Vattenfilter: Bäst i Test – 8 Bästa vattenfiltren 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoor Experten, PN Jakt och Outnorth.

Rent dricksvatten är något som vi alla behöver för att överleva och när man befinner sig ute i naturen så är det inte bara att gå till närmaste kran när man blir törstig. Det innebär att vi antingen har valet att bära med oss det vi har tänkt att dricka vilket tar både plats och ökar vikten eller så får vi använda oss av den häftiga teknik som finns idag för att rena det vatten vi kan hitta i vår omgivning så som sjöar och andra vattendrag.

Platypus Quickdraw Microfilter & Reservoir System

BÄST I TEST
  • 3 liter per minut
  • 1L behållare
  • Väger endast 101g

MSR Guardian Purifier Pump

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Klarar 10 000+ liter
  • Vikt: 490g
  • Även mot virus

MSR Trail Base Water Filter

BÄSTA GRUPPVAL
  • 1 liter per minut
  • klarar 1500 liter
  • Vikt: 520 gram

Vattenfilter är i onekligen en fantastisk uppfinning som inte minst är användbart i fattiga länder där rent dricksvatten är en bristvara. Men även för oss vandrare och friluftsmänniskor så är det en mycket användbar produkt. Det är oftast inga problem att bära med sig en flaska vatten om man bara ska på en dagstur. Men när man ska befinna sig ute i vildmarken på en flerdagarstur så vill vi minska mängden vikt vi måste bära med oss och då är ett bra vattenfilter en dröm.

Vattenfilter kommer i allt från enklare modeller som ser till att vi kan dricka direkt från en sjö genom ett rör till mer komplicerade modeller som dels kan hålla vatten likt en vattenflaska men som även tar bort eventuell smak som vattnet ofta har i sjöar. Vad som passar dig beror lite på vilka behov du har men i det här inlägget går jag igenom de 8 bästa vattenfiltren så att alla kan hitta en modell som passar dom.

Katadyn Befree

Katadyn befree vattenfilter
ButikPris
675:-Till Butik

Befree vattenflitreringssystem från Katadyn är ett simpelt men väldigt effektivt vattenfilter som passar för alla användare. Den enkla funktionaliteten gör att du oavsett erfarenhet snabbt kan ha rent vatten och dess design gör att den lätt uppskattas av barn.

När vi inte har fyllt behållaren med vatten så väger den endast 63g. Och den mjuka behållaren gör det möjligt att både platta till och väldigt försiktigt rulla ihop så att den tar minimalt med plats. Befree är med andra ord väldigt väl lämpad för den som försöker packa lätt och litet utan att för den delen komplicera utflykten.

Befrees behållare är på hela 3 liter så den passar perfekt för en eller två personer som är på ute och vandrar eller cyklar. Då filtreringen sker när man faktiskt dricker och vattnet passerar filtret så är det bara att snabbt och enkelt fylla behållaren med vatten när du passerar lämpligt vattendrag och sedan så renas det vid användning.

Då filtret sitter i munstycket så är det möjligt att byta behållare om man tycker att den är för stor eller för liten. Så har du en favoritflaska som du använder på dina vandringar så är det bara att skruva på filtret på den så går det bra att använda.

Filtret klarar av att filtrera ca 1000 liter vatten beroende på hur smutsigt vattnet du filtrerar är.  Den renar med en precision på 0,1 mikron som ger dig ett bra skydd mot både protozoer och bakterier.

Befree är en personlig favorit då den är lätt att använda samt prisvärd och passar de absolut flesta friluftsmänniskorna. Den vi behöver tänka på är att filtret inte räcker till mer än ca 1000 liter vilket är lite lågt samt att om vattnet är grumligt så kan filtret täppas igen. Ofta räcker det att skaka kraftigt så släpper det. Men om man vet med sig att det kommer vara mycket smutsigt vatten så bör man nog överväga en annan modell

Spela videoklipp

Katadyn Kat pocket professional

en Katadyn kat pocket professional vattenfilter
ButikPris
3 995:-Till Butik
3 995:-Till Butik

Kat pocket professional är som namnet antyder vattenrening för den professionella överlevaren som vill klara av att rena vatten även under extrema förhållanden utan att råka ut för att strulande verktyg. Den är gjord av rejäla material och konstruerad för att hålla för långvarig användning. Och det faktum att Katadyn ger 20 års garanti på den styrker detta.

Kat pocket professional påminner mycket om kat kombi som vi gick igenom ovan när det kommer till utformning och användning där skillnaden i mångt och mycket ligger i kvalitén. Vi pumpar alltså vatten genom filtret och i änden av pumpen kommer rent vatten. Tyvärr kommer inte den här modellen med någon kolfiltrering så vi blir inte av med dålig smak och lukt.

Det keramiska filtret har en kapacitet att rena 50 000 liter och klarar av att göra det i en takt på 1 liter per minut. Den robusta konstruktionen gör att vi inte behöver oroa oss för grumligt och ordentligt smutsigt vatten.

Vikten är på 550 g och storleken är 24 cm på längden och 6 cm i diameter. Den gör sig alltså inte bäst på en lättare vandring utan är till för tuffa förhållanden där vi motiverar funktionaliteten framför storleken.

Det här är ingen produkt jag själv skulle köpa då jag mest tycker om att vandra och en stor mängd av denna vandring sker i Sverige med förhållandevis rena vatten. Men om du är ute efter ett filter i preppingsyfte eller ska ut och cykla i länder med osäkra och smutsiga vattendrag så kan det här vara en modell att överväga. Den kostar en hel del men du kan också räkna med att den håller.

Spela videoklipp

Katadyn Campfilter, Gravity Camp 6L

ButikPris
1 245:-Till Butik

Gravity Camp är ett reningssystem från Katadyn som precis som ovanstående modell använder sig av gravitationen för att dra vattnet genom filtret. Det är med andra ord minimalt arbete för dig och samtidig väldigt enkelt att sätta upp. Passar väl till vandraren såväl som camparen.

Du fyller behållaren med smutsigt vatten och hänger sedan upp i ett träd eller buske alternativt låter någon stå och hålla den. För sedan ner slangen i valfri behållare och öppna sedan ventilen och låt rent vatten rinna ner i behållaren.

Behållaren är på 6 liter och renar vatten i en takt på 2 liter per minut. På några minuter kan alltså en grupp på 4–6 personer ha rent vatten i sina flaskor och vara redo att ge sig iväg på vandringen igen. 

Filtret behöver bytas ut efter ungefär 1500 liter av renat vatten och hela systemet väger 290 gram. Så även detta filter har gjorts med en vandrares behov i åtanke.

Omdöme

Ett väl fungerande filter som är enkelt att använda. Jag gillar enkelheten av en behållare och sedan en slang. Det går inte riktigt att göra fel. Fungerar bra till familjen och hade jag haft längre utflykter eller flerdagarsvandringar med barnen så hade jag köpt den här modellen då jag tycker den är bra och prisvärd.

Spela videoklipp

Katadyn Kat kombi

ButikPris
2 299:-Till Butik

Kat Kombi från Katadyn är en kombination av kermaiskt filter och ett kolfilter. Det keramiska filtret är det som ser till att vi har ett rent dricksvatten medan kolfiltret tar bort eventuella oönskade smaker och lukter som annars finns kvar. Det är ett filter som tar lite plats och passar den lite mer avancerade användaren eller den som absolut inte vill att vattnet ska smaka eller lukta sjö.

Det här enbart ett filtreringsverktyg och kommer alltså inte med någon behållare som vi ska dricka ur. Rening fungerar så att vi kopplar på den tillhörande slangen som ska ha sin andra ände flytandes i vattenkällan. Sedan så pumpar vi det vattnet genom de båda filtren och så kommer det ut rent vatten längst ner. Här kan vi antingen skruva på en flaska eller låta vattnet rinna ner i valfri behållare.

Kat kombi väger 580g och är 27cm lång och 6 cm i diameter. Den är med andra ord inte optimal om målet är att den ska ta så lite plats och vikt som möjligt. Fördelen är dock att vi kan använda ett filter till flera personer om alla har sin egen vattenflaska.

Kat kombi kan rena ungefär en liter vatten per minut. Det keramiska filtret klarar av att filtrera upp till 50 000 liter vatten medan kolfiltret endast räcker till 200 liter. Så detta kan behöva bytas ut ganska regelbundet.

Detta är ett filter som jag främst skulle rekommendera för den som planerar att campa på ett ställe snarare än att vandra. Detta då den tar en del plats och vikt vilket vi vill undvika när vi vandrar och vill röra oss lätt. Och om vi campar så är detta ofta något vi kan ha överseende med. Anledningen till att jag skulle vilja ha med mig den här på campingturen är för att den är robust och kan ta bort dålig smak och lukt. När jag campar vill jag kunna njuta av mitt kaffe eller te utan vattnet ska förstöra.

Spela videoklipp

Lifestraw universal

Lifestraw Universal vattenfilter
ButikPris
695:-Till Butik

Lifestraw Universal från Lifestraw är ytterligare ett lättanvänt och effektivt filter som renar vatten utan att du själv behöver göra något jobb eller komplicerade förberedelser. Den smarta konstruktionen gör den enkel att använda och då den även filtrerar bort dålig smak och lukt är den perfekt för barn.

Den här produkten kommer med enbart filter och munstycken så vi måste använda oss av befintliga vattenflaskor. Vi fyller vattenflaskan med vatten och sedan fäster vi filtreringsstaven i valfritt munstycke och skruvar på flaskan. Därefter så är det bara att dricka det renade vattnet.

Vattenreningen sker i två steg där det första steget använder sig av hålfibermembran på 0,2 mikron som renar vattnet mot bakterier och protozoer. Det andra steget är kolfiltrering som tar bort dålig smak och luft.

Det första filtret klarar av att filtrera upp till 4000 liter och kolfiltret klarar 100 liter innan det måste bytas ut. Och den låga vikten på 102 gram gör att den passar väl till oss som gillar att packa lätt.

Det här är ytterligare en bra produkt som passar vandrare väl och lättpackare väl. Den är väldigt lätt att använda och inga konstigheter att sätta ihop. Att den fungerar bra med mer eller mindre alla vattenflaskor gör det enkelt att anpassa mängden vatten vi bär med oss. En favorit och mycket prisvärd produkt.

Spela videoklipp

Platypus GravityWorks 4.0

Platypus GravityWorks 4.0 vattenfilter

GravityWorks 4.0 är vattenreningen som passar dig som ofta vandrar eller campar i grupp. Det är ett lättanvänt filter som alla förstår sig på och kan använda och som inte kräver något fysiskt arbete av dig.

Det du behöver göra är att fylla behållaren med vatten och sedan hålla eller hänga upp den i ett träd eller liknande. Gravitationen drar sedan vattnet genom filtret och genom slangen ner i valfri behållare eller i den tillhörande vattenbehållaren. Det är enkelt och det är smärtfritt.

Filtret klarar av att rena vatten i en hastighet på 1,75 liter per minut i omgångar om 4 liter. Efter 8 liter så behöver filtret backspolas ett par sekunder för att ge ett bra resultat. Filtreringen av bakterier och partiklar sker med en precision av 0,2 mikron.

Filtret behöver bytas ut efter ungefär 1500 lite av renat vatten. Den totala vikten för båda behållarna, filter och slangen är på 310gram. Så det är ett lätt filter som inte tar mycket plats. Det passar alltså väl i ryggsäcken.

Jag tycker det här är en lovande produkt som passar allra bäst för de som vandrar i grupp och som vill använda renat vatten både till vandringen och till matlagningen. Det är enkelt att sätta upp och filtrerar både snabbt och effektivt.

Spela videoklipp

TrailShot Pocket-Sized Water Filter

ButikPris
695:-Till Butik

TrailShot Pocket-Sized vattenfilter från MSR är för dig som inte vill bära med dig något extra utan som räknar med gott om vattendrags längs med vägen och att du då enbart bara dricker vid behov. Enkelheten har absolut sin charm och det är en produkt med goda recensioner.

Med enbart ett filtreringsmunstycke och en slang så är det här precis som namnet antyder det ultimata resefiltret i den bemärkelse att den är liten och ger oss möjlighet att dricka direkt från vattendraget.

Det vi gör är att vi stoppar slangen i vattnet och sedan så är det bara att pumpa munstycket så kommer vattnet ut. Välja att antingen dricka direkt från munstycket eller fylla på en vattenbehållare. Enkelt och går att använda även där det bara är små vattenfickor där en större pump eller behållare inte hade gått ner.

Då ingen behållare behövs är det här något som passar väl för den som reser utan packning eller är ute och springer. Det går snabbt och att filtrera en liter tar ungefär en minut. Filtret kan rena upp till 2000 liter innan det är dags att byta ut.

Vikten är på 142 gram och det är munstycket som tyvärr tar lite plats med sina 15cm i längd och 6cm i bredd. Den som vill minimera volymen får alltså välja något annat.

Jag gillar starkt konceptet och jag tycker att det är ett bra filter för den som aktivt rör sig mycket i skog och terräng. Men den passar nog bäst för dom som rör sig utan packning snarare än en typisk vandrare. Filtret tar rätt mycket plats i sig och ska vi dessutom ha en behållare så finns det andra alternativ där ute. Men för terränglöpare är det här ett toppenval.

Spela videoklipp

Steripen Ultralight UV Water Purifier

Steripen Ultralight UV Water Purifier
ButikPris
895:-Till Butik

Ultralight UV Water Purifier från Steripen är inte ett vattenfilter utan snarare en vattenrenare då den istället för att filtrera vattnet renar det med UV-ljus och på så vis ta död på både bakterier och virus och protozoer.

Dess förmåga att även ta död på virus är anledningen att jag tycker den hör hemma på den här listan. Så är vattnet i sig inte smutsigt utan att du bara vill veta att det är säkert att dricka så är det här en produkt som är fantastisk.

Det enda vi behöver göra är att stoppa ner apparaten i vattnet och sätta på den. När lampan sedan slocknar så innebär det att vattnet är rent att dricka. En laddning klarar av att rengöra ungefär 20 liter vatten innan den behöver laddas igen. Totalt sätt klarar den av att rengöra ungefär 3200 liter vatten.

Om man är orolig över virus och inte vill ha med sig kemisk rengöring så är det här en bra produkt att kombinera med ett vanligt filter på vandringen. Vi kan då först köra det genom filtret för att sedan döda eventuella virus med UV-ljuset.

En produkt du kan ha med dig både i naturen och när du är ute och reser och oroar dig för vattenkvalitén. Inget jag själv skulle köpa om jag bara skulle röra mig i Sverige. Men är du i länder där vattenkvaliteten är låg och osäkerheten hög är det ett måste med någon form av virusdödare. Och där passar den här perfekt. Snabb och enkel samt uppladdningsbar.

Spela videoklipp

Vattenfilter köpguide – hur du hittar det bästa vattenfiltret för dig

Det går inte att säga att en viss produkt är bäst rakt upp och ner utan att veta mer om vad du som ska använda den har för behov. Det är därför jag har gått igenom flera olika modeller ovan så att det ska finnas en rekommendation som passar alla. Men hur ska du då tänka när du ska välja ut en modell som passar dig. Det finns trots allt en hel del bra vattenfilter på marknaden. Men de flesta av oss vill ändå köpa det som ger oss mest för pengarna. Följande krav tycker jag man ska fundera över och se till att modellerna uppfyller innan man trycker på köpknappen.

Hur mycket vatten behöver du filtrera?

Det första vi måste räkna ut är hur mycket vatten vi har tänkt att filtrera. En vuxen människa behöver normalt sett upp emot 2 Liter per dygn. Och detta ökar om vi rör mycket på oss. Men det är inte det dagliga behovet som vi bör tänka på utan snarare hur mycket vatten vi behöver filtrera vid en given tidpunkt. Vissa filter är bara gjorda för att sätta på en vattenflaska eller liknande och filtrerar bara vid användning. Andra filter kan vi på några minuter filtrera 4–6 liter vatten som vi sedan kan fördela ut bland gruppen. Så tänk efter om det bara är för ditt personliga bruk eller om ni är en grupp som ska dela på ett filter.

Hur är vattenkvalitén från början?

Här i Sverige har vi generellt sett en bra kvalité på vattnet där det möjligtvis är insjöar som är lite grumliga. Om det är mycket grumligt vatten som ska filtreras så händer det att enklare filter täpper igen och inte går att använda. De måste då backspolas med rent vatten för att bli av med smutset. Så ska du röra dig i områden med mycket smutsigt vatten så är det bra att välja ett robustare vattenfilter som är gjort för att hantera det. Det bästa vattenfiltret i Sverige är inte det bästa vattenfiltret över allt.

När kommer du använda vattenfiltret?

Om vi ska vandra så vill vi hålla nere vikten och storleken men om vi campar så är inte det lika viktigt. Och är det när vi är ute och springer och inte har någon ryggsäck så vill vi hålla nere storleken ytterligare. Allt handlar om att hitta en modell som passar det ändamålet du kommer använda det.

Olika typer av vattenfilter

Det finns flera olika vattenfilter och de har alla sina fördelar och nackdelar. En del vattenreningssystem använder sig dessutom av flera steg i filtreringen. Men istället för att fokusera på tekniken som används i grund och botten så är det själva funktionaliteten som har större påverkan på dig som användare.

Den enklaste typen av filter och den som blir allt vanligare är den som vi sätter direkt på en flaska och som filtrerar i samband med att vi suger ut vattnet. Det är en teknik som alla kan använda och som fungerar bra. Nackdelen är att de ofta är ganska små och därför inte hanterar grumligt vatten speciellt bra.

Den andra typen är den som vi med en handpump trycker det smutsiga vattnet genom för att få ut rent och drickbart vatten på andra sidan. Dessa är ofta robusta och väl tillverkade så att de klarar av väldigt grumligt vatten utan att gå sönder. Men å andra sidan så kan det vara fysiskt jobbigt att pumpa om vi behöver mycket vatten.

Är vattnet redan klart sedan tidigare och vi bara vill säkerställa att det är drickbart går det även använda sig av UV-ljus. Fördelen med detta är att även virus tas död på vilket de vanliga filtersystemen inte gör.

Varför ska man ha ett vattenfilter?

Även om Sverige har bra vattenkvalité överlag i både sjöar och vattendrag så förekommer det bakterier och organismer som gör att vi kan bli sjuka. Och även om det inte på något sätt är så att vi garanterat skulle bli sjuka bara för att vi dricker direkt från ett vattendrag så är filter ingen dyr kostnad och minskar risken för att bli sjuka drastiskt. Och är det så att du ska ut och vandra i andra länder där du inte är van och tolerant mot bakterierna så är det ännu viktigare att filtrera vattnet.

Behövs vattenfilter i Sverige?

En del skulle nog argumentera för att det inte behövs men jag är av motsatt åsikt. Många gånger klarar vi oss nog även om vi skulle dricka direkt från sjön eller vattendraget. Men det finns en anledning till att kommunen filtrerar och rengör dricksvattnet som vi får ut i våra kranar. Enligt en rapport från livsmedelsverket så ökar dessutom risken om vi dricker ifrån toppvattnet, vilket vi gör när vi är ute i skogen, än om vi dricker grundvatten

Så valdes produkterna ut

Jag har tyvärr inte använt mig utav alla dessa produkter själv då jag inte har den ekonomiska möjligheten. Istället har jag förlitat mig på att ta fram ett ordentligt underlag genom att samla in en stor mängd information från andra källor som jag litar på samt genom att läsa och kolla på recensioner på var och en av de olika produkterna.