Tårna domnar vid promenad och vandring

Att vandra kan ta hårt på kroppen och framför allt fötter och tår är extra utsatta. Ett förhållande vanligt problem är att tån känns bedövad eller att den domnar bort. Ungefär som när ett ben eller arm somnar när man suttit eller legat ner konstigt.

Detta är såklart något som kan göra att vandringen upplevs obehaglig och till viss del även oroande om man inte vet vad det beror på. Men det finns flera saker man kan prova för att lösa problemet innan man tar steget och söker professionell hjälp.

Anledningar till att tån känns bedövad

Det kan finnas flera anledningar till att tån känns bedövad eller domnar bort. En av dom är såklart att man har en nervsjukdom eller nervskada likt Polyneuropati. Misstänker du detta ska du självklart söka hjälp direkt.

Vanligare är annars att det beror på val av skor och kängor. Även dom absolut bästa vandringsskorna kan vara ett problem. Vi har alla olika fötter och bra sko för en person kan vara sämre för en annan. Vid vandring så svullnar våra fötter upp. Det gör att en hårt snörad känga eller sko kan trycka åt hårdare än man tror på vissa ställen. Framför allt så är det extra stor risk om det trycker över just tårna.  Även en sko som verkar sitta bra när man tar på sig den vid första gången kan skapa problem när du har gått några kilometer.

Det är inte bara snörningen som kan orsaka tryck på foten. Har man en sula som inte är anpassad för din fot kan även detta leda till smärtor i foten generellt eller så att en tå domnar bort. Det är helt enkelt inte så lätt att avgöra vad det är som orsakar just dina obehag eller smärtor.

Det här kan du göra om tår domnar vid vandring

Om du upplever at stortån domnar vid vandring eller något annat obehag och du inte misstänker att det är en sjukdom eller skada så finns det ett par saker du kan börja med att testa för att komma till bukt med problemet.

Testa en annan snörning

En del upplever att en annan snörning av kängan eller skon kan hjälpa till med problemet. Är det ett särskilt ställe du upplever att det trycker extra på så kan du helt enkelt undvika att dra åt så hårt kring det området. Men annars tycker jag att det är värt att testa några olika snörningar och se om det hjälper. Det är trots allt ett billigt test att göra.

Skaffa inlägg till skorna

Vi har alla olika gångstilar och lägger belastningen på olika delar av foten. Så det är svårt för tillverkare att göra en generell sko eller känga som passar alla. Men det finns flera fotspecialister som kan hjälpa dig att undersöka din gångstil och erbjuder inlägg som kan hjälpa dig att komma till rätta med problemet.

Större känga men flera lager strumpor

Då fötterna sväller under vandringen så är en lösning till att alltid ha ett jämnt och behagligt tryck att ha en något större känga men att sen fylla ut den med att man har flera strumpor på. Så om man börjar med tre strumpor på sig på morgonen så kan man succesivt ta av ett lager i takt med att fötterna blir något större.

Testa en annan sko

Det kan vara tråkigt att behöva köpa en ny känga eller sko om man redan äger ett par. Men det är så stor skillnad på olika skor och tillverkare att med lite tur så löser sig problemet helt bara man vandrar i en annan typ av sko. En bra sko gör skillnaden helt enkelt.

När du ska söka hjälp

Misstänker du att det beror på skada eller sjukdom ska du alltid söka hjälp direkt. Ovanstående saker man kan testa för att undvika problemet ska aldrig komma i vägen för att du ska söka läkarvård. De är bara tips för dig som känner dig säker på att det inte är någon åkomma som spökar.