Torkad frukt och bär fungerar lika bra som färdkost på vandringen som det gör till müslin och granolan där hemma. Inte nog med att det är gott och enkelt att göra så håller det länge vilket passar perfekt om man ska bära med sig det i några dagar. Det är dessutom väldigt näringsrikt då torkningen bevarar näringen och vitaminerna.
Att torka frukt och bär är inte speciellt svårt och kräver rätt lite förberedelser. Det som tar längst tid är själva torkningen. De vanligaste sätten att torka på är antingen i ugn eller i en frukttork. För bäst och jämnast resultat rekommenderar jag det senare men det går bra även i ugnen om man inte vill köpa på sig fler grejer där hemma.
Torka i frukttork
Att torka mat i en frukttork är det enklaste sättet att få ett jämnt och bra resultat oavsett vad det är du planerar att torka. Jag har upplevt att det är väldigt enkelt att följa manualerna och den stora fördelen är att de kommer med temperatur och torktid för flera olika saker vi kan torka. Det blir väldigt enkelt för oss att få ett bra resultat redan första gången vi försöker torka något vi inte provat förut. Den stora skillnaden mellan dyrare och billigare produkter är torkytan. Även jämnheten kan ha stor skillnad där vissa ytor i torken ger bra resultat medan andra ger sämre. Så det är värt att tänka på
Torka i ugn
Man behöver absolut ingen speciell frukttork för att få ett bra resultat. En helt vanlig ugn fungerar utmärkt. Det kan dock skilja mycket mellan olika ugnar så det kan ta ett par försök innan man får det riktigt bra. Den stora nackdelen med ugn är att det inte är speciellt energieffektivt. Och använder vi för mycket plåtar så kan det bli svårt att få det jämnt. Men det är en balansgång som du får testa dig fram till.
Att tänka på när du torkar frukt och bär
Att torka frukt och bär tar lite tid. Se till att alltid använda mogen (ej övermogen) frukt och bär. Och när det kommer till frukt så är det viktigt att skiva frukten i tunna skivor. Någonstans i storleken 3–5 mm. Temperaturen ska ligga på mellan 40 och 50 grader för ugnen men har du en frukttork så använd temperaturen som är rekommenderad av tillverkaren. Beroende på vad det är du torkar så tar det olika lång tid innan det är klart men upp emot 8 timmar får du räkna med. Jag brukar börja kolla hur det ser ut efter 4 timmar och sedan snabbt kolla var timme efter det tills jag tycker det ser bra ut. Är du osäker så kan du alltid köra lite längre. Frukt och bär som innehåller mycket socker ska inte torkas till det är stenhårt utan bara så länge så att det inte längre går att trycka ut vätska ur dem. Tänk dig något i stil med russin.
Så förvarar du din torkade mat
Torkad mat håller längre men även detta kan bli dåligt. Så se till att du förvarar din torkade mat i ett torrt och svalt utrymme tills det är dags att användas. Och givetvis i en återförslutningsbar förpackning som en glasburk så att vi inte luft kan ta sig in.