Svamptork: Bäst i Test – De 7 bästa torkugnarna 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för KitchenTime och Tretti.

Att torka sin egen mat att ha med på utflykter är en vandrares och friluftsmänniskas absolut bästa färdkost. Inte nog med att vi på detta vis kan spara en del pengar på att slippa köpa frystorkad mat så kan vi njuta av att vår egenplockade svamp eller frukt alltid kommer till användning. Det finns många sätt att göra det här på och många börjar med att torka maten i ugnen. Men då detta kan ta lång tid så är det inte alltid optimalt att inte kunna använda den till annat.

 

Graef Dehydrator DA 506 ​

BÄST I TEST
  • 30 - 70 grader
  • 40 timmars timer
  • 0,65 kvm torkyta

Excalibur Dehydrator 9

BÄSTA PREMIUMVAL
  • 40 - 75 grader
  • 26 timmars timer
  • 1,3 kvm torkyta

Steba ED5 Dehydrator​

BÄSTA BUDGETVAL
  • 40 - 70 grader
  • 60 timmars timer
  • 0,4 kvm torkyta

Och det är just där en torkugn kommer in i bilden. Torkugn går oftast under namnet svamptork då det oftast är det den används till. Men det är inte bara svamp som går att torka utan vi kan använda den till både frukt, grönsaker och bär. Vissa torkugnar klarar dessutom om att torka både fisk och kött.

I takt med att intresset för att torka mat har ökat så har också utbudet av torkugnar ökat kraftigt. Tyvärr har det i sin tur lett till att det finns en hel del torkar som inte håller måttet. Därför har vi samlat de 7 bästa svamptorkarna på marknaden just nu så att du ska kunna hitta den modell som passar dig oavsett vilken prisklass du är ute efter.

Graef Dehydrator DA 506

ButikPris
2 041:-Till Butik

Torkugnen DA 506 är en mycket populär modell från Graef som har slagit igenom ordentligt. Det är en tyst mattork som ger ett bra resultat över hela ugnen och som dessutom kommer med både timer och justerbar termostat. Och med en helt okej torkyta så är det här en favorit hos mig.

Den här ugnen får plats med 6 brickor med en storlek på 29,5cm x 36,5cm. Totalt får vi alltså en torkyta på 0,65 m2. Med andra ord en tillräckligt stor yta för de flestas behov. Även om brickorna är gjorda av plast så är den BPA fri och säker att använda till mat.

Som jag nämnde ovan kommer den med både timer och justerbar termostat. Timern går att sätta upp till hela 40 timmar och temperatur på 30 °C till 70 °C. Den är alltså anpassad till att torka både vegetabiliska och animaliska produkter. Så oavsett om du har fångat en fisk eller odlat grönsaker i trädgården och vill torka detta så är det inga problem. I manualen finns det även förslag på inställningar till olika varor att torka.

Det här är en modell som passar till väldigt många. Vill man ha en bra och effektiv modell till ett rimligt pris är det här modellen att välja. Därför får den titulera sig som bäst i test!

Excalibur Dehydrator 9

Excalibur Dehydrator 9 svamptork
ButikPris
4 798:-Till Butik

Dehydator 9 är en av Excaliburs större premiummodeller för oss som torkar mycket mat i hemmet. Det är en mycket uppskattad modell som levererar ett bra resultat och har alla nödvändiga finesser som timer och justerbar temperatur. Och för den stora torkytan vi får så tar den förhållandevis lite plats.

Den här mattorken har plats med 9 brickor i storleken 38cmx38cm och ger oss därmed en torkyta på hela 1,3m2­­. Det är alltså en torkugn som vi kan processa en hel del mat med och passar perfekt för den som tar sin torkning seriöst.

Den här torkugnen kommer som sagt också utrustad med ett par trevliga funktioner. Timern går att ställa på upp till 26 timmar. Och tillsammans med den justerbara termostaten på 40–75°C så är det inga problem att precisera sin torkning exakt så man vill ha den.

Det här är som sagt en premiummodell då vi får punga ut en hel del pengar. Men är man en van torkare och är redo att ta steget till en ordentlig modell som klarar av att torka mängder så är det här ett bra val. Vi ger den därför titel bästa premiummodell.

Spela videoklipp

Steba ED5 Dehydrator

Steba ED5 bästa torkugnen för den på en budget
ButikPris
604:-Till Butik
604:-Till Butik

ED5 från Steba är även den en svamptork i budgetsegmentet och trots det låga priset så kommer den med bra funktionalitet och ett bra resultat. Så det är inga konstigheter att den här modellen har fått mycket goda recensioner och är uppskattad av sina användare.

Den här modellen kommer med 5 staplingsbara brickor med en storlek på 32 cm x 25 cm vardera. Det ger oss en torkningsyta på 0,4 m2. En väldigt lagom storlek för den som är i ett tidigt stadie av att torka mat.

På torkugnen finner vi både justerbar termostat och timer. Med en temperatur på 40 °C till 70 °C och en timer på upp till 36 timmar så passar den väl till en hel del olika varor. Den fungerar utmärkt till mer eller mindre alla frukter och grönsaker. Men många påstår sig även ha fått väldigt bra resultat av både kött och fisk.

Det är en av de billigare modellerna i det här testet och även om den inte är helt jämförbar med en bra modell ett steg upp så är den inte långt ifrån. Med ett bra torkresultat och en okej torkyta så är det här ett självklart val för den som vill hålla i pengarna. Bästa budgetval helt enkelt!

Excalibur Dehydrator 4

Excalibur Dehydrator 4 svamptork

Dehydrator 4 från Excalibur är en mindre torkugn från den annars mycket populära tillverkaren av torkugnar. Den smidiga designen av en produkt som ofta annars tar mycket plats är det som lockar oss till den här modellen. Och med den justerbara temperaturen så är det få saker som vi inte kan torka med den här ugnen.

Storleken ger plats till de 4 medföljande brickorna. Så såvida vi inte har ett större torkprojekt på gång så ska det inte vara några problem att få plats med en större mängd mat. Längden och bredden på brickorna är 28cm. så den totala ytan per torkning landar på 0,31 kvadratmeter.

Tyvärr så kommer den med ett par brister som gör att vi inte riktigt kan motivera priset. Det första är att det inte finns någon timer. Jag är själv ett stort fan av timers då jag gillar att testa mig fram till optimal torktid. Det i sin tur gör att jag inte nödvändigtvis är hemma när det är dags att stänga av.

Dessutom så är det många användare som uppfattar att den inte riktigt torkar jämt. Den torkar alltså betydligt bättre i den bakre änden av maskinen än vad den gör i den främre. Så om man inte specifikt är ute efter en liten modell så tycker jag man kan få mer för pengarna på andra torkar.

Princess Dehydrator

princess torkugn

Är du ny till att torka mat och inte vill lägga ut för mycket pengar innan du testat om det är något för dig är den här torkugnen från Princess ett bra val. Det är en enkel modell i budgetsegmentet och även om den kommer med sina begränsningar och problem så ger den möjligheten att testa att torka en rad av olika frukter och grönsaker.

Det här är en liten och kompakt maskin som med 6 brickor vi kan stapla på varandra. Med en storlek på 31cm x 31cm så ger det oss en torkyta på upp till 0,58 m2. Och vi använder bara så många brickor. Även dessa brickor är gjorda i BPA-fri plast så vi behöver inte oroa oss över att använda dom i matlagningen.

Torkugnen kommer med en justerbar termostat på 40 °C till 70 °C. Tyvärr har en del upplevt att det är svårt att få exakt temperatur med hjälp av termostaten vilket är den stora nackdelen med den här modellen. Man kan därför få testa sig fram till vad som fungerar beroende på inställning.

Det här är en billig modell och det märks. Men det är också en modell som passar bra för den som inte har så stora krav eller som kanske bara vill testa på att torka sin egen mat innan man köper något dyrare. Så helt klart ett bra budgetval

Champion Svamp- & Frukttork

Den här svamptorken från Champion är en billig tork som passar den som vill hålla det riktigt enkelt och inte har så höga krav. Det enda fördelen den egentligen har är att den är billig och enkel att använda. Personligen tycker jag inte att resultatet lever upp till förväntningarna.

Med 5 staplingsbara brickor får vi plats med en mindre mängd mat att torka. Och trots att den kommer med två olika inställningar på temperaturen så är det ett väldigt intervall (58 och 62 grader).

Det här är ingen modell jag själv hade köpt. Priset må vara väldigt lågt men då är det bättre att lägga på några hundralappar och ändå få en mer användbar produkt. Men har man väldigt låga förväntningar och inte är jättenoga med resultatet och bara tänker torka svamp så är det ett alternativ.

Severin Frukt/Svamptork

Severin svamptork

Den här svamptorken från Severin är en ganska populär modell som torkar med hög värme. Det är en modell som är enkel att använda utan några inställningar. Så är man ute efter enkelhet och minimalt med krångel är det här modellen att välja.

Den kommer med 5 brickor som vi staplar på varandra. Med en diameter på 31cm ger det här oss en torkyta på 0,38m2. Den stora nackdelen med den här torken är att den kommer utan inställningar och en hög temperatur vilket gör det svårt för oss att påverka resultatet.

Jag tycker att man bör kolla på någon annan modell i den här prisklassen om man är intresserad av att torka mat på riktigt. Vill man bara ha det enkelt så duger den väl. Maten kommer torkas. Men du kan få mer för pengarna på annat håll.

Val av Svamptork – Så väljer du bästa torkugn för dig!

Det finns ingen brist på torkugnar på den svenska marknaden. I takt med att vi har blivit mer intresserade för friluftsliv och självförsörjning så har också antalet alternativ ökat stadigt. Men beroende på vad det är du planerar att torka för mat så finns det modeller som passar olika bra för dig. Är det främst att använda den som en svamptork för de enstaka gånger som du plockat svamp på hösten så räcker det gott och väl med Steba ED5 som vi utsåg till bästa budgetval. Den är billig med ger ändå ett väldigt bra resultat. Den fungerar även väl om du vill testa dig på att torka andra grönsaker och frukter.

Om det däremot är så att du vill ha en modell som passar för alla ändamål oavsett om det är vegetariskt eller animaliskt så är det dags att gå upp en prisklass. Tyvärr skiljer det rätt mycket i pris från de billigare modellerna till nästa segment och vi får vara beredda att lägga till ett par tusenlappar. Men nu får vi också modeller med flera inställningar och med stor torkyta. Torkugnen Graf DA 506 som vi utsåg till bäst i Test kommer med både justerbar temperatur och timer så att vi kan få till perfekt torkning efter våra önskemål. Dessutom så gör de flera inställningarna det möjligt att torka det mesta vi kommer på.

Jag tycker inte att man behöver lägga mer pengar än så för att få en riktigt bra tork. Har man en väldigt stor tomt fylld med grönsaker och örter och vet med sig att man kommer använda mattorken hela tiden året om och behöver mer torkyta så kan det vara värt att gå till premiummodellerna. Men det är inte för att få ett bättre resultat utan bara för att kunna torka mer mat.

Så valde vi ut den bästa svamptorken

Som van friluftsmänniska så uppskattar jag verkligen torkad mat då det smakar gott och är lätt att bära med sig. Men tyvärr har jag inte möjlighet att testa alla ovanstående modeller utan jag har förlitat mig en hel del på att göra en ordentlig undersökning precis på det sätt jag skulle göra om jag själv skulle köpa en ny torkugn.

För mig börjar det med att jag kollar på några av de sidor jag själv ofta läser på och har stort förtroende för. Och för att torka mat är det bland annat Backpacking Chef. Detta utökar jag sedan med en bredare sökning för att få mig en uppfattning över populära modeller och tillverkare.

Därefter så kollar jag mycket på användarrecensioner på köpsidor som amazon och prisjakt för att få mig en uppfattning om populära modeller och vad användarna tycker om dom. Dessa åsikter tillsammans med produktbladen från tillverkarna så får jag mig en bra uppfattning om dess kapacitet och eventuella brister. Jag försöker sedan hitta videorecensioner där produkterna används för att se hur de fungerar i bruk.

All den här informationen sammanställer jag sedan och delar upp i olika priskategorier. Allt för att du och jag ska kunna hitta den bästa svamptorken för oss.

 

Vanliga frågor

Att torka mat är inget svårt och något som alla kan lära sig att göra. Men för att göra det ännu lite lättare inför ditt köp har vi samlat några vanliga frågor.

Vilken mat kan jag torka?

Det korta svaret på denna är all mat! Men för att få ett bra resultat så kan det krävas lite förarbete. Rotsaker och bladgrönsaker bör ångkokas eller förvällas innan de torkas. Och bönor och linser bör tillagas som vanligt innan de torkas. Sen beror det även på vilken typ av mattork du har och vilka temperaturer den når.

Kött och fisk ska normalt sett torka på rätt höga temperaturer på över 70 grader. Frukt och grönsaker på runt 50 grader och örter gärna på runt 40 grader. Många torkugnar kommer med instruktioner om vilka temperaturer och inställningar som fungerar bra för just den modellen.

Hur lång tid tar det att torka mat?

Vanligtvis tar det från några timmar upp till ett dygn att torka mat i en torkugn. Det lite mer korrekta men tråkiga svaret är att det beror på. Dels så beror det på vad det är du ska torka, dels hur stora bitar det handlar om samt hur stor snittytan är. Mat som innehåller mycket vatten tar längre tid. Cookipedia har en tabell med både tider och temperaturer för en stor mängd matvaror som jag ofta utgår ifrån när jag testar något nytt.

Hur lång tid håller torkad mat?

4 månader upp till 1 år beroende på mat. Men det är verkligen om man är försiktig av sig. Många (mig inkluderad) upplever att mycket mat håller betydligt längre än så och går att äta flera år efter det torkat. Det enda jag är lite försiktig med är animaliska produkter.

Behöver man en svamptork?

Det är inte nödvändigt att köpa sig en svamptork om man bara har tänkt att torka en mindre mängd mat. Det går att lösa i din vanliga ugn. Fördelen med en svamptork är att det är lättare att torka mycket mat och vi kan lättare kontrollera temperaturen och sätta en timer för när det är klart.