Den stora guiden till att tälta i Sverige

Vill man tälta så är Sverige ett fantastiskt land att göra detta i. Oavsett om man vill ha bekvämligheten av en camping och dess faciliteter eller om man vill ut i naturen och slå läger för en natt så är möjligheterna nästan oändliga. Vi har nämligen över 400 campingplatser i landet och med allemansrätten så får du tälta en natt i nästan hela landet utan tillstånd. Men är man ny och aldrig har tältat innan så kan det känns oklart om vad det är som gäller och vad man behöver veta. Så jag tänker i det här inlägget gå igenom det du behöver tänka på i alla stegen. Hela vägen från val av tält till vad du behöver tänka på när tältningen är klar och du behöver underhålla din utrustning så den klarar flera års användning.

Innehållsförteckning

Val av tält och utrustning

Har man inte redan ett tält så kan beslutet av vilket tält man ska köpa vara en ganska jobbig process. Och beroende på om du tänkt använda tältet när du är ute och vandrar eller om du tänkt ta familjen i bilen till en camping för att tälta så kommer du helt enkelt ha olika krav. Så det bästa tältet beror på användningsområdet. Känner du dig otroligt osäker och vill veta mer om olika typer av tält och vad du ska tänka på kan du gå till addnatures tältguide som har mycket nyttig information om tält.

Tält för vandring

Ska man vandra så är storlek och vikt när tältet är nerpackat ett stort fokus. Även med en stor ryggsäck så har vi ofta begränsat med utrymme och med en lägre vikt så blir packningen lättare att bära. Ofta är tält för vandring anpassade för en eller två personer vilket gör att de dessutom inte är väl lämpade för familjer som vill sova tillsammans.

Så ska du köpa ett tält för att ha med dig på vandringen leta efter ett med så låg vikt och volym som möjligt. Du kommer fylla ryggsäcken ändå.

Tält för camping

Om man i stället letar efter ett tält som man tänkt ha med sig för att tälta på en camping i några dagar kan man tänka lite annorlunda. Det spelar dock stor roll om du har tillgång till bil eller tänkt att cykla från camping till camping. För ska du cykla behöver du fortfarande tänka på storleken så att du har plats för den på cykeln.

Då nerpackad storlek och vikt inte är har så stort fokus tycker jag du ska fokusera på hur stort tältet faktiskt är när det är uppsatt. Se till att faktiskt köpa ett tält som är anpassat för antalet personer som ska tälta. Enligt min erfarenhet är det inte värt att trycka ihop fem personer i ett fyrmannatält. Både luften och sömnen kommer bli lidande.

Många större tält har också ett förtält som blir som en entré. Här kan man ta på och av sig skorna så att man slipper få in onödigt mycket smuts eller vatten in i tältet.

vattenpelare tält

Vattenpelare är något som ofta framhävs i tälts produktbeskrivningar. Och kort och gott kan man säga att ju högre vattenpelare desto mer vattentätt är tältet. Normalt sett delas detta också upp i tältduken och golvet. Tältduken behöver oftast inte ha lika hög vattenpelare som golvet har. Detta då golvet riskerar att bli stående på blöt mark medan vattnet rinner av tältduken.

Exakt hur hög vattenpelare man bör ha är svårt att säga. Men om du jämför två tält så är högre bättre. Men man kan säga att ett nytt tält med vattenpelare på 1500 mm så anses det vara vattentätt. Och vid 3000 så ska det klara i princip alla typer av regn. Skulle jag personligen köpa nytt tält så hade jag satsat på 3000 mm i vattenpelare på duken och 10 000 mm på golvet. Just golvet bör du fokusera mest på.

Vad behöver man när man tältar?

Tältet skyddar mot väder och vind men för att ha en bekväm camping så räcker inte riktigt det. En bra sovsäck och ett liggunderlag skulle jag säga är grunden tillsammans med tältet för en lyckad övernattning.

En bra sovsäck ska vara anpassad efter årstiden då du tänker använda den. Har du bara tänkt att tälta på sommaren så räcker det bra med en sovsäck som bara är anpassad för detta. Det finns även så kallade 3-säsongs sovsäckar som är anpassade för vår-sommar-höst vilket är ett utmärkt val för de flesta friluftsmänniskor.

När det kommer till liggunderlag så är det mycket om preferenser. Det finns dom klassiska i cellplast som rullas ihop och fungerar lika bra som liggunderlag som dom gör att sitta på vid en fika. Uppblåsbara är ett annat populärt alternativ. Det handlar till stor del om preferenser men mitt tips här är att välja något som är vattentåligt. Ska ni sova flera är det även viktigt att tänka på måtten så att alla får plats och kan sova bekvämt.

I övrigt så beror det på vad du förväntar di kunna göra. Med ett stormkök har du möjlighet till att laga mat och koka vatten. Men i övrigt så tycker jag man bör fokusera på att ha ombyten och varma kläder. För det är lätt att man blir blöt och med det begränsade utrymmet i tältet samt att vädret styr fuktigheten kan det vara svårt att torka kläder om det regnar under en längre period.

Val av tältplats

En stor del till en lyckad tältning är valet av tältplats. Är man på en camping så hänvisas man oftast bara till ett större område och väl där så får man välja en plats man finner lämplig. Och befinner du dig ute i skogen eller annan natur så är det oftast bara att slå sig till ro där man hittar ett ställe man gillar. Tänk dock att andra regler gäller för naturreservat eller om du är i närheten av bostäder eller åkermark.

När jag själv letar efter en bra plats så brukar jag försöka hitta en så plan och jämn plats så möjligt. Alternativt i en väldigt svag sluttning. Undvik för all del ”hål” där omgivningen sluttar ner mot platsen. Det finns risk att du kommer vakna upp i ett väldigt blött tält om det då har regnat och det sedan rinner ner mot din tältplats.

Det är dessutom bra att leta efter platser med omkringliggande växtlighet som kan ge lä. Det är inga problem att tälta i kraftig vind om man bara se till att sätta upp tältet ordentligt med linor och tältpinnar. Men det kan fortfarande slå och slänga kraftigt vilket för egen del stör nattsömnen och inte är så trevligt.

Tälta i naturreservat

I Naturreservat eller nationalparker så gäller det särskilda regler för tältning och annan övernattning. Så på korta svaret om man får tälta i ett naturreservat så är svaret ”det beror på”. I allmänhet är det inte tillåtet att tälta annat än på särskilt angivna platser. Men flera reservat har också ett generellt tältförbud i hela området. Så det går inte att åka ut till ett naturreservat för att övernatta och hävda att man inte visste vad som gäller. Det är med stöd av miljöbalken (SFS 1998:808) som dessa områden skyddas så den som bryter mot reglerna kan förvänta sig att drabbas av böter om man ertappas.

Vi har över 5000 naturreservat i Sverige och många av dessa områden utgörs av unik natur och miljö vilket är fantastiskt att vi får uppleva. Många av de populärare reservaten är dessutom uppmärkta med utmärkta vandringsleder och har goda faciliteter som gör att alla kan njuta av dom. Men reservaten kommer i många fall också ett ganska skört ekosystem som vi vill bevara vilket är anledningen till att det kan upplevas som att det är väldigt strikta regler för vad man får och inte får göra.

Allemansrätten är begränsad

Vår härliga allemansrätt är i naturreservaten begränsade av reservatets föreskrifter. Det är reservatets regler som avgör vad man får och inte får göra. Det ska stå skyltat tydligt vid anslagstavlor i samband med entré eller parkering till reservatet. Annars finns dessa oftast lättillgängliga på länsstyrelsens hemsida för respektive region.

Är man osäker på vad som gäller så brukar det generellt vara förbjudet att tälta på annat än angivna platser. Och ofta är det max en natt som gäller. Det är värt att komma ihåg att föreskrifterna också brukar sätta hårda begränsningar på att göra upp eldar på annat än fasta grillplatser. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är för att hindra dig att uppleva naturen på det sätt du vill utan för att skydda och bevara växter och djur som kanske inte finns på så många andra ställen.

Kolla om tillträdesförbud råder

Vissa av våra naturreservat har tillträdesförbud under delar av året. Det är ofta under fåglarnas häckningstid så att de inte ska störas eller på annat sätt sjasas bort utan kan få para sig ifred. Det är alltid ditt ansvar att ta reda på när du får eller inte får vistas i ett naturreservat.

Tälta vid sjö

Tälta vid en sjö

Sverige är ett av världens mest sjötätaste länder med nästan 100 000 olika sjöar. Så är man ute efter att tälta vid en sjö så finns det mängder med alternativ att välja på oavsett var i landet man befinner sig. Jag är personligen väldigt svag för att tälta vid sjöar då jag finner ett otroligt lugn över både det ljud och vyer som sjöarna bjuder på.

I grund och botten är det inte på något sätt annorlunda att tälta vid en sjö än någon annanstans i Sverige. Det är fortfarande reglerna kring allemansrätten som gäller. Var dock uppmärksam på att det gäller andra regler kring nationalparker och naturreservat. Där får du kolla med respektive områdes föreskrivet eller länsstyrelse.

Med det sagt så är det varken svårt eller komplicerat att tälta nära en sjö men det finns ett par saker som kan vara bra att ha i åtanke.

Öppna ytor ger mer vind

Vid en sjö så kan det vara svårare att hitta områden som är väl skyddade mot vinden. Så det är värt att spendera lite tid på att hitta en tältplats som är skyddad mot så många håll som möjligt. Annars kan det vara värt att lägga lite tid på att bygga ett temporärt vindskydd.

Mygg gillar våta områden

Är det vindstilla och vatten i närheten så brukar det vara väldigt goda förutsättningar för mygg. Så planerar man inte att tälta på våren eller sen höst bör man ta i beaktning att det förmodligen kommer vara en betydande mängd myggor när solen börjar gå ner. Så se till att tältet har ett bra insektsnät eller se till att skydda dig ordentligt så att inte dessa blodsugare förstör din kväll.

Tälta på strand

Det finns inga speciella regler som hindrar dig från att tälta på en strand. Så länge det inte är något naturreservat eller i närheten av någons tomt så är det fritt fram. Av egen erfarenhet så är det dock inte lika trevligt att tälta på en strand som det låter.

För det första så kan det vara svårt att sätta upp tältet ordentligt med tältpinnarna då dom är svåra att få fast på ett bra sätt. Det finns speciella tältpinnar man kan köpa som är gjorda för just sand och snö vilket då gör det här betydligt enklare. En annan sak att tänka på är att en strand har mycket öppna ytor vilket gör att vinden ofta är väldigt stark. 

Med det sagt finns det absolut tillfällen då en strand är en fantastisk tältplats om man finner en vindstilla kväll. Annars kan man alltid flytta upp en bit från stranden till sanddynorna eller närliggande skog så kan man få sova gott men samtidigt ha nära till stranden.

Sätta upp tält

Att sätta upp ett tält är inte så svårt som man kan tro. Det brukar finnas ganska bra instruktioner som kommer med köpet. Det är däremot alltid att rekommendera att du provar att sätta upp det en gång hemma först innan du ger dig i väg. Dels för att du kan se att alla delar verkligen finns och att ingenting är sönder. Men också så att du får göra det i lugn och ro och i stabilt väder. Det är rätt tråkigt att stå och läsa en manual i regn eller vind när man försöker sätta upp tältet för första gången.

Sen varierar det självklart stort i hur processen går till. Men nedan kan du se ett exempel på hur det kan se ut när man ska sätta upp ett tremannatält från urberg.

Spela videoklipp

Tält som är lätt att sätta upp

En del tält är lättare att sätta upp en andra. Det finns något som kallas för pop-up tält som mer eller mindre sätter upp sig själva. Det enda man sen behöver göra är att förankra det med tältpinnar. Jag har själv testat ett sådant här tält och det fungerade precis som det sades. Problemet jag hade dock var att den tog rätt mycket plats nerpackade och skulle inte få plats i en ryggsäck. Och att det var väldigt svårt att få tillbaka den i sin förpackning. Så den tiden jag sparade på att slippa sätta upp tältet förlorade jag i stället när jag försökte packa ihop. Men det hela är en smaksak.

Sova i tält

Att sova i tält tycker jag personligen är väldigt mysigt men är det första gången man gör det kan det uppfattas som lite otäckt. Ljud från vind och natur hörs väldigt tydligt likaså syns ljus och skuggor väldigt tydligt mot tältduken. Har du aldrig sovit i tält förut så tycker jag att en bra idé är att testa hemma i trädgården. Då har du ändå tryggheten av hemmet och kan alltid avbryta om du har svårt att sova.

Värme i tält

Om man planerar att tälta under annan period än sommaren så är det värt att tänka på att tälten kan bli rätt kalla. Det är därför viktigt att tänka på att ha med sig andra värmekällor eller varma kläder.

En lösning för att hålla värmen när man ska sova är att koka upp vatten och ha i en varmvattenflaska som du sedan lägger längst in i sovsäcken. Då kommer du kunna hålla fötterna och resten av kroppen varm så att du kan sova gott.

Det finns även värmelyktor som går på gas och därmed kan användas till samma gasbehållare du har till ditt stormkök. Den stora nackdelen med dessa är dock att då måste du ha med dig extra gasflaskor vilket tar plats i ryggsäcken. Inget problem om man har tillgång till förvaring i bil och cykel dock.

Myggnät till tält

Sover man i naturen så kommer också naturen till dig. Under sommartid innebär det ofta att mygg och kryp gärna delar utrymmen med dig. Många tält har någon form av insektsskydd vid ingången. Men om du har ett som saknar detta eller om du som mig inte kan sova alls när mygg finns i närheten så kan det vara värt att skaffa sig ett myggnät till tältet. De är ofta enkla att fästa i taket på tältet och täcker sedan dig och din sovsäck så att du inte behöver oroa dig för några myggbett under natten.

Underhålla tält

Tält är ganska dyra. Det är därför viktigt att du tar hand om ditt tält ordentligt så att du kan använda det i flera år framöver. Tältet får ofta utstå rätt mycket påfrestningar så när du kommer tillbaka från ditt äventyr är det viktigt att du ser till att göra en grundlig genomgång av ditt tält. Detta oavsett om du haft sol eller regn på din resa då båda dessa har stor påverkan på ditt tält. Och det minsta du bör göra är att borsta av och städa ur tältet från grenar, löv och sand som kommit in.

Tvätta tält

Tält bör absolut inte tvättas i en tvättmaskin då detta kommer förstöra tältet. Det lättaste sättet att tvätta ett tält på är att sätta upp det när du är hemma och sedan använda en tvättsvamp tillsammans med milt rengöringsmedel och vatten. Se till att tvätta hela tältet inklusive dragkedjor och tältbågar. Har dessa fått utstå sand och salt från havet då detta kan skada metalldelarna.

När du tvättat tältet är det viktigt att du låter det torka ordentligt innan du packar ihop det.

Impregnera tält

Med tiden så börja tälten att tappa sin vattenavstötande förmåga och det är då viktigt att impregnera tältet igen så att vi kan använda det fullt ut. Det första steget är att se till att du har tvättat tältet ordentligt och låtit det torka. Om det fortfarande är smuts kvar på tältduken är det möjligt att detta hindrar impregneringen från att tränga in i tältduken.

Då det handlar om impregnering så går det lika bra att göra detta ifrån insidan som från utsidan av tältduken. Jag upplever det som lättast att använda impregnering som kommer i form av en sprayflaska. Men det finns gott om alternativ som appliceras med hjälp av en pensel eller svamp.

Laga tältduk

Ett tält är till för att användas och med tiden så kommer skador på tältet att uppstå. Om tältduken eller golvet råkar ut för hål eller revor så är det viktigt att laga dessa så fort som möjligt så att de inte hinner bli större. Det kan därför vara bra att ha med sig ett litet tältreparationskit i ryggsäcken. Går duken sönder så är det bara att limma på dessa tyglappar på utsidan av tältet. När du sedan har möjlighet är det viktigt att sy fast kanterna och limma över stygnen. Annars riskerar tyglappen att lossna och revan eller hålet bli synligt igen.

Så förvarar du tältet

Det viktigaste när du förvarar ett tält är att det inte är blött eller fuktigt. Se därför till att alltid låta ditt tält torka ordentligt innan du packar ihop det. Det bästa sättet att förvara ett tält är att göra det i ett välventilerat utrymme. Helst ska det inte vara nerpackat i tältpåsen utan hänga fritt alternativt vara löst hopvikt.

Tälta på vintern

Att tälta på vintern är egentligen inga problem så länge man har utrustning som är anpassat för detta. Det innebär att ha ett tält samt tältpinnar som klarar av denna miljö. Snö är liksom sand dåligt underlag för vanliga tältpinnar så man bör använda tältpinnar som trots underlaget klarar av att hålla tältlinorna spända.

Ett annat problem med vintern är temperaturen. Inte nog med att tältet måste vara anpassat för vintern. Det måste även sovsäcken vara. Beroende på var i Sverige du tänkt att tälta så kommer lägsta temperaturen att skilja kraftigt. Så kolla vad sovsäcken har för komforttemperatur och välj en som har lite marginal till den lägsta temperaturen du kan förvänta dig att utsättas för.

Kamin i tält

En lösning till att klara av riktigt kalla temperaturer är att ha en kamin i tältet. Det kräver dock att du har möjlighet att ta lite mer packning med exempelvis en snöskoter. Samt att tältet är anpassat för att ha en kamin.

Normalt sett så står kaminen på ett par ben och kommer med ett rör som går genom tältduken och agerar skorsten. På det viset undviker vi att fylla tältet med giftig rök och röret fungerar även som element när den varma luften rör sig genom röret.

Har man aldrig använt sig av en kamin i tältet förut så tycker jag att du ska prata med någon som verkligen kan sina grejer. Det är mycket att tänka på och säkerheten måste alltid komma först.