigt bra pris så tycker jag att det här är en väldigt bra ficklampa.

Att tänka på inför ditt köp av ny ficklampa

Jag skulle nog vilja säga att nästan alla av oss någon gång har hållit och använt en ficklampa någon gång i tiden. Men är nog också många som inte själv har varit på jakt efter en ny ficklampa så jag tänkte gå igenom några punkter att tänka på så att du kan hitta den bästa ficklampan för dina behov.

Vikt och storlek

Vikt och storlek är framför allt viktigt att tänka på om du planerar att ha med dig ficklampan på exempelvis vandring eller jakt. Eller för den delen ha liggandes i exempelvis bilen. För då har vi ofta begränsat med utrymme och ska vi vandra så vill vi hålla packningen så lätt som möjligt. Ofta kommer dock lättare och mindre ficklampor med nackdelen av att de inte är lika starka som de större ficklamporna är. Så det är viktigt att tänka på vad du kommer att använda ficklampan till och då välja en storlek som är anpassad till det ändamålet. Det kan även vara bra att testa att hålla i ett par olika modeller för att känna sig fram efter en man gillar.

Vatten och stöttålig

Om vi bara har en ficklampa liggandes i ett skåp i hemmet så är kanske inte vattentålighet och stöttålighet något vi behöver oroa oss över. Men ska du ha den liggandes i en ryggsäck där den kan utsättas för både väta och ett och annat slag så är detta något att ta hänsyn till. De flesta modeller kommer har klassificerats enligt kapslingsklassningen så att vi enkelt kan se dess vattentålighet.

Ljusstyrka och räckvidd

De kanske viktigaste måtten när vi kollar på en ficklampa är ljusstyrkan som mäts i Lumen och räckvidden som vi mäter i meter. Lumen som egentligen är ljusflödet kan vara lite svårt att greppa. Men om du vill få en bättre uppfattning om hur mycket ett visst lumenvärde är kan du kolla på lampgrossens jämförelsetabell för att få en bättre uppfattning.

Riktigt starka ficklampor i premiumsegmentet kan ha en ljusstyrka på upp till 1000 lumen. Men ett rätt vanligt intervall för ficklampor generellt är någonstans mellan 200–600 lumen.

Räckvidden är lättare att förstå sig på och vill man kunna se långt så behövs det så klart en längre räckvidd men är det mest för att hitta till proppskåpet där hemma så kan man i princip välja vilken räckvidd som helst.

Batteritid

En del ficklampor är uppladdningsbara och andra använder vanliga batterier. Men oavsett vilken typ det är kan det vara bra att titta på batteritiden. Om du kommer använda ficklampan ofta är detta än viktigare. Det hela handlar om hur du kommer använda den och om du kan räkna med att du kan ladda eller byta batterier så fort den dör eller inte. Det finns få saker som är så värdelös som en ficklampa som inte lyser.

Hur vi valde ut den bästa ficklampan

Då det finns en väldigt stor mängd ficklampor på marknaden så kan vi såklart inte utvärdera alla även om vi så skulle velat. Så vi har fått förlita oss på att först göra en ordentlig undersökning för att få fram modeller av intresse. Detta har vi gjort genom att kolla på tester och recensioner genomförda på sidor som vi själva kollar på. I det här fallet har det bland annat varit cnet.

När vi fått fram en lista av intressanta modeller så börjar den rikta prövningen. Med hjälp av användarrecensioner betyg och videor har vi poängsatt modellerna. Detta har vi sedan ställt mot deras pris för att få fram de modeller som är bäst i sin respektive prisklass. Testet är gjort med utgångspunkten att vi själva skulle köpa en ny ficklampa i den prisklassen och letar efter den bästa modellen.

Vanliga frågor

Alla vet vad en ficklampa är men det är få som vet exakt hur dom fungerar så det leder till en och annan fråga. Vi har samlat några av de vanligaste frågorna som dyker upp inför ett köp av en ny ficklampa.

Vilken är den bästa ficklampan?

Den bästa ficklampan i vårt test är Maglite Mini PRO LED. Men vilken som är bäst beror lite på hur du har tänkt att använda den. Ska den vara lätt och enkel att använda eller ska den vara stor men väldigt stark? Vi har tagit fram tre förslag som kan vara av intresse längre upp.

Vad är lumen?

Lumen är en standardenhet för ljusflöde. Lumen motsvarar det totala ljusflödet så du kan uppnå starkare eller svagare belysning genom att rikta eller fokusera denna ljusstråle. När du kollar på ficklampor kan det därför vara bra att kolla om du det går att justera fokus. Då kan du antingen få en starkare stråle på en punkt eller en mer generell belysning i den riktning du håller ficklampan.

Hur stark bör en ficklampa vara?

Hur stark en ficklampa bör vara beror lite på vad du ska använda den till. För vandring som vi här på friinaturen.se håller på med klarar man sig gott på att ligga någonstans kring 200–400 då du kommer få en väl upplyst stig eller campingplats.