Göra upp eld – Den stora guiden för friluftsliv och vandring

Oavsett om man är ute och vandrar eller bara har tagit sig ut i naturen för lite frisk luft så är det en fantastisk känsla att göra upp en eld och samlas runt en brasa för att vila lite. Och för den som är intresserad av överlevnad så är det en grundläggande färdighet att kunna starta en brasa även under svårare omständigheter. Hela processen från att göra upp en eld till släckning kan delas upp i fyra olika steg:

  1. Plats – Det första vi måste göra är att hitta en bra plats att elda på. OBS! Kolla upp om det eventuella eldningsförbud eller riktlinjer i din närhet.
  2. Tändning – Välj en metod för att starta elden. Det kan exempelvis vara med tändare eller tändstål
  3. Tändmaterial – Det är viktigt att vi har ett lättantändligt material som vi startar elden med innan vi slänger på större bitar. Exempel på detta är näver eller tändpinnar
  4. Virke – När vi väl fått igång en eld så är det dags att slänga på större bitar som kan brinna länge och ge ifrån mycket värme. Barrträd är ett populärt val av ved
  5. Släckning – När vi väl eldat klart så är det viktigt att se till att elden är helt släckt och att eventuellt temporära eldplatser har återställts till sitt ursprung.

Det finns en mängd olika sätt och förutsättningar att sätta igång en eld på. Vissa sätt är väldigt enkla och något som alla klarar av medan andra kräver en hel del färdighet. Målet med den här sidan är att du ska kunna hitta den information du söker oavsett vilken nivå du ligger på.

Innehållsförteckning

Var får man elda

Att elda kommer med stort ansvar och just därför så är val av plats väldigt viktigt när vi startar en eld. En felaktigt placerad eld kan skapa stor skada på omgivningen och i värsta fall så kan en skogsbrand uppstå, ibland flera dagar efteråt.

Om det är eldningsförbud så ska du inte elda över huvud taget. Inte ens på färdiga grillplatser.

Beroende på var du befinner dig så kan det vara olika regler som gäller.  Allemansrätten ger dig inte rätt att starta en eld där du känner för det. Du har däremot rätt att starta en eld om du kan göra det under säkra förhållanden och att du kan återställa området till hur det såg ut tidigare. Det innebär att eventuella avgränsningar med stenar och liknande läggs tillbaka och att du inte skadar träd och buskar när du letar efter brännbart material. Alla som ska elda i naturen bör läsa MSBs korta informationsblad

 I naturreservat och nationalparker är det nästan alltid särskilda regler för eldning och grillning. Det är alltid upp till dig att ta reda på vad som gäller. Denna information hittar du oftast hos länsstyrelsen eller kommunen samt anslagstavlor vid ingångar till parken eller reservatet.

Så givet att det är okej för oss att elda så är det dags att hitta en bra plats att göra upp elden på. Bra val av plats är på grus eller sandmark. Även blöt fuktig jord går bra. Undvik att elda på stenhällar, mossa, torvmark och mullrik skogsmark

Olika sätt att göra upp eld

Det finns många sätt att få igång den där första lågan på när man ska starta sin brasa. Och det absolut enklaste sättet är såklart med en tändare eller tändstickor. Men ibland finner man sig i en situation när man inte har tillgång till detta eller att det exempelvis har blivit blött och inte fungerar att tända med. Som friluftsmänniska är det därför viktigt att ha en reservplan och desto fler sätt som man kan starta en eld på desto större chans har vi.

Göra upp eld med tändstål

Tändstål har blivit en riktigt populär metod att starta en eld på. Det är lätt, billigt och går att använda i alla väder. Dagens tändstål är ofta gjorda av en magnesiumlegering och genom att dra den ofta tillhörande ”strikern” eller ryggen av en kniv mot stålet så skapas det väldigt varma och kraftiga gnistor.

Så genom att rikta tändstålet mot tändmaterialet och sedan dra kniven mot stålet så kan vi få gnistorna mot materialet som ska vara lättantändligt och då ta fyr. Därefter så är det bara att succesivt mata elden med större bitar tills den har tagit sig ordentligt.

Spela videoklipp

Göra upp eld med pinnar

Att göra upp en eld med hjälp utav två pinnar och friktion är kanske det mest klassiska sättet som finns. Det går till så att vi använder ett snöre på en lätt böjd pinne som bli vårt verktyg. Det här snöret snurrar vi runt en pinne. Genom att dra vårt verktyg fram och tillbaka så får vi nu snurr på pinnen. Och genom att lägga denna mot en annan pinne och få den att snurra snabbt kan vi få till värme och glöd som vi kan använda för att få fyr på vårt tändmaterial. Den är tekniken gör sig inte väl i text utan kolla gärna på videon nedan för att bättre få en uppfattning om hur du ska gå till väga

Spela videoklipp

Tändmaterial

Tändmaterial eller tände som det ofta kallas för är det material vi använder för att starta elden. Det ska vara mycket lättantändligt och ska med enkelhet börja brinna vid kontakt med gnistor eller annan låga och bör brinna i högt tempo. Det finns flera alternativ på bra tändmaterial och mycket utav detta hittar vi ute i skogen.

Fyrsticka

Att göra en fyrsticka är ett bra och enkelt sätt att snabbt få igång en eld på. Det är dessutom något som vi kan skapa nästan var vi än befinner oss i Sverige då allt vi behöver är en pinne eller träbit samt en kniv. Det vi gör är att vi täljer väldigt smala tunna remsor runtom och längsmed bitens längd. Dessa tunna remsor som bildar ofta en tunn luftig boll är enkel att tända eld på och brinner bra. Följande film visar hur du kan gå till väga.

Näver

Näver är det yttersta lagret av bark hos träd i björksläktet. Det är ett luftigt material med mycket porer som gör det väldigt lättantändligt. Fördelen är att den går att använda även om den är blöt. Så det är något du kan samla på dig redan innan du ger dig iväg och kan använda oavsett vilket väder du stöter på.

Då bark skyddar trädet från omgivningen så undvik att ta det ifrån levande träd då det riskerar att ta död på dom. Ta det i så fall från fallna eller på annat sätt döda träd och grenar.

Torrt granris och gräs

Torrt naturmaterial är ofta enkelt att starta upp en eld med. Torra kvistar från barrträd som ofta kallas för kråkris är väldigt bra och går ofta få eld på även om det är lite fuktigt ute. En annan favorit är torrt gräs eller hö. Det är lätt att ta med och lätt att tända på.

Tändpinnar

Om vi ska ge oss ut i skogen och vill vara säkra på att få igång en eld så är tändpinnar en utmärkt sak att ha med sig. Tänk dig en braständare men för friluftsliv. De är lätta att tända eld på även om de är våta och de brinner med en stark flamma. Jag ser alltid till att ha med mig ett par stycken på mina utflykter just ifall jag inte hittar något annat bra alternativ att göra upp en eld med.

Ved att elda med

När du fått igång en liten eld av ditt tändmaterial så är det lämpligt att hitta lite större träbitar eller ved för att få en eld som håller sig. Kom ihåg att du inte får hugga eller på annat sätt skada levande träd eller buskar. Utan det är enbart dött material vi får använda. De flesta trädtyper du kan hitta i våra skogar gå bra att elda med så länge de är torra men de kan ha lite olika beteende. Själv föredrar jag björk då det brinner med hög temperatur och inte skjuter gnistor. Har du svårt att få veden att ta sig så är gran att föredra då det har lättare för att börja brinna. Expressen har gjort en lista med träslag för kaminer. Men informationen fungerar även lika bra för öppna eldar i naturen.

Om det är blött ute och du har svårt att hitta torra bitar så kan du ta en kniv eller yxa och hugga bort ett lager då det ofta finns ett torrt inre.

Typer av brasor

Det finns flera sätt att utforma en eld eller brasa på. Vissa brinner snabbt och varmt medan andra kan brinna länge. En del är bättre lämpade för matlagning än andra. Om du bara ska ha eld för en kort stund för att grilla eller värma dig så räcker det gott och väl att hålla det enkelt med en pyramideld. Wikipedia har en bra samling av olika typer av eldar och nedan finner du några exempel som kan vara bra att ha koll på.

Pyramideld

bild på en pyramideldPyramideld är den vanligaste formen på en brasa. Precis som namnet antyder så ställer vi vedträna lutande mot varandra i en ring så att de bildar en pryamid. Det ger en brasa som brinner snabbt och kraftigt.

Nying

Bild på en NyingbrasaOm du har tillgång till klyvna stockar och ska hålla en eld levande under en längre tid så är nying en ovanlig men väl fungerande brasa. Den var vanligare förr bland skogsarbetare men kan fortfarande vara ett alternativ att ha koll på. Den består av två stockar som vi lägger ovanpå varandra där tändmaterialet placeras mellan stockarna.

Jägareld

Bild på en jägareldJägareld är ett bra alternativ om man vill laga mat. Genom att placera två jämnstora stockar bredvid varandra med litet mellanrum så kan vi placera en eld i mitten och sedan använda stockarna som stöd vid matlagning. Vinkel och riktning på stockarna avgör hur mycket drag vi får och hur snabbt elden brinner.

Elda säkert i skogen

Gör man upp en eld i naturen så tar man också på sig ett stort ansvar för att se till att det är säkert och inte riskerar att förstöra naturen eller att det sprider sig bortom kontroll. På senare år har det blossat upp allt fler skogsbränder som många kan ha varit startade av människor. Ibland flera dagar tidigare. Det är därför viktigt att vara försiktig. Läs gärna igenom stockholms brandförsvars sida om att elda i naturen och ha koll på brandrisken i den region du befinner dig.

Se alltid till att släcka elden ordentligt. I skogsmark kan elden vara i liv under marken i flera dagar. Använd alltså rikligt med vatten även om elden ser ut att vara släckt.

Sammanfattning

Att göra upp en eld kan vara pricken över i:t när man är på en utflykt och det är inte speciellt svårt att starta en. Se bara till att förbereda dig väl och att välja ut en plats som är väl lämpad. Planera för elden redan i förväg så att du har med dig en tändmetod och material för att få igång elden. När elden väl är på plats så kan du använda dig av dött material på marken för att hålla den i liv. Döda grenar och pinnar duger utmärkt för en tillfällig eld. När du sedan ska ge dig iväg är det viktigt att du ser till att elden är ordentligt släckt. Använd vatten även om den brunnit ut för att se till att det inte finns någon glöd kvar under marken.