Vandring är en förhållandevis krävande aktivitet som kräver att vi får i oss tillräckligt med energi. Så just därför måste vandringsmaten vara fylld av energi och näring. Men till skillnad från när vi befinner oss i hemmet så har vi inte tillgång till kylskåp och skafferi utan det vi tänkt att äta måste vi bära med oss. Så vilken typ av mat passar bäst för just vandring? Vilken mat väger minst och tar minst plats som både mättar hunger och smakar gott. I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta när du ska planera maten för ditt äventyr.
Bra mat för vandring
Bra mat för vandring är helt enkelt mat som smakar gott, tar lite plats och som är packad med energi och näring. Det kan låta krångligt men det finns gott om alternativ när det kommer till sådan här mat och även om du är vegetarian eller vegan så finns det bra mat att välja på.
En sak man bör fundera över först är din tillgång till utrustning. Har du tänkt att bära med dig ett komplett stormkök med både stekpanna och kastrull så är det lättare att variera och göra lyxig vandringsmat jämfört med om alternativet som är att köra på frystorkad mat som du blandar med vatten.
Men oavsett vilka förutsättningar du har för att tillaga maten så är det inga problem att se till att fylla några vandringsdagar med varierande måltider som ger dig all den näring som du behöver. Jag brukar själv inte ha med mig stekpanna utan använder mig bara av ett stormkök med kokkärl. På detta sätt kan jag koka gröt till frukost eller vatten för de frystorkade måltiderna. Och som mellanmål eller lättare lunch så äter jag torkad frukt eller müslibars. Dessa går för övrigt lika bra att köpa i din mataffär som de går att göra själv hemma inför vandringen. Oavsett vilket så är de packade med energi.
Så en typisk vandringsdag för mig själv börjar med gröt till frukost. Som mellanmål har jag antingen en portionspåse med frukt och nötter eller müslibars. Och till lunch och middag blir det oftast en portion av någon frystorkad mat. Värt att tänka på här är att om du ska vandra på någon av de populära lederna så går det ofta att köpa på sig frystorkade rätter och diverse bars på någon av fjällstationerna så du behöver inte bära med dig mat för alla dagar.
Torkad mat för vandring
Torkad mat är fantastiskt för vandring då vi får en lång hållbarhet men samtidigt kan behålla en god smak. Alternativet hade i många fall annars varit att fixa maten längs med vägen eller behöva hålla maten kyld för att undvika att bli magsjuk. Och på en längre vandring är det helt enkelt ohållbart. Så genom att använda oss av torkad mat kan vi få med oss mer eller mindre all den mat vi behöver och vi kan packa det kompakt och till låg vikt vilket är idealt för en vandring med begränsat utrymme i väskan.
Frystorkad mat för vandring
Köper man färdiga måltider så är dessa nästan uteslutande frystorkade. Det är en teknik som innebär att man fryser ner maten och minskar lufttrycket för att göra sig av med vattnet. En teknik som alltså fungerar utmärkt på stor skala som i större produktion av maträtter. Fördelen med det här är att vi kan behålla mer eller mindre all näring och smak.
Idag finns det ett väldigt stort utbud på maträtter så oavsett om du har specialkost eller andra preferenser så har du flera rätter att välja på. Kostnaden för en sån här måltid kan nästan jämföras med att äta en lunch ute på jobbet. Alltså någonstans i intervallet 80–130 kronor beroende på rätt och tillverkare. Inte nog med detta så är det även väldigt lätt att tillaga dom. Det enda du behöver göra är att koka upp vatten och tillsätta detta till påsens innehåll så är det redo att ätas.
Nedan hittar du några förslag på frystorkad mat som jag gillar:
chili-gryta (vegansk)
Torka egen mat
Om man inte vill lägga några större pengar på att köpa färdiga frystorkade rätter så går det utmärkt att torka sin egen mat. Det brukar dock bli betydligt enklare mat eller snacks som vi kan göra själva hemma men det är ett utmärkt sätt att få med sig lite extra energi i väskan. Jag brukar fokusera på snacks och då torka frukt och bär. Dessa delar jag sedan upp i portioner som jag lägger i zip-påsar. Då kan jag enkelt fördela portionerna under vandringens gång och se till att de håller hela turen.
Det är inte svårt att fixa torkad mat hemma och allt ifrån frukt och grönsaker till kött går bra att göra. Dessutom går det att göra med ugnen som du redan har hemma om man inte har behovet att göra det i lite större skala med en bra svamptork.
Vandringsmat recept
Att laga mat på sin vandring behöver inte vara speciellt svårt eller komplicerat. De största begränsningarna vi har är att kylvaror inte är ett alternativ och att vi måste bära med oss allt så vikt och storlek har betydelse. Med det sagt så går det ofta at anpassa sina recept så att det du gillar att göra hemma går att göra i skogen. Nedan följer några recept som jag ofta gör på mina vandringar. Detta är recept som fungerar lika bra för korta som långa vandringar.
Vandringsmat frukost
Som så många andra så består min frukost till största del av havregrynsgröt. Det är en otroligt enkel rätt med mycket energi och näring. Det är dessutom enkelt att variera genom att toppa med olika godsaker som följande:
- Torkad (eller färsk om du har med dig det) frukt är en personlig favorit då jag gillar sötman.
- Om det finns bär i närheten så blir det en otrolig lyxig frukost. Plocka lite blåbär, lingon, hallon eller hjortron och ha på gröten. Inte så enkelt att planera i förväg men svårt att toppa om tillgång finns.
- Torkade frön är både gott och nyttigt. Linfrön, chiafrön och pumpakärnor ger mer tuggmotstånd och mättande gröt. Dessutom fullpackad med energi.
Gröt är enkelt att tillaga både med och utan ett stormkök. Har du möjlighet att koka gröten på morgonen så gör du det med lite salt:
- 1dl havregryn
- 2dl vatten
- Salt
Låt gröten koka i några minuter tills du tycker att det har blivit lagom tjockt. Därefter är det bara att lägga på valfritt tillbehör och börja äta.
Om du inte har möjlighet att koka gröten så är det bara att lägga grynen i vatten kvällen innan så sväller dom och blir mjuka tills på morgonen.
- 1dl havregryn
- 0,75 dl vatten
- Lite salt
Vandringsmat lunch och middag
När det kommer till lunch och middag så brukar jag försöka hålla det enkelt och äta mat jag förberett sedan innan. Är det en längre vandring så blir det ofta frysmat de senare dagarna.
Men har jag plats i ryggsäcken så brukar jag hålla det enkelt genom att förbereda portionspåsar med ris/pasta/couscous med tillbehör. Ett exempel på detta kan vara
- ½ dl ris
- ½ dl torkade ärter
- Några bitar torkad svamp
Då är det bara att blötlägga innehåller i påsen en stund i förväg och sedan koka i 10 minuter. Jag brukar ha med mig buljongtärningar här där en halv buljongtärning per portion ger väldigt gott resultat.
Denna typ av mat låter kanske inte så spännande men det är enkelt och efter en hel dags vandring så måste jag säga att det smakar gott. Det är varmt och det är väldigt enkelt att skapa variation. Man kan lägga till linser, fröer eller torkat kött för att göra det ännu lyxigare.
Vegansk och vegetarisk vandringsmat
Trenden med Vegansk och vegetarisk mat har utan tvekan även nått till friluftsvärlden. Så även om man är ute efter mat som är fri från kött och mejeriprodukter så är det inga problem. Nästan all mat som jag själv gör från grunden har en tendens av att vara just detta. Det är helt enkelt så att det mesta av den mat som är enkel att bära med sig och tillaga utan ett modernt kök är vegansk.
När det kommer till frysmat och färdigpackade luncher så är utbudet också gott av veganska alternativ. Jag tycker själv att Real Turmats veganska alternativ är mycket goda.
Mat för en veckas vandring
Att vandra kräver en hel del energi så du kan räkna med att du kommer behöva äta mer kalorier än du är van vid. Det är däremot inte helt lätt att räkna ut exakt hur mycket mat man ska ha med sig men jag brukar utgå från tre måltider av vanlig storlek och sedan fylla på med snacks för att få i mig det jag behöver.
Jag ser alltid till att packa maten i färdiga portionspåsar så att jag vet att det räcker till hela vandringen. Så för en veckas vandring hade det kunnat se ut som följande.