Vandringsstavar: Bäst i Test 2021 – Hitta de 4 bästa vandringsstavarna här

Oavsett om du är en van friluftsmänniska eller bara en person som vill få lite mer motion eller stöd på sin morgonpromenad så är vandringsstavarna ett populärt redskap. Och trots att jag gillar att hitta en bra vandringspinne när jag ger mig ut i skogen så måste jag erkänna att ett par riktigt bra vandringsstavar ändå är oslagbara när det kommer till avlastning och att känna på marken framför sig.

Black Diamond Trail Trekking Poles​

BÄST I TEST
  • Bra skönt grepp
  • Ställbara upp till 140 cm
  • Prisvärda

Black Diamond Distance Carbon FLZ

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Låg vikt
  • Endast 37 cm hopfällda
  • Bekväma handtag

De tidigare gåstavarna var ofta lite otympliga att ha med sig och mest anpassade till lite extra motion på morgonpromenaden. Men dagens moderna stavar är tillverkade för att tåla tuffare förhållanden och tar både mindre plats och vikt. De bättre vandringsryggsäckarna har också fästen för stavarna så att det är enkelt att ha med sig på din utflykt. Och ska du ut på en längre vandring tycker jag absolut att du ska investera i ett par riktigt bra stavar då det kan underlätta din resa betydligt mer än du tror då du kan vandra snabbare och säkrare.

1. Black Diamond Trail Trekking Poles

Black diamond trail är de bästa vandringsstavarna
ButikPris
945:-Till Butik

Vill du ha någonting som du vet kommer fungera och som gjort väldigt många användare innan dig nöjda så ska du välja Black Diamonds Trail Trekking Poles. Det är en mycket populär och prisvärd produkt som dessutom har testats väl i flera tester och bland annat vunnit Råd och Röns test av hopfällbara vandringsstavar.  Och med de många goda recensionerna så är det här ett självklart val för mig som de bästa vandringsstavarna.

Trail Trekking Poles är en hopfällbar modell som är 64 cm långa när de är som kortast. Det gör dom lagom långa för att enkelt fästa i ryggsäcken när du inte använder dom. Dom är även helt ställbara så du kan ställa in längden precis så som du vill ha det ända upp till 140 cm. Så det är ett par stavar som passar alla oavsett längd.

Det är dock inte lättviktsstavar och de båda stavarna tillsammans väger 490 gram. Men det är ingenting du behöver oroa dig över så vida du inte är ute efter en ultralätt packning.

Stavarna har uppgraderats med ett nytt mjukare grepp vilket gör dom skönare att använda under en länge tid än tidigare. Och med de smidiga låsen vi längdjusteringen är det lätt att ändra och ställa in längden till en bra längd.

Det här är riktigt bra stavar som passar dom som vill ha bra saker men som fortfarande bryr sig om att det inte får kosta vad som helst. Och med de många positiva recensionerna och testerna så är det här ett säkert val och garanterat dom jag själv skulle köpa om jag behövde nya stavar idag.

Spela videoklipp

2. Black Diamond Distance Carbon FLZ

black diamond distance är den bästa toppmodellen
ButikPris
1 345:-Till Butik

Här finner vi ytterligare ett par Black Diamond stavar men för den som vill ha det där lilla extra och är beredd att betala för det. Vill du ha lätta och smidiga stavar som håller för alla tänkbara situationer och miljöer så är Distance Carbon FLZ en modell att kolla in extra på. Det är en väldigt uppskattad modell i premiumsegmentet och det är svårt att hitta en modell som har lika många uppskattande ägare än den här. Det är mitt självklara val för den som vill ha en riktigt toppenmodell.

Dom här stavarna är delbara och inte inskjutningsbara och finns i tre olika storlekssegment. I just den här jämförelsen har vi kollat på mitten segmentet som har en ställbar längd på 105–120 cm. När dom är hopfällda så har de en längd på endast 37 cm vilket är enkelt att stuva undan eller fästa i de allra flesta vandringsryggsäckar.

Och med en vikt på endast 360 gram så är vikten kapad så gott det går utan att tappa någon kvalité eller bekvämlighet. De är lätta att använda även under en väldigt lång tid.

De kommer med väldigt bekväma handtag som tillsammans med den låga vikten gör dom perfekta för de långa vandringarna. Och skulle spetsana börja slitas ut är det inget att oroa sig för då dom är lätta att byta ut.

Vill man ha något som är lätt att bära med sig och som håller för långvarigt bruk så är det här modellen att välja. Lätta att använda och att ställa in. Så är du ute efter det bästa tycker jag du ska ta en extra titt på dom här.

Spela videoklipp

3. Gipron Trekking 749

Gipron trekking vandringsstavar

Vill du inte lägga allt för mycket pengar på ett par vandringsstavar men ändå vill ha något bra så är Gipron Trekking 749 en bra modell att börja ditt letande med. Det är ett par pålitliga stavar i aluminium. De fungerar lika bra på vandringen som de gör som ett extra stöd på motionspromenaden hemma. En populär modell som håller för förväntningarna helt enkelt. Är du ute efter en bra budgetmodell tycker jag du ska börja här.

Stavarna är hopfällbara med en inskjutningsmekanism som gör att vi kan förminska dom till endast 63 cm. Enkelt att ha med sig både på ryggen och i bilen om man vill. Och när de ska användas så kan vi ställa längden från dessa 63 cm hela vägen upp till 135 cm. Helt enkelt ett par stavar som passar hela familjen om man vill dela på dom.

Vikten är lite högre än andra modeller på 550 gram. Men det är inte heller ett par stavar man köper om man jagar vikten utan de fungerar utmärkt för de allra flestas friluftsexpeditioner.

Det är inga stavar som kommer med några extra finesser utan de är simpla och enkla att använda. Det är lätt att ställa längden med flicklocklåsen. Men för priset tycker jag att man får väldigt mycket för pengarna och är man bara ute efter ett par trevliga vandringsstavar tycker jag absolut att det här är en bra kandidat.

4. Black Diamond Distance FLZ Trekking Poles

Black Diamond distance FLZ vandringsstavar

Ytterligare ett par bra stavar från Black Diamond. Och det är ett par stavar i det lite dyrare segmentet och kanske passar dig som letar efter lite högre kvalité men som inte vill betala vad som helst. Det är ett par stabila stavar som är lätta att bära med sig och passar lika bra i skogen som de gör på fjällen. Så är du redo att ta satsa på dina stavar tycker jag att du ska kolla in lite extra på dom här.

Stavarna kommer i tre olika storlekar som har ett visst ställbart intervall. I den här jämförelsen har vi kollat på mellanstorleken som har en läng på 105–120 cm. Modellen är vikbar och i hopfällt läge är de inte längre än 37 cm långa. Enkla att få med sig i packningen oavsett hur den är fördelad.

Det är ingen ultralätt modell men med en vikt på 445 gram så är det inga problem att bära med sig på ryggen även under en längre vandring.

Stavarna kommer med utbytbara spetsar och har ett bekvämt grepp om är sköna att hålla i även under längre perioder. Det är ett par stavar som lämpar sig till den som kommer använda dom ofta och inte vill behöva byta modell oftare än nödvändigt. Jag tycker dom är spännande och helt klart ett par stavar man bör utvärdera om man letar nya.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Att tänka på när du köper vandringsstavar

Vandringsstavar är något som alla kan förstå sig på och det är inte speciellt svårt att hitta ett par stavar som man kommer vara nöjd med. Men som med allt annat så behöver man hitta rätt stavar för din kropp och för de aktiviteter du har tänkt att använda dom till. Så det kan vara bra att tänka igenom dessa saker innan man börjar kolla mer på specifika modeller. Nedan har jag samlat några av dom punkterna jag tycker är viktigt att gå igenom innan man väljer vilken modell man köper.

Längd på stavarna

Längden på dina nya vandringsstavar ska vara ungefär två tredjedelar av din längd (din längd * 0,67 = stavarnas längd). I tabellen nedan ser du några exempel på hur långa stavarna ska vara i förhållande till kroppslängden.

Din längdUträknad längdRekommenderad stavlängd
150 cm100,5 cm100 cm
160 cm107,2 cm105-110 cm
170 cm113,9 cm115 cm
180 cm120,6 cm120 cm
190 cm127,3 cm125-130 cm
200 cm134 cm135 cm

Har du hopfällbara stavar så är det ofta rätt lätt att hitta en längd som passar dig då de ofta är ställbara. Då kan man då även dela stavar med någon annan om ni är ungefär lika långa. Det kan dessutom vara bra att hitta stavar i en längd där du kan göra dom både kortare och längre än din rekommenderade längd. Det kan vara väldigt skönt om man ska gå en längre sträcka som är brant men satsa alltid på din rekommenderade längd.

Det går självklart bra att använda både kortare och längre stavar om man inte hittar någon i sin rekommenderade längd. Men nyttan de gör då avtar ganska snabbt. Alldeles för långa stavar kan vara väldigt jobbigt för dina axlar och för korta stavar ger inte mycket stöd alls.

Vikt och Material

Dagens vandringsstavar är generellt sätt väldigt lätta. Men det kan ändå skilja flera hekton mellan två olika modeller och man kan lätt känna att det inte spelar någon roll. Men om du tänker att du ska vandra med dom i flera mil och timmar så kan jag säga att även den lilla skillnaden i vikt kan ha stor påverkan på hur stavarna känns. Det är självklart viktigt att hitta ett par stavar som håller för de aktiviteter och miljöer du har tänkt att använda dom till. Men när det är uppfyllt tycker jag du ska försöka hitta så lätta stavar som möjligt till ett vettigt pris.

Utformning

Det finns stavar i en mängd olika modeller och utförande. Vanligt idag är att de är hopfällbara eller delbara i antingen två eller tre delar. Det finns såklart de som är gjorda i ett helt stycke också. Själv föredrar jag de som är hopfällbara då man ofta kan modifiera längden något själv. Men den största fördelen med att de går att trycka ihop eller dela på är att det är lättare att bära med sig och fästa på ryggsäcken.

Har du enbart tänkt att använda dom på promenaden hemmavid så spelar detta mindre roll och du kan spara in en hel del pengar på att hålla det enkelt med att köpa dom som endast är i ett stycke.

Det är även värt att kolla in hur handtagen är utformade. Känns inte handtaget bra så kommer stavarna göra mer skada än nytta så även om du har köpt ett par stavar på internet kan det vara värt att prova dom lite hemma inomhus och känna hur handtagen känns.

Så valde vi ut de bästa vandringsstavarna

Vi har inte möjligheten att testa alla stavarna vi har kollat på själva så istället har vi fått gå vägen med ordentliga undersökningar. I grund och botten så har jag kollat och jämfört modeller precis så noga som jag skulle göra om jag själv letade efter ett par nya stavar just nu. Detta tankesätt har jag haft med ett par olika prisklasser så att du ska kunna hitta rekommendationer på de bästa vandringsstavarna oavsett budget. Så vill du ha billigt och bra eller det absolut bästa så ska du kunna hitta förslag på det här.

När jag börjar en sådan här undersökning så kollar jag ofta på de sidor jag själv följer. Det är exempelvis Outdoor Gearlab som jag tycker gör väldigt bra jämförelser och recensioner. Men jag nöjer mig inte med det är ett bra sätt att få fram förslag på intressanta modeller.

Nästa steg är att läsa på allt jag kan hitta om de olika produkterna och här letar jag främst efter vad ägare till stavarna tycker om sitt köp efter att de har använt sig av dom. Här kollar jag bland annat på vad kunderna på Amazon och Outnorths säger. Men det absolut bästa sättet om att få en egen uppfattning och faktiskt kunna jämföra modeller på är att hitta videorecensioner. Och som tur är brukar det finnas gott om dessa.

Så genom att noga studera de olika modellerna ger jag dom sedan ett betyg så att jag kan jämföra dom mot varandra. Detta sker som sagt i olika prisklasser så att du ska få ett förslag oavsett hur mycket du är villig att spendera.

Vanliga frågor

Inför köp av nya vandringsstavar så är det vanligt att frågor uppkommer. Vi har samlat några av de vanligaste nedan.

Vilka vandringsstavar är bäst?

Enligt vår undersökning så är det Black Diamond Trail Trekking Poles som är bäst just nu. Men om du är på en budget eller letare efter premiummodeller så ser det annorlunda ut. Kolla gärna in listan längst upp i den här artikeln.

Hur långa ska stavarna vara?

Vandringsstavar ska vara två tredjedelar av din egen längd. Det är alltså följande formel som ska användas (din längd * 0,67 = stavarnas längd) lite längre upp i den här artikeln så finns det en tabell med exempel om du är osäker.

Hur fungerar de hopfällbara stavarna?

Det finns både hopfällbara och delbara vandringsstavar. De hopfällbara kommer med segment som skiljer väldigt lite i storlek. Men tillräckligt mycket för att de ska gå att trycka in i varandra. På så vis kan vi får ner längden ordentligt. De delbara kommer istället med brytpunkter där staven kan delas.

Vad kostar vandringsstavar?

Priset sträcker sig från några hundralappar för de billigare stavarna upp till flera tusenlappar för de dyrare. Men om man vill ha någorlunda bra stavar får man nog ändå räkna med att hamna närmare tusenlappen