Olika sätt att bygga vindskydd i skogen eller på grillplatsen

Oavsett om man är ute i skogen för att övernatta eller bara för att grilla så kan vinden verkligen förstöra ens tillvaro. Vi blir snabbt kalla och det blir betydligt svårare att göra upp en eld. Att då veta hur man snabbt kan sätta upp ett vindskydd är en ovärderlig kunskap och något som alla kan lära sig.

Man kan bygga vindskydd på en hel hög av olika sätt men jag tycker själv om att hålla det enkelt. Det absolut lättaste sättet oavsett om det är för skogen eller grillning är att se till att ha med sig en presenning. Annars så får man spendera de första 5 minuterna med att leta efter bra pinnar och material som vi kan använda.

bygga vindskydd med presenning

Att bygga ett vindskydd av presenning är det absolut lättaste sättet och det som jag personligen tycker ger bäst skydd. Det finns idag lättviktspresenningar utformade för just friluftsliv som kallas för tarp. Fördelen med dessa är att dessa tar väldigt lite plats och ofta kommer förbereda med sydda öglor som vi kan dra rep och snöre igenom. Dessutom är de väldigt lätta. Detta är något som jag tycker att alla som planerar flerdagsturer där allt ska bäras på ryggen borde överväga att skaffa. Men just i vindskyddsyfte så fungerar det utmärkt med en vanlig hederlig presenning också.

Det enklaste sättet att bygga ett vindskydd med presenning är att hitta två träd med ca 3–5 meters avstånd mellan sig. Därefter så spänner vi helt enkelt upp presenningen med rep eller snöre och fäster dessa i träden. Det viktiga här är att se till att spänna upp presenningen ordentligt.

Om man planerar en övernattning och dessutom ska sova intill vindskyddet så finns det en flera bra sätt att bygga upp skyddet så att det även ger skydd mot regn och mot våt mark. Följande film visar en rad bra och effektiva sätt att bygga ditt vindskydd på.

Spela videoklipp

Bygga vindskydd av pinnar och ris

Att använda sig utav pinnar, grenar och ris är en traditionell metod som fungerar lika väl idag som den gjorde för hundra år sedan.

  1. Hitta två träd några meter i mellan med grenar i axelhöjd.
  2. Placera en längre pinne på dessa grenar.
  3. Hitta fler pinnar i lagom längd som du kan luta på den långa pinnen.
  4. Täck dessa pinnar med ris och annat u kan hitta på marken.

I exemplet ovan är det viktigt att du placerar skyddet så att det står emot vinden. Tänk också på att när man är ute i skogen och använder sig av allemansrätten är att se till att återställa platsen som den var när man kom dit när det är dags att ge sig av.

Bygga vindskydd för grillplats

Om du ska bygga ett temporärt vindskydd för en grillplats så är ovanstående exempel med presenning att föredra. Det går snabbt att sätta upp och går att skydda i flera riktningar. Och framför allt så går det med enkelhet att placera så att den skyddar elden.  Om du är på samma plats en längre tid så är det viktigt att hålla koll på eventuella vindförändringar så att du inte helt plötsligt står med vinden från anda hållet och gnistor flyger från elden. Så se till att skyddet inte placeras för nära elden.

Bygga vindskydd i skogen

Att bygga upp ett litet läger med vindskydd och eld kan vara en väldig trevlig aktivitet. Med allemansrätten så är det här inget problem men kom ihåg att du inte på något sätt får skada träden eller andra växter. Så det enklaste sättet är att redan från början ta med sig en presenning då dessa bara är att spänna upp så har du ett skydd mot vinden.

Om du mot förmodan inte har detta och ändå vill bygga ett vindskydd så gäller det att ha lite tur och hitta en bra plats och att det finns en hel del större pinnar. Det är inte speciellt svårt att sätta upp ett sådant vindskydd heller men det tar ofta lite längre tid.