Det är något speciellt att sitta i naturen och dricka nykokt kaffe eller äta nylagad mat. Och det absolut enklaste sättet är så klart att ha med sig en kastrull och hitta en eldplats. Men väldigt ofta är det begränsat med angjorda eldplatser och de kan vara både långt från varandra och ofta så kan det vara upptagna. Att ha möjligheten att sätta sig ner och laga mat var du än befinner dig är alltså en otrolig lyx och något som vi enkelt kan lösa med hjälp av ett stormkök.
MSR PocketRocket 2
BÄSTA STORMKÖKSBRÄNNAREN-
Väldigt låg vikt
-
Endast brännare
-
Stadig och robust
Stormkök är något som har fått ett nytt uppsving på senare tiden och det var till och med årets julklapp 2020. För mig är stormköket en självklar del i packningen när jag ger mig ut och vandrar och det är något som jag tycker att alla friluftsmänniskor bör ha. För mig är det helt enkelt viktigt att kunna njuta av både varm mat och vatten när jag är ute och då finns det inget bättre alternativ.
Som med så många andra produkter så skiljer det väldigt mycket i både kvalité och pris mellan olika modeller. Stormköket kommer dessutom i ett par olika utföranden. Är man inte van användare av stormkök kan det därför vara svårt att veta vad man ska välja. Så i det här inlägget har jag tänkt reda ut oklarheterna och rekommendera det enligt mig bästa stormköket i ett par olika kategorier så att du har någonstans att börja leta.
1. Trangia 25-4 UL med gasbrännare
Butik | Pris | |
---|---|---|
909:- | Till Butik |
Trangia är en klassiker när det kommer till stormkök i Sverige. Det är ett företag som har funnits sedan tidigt 1900-tal och så länge som jag har hållit på med friluftsliv så har de varit vanligt förekommande ute i naturen. Och deras modell 25-4 UL med gasbrännare är ett utmärkt komplett stormkök för den som vill ha något bra, lätt, och enkelt att använda. Det är en väldigt populär modell som är mycket uppskattad med uteslutande positiva kommentarer. Så är du ute efter ett stormkök med gasbrännare så är det här den modells om jag anser vara en klar vinnare.
Trangias 25 serier som det här är deras större kök som passar upp till 3-4 personer. Det finns även med spritbrännare om det är av större intresse och blir då några hundralappar billigare. Men just det här exemplet är gas och är gjord i ultralätt aliminium så hela setet med brännare ger en vikt på 1160 gram. Viktigt att tänka på är att även gasbehållare tar plats och lägger på lite vikt.
Det här är ett komplett kök och kommer med två kittlar på 1,75 respektive 1,5 liter, en stekpanna i non-stickmaterial samt en kaffepanna. Det finns alltså allt vi behöver och vet vi med oss att allt inte kommer användas på vår tur är det bara att lämna dessa saker hemma så sparar vi lite plats och vikt.
Det här är en väldigt bra investering för den som vill ha möjligheten att testa sig fram med sitt kök då det kommer fullt utrustat med både stekpanna och kittlar. Jag personligen föredrar gas då det i mitt tycker är enklare att använda. Så jag kan verkligen rekommendera den här modellen från Trangia.
- För 3-4 personer
- Komplett kök
- Låg vikt på endast 1160 gram
2. Urberg Rogen Power Stove 0,8 L
Butik | Pris | |
---|---|---|
695:- | Till Butik |
Urberg är ett företag som ofta har intressanta modeller när det kommer till friluftsprylar och så även i kategorin stomrkök. Deras Rogen Power Stove är ett smidigt och effektivt stormkök med gasbrännare där hela paketet inklusive en liten gastub kan förvaras i kastrullen. Det är alltså lätt att packa och bära med sig och passar dig som vill hålla det enkelt. Det är en mycket uppskattad modell som passar lika bra på vandringen som en skotertur. Så behöver du endast en kittel och vill resa lätt så är det här ett utmärkt val.
Gasbrännaren har en maxeffekt på 2200 W och det tar strax över 3 minuter att koka upp en liter vatten. Med ett packmått på 13,3X18,5 cm och en vikt på 600 gram så är det ett utmärkt kök för dig som vill bära med dig det på en flerdagarsvandring. Och bäst av allt är att med en liten gaspatron får allting plats i kastrullen så att du aldrig behöver leta efter de olika delarna.
Det är enbart en kastrull och med en volym på endast 800 ml så passar det främst en till två personer.
Lätt att ha med sig och lätt att använda. Det är ett mycket bra val för den som vill vandra lätt och håller matlagningen simpel. Designen är väl genomtänkt och till ett väldigt bra pris är det här ett mycket prisvärt stormkök.
- Gasbrännare på 2200 W
- Vikt på 600 gram
- Passar 1-2 personer
3. Primus Primetech Stove Set 1.3L
För dig som är villig att betala det där lilla extra för ditt stormkök så är Primus Primetech ett väldigt intressant val. Det är ett set som är väl genomtänkt och kommer med de där lite extra finesserna för att göra din matlagning lite mer bekväm och enkel. Det är ett gaskök som är nästintill komplett utrustat och passar till mellan en och tre personer. Jag tycker det här är ett mycket intressant kök och kan man tänka sig att lägga några hundralappar extra så kommer man nog vara riktigt nöjd med det här.
Effekten på brännaren är 2000 W. Primus har jobbat mycket med att göra brännaren mer effektiv. Enligt primus själva leder det till en nästan halverad bränsleåtgång jämfört med vanliga stormkök. Utöver detta så är även ett vindskytt integrerat med brännaren. Inte nog med detta så är det också en mycket tyst brännare.
Köket kommer med två 2,3-liters kastruller. Och när du är klar så är det enkelt att packa ner hela köket i kastrullerna på ett väldigt smidigt och kompakt sätt. Allt detta ger oss en vikt på 727 gram. Så inte nog med att vi har ett effektivt och utrustat kök så är det också väldigt lätt.
Jag gillar verkligen detta stormkök från Primus. Och hade jag själv fått välja hade jag absolut kollat lite extra på det här. En väldigt uppskattad modell med goda recensioner. Och även om det räknas som lite dyrare ligger det absolut sätt inom räckhåll för de flesta av oss.
- Komplett kök för 3-4 personer
- Låg vikt på 727 gram
- Gasbrännare med effekt på 2000 W
4. MSR PocketRocket 2
Butik | Pris | |
---|---|---|
462:- | Till Butik |
Ibland vill vi ha lite mer valmöjligheter och vill sätta ihop vårt eget kök efter de behov vi har. Då kan MSR Pocketrocket 2 vara av intresse då det enbart är en gasbrännare och är väldigt liten och smidig att ha med sig. Är man ute efter en lätt packning och vill anpassa sitt kök är det här en mycket intressant pryl. Den är mycket populär gasbrännare som används av friluftsmänniskor världen över. Så vet man vad man vill ha och planerar sina utflykter noga så vill man nog kolla lite extra på den här.
Pocketrocket 2 väger inte mer än 70 gram och är alltså väldigt lätt att bära med sig. Det är snarare ditt val av gasbehållare och kökstillbehör som kommer påverka vikten och storleken på din packning. Brännaren kommer med tre stöd för din köksutrustning så att de står stadigt vid användning. Och med enkel justering av gasen är det lätt att ändra lågan.
Desto mer jag tittar på den här lösningen ju mer lockad blir jag av att själv skaffa en. Då det är väldigt enkelt att anpassa sitt behov genom val av kökstillbehör och gasbehållare kan jag enkelt hålla nere vikten om jag bara vill kunna koka kaffe. Har jag däremot behovet av ett komplett kök så är det inget som hindrar det heller. Och kollar vi på recensionerna så är det en mycket omtyckt modell. Det enda problemet är att jag kan tycka att det är lite väl dyrt för enbart en brännare.
5. Primus Essential Trail Stove
Gillar du tanken på att bara ha med dig en gasbrännare utan det kompletta köket men tycker att ovanstående modell är lite väl dyr så är Primus Essential Trail Stove ett alternativ för dig. För ungefär halva priset så får du en tålig och välfungerande gasbrännare som du sätter direkt på gasbehållaren. Modellen har inte blivit direkt populär men de användare som gett sitt utlåtande är positiva så det är helt klart ett alternativ vi bör koll in mer på.
Som andra gasbrännare är den lätt och enkel att använda. Den kommer med ett stadigt grytstöd som ger vindskydd till lågan så att vi kan använda det även vid lite blåsigare väder.
Den enda egentliga nackdelen jag hittar är att den är något stor när den inte används. Den går inte att vika ihop på något smidigt sätt utan vi får hantera den i sin helhet. Planerar man att alltid ha med sig en kastrull eller liknande är inte detta något problem vi enkelt kan packa dom ihop. Men vill man bara värma upp en liten kopp kaffe så tappar den lite av sin smidighet. Men helt klart ett alternativ till dig som vill sätta ihop ditt eget kök efter dina behov.
Att tänka på inför ett köp av nytt stormkök
Är du ovan vid stormkök och inte har ägt ett sedan tidigare så finns det några punkter som kan vara värt att tänka på innan du bestämmer dig vilken modell du ska köpa. Stormkök i sig är inte speciellt komplicerade så genom att tänka igenom dina behov först så kan du komma undan både billigare och bättre än om du tar första modellen du hittar.
Effekt
Det första du bör kolla på och fundera över är vilken effekt du behöver. Med detta menas hur snabbt och hur varmt som stormköket kan bli. Vissa tillverkare anger effekten i watt och andra anger bara tiden det tar att värma upp en viss mängd vatten till kokpunkten.
Är det en gasmodell så är det ofta möjligt att minska effekten genom att helt enkelt inte öppna ventilen helt. Så även en modell med högre effekt har möjlighet att hålla en lägre temperatur.
Så från min egen erfarenhet kan det vara värt att gå efter en modell som ganska snabbt kan värma upp vatten så att det kokar. Det är väldigt tråkigt att sitta och vänta på ett slött stormkök. Framför allt om du är ute i grupp och har begränsat med tid till matlagningen.
Gas eller sprit
Stormkök kommer i två olika utföranden. En som drivs av gas och en som drivs av sprit. På senare tid har det blivit allt vanligare med gasmodeller men spritkök förekommer fortfarande och är oftast billigare.
Personligen föredrar jag gas då det är lättare att hantera och reglera värmen. När du är klar är det dessutom bara att stänga ventilen och packa ihop. Med spritköket måste du antingen låta det brinna ut, hälla ut det eller ha ett kök med ett lock. Så för mig är den enda riktigt bra anledningen för ett spritkök priset. Samt att det är lättare att fylla på med bränsle än vad det är med gas.
Vikt och storlek
Spritkök är gjorda för att det ska vara enkelt att bära med sig och de flesta lösningar kommer med smidiga lösningar för att ta så lite plats som möjligt. Men det är ändå stor skillnad på både storlek och vikt. Generellt sett är det bra att hålla nere både storlek och vikt då det tar plats i din packning och belastar ryggen. Men vi vill gärna ha tillräckligt stort kök för att kunna använda det till varierad matlagning. Så det handlar helt enkelt om vilken typ av utflykt du brukar ge dig ut på.
En del stormkök går det bra att använda både gas och sprit i.
Vill du ha en bättre och mer utförlig jämförelse så kan du kolla på Addnatures guide
Tillbehör
Stormkök säljs både som kompletta set och med enbart brännare. Jag tycker att seten ofta är väldigt bra utförda och passar den vanliga användaren. Är man ute efter ett ultra lätt stormkök eller liknande kan det vara bättre att välja ut delarna själv. Det är bara viktigt att hålla koll på vad som ingår så att du inte jämför äpplen med päron.
Så valde vi det bästa stormköket
När vi har tagit fram de bästa stormköken i de olika kategorierna så har jag utgått från vad jag själv har för behov och valt de modeller som jag skulle köpa idag om jag skaffade mig ett nytt stormkök. Så med det sagt är det inte nödvändigtvis de bästa modellerna för andra. Men för att få fram intressanta modeller att kolla extra på utgick jag från tidigare tester gjorda av andra sidor. En favorit när det kommer till sådana här sidor är Outdoor Gearlabs som jag tycker gör bra tester och har bra recensioner.
På gott och ont är det så att marknaden i Sverige skiljer sig en hel del mot den amerikanska och många modeller finns inte här och många modeller finns inte hos dom. Så detta har jag kompletterat med att kolla på de populäraste modellerna här i Sverige och recensioner om dessa. Detta har jag bland annat fått från Outnorth och Amazon. Men de absolut bästa recensionerna tycker jag att man hittar på Youtube så det är där en stor del av underlaget kommer från.
Tyvärr har jag inte ekonomin att själv genomföra tester på alla modellerna. Utan de rekommenderade modellerna kommer enbart från min undersökning ovan som jag tycker att jag har gjort grundligt. Så förhoppningsvis hittar du ändå ett par förslag på stormkök som du kan kolla mer på.
Vanliga frågor
Vilket är det bästa stormköket?
Det bästa stormköket enligt vår jämförelse är Trangia 25-4 UL. Och då har vi utgått från generell användning. Men du bör ändå läsa på och jämföra mellan olika modeller utifrån just dina behov.
Är gas eller sprit bäst till stormkök?
Båda har sina fördelar och nackdelar. Det har blivit allt vanligare med gas och jag skulle säga att det är enklare att använda. Så är du osäker så är det gas jag rekommenderar.
Hur länge räcker gasen i ett stormkök?
En 230g tub räcker i ungefär en vecka för en person. Men detta beror så klart på vilket stormkök du har och hur effektivt det är. Det går helt enkelt inte att säga exakt utan du får testa dig fram för ett mer noggrant resultat.