Vandringsskor: Bäst i Test – 5 bästa vandringsskorna 2021

Friluftsliv och vandring får en betydligt bättre upplevelse om vi har utrustning som är anpassat för väder och omgivning. Och att ha ett par ordentliga och bekväma skor är det första man bör skaffa om man rör sig mycket i skog och natur. För en sak som kan göra utflykten outhärdlig är om fötterna blir blöta eller får sår. Sen har vi även skaderisken som uppstår om skorna vi rör oss i inte har ett ordentligt grepp. Det gäller framför allt när vi rör oss bort från större stigar och grusvägar.

Haglöfs Ridge Gore-Tex

BÄST I TEST
 • Bra stabilitet
 • Bra grepp
 • Bekväma

Lundhags Bjerg Low

BÄSTA PREMIUMVAL
 • Sko i läder
 • Bra grepp
 • Snygg och tålig

Urberg Herrö

BÄSTA BUDGETVAL
 • Sitter bra på foten
 • Enkel sko
 • vattentäta

Men vi har också problemet att det finns en otrolig mängd tillverkare och modeller av skor vilket kan göra valet väldigt svårt. För att underlätta för dig har vi gått igenom 5 väldigt populära modeller så att du enkelt ska kunna hitta den bästa vandringsskon för dig oavsett vilken prisklass du letar i.  I den här jämförelsen har vi valt att hålla oss till skor och inte kängor. Om du är ute efter ordentliga kängor så kolla gärna vår motsvarande sida om de bästa vandringskängorna.

Haglöfs Ridge Gore-Tex

Haglöfs Ridge Gore-Tex Bästa vandringsskon
ButikPris 
1 395:-Till Butik

Ofta när vi jämför produkter så kan det vara svårt att hitta någon tydlig vinnare då de olika modellerna har sina fördelar och nackdelar och åsikterna går ofta isär. Men i den här jämförelsen så har Haglöfs gjort ett så otroligt bra jobb med sina Ridge Gore-Tex skor att de utan tvekan är de skor som du får mest sko för pengarna. Med en sko som uppfyller alla de högt uppställda kraven vi har på en ordentlig vandringssko och detta till ett rimligt pris. Och om inte det är övertygande nog så har den så otroligt många användaromdömen som är nästan uteslutande toppbetyg. En sko som helt klart får anses vara bäst i test.

Till att börja med så har Haglöfs gjort ett väldigt bra jobb med dämpningen över hela skon. Både i hälen och mellansulan hittar vi dämpning som ger en väldigt bra stötupptagning och en fjädrande effekt. Det är många som kommenterat just på hur bekvämt det är att gå i skon även under långa promenader utan att få ont i knän eller liknande.

Vi hittar två bra egenskaper för stabilitet och grepp som gör att vi säkert utan att oroa oss för att skada eller stuka fötterna. Gummisulan har ett bra grepp både i torrt och blött väder. Vid vinterväglag räcker tyvärr inte detta och broddar bör användas. Men den stabila konstruktionen ger oss ett stadigt och kontrollerat steg. Dessutom så är både tån och hälen gummiförstärkt för ytterligare skydd.

Skon är främst gjord i skinn Gore-Tex som ger oss en vattentät sko som andas. Och med den fasta plösen så hindras både vatten och snö från att ta sig in i skon.

Det är sällan när jag utvärderar produkter och än mer sällan skor som jag hittar en modell som har så positiva åsikter som Haglöfs Ridge Gore-Tex har. Med flera hundra recensioner är det färre negativa åsikter än jag kan räkna på min hand. Och de positiva recensionerna talar sitt tydliga språk. Det här är en ordentlig och bekväm vandringssko gjord för alla väder. Så vill du ha en riktigt bra sko bör du testa denna modell som är bäst i test.

Merrell Moab 2 Gore-Tex

ButikPris 
1 036:-Till Butik

När det kommer till skodon för friluftsliv så har Merrell nästan alltid ett par bra modeller oavsett vilken typ av sko det handlar om. Och när det kommer till vandringsskor anpassade för små stigar och skog så är Moab 2 Gore-Tex en väldigt bra kandidat om man vill hålla priset nere. Dom må kanske inte vara några skor som ser så mycket ut för världen. Men oavsett utseende så gör de det dom ska då dom sitter bra på foten och är vattentäta och har ett bra grepp. Och kollar vi på användarrecensionerna så är det nöjda ägare vi ser. Skon är liten i storleken så det är rekommenderat att köpa en storlek större än normalt.

Skon kommer inte med massa extra fluff utan det här är en modell som kort och gott är tillverkad för vandring. Vi finner ett skinn och Gore-Tex kombination som ger en vattentätt och andningsbar sko. Vi finner en dämpande luftkudde i hälen för att minska stötarna. Och med en slitstark gummisula så är det en sko som är anpassad för ojämna underlag och för att hålla under lång tid framöver.

Jag gillar när tillverkare inte gör det svårare än vad det behöver vara. Och Merrell har med den här skon gjort ett bra jobb med att tillverka en ordentlig sko som håller till ett bra pris. Visst är den kanske inte en sko anpassad för alla, framför allt om man har problem med knän eller fötter sen tidigare med den begränsade luftdämpningen. Men för de allra flesta är det här en sko som utan tvekan lever upp till alla krav vi har på en bra vandringssko. Så den får utan större konkurrens kalla sig för bästa budgetskon.

Spela videoklipp

Lundhags Bjerg Low

ButikPris 
2 095:-Till Butik

Svenska Lundhags är kända för att göra bra friluftsgrejer och vi hittar dom ofta i toppen med populära modeller i många kategorier av friluftsprodukter. Och med deras Bjerg Low har dom gjort en riktig toppensko för vandring. Och med utestående kvalitet och riktigt snygg design så kommer också priset i den över klassen. Men för dig som vill urskilja dig från mängden när du är ute och vandrar och inte är intresserad av en vanlig Gore-Tex sko där alla modeller ser nästan likadana ut är det här modellen för dig. Och det är inte bara designen som är snygg utan skon är väl gjord och utmärkt för vandring. Ett stort antal nöjda ägare ger trygghet i köpet och det här är den bästa premiumskon jag kunnat hitta.

Det här är en av de få skorna som inte är Gore-Tex utan istället kommer med spaltläder ifrån kohudar. Så vi har ett bra skydd mot vatten och med innersulan av Arneflex så får vi en sko som andas bra och med mycket bra dämpning. Tillsammans med den vadderade översidan så får vi en sko som är sköna att vandra i även under långa promenader och utflykter.

Både tå och häl är förstärkta för att klara av nötning och ge ett extra skydd mot vatten. Sulan har som vi förväntar oss ett ordentligt grepp på de flesta underlagen. Vid halt vinterväglag bör ändå broddar användas.

Det här är en sko som utmärker sig genom att vara både snygg och funktionell. Den har alla de egenskaper vi förväntar oss av en vandringssko och är dessutom skön att gå i. Att den inte är gjord av Gore-Tex är lite ovanligt och har man anledning att undvika detta har vi nu en bra kandidat. Skon kostar dock lite mer än de andra modellerna men inte så mycket som vi kan tro. För mig är det här en rejäl sko rakt igenom och får kalla sig för bästa premiumsko.

Salomon XA Pro 3D V8 Gore-Tex

Franska Salomon är det nog många som känner igen kanske främst från vinterutrustning som skidor och skridskor. Men faktum är att de gör produkter inom både sport och friluftsliv och en produkt dom har lyckats mycket väl med är deras vandringssko XA Pro 3D V8 Gore-Tex. Det här är en lättare sko som har hamnat högt upp i många topplistor och är en stark kandidat till att vara bäst i test. Det är en i mitt tycke snygg sko som kommer i många färgkombinationer om man är trött på den traditionella svarta färgen som många vandringsskor har. Det är en sko som klarar sig bra i många miljöer och är populär i flera länder.

Det här är en välkonstruerad Gore-Tex sko som ger oss allt vi behöver för att kunna vandra långt i både vått och torrt.  Den är väl dämpad med deras 3D chassi som också ger bra stabilitet så att du kan känna dig säker i ditt steg. Med deras Contagrip yttersula får du ett bra grepp både på våta och torra underlag. Det är en stabil sko som är förstärkt i tå och häl. Hela skon är vattentät och andas bra med sitt Gore-Tex material.

Produktbeskrivningen är full av diverse ”teknologier” som ska hjälpa med det ena och det andra utan att man förstår vad det faktiskt gör. Men kollar vi på de viktigaste som bra passform, grepp, vattentätt så lever den upp till mycket högt ställda krav. Så även om jag inte förstår vad alla saker är så är det verkligen en sko som fångat mitt intresse. Jag bryr mig mer om omdömen och utvärderingar än vad produktbeskrivningen säger. Jag tror ingen hade varit missnöjd med att vandra i dessa skor.

Spela videoklipp

Urberg Herrö

Urberg Herrö

Det är svårt att hitta vandringsskor som ligger under 1000 kronor men ändå lever upp till de högt ställda kraven vi har på skor som ska klara alla väder. Och är man redo att göra några mindre kompromisser så är Herrö en väldigt bra sko till ett bra pris. De är inte Gore-Tex som så många andra modeller men har ändå lyckats väl med att skydda mot väta. Så vill man inte lägga för mycket på vandringsskorna så är Herrö ett bra alternativ.

Urberg har valt att inte köra på Gore-Tex på den här modellen utan valt annat syntetiskt material som är en blandning av skinn, PU och nylon. Men genom att behandla med Bionic Finish Eco impregnering har de fått till en yta som stöter bort både väta och smuts.

Skon är gummiförstärkt både fram och bak för att hålla längre och ge ett extra skydd. Det som Urberg har lyckats bra med på den här skon är sulan. Gummisulan är utrustad med gummidubbar som ger ett extra grepp vid vinterväglag och som hjälper till att hindra småstenar från att fastna i sulan.

Jag tycker det är en bra sko för den som vill hålla priset nere. Urberg har hållit nere konstigheterna och vi hittar inte mycket stötdämpning och liknande. Men en bekväm sko som sitter bra på foten.

Att tänka på inför ditt köp

När det kommer till friluftsliv och tillhörande produkter så kan man i princip lägga hur mycket pengar som helst. Det finns alltid någon modell som är lite bättre än den man redan tittar på och det är lätt hänt att kostnaden drar iväg. Och det är inte annorlunda när det kommer till vandringsskor så jag tycker redan innan du börjar leta efter modeller att du sätter upp lite krav på skorna och sedan väljer du de skorna som först och främst sitter bra på foten och som inte kostar för mycket.

Det finns några krav som är rimliga att ställa på ett par vandringsskor då de kommer användas i miljöer som vi oftast inte rör oss i med våra vanliga vardagsskor. Skog och natur ställer krav på bra grepp och att de ska vara vattentäta då regn inte är något ovanligt i vårt land. Men vi måste också få bra stöd för att undvika att vi skadar oss eller stiger snett. Vandringar brukar dessutom bli rätt långa så det är även viktigt att de sitter bra på foten. Så de saker som jag kollar på när jag köper nya vandringsskor är följande:

 • Vattentäta
 • Ordentligt grepp
 • Bra stöd i sidled
 • Bra dämpning
 • Bekväma

Har man lite dåliga knän som jag har duger tyvärr inte de billigaste modellerna utan jag letar efter skor som ger bra dämpning och minskar stötarna. Annars skulle jag säga att det viktigaste är att dom är bekväma att gå i. Annars kommer dom bara bli stående.

Så valde vi topplistan

Att rekommendera skor är inte helt enkelt då vi alla har olika fötter och ett par som är bekväma för en person är inte nödvändigtvis det för en annan. Men det finns ändå en hel del krav som ett par vandringsskor behöver leva upp till. Så genom att fokusera på detta kan har vi fått fram listan ovan där det finns flera modeller man kan prova för att se om någon sitter skönt på just dina fötter.

När jag tog fram den här listan så började jag att kolla in rekommendationer på några av de engelska sidor jag läser. Både OGL och SBT har gjort ordentliga tester och genomgångar av flera av de modeller jag har tittat på. Dessa modeller har sedan kompletterats med populära val från våra svenska butiker.

De modellerna utvärderade jag sedan genom att både läsa och kolla på en stor mängd användarrecensioner tillsammans med produktbeskrivningen från tillverkaren. Dessa har då utvärderats från kraven ovan på bland annat vattentäthet, grepp, stöd och dämpning för att få fram de skor som helt enkelt är bäst anpassade för långa vandringar i varierat väder. Stor vikt har lagts på de neutrala sidorna i användarrecensionerna då de ofta är väldigt konstruktiva och lyfter fram både positiva och negativa aspekter.

Resultatet blev de fem modellerna i den här listan där det finns rekommendationer i alla priskategorier så att oavsett vad du är beredd att lägga på dina skor ska du ha kunnat hitta bra modeller att kolla mer på.

Vanliga frågor

Det är inte alltid självklart vad man letar efter när man köper nya vandringsskor. Nedan finner du några frågor som ofta ställs i samband med köp.

Vilket material är bäst för vandringsskor?

Gore-Tex är väldigt populärt när det kommer till vandringsskor. Det är inte nödvändigtvis bäst utan alla material som är vattentäta och som andas fungerar bra. Om detta är Gore-Tex eller skinn/syntet kombination är mindre viktigt. Gore-Tex är dock ett bra val då sådana skor ofta har bra funktionalitet i förhållande till pris.

Vad skiljer vandringsskor från vanliga löparskor?

Vanliga löparskor lägger vikt vid att du får ett bra löpsteg som är snäll mot kroppen och som gör att du kan springa snabbare. De är ofta väldigt sköna att gå i också men tyvärr saknar de ofta nödvändiga egenskaper som vattentäthet, stabilitet och grepp vilket är väldigt viktigt om vi rör oss utanför större stigar eller vägar.