Regnställ: Bäst i Test – Hitta det bästa regnstället här

Tyvärr kan vi inte styra över vädret så att det alltid är sol och vindstilla när vi är ute och rör på oss. Och är det något som kan förstöra en utflykt eller vandring så är det att bli blöt för att man inte hade rätt kläder med sig.  Ett bra regnställ är lätt att röra sig i och håller dig torr oavsett vilket väder vi möter och dessutom så fungerar de väldigt bra mot vind.

Urberg Malme PU

BÄST I TEST
  • Prisvärd
  • Vattenpelare: 3000 mm
  • Passar de flesta kroppsformer

8848 Altitude

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Vattenpelare: 10000 mm
  • Hög kvalitet
  • Stretchiga byxor

De flesta tänker inte speciellt mycket på vilket regnställ de köper så länge de ser bra ut. Men jag vill påstå att det är bättre att det håller dig torr och sitter skönt. Om det ser bra ut är det bara en bonus. Och även om det är lätt att tänka att ett regnställ bara är ett regnställ så är det ändå stor skillnad i kvalité mellan olika modeller. Så vi här på friinaturen.se har gått igenom flera av de populäraste modellerna på marknaden för att hitta det bästa regnstället och underlätta för dig i ditt sökande.

1. Urberg Malme PU

Bästa regnstället Urberg malme PU

Urberg har lyckats igen med sitt regnställ Malme PU som är både ett snyggt och bra regnställ för både herr och dam. Urberg är i mina ögon ett bolag som står för kvalité för ett bra pris och så även med detta regnställ. Sen skadar det så klart inte att bolaget även har en stor miljö och hållbarhetstänk så att vi vet att produkterna är framtagna på ett bra sätt. Malme ger ett bra skydd mot både regn och vind och har fått genomgående goda rekommendationer och är därför det bästa regnstället för både herr och dam i förhållande till priset.

Regnkläderna är tillverkade av Polyester som i sin tur har en PU-beläggning för att göra kläderna vattentäta. Och just Malme har en vattenpelare på 3000 mm som skyddar för dig för vanligt regn men kanske inte riktigt räcker till för skyfall. Och med en vikt på strax över ett kilo är det ett regnställ som är lätt att bära och röra sig i.

Jackan kommer med en avtagbar huva som dessutom är lätt att ställa min med dragskon. Även byxorna är lätta att ställa in då vi i byxslutet har kardborreband vi kan lätt kan justera. Och självklart är även midjan ställbar. Så det är ett regnställ som passar nästan alla kroppsformer. Den är inte fodrad på något sätt så vid kallar väder är det viktigt att klä sig ordentligt även under regnkläderna.

Malme kommer i flera olika färgkombinationer så det är enkelt att hitta en som passar din stil. Och till ett riktigt bra pris tycker jag att det är ett väldigt komplett regnställ. Den kanske inte passar på de tuffaste utflykterna med kontinuerligt kraftigt regn. Men för oss andra som bara vill ha ett regnskydd är det här perfekt och den här modellen anser jag är det bästa regnstället för pengarna.

2. Tenson Biscaya

Dyrt är inte alltid bättre men Tensons Biscaya är trots allt ett väldigt bra regnsett som håller för hårt väder, andas bra och som sitter bekvämt. Tenson är ett svenskt varumärke som gör bra produkter och koller vi på recensionerna på Biscaya så är det positiva åsikter på en modell som nu har funnits i flera år. Så har du pengarna och vill säkerställa att du är torr oavsett väder tycker jag verkligen den här modellen är vägen att gå och jag skulle säga att det är det bästa premiumvalet.

Regnstället är tillverkat i polyester och elastan har en vattenpelare på hela 10 000 mm. Så även om det regnar kraftigt så kan du vara säker på att du kommer hålla dig torr. Att kläderna dessutom andas väl är perfekt för växlande väder mellan både värme och regn.

På jackan är huvan löstagbar och både jackan och byxorna är sydda i en 4-vägsstretch som gör dom utmärkt att använda för nästan alla aktiviteter.

 Ett väldigt bra regnställ som kommer hålla dig både torr och bekväm. Det kostar lite mer än andra modeller vi har kollat på men har också utan tvekan det bästa vattenskyddet. Ett regnställ du kan lite på helt enkelt.

3. Didriksons Grand

Didriksons grand regnställ

Didriksons är ett populärt och välkänt märke när det kommer till regnkläder och regnställ. Och det är inte konstigt då deras grejer generellt sett är väldigt bra. Och så är även deras regnställ Grand som finns i både herr och dam storlekar. Och just Grand har fått oroligt goda recensioner och är ett mycket populärt val på de flesta svenska ehandelssidor. Så är man villig att lägga lite extra pengar så är Didriksons verkligen ett bra val och jag anser att just det här regnstället är ett av de bättre

Gran är både vattentät och vindtät och är tillverkat av polyester. På detta har vi en PVC-fri beläggning för den vattenavvisande effekten. Både byxor och jackan går att ställa in. Byxorna har snörning i midjan som är lätt att dra åt och knappar nertill på benen. Jackan har kardborre nertill på ärmarna som enkelt kan justeras. Huvan är fastsydd men kan enkelt rullas ihop och fästas i kragen när den inte används.

Grand är ett mycket snyggt regnställ som håller dig torr på vandringen eller utflykten.  Och med de många positiva rekommendationerna så kan du känna dig trygg i att det är ett bra köp. Priset är något högre än många andra modeller men det är motiverat i den höga kvaliteten och bra skyddet.

4. Tretorn Packable Rainset

tretorn regnställ

Tretorns regnsett är ytterligare ett bra alternativ som prismässigt ligger någonstans i mitten. Tretorn är ett märke som har funnits länge och som ofta kommer med bra produkter. Och i detta rengstället har de även fått med några finurliga finesser som jag verkligen gillar. Vill man inte betala för mycket men ändå ha ett bra och komplett regnställ tycker jag verkligen man ska överväga Tretorn.

Kläderna är tillverkade i Polyester och PVC-fri PU för en vattenavstötande och tåliga regnkläder för både herr och dam. De har en vattenpelare på 3000 mm vilket inte på något sätt är mycket men som ändå klarar av normalt regn på ett bra sätt.

De har lyckats väl med de många justeringsmöjligheterna så att de ska passa både herr och dam väl. Vi hittar resårband i midjan och bensluten på byxorna samt en dragsko vid midjan för att justera måttet. Huvan är fastsydd och kan lätt dras åt med de båda snörena. En finurlig funktion på det här setet är att genom vränga sidfickan ut och in så får vi en påse där hela setet kan förvaras. Så ingen extra påse eller förvaring behövs för att få med sig kläderna.

Ett bra regnställ helt klart som jag tycker att man bör kolla mer på om man är ute efter regnkläder någonstans i mellansegmentet. Sen tycker jag inte att det utmärker sig tillräckligt mycket för att vara det bästa alternativet på marknaden.

Att tänka på innan köp av regnställ

Ett regnställ är egentligen inte speciellt komplicerat. Det är bara yttre kläder vi har för att skydda oss mot regn och vind. Men för att du ska få så mycket som möjligt för pengarna är det ändå ett par saker som du bör tänka på innan ditt köp av nya regnkläder. För att regnkläder ska fortsätta att vara vattentäta eller vattenavstötande så behöver de behandlas med jämna mellanrum så om du nu köper ett fint regnställ kan det vara värt att ta hand om det.

Vattenpelare

Vattenpelare är något som används flitigt när det kommer till friluftsliv och friluftsprylar. Regnkläder, tält och så vidare använder den här benämningen för att visa just hur bra det är på att motstå vatten. Eventyrsport.se har en bra lista på vad vattenpelare motsvarar för just regnkläder. Men för helt vanliga regnkläder kan du förvänta dig någonstans runt 3000 mm. Men ska du klara av att vara ute i riktigt tufft väder eller till havs så bör du satsa på att ha någonstans runt 10 000 mm eller mer på vattenpelaren.

Andningsförmåga

Det är inte speciellt svårt att göra regnställ och regnkläder som är helt vattentäta. Det svåra är att hitta en kombination där kläderna andas och samtidigt skyddar mot regn utifrån. För rör vi på oss blir vi varma och om kläderna inte andas kommer vi bli svettiga och fuktiga oavsett. Då hade inte lite regn skadat. Så ska du använda dina regnkläder i rörliga sammanhang som vandringar eller motion så bör du kolla på regnställ som andas väl.

Underhåll av regnställ

Precis som många andra prylar vi äger så måste regnställ underhållas för att fortsätta vara effektiva under en lång tid. För efter hand så avtar både andningsförmågan och vattenavstötande förmågan på grund av smuts och slitage. Staffan Sandberg har en bra guide om hur du tvättar och impregnerar dina regnkläder så att de håller länge. Tänk på att olika material ska behandlas olika.

Så valde vi ut det bästa regnstället

Vi har alla våra egna preferenser när det kommer till vad vi gillar och vad vi tycker är bra. Men regnställ har också en hel del faktiska attribut som vi kan jämföra dom med. Så detta är vad vi har utgått från i grunden för att få fram bra modeller som vi kan kolla närmare på. Då vi inte har ekonomin att faktiskt testa alla modeller själva så har vi utgått från andra tester och undersökt en hel del om vad ägare till produkten tycker efter att dom har använt dom ett tag.

För att få fram de modeller vi har kollat extra på så har vi använt oss av en hel del andra sidor och deras tester så som staffansandberg.se och outdoorgearlab.com vilket är två sidor som jag själv kollar rätt mycket på. Därefter så har vi kollat på var modell för sig och försökt hitta så mycket information som möjligt om just den produkten. Vad är dess styrkor och svagheter samt vad tycker ägare av produkten? Detta har vi fått från bland annat recensioner på outnorth.se samt den stora ehandeln Amazon. Mest av allt har vi letat efter video recensioner då det är det absolut bästa sättet att få en uppfattning om produkten om man inte själv håller den i handen.

Målet har varit att få fram ett bästa regnställ i olika prisklasser så att du ska kunna få ett förslag oavsett om du är ute att spendera mycket eller har en budget. Det förslag som rekommenderas är det jag själv hade köpt idag om jag skulle behöva ett nytt regnställ. Så jag hoppas att det ska hjälpa dig lite på vägen för att just du ska komma ett steg närmare ett bra val.

Vanliga frågor

Det är rätt vanligt att vi bara går till affären och väljer ut ett regnställ som hänger på väggen som vi tycker är snyggt. Men när man faktiskt börjar kolla närmare på produktbeskrivningen så är det vanligt att det uppkommer en del frågor. Vi har samlat några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilket är det bästa rengstället?

Det bästa regnstället tycker jag är Urberg Malme PU. Detta med utgångspunkten att du rör dig mycket i naturen och vill vara torr men rörlig. Ska du utstå kraftigare väder så räcker inte riktigt detta till och du bör kolla på en kraftigare modell som skyddar bättre men som då förmodligen är lite tyngre.

Vad innebär vattenpelare?

Vattenpelare är ett sätt att beskriva hur mycket vatten ett material klarar av utan att släppa igenom något av det. Mer exakt är det mängden vatten i millimeter som 1 kvadratcentimeter som ytan klarar av. Så ju högre vattenpelare desto säkrare kan du vara på att du kommer vara torr. Många av de vanliga enklare varianterna av regnställ ligger någonstans kring 3000 mm. Men ska du verkligen klara av ruskigt väder och hård vind så är det bra att kolla på 10 000+ och helst även över 12 000.