Dricka vatten ur sjöar och bäckar – Det här ska du tänka på

Att dricka ordentligt med vatten är en av de första sakerna vi får lära oss när vi börjar med vandring och ger oss ut i naturen. Men samtidigt så tar det både plats och vikt vilket är något som vi ofta har ont om. Så en av de första frågorna som brukar dyka upp är om det går att dricka vatten direkt från sjöar och andra vattendrag. Och allt beror på var du befinner dig och vandrar. Uppe i fjällen är det normalt sett okej att dricka direkt ur ett vattendrag medan det är betydligt mer riskabelt i en sjö i södra Sverige. Men inget vattendrag eller vattensamling är helt riskfritt då djurspillning och liknande kan finnas överallt. Så se till att ha som vana att alltid rena vattnet innan du dricker det.

Att tänka på när du ska dricka sjövatten

Vatten som är stående bör du vara väldigt försiktig med. Framför allt om det är senare på året algblomningen har kommit i gång. Livsmedelsverket varnar bland annat för att det inte räcker med att koka vattnet. Det tar nämligen inte död på de gifter och toxiner som uppkommer i samband med blomningen.

Många sjöar har dessutom ett rikt djurliv vilket gör att vi hittar gott om avföring och rester från djur som kan göra oss riktigt sjuka. Så även om det inte är algblomning så är det väldigt viktigt att vi ser till att rena vattnet ordentligt.

Många sjöar är även i nära anslutning till städer och industri vilket kan leda till att det finns utsläpp av kemikalier och tungmetaller vilket många filtrering och reningssystem vi har med oss inte klarar av att hantera. Så om du planerar att ta vatten ur en sjö på din vandring är det viktigt att du innan kollar upp hur just de sjöar du ska vandra runt ser ut. Mycket av den här informationen kan du hitta på länsstyrelsens vattenkarta

Att tänka på när du ska dricka fjällvatten

Ett friskare vatten än det vi hittar i en fjällbäck är svårt att finna. Och det är just den här upplevelsen som många vill ha när de beger sig upp i vårt vackra fjäll för att vandra. Men det är viktigt att veta att det inte finns någon myndighet som kontrollerar att vattnet är säkert att dricka utan det är upp till var och en att bedöma om vattnet är drickbart. Och just det här kan vara svårt att avgöra för även klart fjällvatten kan innehålla mikroorganismer.

Friluftsfrämjandet har skrivit en bra artikel om just det här och att det är viktigt att koka vattnet även om det ser riktigt friskt och rent ut. För även om det i nästan alla fall är säkert att dricka kan vi aldrig veta om det uppströms finns avföring eller rester från djur som gör vattnet dåligt. Redan 2017 så rapporterade SVT om höga halter ecolibakterier i vattendrag i jämtlandsfjällen och 2020 så hade det inte blivit bättre.

Med detta sagt så är det alltså väldigt viktigt att antingen koka vattnet eller använda sig utav någon form av rening för att säkerställa att vattnet är drickbart så vi kan undvika magsjuka.

Så renar du vatten på vandringen

Att rena vatten är oftast inte speciellt komplicerat men kräver lite utrustning. Oftast så pratar vi om att koka vattnet eller att filtrera vattnet. Och de har lite olika fördelar och nackdelar men går i Sverige ofta lika bra att använda.

Filtrera vattnet

Att ha med sig ett bra vattenfilter på vandringen kan göra din utflykt betydligt trevligare och lättare. Dagens filter är oftast väldigt bra även i de lägre prisklasserna och tar bort ungefär 99% av alla bakterier och baciller. De flesta filter rår dock inte på virus eller kemiska föroreningar vilket är viktigt att veta. Då kan man behöva lägga betydligt mer pengar eller komplettera olika reningsmetoder. Men för de flesta vattendrag så duger ett vanligt vattenfilter väldigt bra. Värt att tänka på är dock att smaken av vattnet kommer vara kvar. Så det kan fortfarande smaka dåligt även om det är säkert att dricka.

Men ett vattenfilter är ett utmärkt sätt att hålla packningen lätt om du ska ut på längre äventyr. Men planera fortfarande noga så att du vet med dig att du går förbi vattenkällor regelbundet

Koka vatten

Att koka vatten för att göra det drickbart är ett gammalt och beprövat sätt att få säkert vatten. Det kräver dock att man har med sig stormkök eller möjlighet att göra upp en eld samt ett kärl att koka i. Så det är inte riktigt lika enkelt som ett vattenfilter.

Men när du ska koka upp vattnet ser till att det kokar ordentligt och låt det koka i ett par minuter. På så vis säkerställer du att bakterierna verkligen dör. Men kom ihåg att toxiner och vissa andra gifter inte försvinner bara för att vi kokar vattnet.