Så lång tid tar vandringen

Det finns många saker som påverkar hur lång tid det tar för oss att ta sig fram en viss sträcka. Hur terrängen ser ut, vad har vi för packning och vad vi har för väder. Men när vi sitter och planerar en sträcka som vi ska vandra så kan det ändå vara skönt att ha en ungefärlig tid som det kommer ta att ta sig fram. I väldigt lättvandrad terräng som en skogsväg eller asfalterad väg så kommer du ungefär en halv mil på en timme.

Svenska turistföreningen har en väldigt bra lista med hastigheter som vi kan använda som referens beroende på vilken terräng vi kommer vandra i. För det tar självklart längre tid att vandra längs en stig med brant stigning jämfört med en mindre skogsväg som slingrar sig fram lite upp och ner. Listan ser ut som följande:

  • Skogsväg (traktorväg): 4,6 km/h
  • Lättvandrad jämn stig: 4,0 km/h
  • Småkuperad terräng: 3,3 km/h
  • Kuperad stigning: 2,7 km/h
  • Kraftig stigning: 2,0 km/h
  • Brant stigning: 1,5 km/h

Ska du upp för en brant stigning så tar det alltså tre gånger så lång tid att ta sig fram jämfört med en vanlig väg. Det är därför en bra idé att kolla upp i förväg just hur terrängen ser ut där du ska vandra så att du kan planera upp distanserna i förväg.

Terräng1km3km5km10km
Skogsväg13 min38 min1h 5 min2h 10 min
Lättvandrad jämn stig15 min45 min1h 15 min2h 30 min
Småkuperad terräng18 min55 min1h 30 min3h 2 min
Kuperad stigning22 min1h 5 min1h 51min3h 42 min
Kraftigt stigning30 min1h 30 min2h 30 min5 h
Brant stigning40 min2h3h 20 min6h 40 min

I tabellen ovan så ser du enkelt hur lång tid det kan förväntas att ta att gå beroende på terräng och distans.

Terräng och utrustning spelar stor roll

Desto tuffare terrängen är ju större påverkan har normalt sett din utrustning på tiden det tar. Har du riktigt bra kängor och ett par bra vandringsstavar så kommer du kunna ha ett högre tempo när du tar dig fram i en brant stigning jämfört med någon med gympaskor som måste undvika alla blöta områden. Så utrusta dig väl så kan du ha ett högre tempo.

Vanliga frågor

Nedan har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi hittat när det kommer till tid och vandring.

Hur lång tid tar det att gå 5 km?

På en vanlig lättframkomlig väg kan du räkna med att det tar ungefär en timme och fem minuter enligt tabellen ovan. Är det en kraftig stigning så kan det ta mer än det dubbla och vara runt 2 och en halv timme i stället.

Hur lång tid tar det att gå en mil?

Om du går på vanlig asfalterad väg eller en lättframkomlig skogsväg så tar det ungefär 2 timmar och 10 minuter att gå en mil. Om du ska upp på berg och det är en brant stigning så kan du räkna med att det tar ungefär 6 timmar och 40 minuter.

Hur långt vandrar man på en dag?

En vanlig vandringsdag för mig och många andra är någonstans på 6 till 8 timmar. Där ska vi även få in lunch och kaffepauser. Så om vi räknar med att vi faktiskt vandrar i 5 timmar så kommer vi runt 2,5 mil om det är väldigt lättframkomlig väg. Vid varierande framkomlighet med stigar och mindre kuperad mark så kan du räkna med att du kommer mellan 1,5 till 2 mil på en dags vandring. Utrustning spelar också en viss roll. Men kom ihåg att även med dom bästa vandringsskorna så är vandring krävande och form och uthållighet spelar stor roll på hur långt du kommer.

hur lång tid tar det att gå 10 000 steg?

Det är väldigt individuellt men jag personligen går ungefär 110 steg i minuten senast jag räknade. Då tar det 91 minuter att gå 10 000 steg. Jag skulle dock lägga på 10-15 minuter då tempot brukar avta något när man går lite längre.

Hur långt kan jag gå på en timme?

I tabellen ovan så ser vi att du kommer nästan 5 km på en timme om det är en väldigt lättframkomlig väg. Är det däremot lite backigt och stigar du går på så kan du räkna med att du kommer ungefär 3 km.