Sverige är ett underbart land att vandra i. Nästan oavsett var du än bor i landet så finns det naturreservat eller nationalparker i närheten. Och för dom mer erfarna så finns det flera längre utmanande leder och fjäll man kan ge sig upp på. Och tillsammans med allemansrätten så ger det oss friluftsmänniskor nästan oändligt med möjligheter att komma ut och njuta av naturen.
Innehållsförteckning
Börja Vandra
Att börja vandra är varken svårt eller komplicerat och är något som alla klarar av att göra. I sin enklaste form kan man ta på sig ett par bekväma skor och bege sig till närmaste friluftsområde och bara gå. Det finns inga krav på vad vandring innebär eller ska innehålla.
Om man inte riktigt vet några bra ställen att vandra på så kan jag rekommendera naturkartan som finns som både hemsida och app. Där kan du hitta områden nära dig som innehåller utmärkta leder och rastplatser. Dessa brukar vara ett väldigt bra steg för att komma ut på dagsvandringar och man får ofta se väldigt fin natur som man inte riktigt vet om att den finns så nära.
Känner man att man är ute efter att lära sig om vandring och friluftsliv eller helt enkelt söker en gemenskap tycker jag man ska kolla på friluftsfrämjandet som ofta organiserar olika typer av äventyr som vandring och camping. De finns dessutom över mer eller mindre hela Sverige så oavsett var du bor så bör det inte vara allt för långt till någon utflykt.
Bästa tiden för vandring
Det är stora skillnader på väder och temperaturer i Sverige. Så det finns ingen generell bästa tid på året för vandring. De flesta njuter nog mest på sommarhalvåret av den gröna naturen men även vintern är en fin tid att vandra på.
Ska man vandra i fjällen och planerar att använda sig av STF’s fjällstugor så är det värt att tänka på att dom endast är öppna från midsommar fram till mitten/slutet av september. Under högsäsongen som är omkring 20 juli till 10 augusti kan det också vara svårt att hitta sovplatser om man inte bokat i tid.
En sak att tänka på är att under mitten slutet av sommaren så brukar myggorna ha vaknat till liv ordentligt. Det kan göra fuktiga skuggiga partier och kvällar till en plåga i vissa delar av landet. Personligen föredrar jag därför att vandra under sen vår/ tidig sommar innan dom är aktiva eller framåt september när myggen börjar försvinna. Men det finns många leder som inte alls är drabbade av det här och som fungerar utmärkt året om.
Välja vandringsled
Att välja var man ska vandra är inte alltid helt enkelt. Planerar man att vandra någonstans i sin omgivning så kommer man väldigt långt med naturkartan som innehåller både långa och korta leder. Det passar perfekt för dom som inte vill ge sig iväg på något längre äventyr. Jag har själv använt naturkartan för att hitta leder till både dagsvandringar och kortare flerdagarsvandringar.
Sedan så finns det såklart de populära eller längre vandringslederna som är flera tiotals mil långa. Man kan självklart välja att bara gå delar av dessa vilket dom flesta gör. Men vill man ha en väldigt lång vandring så kan du få flera veckors vandring på bara en enda led.
Så långt vandrar man på en dag
Hur långt man vandrar på en dag beror så klart på i vilken terräng man vandrar i och hur länge man vandrar. Men vandrar man på en enkel skogsväg så tar det strax över 2 timmar att vandra en mil. Är det i stället bergig och kuperad terräng så kan du räkna med att det tar cirka 3 och en halv timme att vandra samma sträcka. Jag är en förespråkare av att njuta och att ta många pauser. Är man på en flerdagsvandring så har vi dessutom all packning vi ska ha med oss på ryggen. Så med en blandad variation på underlaget och med mycket packning så brukar jag räkna med att komma ca 15–25 km på en dag. Jag vandrar trots allt för njutningens skull och inte för att hinna så långt som möjligt på så kort tid som möjligt.
Populära vandringsleder
Att vandra har blivit en väldigt stor grej på senare år och några av de större vandringslederna har blivit väldigt populära på senare år. En fördel med dessa leder är att de ofta har väldigt bra med serviceställen. I fjällen så är det STF’s fjällstationer och utmed de andra lederna har du ofta mindre orter eller byar där man med lagom mellanrum kan stanna till för att antingen övernatta eller fylla på med mat och förbrukningsartiklar. Fjällstationerna utmed de populära vandringslederna blir ofta fullbokade under högsäsong så det är viktigt att planera din resa i förväg om du har planer på att övernatta hos dom.
Kungsleden
Kungsleden är en av de populäraste vandringslederna i Sverige. Den går genom fjällen i Lappland och sträcker sig ungefär 44 mil mellan Abisko i norr och Hemavan i söder. Kungsleden bjuder på ett varierande fjällandskap med alpin terräng och lågland med björkskog.
Även om det såklart går att vandra hela Kungsleden på en tur så väljer de flesta att bara gå en delsträcka. Normalt sett delas leden upp i fem olika stycken varav två klassas som svenska turistförenings signaturleder. Detta är leder som har vacker och utmärkande natur och som är väl anpassat för nya vandrare. Bland annat så finns det tydlig utmärkning och skyltning, bra kollektiv trafik till start och målgång. Samt med bra boenden och tältplats i slutet av varje etapp. Så för nya eller ovana vandrare är det här leder som är utmärkt. Men på grund av populariteten så lär du också stöta på många andra människor. På gott och ont så klart.
Vill du göra en längre vandring på några dagar upp till en vecka så erbjuder Kungsleden alltså väldigt bra alternativ för detta. Det är ett prövat koncept och det finns gott om material om sträckan för den som vill läsa på i förväg. En vandring som jag rekommenderar alla att ge sig ut på.
Höga kustenleden
Höga kustenleden är en vandringsled i världsarvsområdet höga kusten. Totalt är sträckan på 128,6km mellan Hornöberget vid Ångermanälvens mynning till varvsberget som vi hittar i Örnsköldsvik. Så kortfattat från Högakustenbron till Örnsköldsvik. Leden består av 13 etapper som är mellan 4 och 15 km långa med övernattningsmöjlighet under tag vid alla etappslut. Det är varierande vandring från lätt till något krävande.
Den populäraste etappen är den som går genom skuleskogens nationalpark. Detta är till stor del slottdalsskrevans förtjänst som är ett väldigt populärt besöksmål. Skrevan är cirka 200 meter lång och 30 meter djup. Vid lite dimma och disigt väder som det var när jag själv besökte skrevan så bjuder det på en härlig mystikkänsla.
Då sträckan går utmed E4:an och vid flera tillfällen kommer in i små samhällen som ligger utmed vägen så är det enkelt att ta sig till de olika etapperna med antingen bil eller kollektivtrafik. Jag har själv bara gått delar av leden och tycker att den är välskött med bra etappstopp och av andra vandrare som gått längre är det en mycket fin och uppskattad led. Något som passar den som efter vandringen med enkelhet kunna resa hem eller vidare från Örnsköldsvik.
Skåneleden
Skåneleden består av sex olika delleder som totalt ger oss hela 130 mil vandringsled. Leden går i stort sett genom hela Skåne och bjuder på en omväxlande natur och kulturplatser. Du kan välja på att vandra i Skånes inland så som utmed kusten. Eller varför inte i det populära Österlen som har en fantastisk natur.
Då skåneleden går över nästan hela Skåne så är det enkelt för oss i söder att hitta ställen att starta eller sluta på. Och då det finns väldigt många små samhällen i länet så är det enkelt att sig till och från etapper med kollektivtrafiken. Så du som vill uppleva många olika områden eller miljöer på din vandring kan välja att antingen gå hela delleder eller med enkelhet dela upp den i helt fristående etapper.
Med tanke på ovanstående så är det också enkelt att hitta boende för den som vill sova på vandrarhem eller liknande och inte gillar att övernatta i naturen. Jag har bara gått några enstaka etapper på skåneleden men tycker det över lag är en fantastisk led. Det fina med skåneleden är att alla kan hitta etapper som passar dom och deras nivå. Vill man bara ha en behaglig enkel vandring så är det inga svårigheter att hålla sig till just det.
Vandringsutrustning
Ska man bara göra en enklare vandring så krävs det normalt sett ingen extra utrustning utan man klarar sig bra med ett par bekväma skor och sina vanliga kläder. Men ska man ge sig ut på flerdagarsvandring ute i naturen så kommer man ganska snabbt att behöva utrustning som är anpassat för det. Vissa saker är så klart mer nödvändiga än andra och beroende på om du planerar att sova och äta i stugor och vandrarhem eller i naturen så påverkas också vilken typ av utrustning du behöver. Det är därför bra att tänka till i förväg just hur din tur ska se ut och var du ska äta och sova. För du vill inte bära med dig någonting du inte behöver då det tar både plats och vikt.
Kläder för vandring
När det kommer till vandring så gäller regeln om flera lager. Temperatur och väder kan slå om ganska snabbt och det kan vara väldigt svårt att förutse exakt vilka behov man kommer att ha. Just därför är det bra att tänka enligt lager principen och där du bör ha flera uppsättningar av kläderna närmast kroppen då det är dessa som normalt sett blir smutsiga av svett och liknande. Skalkläder är populära att ha som yttersta lagret då dessa är vattenavstötande, andas och inte är fodrade. De tar alltså väldigt lite plats när de inte används och värme får vi ändå av våra andra lager.
Vandringsskor och kängor
Ett par ordentliga vandringsskor eller vandringskängor är ett av dom bästa köpen man kan göra som vandrare. Vandring tär mycket på fötter och ben och att då ha ett par ordentliga skor som sitter bra och stabilt på foten är väldigt viktigt. Dessutom så ställer vi höga krav på att de ska vara vattentäta då blöta fötter är en mardröm när vi är ute och går. Dom bästa vandringsskorna jag har haft har hållit i flera år. Så att även om det kan kännas som en rätt hög utgift så behöver det inte bli mer än några hundralappar om året om du planerar att vandra mycket.
Det kan vara svårt att veta hur skon sitter efter att bara ha provat i affären. Så innan du ger dig ut på en längre vandring så bör du testa att gå med dom hemma i ett par timmar för att se att skorna sitter bra även efter en längre tid. På en vanlig vandring kommer dom skorna vara på i nästan en hel dag och då är det viktigt att dom är bekväma även framåt slutet.
Vandringsryggsäck
En riktigt bra vandringsrycksäck kan göra en stor skillnad på hur din upplevelse blir. Ska man bara gå på dagsutflykter klarar man sig utmärkt med en mindre ryggsäck av traditionell stil. Men ska du ut på en längre vandring så är det väldigt viktigt att den är bekväm att bära även med mycket och tung packning. Vi vill alltså inte att all vikt hamnar på axlarna utan hellre på höfterna. Dessutom vill vi ofta ha många fack så att vi kan dela upp packningen där var sak har sin plats. Och inte nog med det så vill vi kunna öppna upp hela huvudfacket så att vi även kan komma åt sakerna i botten utan att behöva tömma ryggsäcken först.
Packa Ryggsäcken för vandring
Då vi ofta har rätt många saker med oss så kan det vara bra att tänka till lite om hur vi väljer att packa våra grejor. Vi vill ha en jämn fördelning av vikten, det ska vara enkelt att komma åt mat och vatten samt snabbt kunna nå regnjacka om det börjar regna. Lundhags har en bra video på vad du bör tänka på när du packar din väska.
Tält
För vandring så gäller principen lättare och mindre är bättre. Därför är många tält som är avsedda för vandring ofta väldigt lätta och små. De kommer inte med mycket extra utrymme annat än för att just sova i. En viktig sak för ett bra tält är att det är vattentätt. Det gäller framför allt här i Sverige där vi stundtals får väldigt mycket regn under sommaren. Det är därför viktigt att kolla på den så kallade vattenpelaren som beskriver hur mycket regn tältet klarar av innan det läcker in. Om man med säkerhet vet med sig att man inte kommer vandra eller tälta om det regnar så kan man komma undan bra mycket billigare än om du vill ha ett tält som ska klara alla väder.
Sovsäck
Den bästa sovsäcken behöver nödvändigtvis inte vara den dyraste. Det är viktigare att du väljer en sovsäck som är anpassad efter det vädret du tänkt att sova i. Ska man bara vandra och campa under sommaren kan man välja en sommarsovsäck vilken ofta är både billigare och mindre. Ska man sova även under vår och höst eller vara långt upp i landet så är så kallade tresäsongssovsäck ett bättre alternativ. De är anpassade även för att vara bekväma även under lägre temperaturer. Dock inte för några större minusgrader.
Vandringsstavar
Ett par bra vandringsstavar kan vara ett behagligt hjälpmedel för längre vandringar i framför allt kuperad terräng. De är inte under några omständigheter nödvändiga och man kan ofta hitta en bra pinne som fungerar på ett liknande sätt. Jag tycker dock ofta det är behagligt att ha med mig ett par stavar då de kan hjälpa till att avlasta lite från benen i exempelvis en nedförsbacke.
Stormkök
Ska du laga mat ute i naturen så är ett stormkök oumbärligt. Man kan anpassa sig och gå från eldplats till eldplats eller skapa temporära sådana varefter man hamnar. Men vill man snabbt och enkelt kunna laga mat eller koka vatten oavsett var man befinner sig så är det stormkök som gäller. De finns i både gas och spritformat där det första är det som är populärast för tillfället.
Fällkniv och yxa
En fällkniv eller mindre yxa är ett populärt hjälpmedel att ha med sig på en vandring. Det kan vara för att öppna förpackningar med mat eller för att skära till en pinne när man ska grilla. Jag kan av egen erfarenhet säga att just min kniv kommer till användning oftare än vad man kan tro. Så även om man bara tar en hantverkarkniv så kommer man klara sig bra mycket bättre än utan någon kniv alls.
Mat och vatten på vandring
Det är inget nytt att utan mat och vatten så överlever vi inte. Och när vi är ute på vandring så har vi ofta begränsad tillgång till kranvatten och affärer. Det är därför viktigt att tänka igenom just den här biten noggrant innan man ger sig i väg. Att planera turen går förbi påfyllningsstationer eller att vi har med oss tillräckligt redan från början är viktigt.
Vandringsmat
Då vi gör av med mycket energi på en vandring så är vandringsmat generellt sätt lätt, näringsrik och hållbar. Just hållbar innebär ofta att den i någon form är torkad då vi inte har tillgång till någon kyl. Därför är gryn och frystorkad mat väldigt populärt bland vandrare. Detta tillsammans med lite torkad frukt och nötter är nästan uteslutande vad min kost består av.
Vattenrenare för vandring
Det går självklart att bära med sig vattenflaskor för att täcka upp sitt vattenbehov. Ska man bara vandra mellan exempelvis fjällstugor och byar så det helt klart ett gångbart alternativ. Ska man däremot röra sig i områden utan detta så är ett bättre val att ha med sig någon form av vattenfilter för vandring. De är enkla att använda och går snabbt att fylla så att du på nolltid kan ha drickbart vatten under förutsättningen att du hittar en sjö eller vattendrag.
För att döda bakterier och liknande kan man självklart även koka upp vattnet om man använder sig av ett stormkök. Det renar dock inte från andra partiklar.
Vandra med sällskap
Vandring kan med fördel göras både ensamt och i ett sällskap. Har man inte redan ett umgänge som är intresserade av friluftsliv men ändå vill göra det med andra så är det ofta väldigt enkelt att hitta likasinnade hos exempelvis friluftsfrämjandet. En fördel om man vandrar med andra är förutom att du alltid har hjälp om något skulle hända att man kan dela upp packningen. Det finns helt enkelt inget behov av att alla har med sig sitt eget stormkök.
Vandra med barn
Att ta med sig barnen på en vandring kan vara en trevlig aktivitet för familjen. En sak att tänka på är att inte välja en för lång eller svår sträcka. Om en skyllt vid exempelvis ett naturreservat säger att en viss led inte är lämplig för barn så är den inte heller det. Håll det i stället enkelt med en kortare tur som avslutas eller pausas med lite grillning. Det är både enkelt och roligare för barnen.
Vandra med hund
Att ta med sig hunden när man vandrar är enligt mig en perfekt kombination. Min egen hund älskar att ge sig i väg på både långa och kortare turer. Men tänk på att när du är ute i naturen så är du också i de vilda djurens miljö. I Sverige gäller koppeltvång i de allra flesta av landets naturreservat och nationalparker. Det spelar ingen roll om du har full koll på din hund utan koppel är ett krav. Men låt inte detta hindra dig från att ta med dig hunden på vandringen. Det är bra motion både för dig och din hund.