Kikare: Bäst i Test – 6 Bästa kikarna 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoor Experten, PN Jakt och Outnorth.

Jag tror det är många som kan relatera till saknaden av en bra kikare när man varit ute i naturen och skådat något på avstånd som bara inte går att se ordentligt. Det kan exempelvis vara en fågelskådare som fått syn på vad han tror är en ovanlig fågel eller en jägare som söker av omgivningen eller varför inte för att se bättre när man är ute på sjön och fiskar. Det finns många anledningar till att behöva en förstärkt syn och ibland kan det vara så enkelt som att man är ute och vandrar och bara vill se hur omgivningen ser ut lite länge fram.

Vortex Diamondback HD 8x42

BÄST I TEST
 • Robust och Tålig
 • Klar bild
 • Bra både på nära och långt håll

Vortex Viper HD 10x42

BÄSTA PREMIUMVAL
 • Väldigt bra bild
 • Tålig
 • Låg vikt

Urberg 10x50WP

BÄSTA BUDGETVAL
 • Bra på längre avstånd
 • Vattentät
 •  

Oavsett anledning så är en bra kikare ovärderlig att ha med sig i packningen. Naturen har så mycket att bjuda på och vi vet aldrig när vi hamnar i en situation där vi behöver se något på avstånd. Många kikare idag är både lätta och tåliga vilket gör att de passar väl för friluftsliv. Men det är väldigt stor variation på både kvalité och funktion och priset kan variera från strax under tusenlappen till över tio tusen kronor. Kollar vi produktbeskrivningarna så är det inte helt enkelt att tyda. Så för att underlätta för dig som letar efter en ny bra kikare har jag tagit fram de modeller som jag tycker är bäst i de olika prisklasserna. Så att du enkelt ska kunna få förslag på några bra modeller som kan vara av intresse.

Vortex Diamondback HD 8x42

Vortex Diamondback HD 8x42 Bästa kikaren
ButikPris 
3 495:-Till Butik

Vortex är ett rätt ungt företag som startade i USA år 2002. Men med sin höga kvalité och unika livstidsgaranti utan krångel. Vi har alltså företag som satsar på att göra bra grejer och ju mer jag kollar på Diamondback HD 8×42 så kan jag inte annat än att bli sugen på att skaffa mig ett par själv. Och kollar vi tester och recensioner så är det en produkt som har genomgående höga betyg och positiva recensioner. Och med en väldigt bra bild till ett bra pris kan jag inte annat än att ge den titeln bäst i test.

Som namnet antyder så kommer kikaren med en 8 gångers förstoring. Och med en objektivdiameter på 42 mm så får vi en klar och ljus bild precis som vi vill ha det. När vi använder kikaren för att kolla på långa avstånd sa har vi ett synfält på 8° vilket på 1000 meters avstånd ger oss en synbredd på 139m.  Närgränsen är på 1,4 så vi har en kikare som fungerar utmärkt att se insekter och fåglar på nära håll och som även fungerar väl på avstånd. Så för mig som friluftsmänniska passar den har kikaren utmärkt att ha med på mina utflykter.

Kikaren är med sin robusta konstruktion tålig och väl anpassad för att ha med på utflykt. Vi behöver inte oroa oss för dåligt väder då den är både vatten och imtät vilket gör att den fungerar väl även till sjöss eller en regnig dag. Och med en vikt på endast 620 gram så kan vi utan problem använda kikaren långa stunder utan att bli helt slut i armarna.

Det här är en kikare som jag tycker är oslagbar prismässigt i förhållande till kvalitén. Även om vi får lägga några tusenlappar på den så är det en kikare som ger oss så mycket och vi skulle behöva lägga många mer tusenlappar för att vi ska få någon extra prestanda. Och genom att lyssna på användare och recensioner så är det bara att inse att det knappt går att ångra ett köp av denna Diamondback.

Spela videoklipp

Vortex Viper HD 10x42

Vortex Viper HD Bästa premium kikaren
ButikPris 
3 495:-Till Butik

Är det så att vi vill ha det där lilla extra och är redo att betala för det så är Vortex Viper HD 10×42 en väldigt bra modell att kolla på.  Viper är nästa steg på Vortex kvalitetstege och även om den utseendemässigt påminner mycket diamondbacken så är det för en van användare av kikare en tydlig skillnad i bildkvalitet och vi får en större fokusområde med klar och tydlig bild. Så vill man ta nästa steg så tycker jag att det här är en utmärkt produkt och de många vipersanvändarna håller med mig. Så därför får den här titulera sig som bästa premiummodell.

Den större zoomen med 10 gångers förstoring ger oss bra sikt på avstånd. Och med en objektivdiameter på 42 mm så får vi en klar och tydlig bild. Den större zoomen gör visserligen att vi får lite sämre ljus än med en 8x förstoring. Men det är inget vi behöver oroas oss över för kikaren har en väldigt låg dispersion och med en bild som bevisats vara väldigt klar och tydlig. Med ett synfält på 6,5° så har vi på 1000 meter ett synfält på 114m. Närgränsen är på 1,4 meter. Och med den stora zoomen så är den inte optimerad för att kolla nära på exempelvis fjärilar utan den gör sig best på medel till långt avstånd.

Som vi redan gått igenom tidigare så gör Vortex väldigt robusta prylar. Och Den här Viper modellen är inget undantag. Vi har väldigt bra konstruktion och ytbehandlingar. Den är vatten och imtät och med en vikt på endast 706 gram så är det en lättarbetad kikare gjort för uteliv.

Jag har inte kunnat hitta någon brist på den här kikaren. Vi får en väldigt klar bild, den är lätt att använda och den är väl anpassad för tuffare miljöer. Visst kostar den en bra slant och det är inte alla som är redo att lägga dom pengarna. Men är man i den prisklassen och letar är det här en toppenmodell och får därför anses vara bästa premiumval.

Spela videoklipp

Urberg 10x50WP

ButikPris 
767:-Till Butik

Jag gillar generellt Urbergs prylar och jag har köpt flertalet produkter som jag har tyckt väl om och står i mitt tycke för bra och prisvärda saker. Och det är något som deras kikare passar väl in på. Till skillnad från många andra tillverkare i det här testet så är Urberg inte specialiserade på optik utan mer friluftsliv generellt. Men med en tålig kikare med bra bild så är den väl anpassad att följa med på utflykten. Och även om den inte kan mäta sig med de lite dyrare modellerna så är det en väl anpassad kikare till det lägre priset. Och med de goda rekommendationerna så får den kalla sig bästa budgetval.

Kikaren är en 10 gångers zoom som passar väl för oss som främst använder kikare på medel till långsikt. Och med en objektivdiameter på 50 mm så får vi in gått om ljus för en klar och tydlig bild.  Med ett avstånd på 1000 meter ger kikaren oss ett synfält på 125 meter. Vilket är ganska brett för en 10x förstoring. Urbergs största svaghet är dock att vi har en närgräns på 7 meter. Så den passar sig inte väl för att få en klarare bild av insekter och fåglar som är oss nära utan det här är en kikare för längre avstånd.

Det här är trots sitt lägre pris en tålig kikare. Den är både vattentät och imfri men har en lite högre vikt på 923 gram. Den är även lite större och kan upplevas som lite plastig även om den i grunden är gjord av aluminium. Men den tål både väder och allmänt slitage. Men vikten och storleken gör att den kanske inte alltid är framme utan vi använder den för att sedan lägga tillbaka den bland packningen.

Det är en kikare som inte erbjuder alla funktioner och inte tävlar bland de tuffare modellerna. Men den har ett pris i det lägre intervallet och med det som vi får för detta är det en väldigt prisvärd modell. Så för oss som inte är redo att slänga ut flera tusenlappar är det här är en väldigt bra modell. Så den får utan konstigheter anses vara bästa budgetval.

Spela videoklipp

Bushnell Prime Binoculars 8x32 Roof Prism

Bushnell är kända för sina väldesignade kompakta kikare av hög kvalité. Och deras Prime Binoculars passar väldigt bra in på den här beskrivningen. De är de lättaste och minsta kikarna vi har kollat på och de har en väl balanserad bild. Så det är ett väldigt bra val för den som gillar att röra på sig i lite mer svårframkomlig miljö och gillar att kolla på saker på nära håll. Går utmärkt att hålla med bara en hand. Det är en populär produkt som är omtyckt av många. Och den tuff kandidat om posten som bäst i test.

Prime kommer I den här modellen med 8 gångers förstoring och en objektivdiameter på 32mm. Det är än bra balans som ger en tydlig och ljus bild. Med sin närgräns på 3 meter är den väl anpassad för att ge en stabil sikt även på nära håll och den är väl lämpad för både fjäril och fågelskådning.  På 1000 meters avstånd har vi ett synfält på 130 meter. Så vi kan lätt få en översikt av omgivningen även om zoomen hindrar oss från att se detaljer på väldigt långt avstånd.

Den absolut största fördelen med den här modellen är vikten och storleken. Vi har redan konstaterat att vi får en bra bild men det är just den bra bilden med den nätta utformningen som är dess främsta argument. Den är som de andra modellerna i testet både vatten och imtät så den går bra att använda i alla väder.

Bushnell gör bra saker och detta är den främsta konkurrenten till Vortex ovan. Och det är inget lätt beslut att välja mellan dom. Den smidiga utformningen och låga vikten är svårt att slå. Och ett köp av den här modellen kan inte anses vara annat än ett bra val om man är ute efter just dessa egenskaper.

Silva Binocular Pocket 10x

Silva är ett företag som jag personligen inte har så mycket erfarenhet av så jag blev intresserad av att kolla in närmare på deras kikare i fickformat. Det här är en modell för den som inte har så mycket krav på bildkvalitén utan enbart vill ha en lätt och liten kikare för att se vad som händer på längre bort utan att egentligen njuta av detaljerna.

Med en zoom på 10 gånger och med en objektivdiameter på 25mm så är det inte vad vi kan anse en bra balans för att få en klar och tydlig bild. Men det är inte heller vad Silva haft i åtanke när de skapat den här modellen. Utan det är en modell som ska vara lätt att använda och se vad som händer längre bort. Så vi finner inga exceptionella funktioner för att ge en utmärkt bild i den här kikaren. På 1000 meter har vi ett synfält på 96 meter vilket absolut är i minsta laget.

Men däremot så är det här en kikare utan motstycke när det kommer till vikt och storlek. Med en vikt på endast 194 gram och en väldigt liten storlek går det bra att använda på språng med en hand. Så om ens behov är smidighet framför bild är det här en kikare som lever upp till kraven.

Jag har inte själv kunnat finna mig i behovet av en kikare av den här sorten. Den är inte vattentät och den lite sämre bildkvaliteten säljer inte in sig hos mig. Och då jag ofta är ute och vandrar i blandat väder så tycker jag inte det här är en bra kikare för ändamålet friluftsliv. Då finns det andra modeller som är att föredra även om det är till ett väldigt lågt pris.

Focus Outdoor 8X32

Sist ut i det här testet är Outdoor från Focus. Focus är ett samarbete mellan 3 stora företag inom optik och teknik som har satsat på bra optik till ett lågt pris. Och deras Outdoor 8×32 är en kikare som ger tuff konkurrens till kategorin bästa budgetval. Och även om den inte riktigt lyckas ta platsen så är det en bra kandidat och en kikare som passar sig väl för exempelvis fågelskådning.

Med en förstoring på 8 gånger och en objektivdiameter på 32 mm så finner den sig i en väldigt bra balans mellan objektiv och förstoring. Vi får en klar och tydlig bild med ett bra ljus. Närgränsen är på 4 meter vilket kanske är i största laget men fungerar väl för fågelskådning. Med ett avstånd på 1000 meter har vi ett synfält på 119 meter vilket får anses vara bra.

Vikten ligger på 532g och kikaren är gummiklädd och klarar stötar och slitage bra. Detta tillsammans med vattentåligheten gör det till en bra kikare att ha med i packningen. Den låga vikten fungerar bra för oss som gillar att ha kikaren framme under längre stunder.

Även om jag tycker att det finns andra kikare som är bättre för priset är det här ingen dålig modell. Den är anpassningsbar och lätt att använda. Dess främsta användningsområde är nog fågelskådning men jag tycker det är en modell som passar bra för generellt friluftsliv.

Inför ditt köp av ny kikare

Det räcker med att gå in på valfri produktbeskrivning av en kikare så möts man av en vägg av olika värden och ord man inte hört förut. Det kan därför kännas väldigt svårt att veta vad det är man ska kolla efter när man letar efter en ny kikare. Och med tanke på mängden modeller och tillverkare där ute så är det lätt att känna sig överväldigad och man tar första modellen man hittar till ett pris. Men risken med detta är att man väljer en kikare som är dåligt anpassad för dina behov. Så jag tänkte gå igenom några av de viktigaste egenskaperna hos kikare för att underlätta för dig att göra bättre val.

Okularlins(förstoring)

Det första värdet i en kikarens namn, exempelvis 8 i 8×32, är hur många gångers förstoring okularlinsen på kikaren har. Okularlinsen är den lins som sitter närmast ögat och alltså fungerar som en lupp och förstorar upp bilden. Det vanligaste värden på den här linsen är 8 eller 10. Om du inte vet vad du vill ha är 8 ett bra val. Det är oftast lättare att hålla kikaren utan att det upplevs skakigt och förstoringen är väl anpassad för exempelvis fågelskådning. Lägre värde innebär ofta att minsta avståendet med klar bild är lägre.

Objektivlins(ljus)

Det andra värdet i kikarens namn, exempelvis 32 i 8×32, är hur många millimeter diametern på objektivet är. Objektivet är det som avgör hur mycket ljus som kommer in i bilden. Detta är något som måste balanseras i förhållande till förstoringen då en större zoom ökar behovet av ljus för att få en klar och tydlig bild.

 • 32mm kan ses som ett bra värde för generellt bruk vid en 8x förstoring. Fungerar bra i de flesta väder men kan bli lite bristande vid lägre ljus som vid skymning.
 • 42mm är bra för dig som vill ha extra klar och tydlig bild eller har en kikare med 10x förstoring.

Synfält

Synfält kan antingen anges med ett gradvärde eller med ett metervärde på hur brett synfältet är på 1000 meter. Exempelvis 100/1000m vilket innebär att vi med ett avstånd på 1000 meter har en bild som motsvarar 100 meter mellan kanterna. Större zoom innebär generellt lägre synfält men det finns fler saker som spelar roll så det är bäst att utgå från tillverkarens specifikation.

Närgräns

Närgräns anges i meter och speglar det minsta avståendet som vi kan få en klar och tydlig bild på. Det är framför allt viktigt om man använder kameran för exempelvis fjärilskådning eller fågelskådning på nära håll. Kikare till havs har ofta väldigt dålig närgräns då vi nästan endast använder dom för att kolla på långa avstånd.

Vad har du för behov?

Våra behov för kikaren är ofta ganska lätta att specificera. Är det för vandring och friluftsliv eller fågelskådning så är någon form av 8x att föredra.  Viktigare kanske är att kolla på närgränsen om du gillar att kolla på saker som är ganska nära dig. Det finns såklart mängder med funktioner och teknologier som påverkar ovanstående saker så som vilket prisma och liknande. Men är man ovetandes så ställer det nog till med mer bekymmer än vad de ger fördelar att ge sig in på. Kolla istället på rekommendationer och håll dig till ovanstående värde för att få en aning om åt på vilket sätt kikaren är tänkt att användas.

Så valdes topplistan ut

Som de flesta andra tester och genomgångar jag utfört så grundar de sig främst i en hel del förarbete och research. Så för att få fram modellerna så börjar jag att kolla hos några av de större sidorna jag ofta läser och se vilka modeller det är som dom rekommenderar. I det här fallet så har jag dels kollat på Outdoor gearlabs och NyTimes rekommendationer på kikare. Och beroende på vad man har för användningsområden så skiljer sig rekommendationerna något så jag har valt att utgå från friluftsliv och fågelskådning vilket är vanliga ändamål för många av oss.

Men det slutar såklart inte bara med att jag sammanställer deras listor utan för att faktiskt kunna rekommendera produkterna så gör jag samma jobb som jag gör när jag själv ska köpa produkterna. Jag kollar på användarrecensioner hos affärerna och amazon och framför allt så kollar jag på videorecensioner så att vi kan få en bra uppfattning om kvalitet och känsla för produkterna. I de flesta fall har jag lagt till dessa recensioner under modellerna så att du själv ska kunna kolla på dom och bilda dig en bra uppfattning.

Och för att underlätta ytterligare så har jag sammanställt de produkter jag tycker rekommenderar i olika prisklasser så att du kan hitta den bästa kikaren för dig.

Vanliga frågor

Kikare och optik är något som kan kännas lite komplicerat då det är många termer som man inte känner igen. Nedan finner du några vanliga frågor som brukar ställas i samband med köp eller intresse av kikare.

Vad betyder alla siffror på en kikare?

Det är många termer som kan kännas konstiga och jag har gått igenom några av dom ovan. Vill du veta mer så rekommenderar jag dig att kolla på Gunnar Olssons sammanställning av några av de viktigaste delarna på en kikare.

Varför är kikare fyllda med gas?

Att fylla kikarna med gas är ett sätt att hindra bilden från att förstöras av imma och väta. Det är en del av tillverkarnas sätt att ge oss vattenresistenta och imfria kikare.