Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoor Experten, PN Jakt pch Outnorth.
Att sova ute i naturen under en varm och härlig sommarkväll är en upplevelse som de flesta bör testa på. Men beroende på var vi befinner oss i landet så kan detta också innebära att vi vaknar upp sönderbitna av myggor och knott vilket gör hela upplevelsen betydligt mindre trevlig. Det positiva är så klart att det finns en lösning på problemet i form av ett myggnät.
Med ett bra myggnät så kan vi se till att hålla myggen på avstånd och njuta helt och hållet av natten för att vara redo för nästa dag. Och med en väldigt låg vikt och att de tar liten plats gör det lätt att bära med sig som en del av sin campingutrustning. För att göra det enklare för dig som letar efter ett nytt nät så har jag undersökt och samlat de myggnät som jag tycker är bäst just nu.
Sea to Summit Nano Mosquito Net Single
Butik | Pris | |
---|---|---|
400:- | Till Butik |
Sea to Summit är väldigt duktiga på att göra friluftsprodukter med mycket låg vikt. Och just detta är något som blir extra viktigt med ett myggnät då inte är en del av vår ordinarier utrustning och att både plats och vikt är något som vi vill minimera. Nano Mosuqito Net är en av deras populärare modeller och visade sig vara en favorit hos oss när jag gick igenom de olika modellerna.
Med en väldigt låg vikt på endast 240g i sin förvaringspåse så lägger det väldigt lite extra vikt på våra axlar när vi vandrar. Och nedstoppad i sin förvaringspåse så kan du enkelt hålla hela nätet i en hand. Alltså bör det inte vara några svårigheter att hitta en plats för den i väskan.
Nano nätet är lätt att sätta upp och kommer med färgkodade hörn för att göra det enklare att sätta ihop. Som med många myggnät av den här typen måste vi hitta en plats där vi kan fästa toppen så att nätet hålls uppe. Den passar med andra ord utmärkt att ha i samband med ett vindskydd eller tarp.
Storleken på hålen gör att myggen hålls utanför utan några problem. Med små knott kan vi dock räkna med att ett par kommer hitta in.
Kort skulle jag säga att det här är en väldigt bra och prisvärd modell. Den märks knappt i packningen och är enkel att sätta upp. Och med ett bra pris så får den här titulera sig som bäst i test.
Urberg Mosquito Net Single
Butik | Pris | |
---|---|---|
119:- | Till Butik |
Urberg är bra på att göra friluftsprodukter till ett bra pris. Och deras myggnät är inget undantag. Den här singelmodellen ser möjligtvis inte så mycket ut för världen men den håller myggen borta och den gör det till ett lågt pris. Därför utser jag den till bästa budgetval.
Med en vikt på 251g så är det en lätt modell och storleken nerpackad i sin påse är på endast 16 x 11 cm. Så oavsett om vi väljer att hitta en plats inne i vår ryggsäck eller utanför så kommer den inte att vara i vägen för oss.
Det är ett ganska enkelt nät som fungerar bra för att hålla myggen borta. Ett väldigt simpelt nät som till en början kan vara lite svårt att få ordning på hörnen. Toppen fäst i tak eller gren och sedan är det bara krypa ner för att sova.
Urbergs myggnät är ett väldigt billigt skydd för dig som inte räknar med några större problem men ändå vill försäkra dig om att du är skyddad ifall myggen skulle hitta fram. För bara ett par hundralappar är det här möjligt.
Helsport Mosquito Mesh Cover
Mosquito Mesh Cover från Helsport är ett litet annorlunda myggnät som istället för att täcka hela bädden sätts på toppen av vår sovsäck. Även om det kan kännas lite obehagligt att ”låsa” in sig på det viset är det en smart lösning från Helsport som gör att vi oavsett plats och förutsättningar kan få ett ordentligt skydd.
Med en vikt på 115 gram så märks den knappt av alls och då den bara är tänkt att täcka huvudet så är det inget som tar någon vidare plats i packningen.
Den är utformad så att den är gjord av mesh på toppen som myggen inte kan komma in genom och sedan har den ett vattentätt tyg under. Så vi är skyddade mot både insekter och vatten.
I och med att vi bara drar skyddet över huvuddelen av sovsäcken så är det enkelt att använda oavsett var vi befinner oss. Vanliga myggnät används med fördel i samband med ett vindskydd och någonstans att hänga upp det i. Den här modellen fungerar lika bra i tält eller helt öppet i naturen.
Det här är en intressant lösning på myggproblemet och har man inte problem med klaustrofobi så är det här är en ypperlig produkt att ha med sig. Just därför så tycker jag att den helt klart är det bästa alternativet till de vanliga näten.
Sea to Summit Mosquito Pyramid Net Single
Det här är den andra modellen av Sea to Summit i det här testet och även denna är en lätt och kompakt version av myggnät. Den har dock inte fått riktigt lika goda recensioner som dess andra modell men något billigare. Men då den inte bidrar med något extra och recensionerna från dess användare inte riktigt lever upp till förväntningarna så tycker vi att man bör se sig om efter andra modeller.
Som tillverkaren specialiserat sig på så är vikten för det här nätet lågt och den väger inte mer än 245g. Det är inte på något sätt utmärkande men ändå i det lägre intervallet.
Fördelen med den här modellen är att den är lätt att sätta upp. Vi behöver fortfarande någonstans att fästa toppen. Men i övrigt så är det enkelt att både höja och sänka taket. Hörnen är dessutom färgkodade så vi vet exakt var dom hör hemma. Och som ett litet extra skydd mot insekterna så är hörnen invikta för att minska att dom tar sig in den vägen.
Det är inte på något sätt ett dåligt myggnät. Men det kommer inte några större fördelar med det här nätet och det faktum att den ändå har ett par besvikna användare gör att jag tycker att man ska lägga pengarna på annat håll.
Relags Mosquito Traveller
För den som inte redan är utrustad med vindskydd eller sängplats i stuga är den här kombinerade hängmattan och myggnätet en väldigt bra lösning. Det är en väldigt bra lösning både för vandrare och campare. Att snabbt kunna slänga upp en bekväm och skyddad sängplats är dess styrka.
Med en väldigt låg vikt på bara 445 gram så är det här en mycket viktvänlig sovplats som är lätt att bära runt på och som inte tar mycket plats.
Det är inga konstigheter att sätta upp hängmattan bortsett från problemet att hitta en bra plats mellan två träd. Med dragkedjan på sidan så kan vi enkelt öppna och stänga nätet så att inga mygg kommer in. Det är även möjligt att vika undan nätet helt om det inte finns något behov för det just då.
Jag tycker att det är en trevlig lösning på problemet med myggnät och sovplats. Har man redan ett vindskydd eller planerade sovplatser så är det såklart lite överflödigt och ett vanligt myggnät är att föredra. Sedan är jag tveksam till hur bekvämt det är att ligga i en hängmatta en hel natt. Men det är upp till var och en.
Cocoon Travel Net Ultralight Single
Det här ultralätta myggnätet från Cocoon travel påminner mycket om vår favorit i det här testet men faller lite kort på hur tunt det är och att en del användare upplever att det går sönder lite väl lätt. Så om man inte ska sätta upp och ta ner nätet inför varje natt så är det ett väldigt vettigt alternativ. Om man däremot ska ha med den på vandring eller sova utomhus så är andra modeller att rekommendera.
Med en vikt på enbart 115 gram så är det här det absolut lättaste nätet i det här testet. Kommer med en tillhörande förvaringspåse som gör att det är lätt att stuva undan. Men nätet är endast avsett för inomhusbruk så passar bäst för den som är ute och reser i varmare länder i exempelvis Asien och planerar att sova inomhus.
Nätet är lätt att sätta upp och det är lätt att hitta hörnen med hjälp av de färgade öglorna. Men skörheten i det här nätet är det som tyvärr drar ner det för vårt ändamål. Även om jag är en stark förespråkare av lätt packning så är det här nätet helt enkelt inte gjort för generellt bruk. Men har man inte behovet av utomhusanvändning så är det ett väldigt lätt nät.
När behöver man ett myggnät?
Jag tror att de flesta av oss har spenderat en natt eller två utomhus en sen kväll i ett sovrum där man inte gjorde annat än önskade att man hade ett sätt att bli av med myggen. Även om det finns många andra lösningar för att hålla myggen borta så som myggmedel eller myggavisare så är det helt enkelt så att de inte fungerar för alla eller helt enkelt inte är möjligt att ha med sig just där du ska vara.
Ett myggnät kan verkligen vara skillnaden mellan en god nattsömn eller en natt där man vaknar en gång i timmen av att en mygga surrar i örat. Och det spelar inte jätte stor roll om nätet är till för när man är ute och vandrar eller om det är tänkt att ha runt sängen när man är ute och reser. Det är ett väldigt effektivt sätt att skydda sig mot myggbett.
Nu är det också så att myggor är kända för att sprida en hel del smittor så är man ute och reser så är det här ännu viktigare då vi kan bli allvarligt sjuka. Så planerar du en backpackingresa i länder där dessa smittor sprids kan det vara bra att packa ner ett myggnät. Det är både lätt och billigt och ett ovärderligt skydd. Det går inte på förhand veta om de hotell och vandrarhem man kommer sova på förser en med detta.
Vad ska man tänka på innan man köper ett myggnät?
Myggnät är inte speciellt komplicerade i sin konstruktion och är lätta att förstå sig på. Men innan du köper ett myggnät kan det ändå vara värt att tänka lite på hur du kommer att använda det. Framförallt gäller det att bestämma sig om du enbart kommer att använda det inomhus eller om det också blir när du campar eller slår läger utomhus. Det är ofta väl angivit i produktspecifikationen om vad det är som gäller för just den modellen.
Då näten generellt sett är ganska sköra så är det bra att öva att sätta upp det hemma några gånger innan du är iväg på resan eller vandringen. Det är betydligt bekvämare att öva några gånger hemma och kolla igenom konstruktionen än när det börjar bli natt och du är helt slut.
De kommer även modeller i både singel och parstorlek. För dig som ofta sover med andra kan det vara trevligare att sova i samma. Värt att tänka på då är att de ändå är ganska små så det kan bli lite trångt.
Sist men inte minst kan det vara värt att tänka på att även om myggorna inte kan ta sig in så kan de ofta sticka dig igenom nätet om du ligger så att huden är emot nätet. Så kolla storleken på nätet alternativt positionera dig så att även om du inte helt får plats så är det sovsäck eller liknande mellan dig och myggorna.
Så valde myggnäten ut
Då det inte är jättepopulärt med myggnät i Sverige så finns det inte mycket resurser att utgå från här. Och då jag inte själv har testat varenda modell personligen så har jag förlitat mig på att göra en undersökning precis på det sätt jag skulle göra om jag skulle köpa ett nytt myggnät själv. För att göra detta så har jag använt mig utav sidor om friluftsliv och vandring (GearHungry) som jag ofta läser själv.
Detta har jag sedan kompletterat med användarrecensioner från amazon och Outnorth. Slutligen så har jag förlitat mig på youtube för att själv få mig en bra uppfattning om respektive modell för att se och utvärdera deras styrkor och svagheter.
Och det som jag utser till bästa myggnätet är helt enkelt den modell jag själv skulle köpa om jag fick behovet av att köpa ett nytt nät idag. För mig är det en självklarhet att ha med sig ett nät i packningen. Det används absolut inte alla kvällar men jag är väldigt glad att jag har det med mig när det faktiskt behövs