Vandra i Stockholm – 8 Fina Vandringsleder

Stockholm har mycket mer att erbjuda än ett snabbt och livligt stadsliv. För även om man inte kan tänka sig det när man står på Stockholms central så finns det gott om fantastiska möjligheter att vandra i Stockholm oavsett om man tänker sig en dagstur eller en flerdagarsvandring. Och en av de absolut största fördelarna är att det går lika bra att ta sig till de flesta ställena med kollektivtrafiken som det gör med bilen.

Vandringslederna är av varierande svårighet och längd. Så det spelar ingen roll om du letar efter en enkel och avslappnad tur eller vill utmana dig själv. Det finns vandringar som passar alla. Stockholm kan med sin skärgård även erbjuda några av de finaste vandringarna i Sverige.

De tre längsta och populäraste vandringslederna är Roslagsleden, Sörmlandsleden och Upplandsleden. Men överväg gärna att ta dig en tur längs Lovö vandringsled samt en runda på Eldgarnsö då dessa har en fantastisk miljö du bara måste uppleva.

Innehållsförteckning

Roslagsleden

Roslagsleden är en totalt sett 19 mil lång vandringsled som går genom Stockholmsområdet. Och du behöver inte ta dig långt då den börjar i Danderyd och slutar i Grisslehamn.  Det är en vandring som tar dig genom mängder med skog, sjöar och mindre byar och samhällen. Sista delen går du utmed havet och väldigt fina utsikter om det är en fin och solig dag.

Roslagsleden består av hela 11 etapper. Du kan se alla sträckor på följande Roslagsleden karta. De olika etapperna på leden är följande:

  1. Danderyd – Karby gård: 15km
  2. Karby gård – Örsta: 13 km
  3. Örsta – Lövhagen: 16 km
  4. Lövhagen – Domarudden: 12 km
  5. Domarudden – Wira bruk: 20 km
  6. Wira bruk – Penningby: 22 km
  7. Penningby – Vigselsjö: 22 km
  8. Vigelsjö – Roslagsbro: 14 km
  9. Roslagsbro – Gåsvik: 25 km
  10. Gåsvik – Sandviken: 9 km
  11. Sandviken – Grisslehamn: 20 km

Så det är förhållandevis långa etapper. Men vandringen är till största del väldigt enkelt så det är mest längden som är det jobbiga.  Mer eller mindre alla delmål erbjuder övernattning i form av både tältplats och stuga/värdshus.

Alla etapperna är enkla att ta sig till med såväl bil som med kollektivtrafiken. Vilket är en fördel för dom som bor i Stockholm då man kan dela upp vandring på flera olika tillfällen även om man bestämt sig för att vandra hela vandringsleden.

Har du bara planerat att gå en etapp så tycker jag själv att etapp 5 från Domarudden till Wira bruk är en väldigt fin sträcka. Skogsträckan går bland annat genom Trehörningsskogens naturreservat samt flera sjöar att stanna vid för att ta en liten paus

Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en otroligt lång vandringsled på hela 100 mil genom stora delar av Sörmland. Även om stora delar av vandringsleden kan kännas som rätt avlägsen från Stockholm så börjar första etappen redan i Björkhagen dit du enkelt tar dig med tunnelbanan. På dom 9 första etapperna så kommer du ut till Södertälje innan det sen kan bli svårare att enkelt ta sig fram och tillbaka med kollektivtrafiken. 

Sörmlandsleden låter dig upptäcka en fantastisk del av Sverige som man oftast bara far förbi med bilen. Du kommer få vandra genom fina djupa skogar, Stora öppna fält, sjöar av alla dess slag samt en hel hög med diverse historiska minnesmärken. Så för den som känner att de vill ha en varierande upplevelse och planerar många stopp så finns det gott om etapper som passar.

De första nio etapperna som tar dig fram till Södertälje är:

  1. Björkhagen – Skogshyddan: 8,5 km
  2. Skogshyddan – Alby friluftsgård: 6,5 km
  3. Alby friluftsgård – Tyresta by: 13 km
  4. Tyresta by – Handen: 10 km
  5. Handen – Paradiset: 11,5 km
  6. Paradiset – Lida friluftsgård: 12 km
  7. Lida friluftsgård – Brotorp: 6,5 km
  8. Brotorp – Östertälje: 13 km
  9. Östertälje- Tvetaberg: 9 km

Av dessa etapper är det bara etapp 5 och 6 som har tältplatser för övernattning. Det är dock enkelt att ta sig till eventuella campingar eller områden där du får tälta med kollektiv trafiken. Alla etapper går enkelt att nå med antingen buss och/eller tunnelbana.  

Ska du bara gå en etapp tycker jag att etapp 3 från Alby friluftsgård till Tyresta by är ett bra val. Det är en över lag lättvandrad etapp med både skog, ängar och sjöar. Det finns gott om möjligheter till bad så överväg ett stopp vid någon av sjöarna för ett dopp.

Upplandsleden

Upplandsleden med sina 50 mil är som namnet antyder en vandringsled genom uppland. Det är en väldigt populär led som börjar vid Mälaren, går upp till Gävle för att sedan vända ner och avslutas vid Dalälvens skärgård. Leden är inte en lång sammanhängande sträcka utan kan sägas vara uppdelad i tre olika avsnitt som i sin tur består av flertalet etapper.

Till skillnad från Roslagsleden och Sörmlandsleden så är flera etapper lite svårare att nå med kollektivtrafiken. Det innebär att det kanske krävs lite mer tid eller fler byten för att ta sig ut till vissa mer avlägsna etapper. Men då den första etappen börjar inne i Uppsala så är det första etapperna väldigt lätta att nå i en kombination av tåg och buss.

Leden går främst genom skog och naturreservat med en hel del sjöar och andra vattendrag. Du kan även räkna med en del ängar och fält, framför allt i de södra delarna.

Jag har själv bara gått på delar av den här leden och har inte så bra koll på leden som helhet. Jag kan rekommendera att gå till Svenska turistföreningens sida om upplandsleden för att få en bra koll på de Olika etapperna.

För dig som planerar en helgvandring så kan jag starkt rekommendera sträckan Bålsta – Sånka som är 3 etapper på totalt 29,5 km med möjlighet till ytterligare avstickare. Du kommer då gå igenom två naturreservat, över Mälaren för att sedan komma ut på Skohalvön som har ett häftigt slott (skokloster slott) du kan besöka. Bålsta kommer du enkelt till med tunnelbana och från Sånka kan du åka buss tillbaka till Bålsta när du kommit fram.

Lovö Vandringsleder

På Lovö som utöver att vara ett väldigt fint naturreservat även är där Drottningholms slott finns hittar du två fina vandringsleder av bra längd för en ordentlig dagsvandring.

Först så har vi Lovö runt som börjar i den södra änden av ön i närheten av busshållplatsen tillflykten för att avslutas i den östra änden i närheten av Drottningholms slott. Vandringsleden på 17 km går längs med kusten och bjuder på flera mycket fina vyer över Mälaren.  Det är blandad terräng men det ska inte vara svårt för någon att ta sig fram. Det finns gott om rastplatser och vindskydd utmed sträckan som passar utmärkt för en fikastund.

Sen har vi vandringsleden Fornstigen på 23,4 km. Den här leden ringlar till större delen fram på öns inland. Leden kommer ta dig fram genom både skog och öppna marker med flertalet informationsskyltar vid natur och kulturhistoriska platser. Så det är en utmärkt led för dig som även är ute efter att lära dig om hur människor levde på ön förr i tiden.

Det finns även ett par minder leder på ungefär 3 km för den som bara är ute efter en kortare sträcka. Både Rävstigen och Skogsrundan finner du i de norra delarna av ön.

En fördel med Lovön är att det finns gott om kollektivtrafik som tar dig till och från ön. Så oavsett var du börjar eller slutar så är det enkelt att komma hem igen.

Adelsöleden

Adelsöleden är en väldigt vacker vandringsled på 16 km och passar därför utmärkt för den som vill ge sig på en dagsvandring i Stockholmsområdet. Det är helt klart enklast att ta sig dit med bil genom att köra till norra änden av Munsö för att sedan ta sig över till Adelsö. Men med lite planering så går det även utmärkt att ta sig dit med kollektivtrafiken. Men man får räkna med att det tar strax över en oh en halv timme att komma fram om man åker från Stockholms central.

Leden bjuder på en väldigt fin vandring med vackra skogar, fina ängar och med flera underbara vyer över Mälaren där utkikstornet är en personlig favorit. Med några avstickare kan man dessutom ta sig fram till flera gamla fornlämningar om det är av intresse. Adelsöleden går runt den norra delen av Adelsö och tar dig bland annat förbi Adelsö-Sättra naturreservat där det bland annat finns en liten grillplats nere mot vattnet.

Om man bor i Stockholmsområdet och inte har varit här och vandrat tycker jag absolut att man ska ta sig tiden. Det är en väldigt fin vandring av lagom längd som passar de flesta personer och sällskap. Det är en förhållandevis enkel vandring där stor del av vandringen sker på skogsvägar.

Ekerö-Munsö

Ekerö-Munsö vandringsled är en led i två delar med en total stäcka på ungefär 38 km. Den går också utmärkt att slå ihop med Adelsöleden för att få en perfekt tredagarsvandring om man inte tycker att två dagar är tillräckligt. Den södra delen är ungefär 20 km lång medan den andra delen är 18 km. Både start och slut på de båda delarna kan man med enkelhet nå med kollektivtrafiken. Så det går bra att gå hela eller dela upp leden på flera tillfällen om så önskas.

Leden kommer ta dig igenom hela fyra naturreservat och flertalet geologiska och kulturhistoriska lämningar som jag tycker är väl värt att besöka och stanna till vid en stund. Stora delar av leden går utmed Mälaren med gott om platser att fika eller bada vid. Dessutom kommer du få uppleva både skog och öppna landskap på den här vandringen med god variation på miljön.

Det finns inga iordningställda platser för att elda eller tälta på men det finns gott om bra platser att övernatta på om man rör sig bort från leden en bit. För den som helst inte övernattar i det fria så är utbudet rätt begränsat men Skytteholm utmed den första delen av leden är otroligt vackert ställe att ta in på.

Den här vandringsleden har mycket att erbjuda men jag har bara vandrat på den första delen som jag gillade väldigt mycket. Väl värt ett besök och det går relativt snabbt att ta sig till den första delens startpunkt.

Huddingeleden

Huddingeleden är en förhållandevis ny vandringsled som invigdes först 2019. Med sina 80 km långa sträcka så binder den ihop samtliga av Huddinges skyddade naturområden och bjuder på fantastiskt fina miljöer. Då hela området ligger i Huddinge just söder om Stockholm så är det enkelt att ta sig hit både med bil och kollektivtrafik. Till skillnad från många av de andra längre vandringslederna så är inte den här uppdelad i några specifika etapper. Utan det är upp till var och en att göra sin egen uppdelning och gå just den delen av sträckan som ser trevligast ut.

Jag har inte själv vandrat huddingeleden men har tidigare rört mig i några av de naturområden som leden går genom. Och trots närheten till stadslivet så bjuds det på väldigt fina miljöer i form av orörda skogar och massvis av vackra sjöar. Leden börjar vid Stuvstatorget i centrala Huddinge och ringlar sig sedan framåt genom den fina naturen för att avslutas vid Trångsund centrum.

Det är ganska frikostigt med restriktionerna när det kommer till tältning i de olika naturområdena. Så det ska inte vara några större problem att hitta en tältplats för en natt eller två. Men se till att kolla upp föreskrifterna för de områden du faktiskt tänkt att tälta på. I övrigt så går leden förbi en del allmänna badplatser och genom en del mindre orter. Så det går att hitta både toalett och möjlighet till att fylla på matförrådet.

Just närheten till staden och den stora variationen på miljön tycker jag gör den här leden till ett utmärkt val att vandra även om det så bara är en mindre sträcka. Det går dessutom perfekt att stanna till och ta ett dopp i någon av de många sjöarna som du kommer passera.

Tyresta Nationalpark

Tyresta nationalpark är ett utmärkt val för att vandra i Stockholm om man är ute efter dagsturer. Nationalparken bjuder på flertalet olika vandringsleder i allt från 2,5 km till 13 km. Dessutom så går etapp 3 av Sörmlandsleden genom parken. Så det finns gott om alternativ och stor variation av både miljö och kultur. Till skillnad från många av dom andra lederna så kan många av lederna vara svåra att nå om man inte har bil eller kan tänka sig att vandra en bit för att komma in en bit i parken. För i så fall nås den enkelt från både Tyresö och Haninge.

Bild på klippa och hav i tyresta nationalpark
Kustleden i Tyresta Nationalpark har mycket fina vyer att erbjuda

Som en av Sveriges 30 nationalparker så är Tyresö ett utmärkt val att bege sig till om man finner sig i stockholmstrakten. Med både skog, sjöar och kust så finns det något som passar alla. Dessutom så finns det gott om kulturhistoriska platser som man kan besöka. Däremot så är det ofta en väldigt populär plats att besöka. Så för den som önskar stillhet och ensamhet så finns det bättre val. I vart fall under sommaren.

Nationalparken har gott om olika faciliteter för den som vill grilla eller övernatta. Övernattning får bara ske i anslutning till de iordningställda eldrastplatserna. Och på flera av platserna så finns det dessutom vindskydd. Toalett hittas antingen vid Entrén vid Tyresta by eller vid någon av Årsjöns eller Styvnäsets grillplatser.

Det är ett populärt resmål för både familjer och skolor så under stora delar av året så är det gott om folk i parken. Men då det finns gott om faciliteter så passar det utmärkt för dig som bara vill ta dig ut i skogen och kanske testa på att övernatta i trygghet.

Sammanfattning

Det finns gott om möjligheter att vandra i Stockholm och dess omgivning. Trots att det är vår största stad så finns det flera stora vandringsleder i närheten och gott om olika naturreservat som man kan besöka. Svårigheterna varierar också kraftigt så oavsett vilken nivå eller form du befinner dig i så finns det utmanande och fina leder du kan besöka. En annan trevlig sak för dig som vill tälta är att Stockholmsområdet har relativt få restriktioner i sina naturreservat så det är enkelt att ge sig ut och sova en natt i naturen.