Bästa Vandringsskorna 2023

Det är inte alltid helt enkelt att välja ut de bästa vandringsskorna när man kollar igenom butikerna och letar efter nya par. Därför tänkte jag i den här artikeln använda min erfarenhet av vandring för att gå igenom och välja ut de skor som jag tycker är bäst på marknaden just nu. 

Nu är det så klart så att vi alla har olika krav och behov som vi utgår från när vi ska välja skor. Men genom att dela upp skorna i olika kategorier så kan vi ändå få fram ett par olika alternativ som passar de allra flesta vandrare.

Längre ner i artikeln hittar du en bra jämförelsetabell och en kortare förklaring till vilka kriterier jag har utgått ifrån när jag valt ut de vinnande skorna. 

1. Salomons XA Pro 3D V8 Gore-Tex

Mest prisvärda vandringsskorna

Salomons har dommest prisvärda vandringsskorna
ButikPris
1 695:-Till Butik


Salomons XA Pro 3D V8 I Gore-Tex är en mycket populär och uppskattad vandringssko. Och det är inte konstigt med tanke på att det känns som att Salomon har gjort nästan allting rätt när det kommer till denna sko.

Till att börja med så är det en väldigt lätt sko. Med en vikt på bara 370 gram per sko så känns den lätt på foten. Detta kan tyckas vara självklart för en vandringssko men många skor är betydligt tyngre än så här. Och vandrar man i flera timmar så kan jag verkligen säga att det gör skillnad.

Med en kombination av Syntetiskt yttermaterial och Gore-Tex som membran så kan du räkna med en vattentät sko som samtidigt kan andas. Och med den välgjorda konstruktionen så är det en sko som även vid hårdare väder ser till att hålla dina fötter torra. Ett utmärkt alternativ till en ordentlig känga

Jag har inte själv testat greppet eller passformen på denna nya modell men användarnas recensioner talar sitt tydliga språk. Det är en mycket skön sko som ger ett bra grepp i nästan alla terränger. Med bra dämpning så är det också en sko som är väldigt vänlig mot dina knän.

Jag är imponerad av den här skon och det hade varit mitt självklara val om jag hade köpt nya skor idag. Priset är inte på något vis lågt men med tanke på vad man får så tycker jag helt klart att detta är den mest prisvärda vandringsskon just nu.

Spela videoklipp

2. Halti Felis Low Dx Walking Shoes

Bästa Billiga vandringsskorna

Haltis Felis Low får anses vara dom bästa billiga vandringskorna
ButikPris
899:-Till Butik


Haltis Felis Low Dx Walking Shoes är en väldigt intressant sko för dig som lägger stor vikt vid att priset ska vara lågt men ändå vill ha en bra sko. Med ett pris på just över 500-lappen så är det en sko som få andra kan mäta sig rent prismässigt. Och trots detta så har den fått goda recensioner för just sina kvalitéter.

Skon i sig har en ganska simpel design och kommer inte med en massa finurliga finesser. I stället så är har Halti fokuserat på grunderna. Vi har en vattentät sko som består av Polyester som yttermaterial och med Haltis egna DrymaxX så får du ett Gore-Tex liknande membran som ser till att dina fötter kan andas samtidigt som de hålls torra från fukt utifrån.

Yttersulan av gummi bjuder inte den på några konstigheter. De flesta användare uppger att de har ett bra grepp och att själva skon sitter bra på foten.

Så är det så att man inte är ute efter något speciellt utan vill ha en bra sko till ett bra pris så är det här den skon jag hade valt. För mig är detta utan tvekan de bästa billiga vandringsskorna. De har hållit det enkelt och det fungerar väldigt bra.

3. HanWag Robin Gore-Tex

Bästa vandringsskorna

Dom nästa vandringsskorna är Hanwag Robin GTX Anthracite
ButikPris
2 395:-Till Butik


Är det så att du inte bryr dig om priset utan helt enkelt bara vill ha dom absolut bästa vandringsskorna så tycker jag att du borde ta dig en titt på HanWags Robin Gore-Tex sko. Det är en rejäl vandringssko som om du tar hand om dom kommer ge dig mycket skön vandring under många år famöver.

Skon i sig har en ganska simpel design och ser ut som man förväntar sig att en bra vandringssko ska se ut. Men det är ett utmärkt hantverk och yttermaterialet i Skinn tillsammans med membranet i Gore-Tex ger oss en bra rejäl sko som med ett bra stöd kommer hålla fötterna torra och sköna.

Som med många andra skinnprodukter så kan det vara bra att gå in dom innan man ger sig ut på en längre vandring. Annars så kan det lätt bli skavsår. Men när väl detta är gjort så är det få skor som är skönare.

Det är som jag nämn ovan en ganska rejäl sko och med en vikt på 990 gram per sko så får vi visserligen en något tung sko men som är riktigt stabil och klarar av även tuffare terräng.

Vill man ha det bästa och letar efter en riktigt bra vandringssko så tycker jag att det här är ett självklart val att prova.

4. Haglöfs Ridge Gore-Tex

Haglöfs Ridge Gore-Tex vandringsskor för både dam och herr
ButikPris
1 795:-Till Butik


Vårt Svenska Haglöfs är kända för att göra bra grejer för friluftsliv och så är det också när det kommer till Ridge Gore-Tex . Även om dessa vandringsskor inte kan räknas som ett budgetalternativ så är det en väldigt bra sko till ett förhållandevis lågt pris.

Det här är en sko av väldigt bra kvalité och med både skinn och Gore-Tex så både syns och känner man det när man har dom på fötterna. Skorna är fulla med diverse tekniker och finesser som Haglöfs kommit upp med som ger en väldigt skön upplevelse när man vandrar.

Det är exempelvis extra dämpning i det bakre fotpartiet, en extra mellansula som både dämpar och fjädrar samt en förstärkt häl och tå som ger extra skydd. Det är helt enkelt en sko som ger bra skydd och stöd för både foten och knäna.

Jag tycker även dom gjorde rätt val av att ha en fast plös så att sand och vatten inte kan ta sig in den vägen.

Kort och gott är det här en mycket bra sko som dessutom är otroligt uppskattad. Det är svårt att hitta något som egentligen är dåligt. Det kan ta en stund att gå in dom och fåtal personer upplever att den sitter lite konstigt på foten.

5. Viking Footwear Anaconda Light BOA Gore-Tex

Viking Footwear anaconda vandringssko
ButikPris
1 995:-Till Butik


Jag har inte själv så mycket erfarenhet av Viking Footwear men av recensionerna att döma så gör dom väldigt uppskattade och bra grejer. Deras Anaconda Light sko är en precis som namnet antyder en lättviktssko som är lite mer sportig till utseendet än vad den här typen av sko normalt sett är.

Trots att den till utseendet är väldigt lik en löparsko så uppfyller den kraven som vi har på en bra vandringssko. Vi kan alltså förvänta oss bra stabilitet, vattentäthet och ett bra grepp.

Skon är gjord utav ett syntetiskt yttermaterial tillsammans med Gore-Tex som membran. För den här prisklassen är det ganska standard och inga konstigheter.

Snörningen är av BOA-typen och alltså väldigt enkelt att få skon att sitta tätt inpå foten. Tillsammans med en förstärkt tå och häl så får vi en snygg sko som ger bra stöd och skydd för foten.

Ett spännande alternativ för den som letar efter något bra men inte vill betala allt för mycket. En trevlig sko som jag tror passar de flesta.

6. Haglöfs Skuta Low Proof Eco

Haglöfs Skuta en bra och billig vandringssko
ButikPris
1 395:-Till Butik


För den som bryr sig lite extra om miljön och naturen och vill undvika allt vad skadligt material heter så är Haglöfs Skuta Low Proof Eco en bra sko att överväga. Den är helt flourkarbonfri och gjord av miljövänligt läder. Så Det går att känna gott samvete över att man gör ett medvetet val. Och det kommer utan att du behöver offra någonting då detta är en mycket bra och populär modell.

Utsidan på skon är mestadels läder med förstärkning av syntetiskt material på sidorna. Detta tillsammans med deras PROOF membran ger oss en helt vattentät sko. Plösen är fast så det kommer inte in vare sig sand eller vatten den vägen heller.

Har du breda fötter är det här en modell att kolla in lite extra på. Den främre delen av foten är nämligen extra bred. Den förstärkta hälen och tån tillsammans med en ordentlig sula ger ett bra grepp och ett stabilt stöd.

Skorna är väldigt populära och har fått ett mycket bra betyg. Det trots att de satsat på miljövänliga material och ett lågt pris. Så det här är en bra vandringssko jag tror hade passat de flesta.

7. Urberg Herrö

Urberg Herrö ett billigare par vandringsskor
ButikPris
895:-Till Butik


Jag är generellt sett positiv till märket Urberg och blev glad när jag såg att dom gjorde ett par hyggligt billiga vandringsskor. Och Är man ute efter ett par i den lägre prisklassen tycker jag absolut att man bör ta sig en titt på dessa. Det är generellt sätt en bra sko. Men om vi lyssnar på användare av skon så levererar dom inte riktigt det dom lovar med den här skon.

Det är en snygg grå sko med mocka på ovandelen som vi tittar på. Den är inte gjord med Gore-Tex utan har någon annan form av membran. Tyvärr får vi inte reda på mer detaljer så vi kan inte på pappret ta reda på hur bra detta är.

Urberg har satsat på att ha en hård sula med gummidubbar som ska ge extra fäste vid exempelvis snö och is och förhindra att småsten fastnar i mönstret. Tyvärr upplever flera ägare att just detta inte fungerar speciellt väl. Så ska man använda dom för just vinter och is är det därmed bättre att använda sig utav broddar.

Det är fortfarande en bra modell som kan vara intressant då vi finner det i den billigare klassen. Men den lever som sagt inte riktigt upp till förväntningarna.

8. Urberg Nolby

Urberg Nolby en snygg och lätt vandringssko
ButikPris
695:-Till Butik


Nolby Shoe är en annan vandringssko från just Urberg och där jag tycker man får en betydligt bättre produkt för pengarna. Det är precis som dom föregående skorna i grund och botten en bra sko. Men även i detta fall så märks det av att det är en modell i den lägre prisklassen. Men är det just pris man går efter så får man ändå väldigt mycket för pengarna.

Skorna är gjort nästan uteslutande av syntetiskt material och fler användare upplever att dom är lite plastiga. Däremot så har dom verkligen lyckats få till en sko som är väldigt lätt på foten. Med en vikt på bara 360 gram per sko så är det en av dom lättaste skorna jag har sett.

Skorna kommer inte med något av de kända membranen utan Urberg har använt något annat som ska uppfylla samma funktion. Och när det kommer tillvattentätheten så verkar det inte vara några problem.

Det är en bra vandringsko för priset man får. Men kvalitén kommer ändå kännas förhållandevis låg med tanke på materialvalet då just plastigheten är något som upplevs.

9. Alfa Piggen A/P/S Gore-Tex

Alfa Piggen A/P/S är ett par unika och intressanta vandringsskor i den dyrare klassen
ButikPris
2 495:-Till Butik


Det norska varumärket Alfa har med sina Piggen skor gjort en väldigt bra och gedigen vandringssko. Det är ingenting för den som vill hålla hårt i plånboken utan här får man vara beredd att punga ut några tusenlappar. Men för det får man också en vandringssko av högsta kvalité med ett lite unikt utseende.

Skon är lite sportig eller skatelik till utseendet men sitter trots det väldigt bra på foten enligt de som har köpt skon.  Det är en väldigt lätt sko men ger ändå ett bra stöd för dig som går i lite tuffare terräng.

Yttermaterialet är syntetiskt och membranet är av Gore-Tex. Det är alltså lätt att underhålla och kommer hålla dina fötter torra även under längre vandringar.

Alfa har lagt större delen av fokuset på just sulan som ska ge bra grepp och undvika att sten och annat smått fastnar i mönstringen.

Det är en bra sko och den är väldigt uppskattad av dom som har köpt skon. Det är inte någon jättepopulär i Sverige av vad jag kunnat se. Men är man villig att betala för riktigt bra skor så tycker jag man bör kolla lite på dom här.

10. Lundhags Bjerg Low

de slitstarka vandringsskorna Bjerg Low från Lundhags
ButikPris
2 495:-Till Butik


Vill man ha en riktigt snygg sko där slittålighet är viktigare än vattentäthet så tycker jag verkligen man kombinationer är gjord i skinn och läder.

Skon är inte vattentät som många andra modeller. Den är däremot vattenavstötande så för de allra flesta så är den fortfarande ett mycket bra alternativ. Lundhags har här lyckats bra med att skapa en tålig sko.

Det är en sko som upplevs mycket bekväm även vid lång vandring. Att den dessutom är snyggare än den vanliga vandringsskon är ett stort plus. Det gör den användbar även till vardags.

Att den inte är vattentät är den stora nackdelen. Även om det oftast inte är ett problem så är det störande att inte kunna lita på skorna när det väl behvövs. Men en snygg sko som absolut är värt att prova.

11. TrekSta Bolt Boa Gore-Tex

Vandringsskorna Treksta Bolt
ButikPris
1 599:-Till Butik


TrekSta är inte ett märke jag själv har speciellt mycket erfarenhet av men deras Bolt Boa Gore-Tex skor är helt klart ett par skor jag själv hade kollat in mer noggrant om jag hade letat efter en ny modell idag.

Det är en uppskattad modell som sitter bra på foten. Värt att veta här är att det är små storlekar. Det kan därför vara bra att antingen prova dom i butik eller beställa en något större storlek än vanligt.

Skon är gjord av syntetiskt yttermaterial med ett Gore-Tex membran. Vi får alltså en helt vattentät sko som är lätt att underhålla. Snörningen är av BOA-typen där vi alltså skruvar åt snörningen vilket gör det enkelt att få en bra åtsittande sko.

För priset så är det en bra sko. Den ser inte jättemycket ut för värden men ger oss bra stöd även för lång vandring.

12. Hoka Anacapa Low Gore-Tex

Hoca Anacapa Low är vandringsskor som passar bra för breda fötter
ButikPris
2 495:-Till Butik


Hokas Anacapa Low Gore-Tex är inte en sko som passar alla. Deras lite större sko är något som jag anser att bara personer med bredare fötter bör överväga då det är det som dom har specialiserat sig på. För kollar man recensionerna av personer som inte har detta så upplevs skorna sitta dåligt och vara otroligt klumpiga. Så har du breda fötter. Kolla in dom här skorna.

Skorna är annars rätt snygga i mitt tycke. Dom kommer med en kombination av skinn och syntetiskt yttermaterial och finns i både svart och blått utförande. Tillsammans med Gore-Tex membranet så har vi en vattentät sko väl anpassad för vandring.

Skinnet är certifierat och det syntetiska materialet är återvunnen polyester. Det är alltså skor som vi kan känna är ett medvetet och bra köp. Men som tidigare nämnt är det nog bara folk med breda fötters om bör överväga skorna om vi ska lita på recensionerna.

ModellTillverkareVikt(per sko) i gramVattentätaYttermaterialMembran
Men’s XA Pro 3D V8 Gore-TexSalomons370JaSyntetGore-Tex
Felis Low Dx Men’s Walking Shoes Haltis-JaPolyesterDrymaxX
Men’s Robin Gore-TexHanWag990JaSkinnGore-Tex
Ridge Gore-Tex MenHaglöfs472JaSkinnGore-Tex
Anaconda Light BOA Gore-TexViking Footwear-JaSyntetGore-Tex
Skuta Low Proof Eco MenHaglöfs480JaSkinn/SyntetPROOF
Herrö Men’s ShoeUrberg450JaSkinn/SyntetAnnat
Nolby Men’s Shoe Urberg360JaSyntetAnnat
Men’s Piggen A/P/S Gore-TexAlfa315JaSyntetGore-Tex
Bjergs LowLundhags720NejSkinnInget
Bolt Boa Gore-TexTrekSta-JaSyntetGore-Tex
Men’s Anacapa Low Gore-TexHoka397JaSkinn/SyntetGore-Tex

Så valdes dom bästa vandringsskorna

Det är inte enkelt att bara peka ut en modell och säga att det är dom bästa vandringsskorna och sedan lämna det där. Vi har alla olika fötter och olika kroppsformer som kommer spela stor roll av hur vi upplever skorna. Detta är tyvärr något som vi inte riktigt kan ta hänsyn till och det är därför viktigt att även om vi får tips om bra modeller så provar vi dom själva.

Men med det sagt så finns det dock flera egenskaper utöver passform som vi kan säga att vi letar efter och vad som utgör en bra vandringssko. För mig är detta bra stabilitet, Vattentäthet, bra grepp och gärna ett snyggt utseende.

Stabilitet är grunden för att undvika skador

Stabilitet är för mig en otroligt viktig del för att göra en bra vandringssko. För oss som gillar att vandra bortom dom vanliga skogsvägarna så är det viktigt att skon ger bra stöd för fötterna och fotleden. Detta då vi absolut inte vill råka ut för några skador i form av stukade fötter när vi befinner oss kilometer från närmaste större väg.

De flesta tillverkare är rätt bra på det här och det går ofta att läsa sig till vilken form av styvhet som skon har. En allt för styv sko blir tyvärr lätt obekväm att gå i så det är lite av en balansgång.

Torra fötter är viktigt för en bra vandring

Det finns nästan inget värre än när vatten tränger in i skorna när man är ute på en vandring. Inte nog med att fötterna snabbt upplevs som kalla så är det också lätt hänt att vi råkar ut för både blåsor och skoskav när strumporna blivit blöta och huden mjukas upp.

De allra flesta vandringsskor är vattentäta eller åtminstone vattenavstötande. Här jobbar de flesta med någon form av membran så som Gore-Tex så att skorna inte tar in vatten men ändå har möjlighet att andas så att svett och liknande kan ta sig ut.

Gore-Tex är någon form av standard. De lite billigare modellerna har ofta någon annan lösning med varierande resultat.

Grepp vid alla underlag

Vandring innebär ofta olika underlag i alla möjliga väder. Ett bra grepp är därför av största vikt för att vi ska kunna vandra i ett bra tempo utan att skada oss. Idag är mer eller mindre alla vandringsskors sulor gjorda av gummi. Det finns dock mängder med varianter på detta material och det är väldigt svårt att avgöra på bara pappret hur bra grepp dom har.

En stor del av det här är mönstringen som många tillverkare också lägger stor vikt vid. Jag själv lägger inget större fokus här mer än att kolla så att mönstringen inte bjuder in till att småsten, kottar och liknande har lätt för att fastna. Jag har tidigare haft skor där man flera gånger i timmen stannar till för att peta bort diverse skräp som fastnat i sulan.

Kul när skorna är snygga

Utseende är verkligen det som kommer sist när jag ska välja skor för vandring. Om jag däremot har två olika alternativ som jag anser vara snarlika i både funktion och pris så får utseendet nästan alltid avgöra.

Det är klart att det är roligare när skorna är snygga. Det är annars något jag främst tänker på om det är så att jag tänkt använda skorna även i vardagen. En hel del köper vandringsskor som dom sedan även har på jobbet. De har ofta bra stöd och dämpning samt förstärkning bak och fram som gör dom väl lämpade för många jobb där man är i rörelse.

Vad säger testerna

Det är populärt att leta upp något ”bäst i test” för att se hur olika modeller står mot varandra och vilka vandringsskor som är bäst. Ett problem med det här är att idag så finns det så otroligt många sidor som fejkar sådana här test bara för att få oss att snabbt få till ett köp där dom får en provision.

Jag letade en bra stund för att hitta ett sådant här test som var gjort på riktigt och kunde inte hitta något över huvud taget. Ska man lita på något sådant här så skulle jag snarare vända mig till någon form av friluftstidning och se vad dom har att säga. Annars är det bättre att läsa recensioner av enskilda användare för att hitta bra kandidater.

En anledning till att det inte gjorts några bäst i test nyligen är att det helt enkelt inte finns någon ekonomi i att göra ett utförligt sådant här test på den svenska marknaden. Det finns alldeles för många modeller som byts ut regelbundet och provisionen som de får är inte tillräckligt stor. Just därför slängs det snabbt ihop sidor som försöker låtsas som att ett test har blivit gjort.

Du ska därför inte ta den här artikeln som något test utan det är bara en undersökning jag har gjort på precis det sätt jag själv skulle göra inför ett eget köp. Helt enkelt en genomgång av flera modeller där jag kollar mycket på både produktbeskrivning och användarrecensioner. Sen är det dessutom värt att tänka på att den modell som är bäst för en person är nödvändigtvis inte det för en annan.

Sammanfattning

Att välja ut dom bästa vandringsskorna är inte helt enkelt. Jag har i den här artikeln kollat på populära modeller hos främst Outnorth som är en av de stora sidorna för friluftsliv. Genom att kolla på populära modeller och deras recensioner så kan vi snabbt få fram bra skor som är tryggt att köpa. Visst kanske vi missar något guldkorn men vi kan räkna med att vi får en bra produkt.

Hade jag köpt ett par skor idag hade det efter den här genomgången blivit ett par Salomons XA Pro 3D V8 då jag anser att man får väldigt mycket skor för pengarna.