Vandringskängor: bäst i test – hitta dom bästa vandringskängorna

Att vara ute i naturen kan vara en fantastisk upplevelse och vandring överlag har fått ett väldigt stort uppsving den senaste tiden. Och när vi lämnar den hårda asfalten så kommer det också större krav på det som vi bär på fötterna. Och ännu större är behovet om vi planerar att vandra utanför de större stigarna och lederna och det är just då ett par riktigt bra kängor kommer väl till pass. Med kängorna kan vi stå stadigt på marken även om den är ojämn och få ordentligt grepp även om det är lite blött och halt. Men inte minst hjälper kängorna oss att hålla foten stadig så att vi undviker skador och att fötterna är varma och torra.

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

BÄST I TEST
 • Prisvärd
 • Bra Grepp
 • Bekväma under längre vandringar

Lundhags Vandra II Mid

BÄSTA PREMIUMVAL
 • Skinn och läder
 • Robust och stadig känga
 • Bra grepp

Men problemet vi har när vi kommit fram till att ett par nya vandringskängor är vad vi behöver är att det finns så otroligt många modeller ute på marknaden. Det stora antalet tillverkare kan göra valet väldigt svårt och det kan vara jobbigt att jämföra modellerna mot varandra. Så för att underlätta för dig så har vi kollat på 5 populära modeller så att du enkelt ska kunna jämföra och hitta de bästa vandringskängorna för dig oavsett om du letar efter ett par billigare modeller eller dyrare. I den här jämförelsen har vi valt att hålla oss till kängor och inte skor i allmänhet. Om du är ute efter ett par ordentliga vandringsskor får du gärna kolla på vår motsvarande sida om de bästa vandringsskorna.

1. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Bästa vandringskängorna Haglöfs Skuta Mid Proof Eco
ButikPris
1 205:-Till Butik

Haglöfs snygga Skuta Mid Proof är lätt att falla för och redan vid en snabb blick så kan vi konstatera att det här är en kvalitetskänga till ett bra pris. Det är en av de få kängor som jag kollat på som inte är större delen Gore-Tex eller vanligt slätt läder. Istället är det främst mocka och deras egna syntetiska material Proof Eco. Denna kombination ger oss en snygg och vattentät känga som blivit väldigt populär. Kollar vi på recensioner och åsikter från ägare av kängorna så är det en mycket uppskattad sko som sitter bekvämt och är varm. Till priset så finns det ingen vandringskänga jag har kollat på som är mer intressant och jag tycker absolut att man ska kolla extra på den här modellen om man letar efter en prisvärd känga. Bästa vandringskängorna för priset i mina ögon.

Som med många andra av Haglöfs skor och kängor så har de arbetat mycket med dämpningen. Med gel dämpning i bakre fotpartiet och mellansulan så får vi en bra dämpning i hela skon vilket är något som framhävts mycket hos många ägare av skorna. Så vill du gå bekvämt och exempelvis har problem med ben och knän så kan det här vara en modell som ger bra dämpning och minskar problemen.

Både tån och hälen är förstärkt med mocka för att ge extra skydd. Det kan behövas då delar av skon är av deras mjukare syntetiska material. Men jag hade gärna sett att den var förstärkt med exempelvis gummi då jag upplever det tåligare. Greppet är något som har lyfts fram mycket i både tester och recensioner där Haglöfs har lyckats riktigt bra.

Det här är en väldigt intressant känga som jag för sitt pris ger väldigt mycket för pengarna. Det är en sko som du kan vandra länge i och som klarar av både hårt väder och sämre underlag. Hade jag letat efter nya skor i mellanklassen prismässigt hade det varit de första jag kollade på. Så jag tycker du ska prova skorna och själv känna efter hur dom känns.

2. Lundhags Vandra II Mid

ButikPris
2 799:-Till Butik

Är du ute efter ett par riktigt bra vandringskängor så ska du kolla på Lundhags Vandra II Mid. Deras skalkänga med medelhögt skaft som du anpassar med dit val av sockor passar till nästan alla aktiviteter och klimat. Och är det något som både tester och recensioner av den här modellen pekar på är det att du kommer kunna gå bekvämt och stabilt i väldigt många mil. En mycket uppskattad känga som visserligen kostar lite mer men som är både stabil och robust och gillar du hög kvalité så kommer du älska den här kängan. Bästa premiumvalet om du frågar mig.

Kängorna är gjorda av skinn/läder och gummi som ger ett robust och vattentätt yttre. Den kommer inte med någon extra gel-dämpning utan Lundhags förlitar sig på EVA isoleringen mellan skon och sulan som agerar stötdämpare och isolering. Och med bristen på negativa kommentarer på den här fronten så får vi säga att de har lyckats mycket väl.

Hela nedre delen av Vandra II är gjort i gummi med lite extra förstärkning fram och bak. Det är inte en sko som ger med sig i första hand och skulle det behövas är det inga konstigheter att byta ut eller reparera yttersulan vid behov.

En mycket robust känga som passar utmärkt för vandring i både fjäll och skog. Är det något vi kan räkna med är det att du kommer kunna gå många mil i dom här kängorna. Jag tycker absolut att kängorna lever upp till förväntningarna vi ställer på kängor i den här prisklassen. Bästa premiumvalet helt klart.

3. Urberg Nordmark

bästa budgetkängorna är Urberg Nordmark

Vandringskängor är normalt sett inte speciellt billiga. Men vill du hålla nere priset men ändå få en känga som håller och är bekväm att gå i så tycker jag att du ska kolla extra på Urbergs Nordmark. Det är den enda kängan med bra kvalitet för under 1000 kronor som jag har hittat. Med sitt lite unika gråa utseende så är det här den kängan jag skulle utnämna till bästa budgetvariant.

Nordmark är gjord i en kombination av skinn och syntet. Ytorna har blivit behandlade för att stöta bort både väta och smuts. Detta tillsammans med ett vattentätt membran ser till att dina fötter kommer hålla sig torra oavsett väder.

Vi hittar inte så många extra finesser men de som finns sitter i sulan. Utformad för att klara både branta backar och halt underlag kan du räkna med ordentligt grepp oavsett situation. Med olikformade gummidubbar minskar också risken att småsten fastnar i sulan.

En spännande vandringskänga som kanske inte har så mycket finesser men gör det den ska. Alltså att vara skön att vandra i och hålla dina fötter torra. Vill man inte spendera så mycket pengar på ett par kängor tycker jag att man ska kolla in den här modellen.

4. Meindl Kansas Gore-Tex

Meindl Kansas Gore-Tex vandringskängor

Meindl är kända för sina vandrings och jaktkängor och åtminstone jag förknippar deras saker med hög kvalitet. Och det är också vad jag tycker att deras Kansas Gore-Tex modell är. Detta är en känga som jag själv äger och använder frekvent och jag är mycket nöjd med dom. Är du ute efter en bra bekväm känga och är villig att betala lite mer så tycker jag absolut att du ska ta dig en titt på den här modellen. Jag är mycket nöjd med mitt köp.

Yttermaterialet är i skinn med ett vattentätt Gore-Tex membran. Kängorna kommer med en stötdämpande PU mellansula som hittills har fungerat mycket bra även för mig med lite dåliga knän. Kängorna är trots sin lite högre vikt förvånansvärt lätta att röra sig i och sitter mycket bra på foten.

Kängorna är förstärkta med gummi fram på tån och med extra skinn/mocka på baksidan. En väldigt slitstark känga som om man underhåller dom håller i många år av aktivt användande.  Med bra stöd och grepp i sulan så kan du gå stabilt och säkert även på sämre underlag.

Jag fastnade själv för de här vandringskängorna efter att ha provat ett par stycken hemma ett par dagar. De var helt enkelt dem som kändes lättast att gå i och som satt bäst på mina fötter. Jag rekommenderar starkt att testa dessa kängor om du letar i det lite dyrare segmentet.

5. Salomon Outline Mid Gore-Tex

Om ditt mål är att röra dig mycket i skog och natur men inte förväntar dig allt för tuffa miljöer så är Salomons Outline Mid Gore-Tex en modell att kolla in lite extra på. Med fokus på låg vikt och flexibilitet så är det här en sko som passar dig som gillar att röra på dig. Med ett tillräckligt bra grepp och vattenskydd så kan du ta dig an alla sorters stigar utan att förlora rörlighet. En spännande modell som passar ett visst friluftsliv bättre än andras.

Kängorna är gjorda av syntetiskt material med ett Gore-Tex membran så att du kan vara både lätt och vattentät. Känslan är att de har fokuserat på just lättheten och mindre på tåligheten och slitstyrkan. Men de är inte ömtåliga för det utan passar bara skog och bättre än fjäll.

Kängan är förstärkt med skyddande tåhätta och yttersulan kommer med 5mm djupa räfflor. Detta mönster ger ett bra grepp som fungerar lika bra på hårda som mjuka ytor.

Gillar man inte den lite klumpigare känslan som man ofta får av vandringskängor så tycker jag att man ska kolla lite extra på den här modellen. Den är inte nödvändigtvis billigare än traditionella kängor men den lätta konstruktionen har sin charm.

Att tänka på inför ditt köp av vandringskängor

En sak är säker när det kommer till kängor och andra friluftsprodukter. Och det är att vi i princip kan spendera hur mycket som helst. Det är inget ovanligt att toppmodellerna kosta många tusenlappar extra utan att för den sakens skull ge speciellt mycket för pengarna. Och de är ofta prissatta så att det stegvis inte skiljer speciellt mycket till nästa modell som är lite bättre. Jag har själv gått in i en affär med en bra tanke på vad jag har för behov för att sedan spenderat alldeles för mycket för något lite bättre som jag egentligen inte behöver. Och precis så är det även med vandringsskor. Så jag tycker att du redan innan du börjar jämföra modeller funderar på vad det är du verkligen behöver. Sedan så provar du modeller som uppfyller dessa krav och väljer den billigaste modellen som sitter bra på foten.

Om du är osäker på vad det är du behöver för kängor så finns det några krav som jag tycker är vettiga att ställa. Då vi ofta använder kängorna på ostadig mark så som skog och fjäll så är det viktigt att de har ett bra grepp oavsett underlag. Och just på grund av den ostadiga grunden så är det även viktigt att kängorna ger ett bra stöd i sidled så att vi minskar risken att stiga snett. Och en självklarhet som jag tror att nästan alla kängorna uppfyller är så klart att de är vattentäta. Så de jag har som krav när jag köper nya kängor är följande:

 • Vattentäta
 • Ordentligt grepp
 • Bra stöd i sidled
 • Bra dämpning
 • Bekväma

Bra dämpning är viktigt om du som jag har lite dåliga knän. Jag har funnit att billigare modeller tyvärr inte ger mig samma dämpning mot stötarna så att jag lätt får ont i knäna efter en längre vandring.

Material

Det finns flera olika material som kängor tillverkas av men Gore-Tex och skinn/läder. Och båda dessa fungerar utmärkt för kängor. Det skiljer lite i hur de behandlas för att fortsätta hålla sig vattentäta. Så jag tycker det är viktigare att du främst hittar några som är bekväma och sitter bra på foten. Jag upplever att läderkängorna håller bättre och är lättare att torka av efter vandringen om de har blivit skitiga. Men det är inget jag faktiskt kan styrka.

Storlek

När det gäller storleken så är den vanligaste rekommendationen att du tar en storlek större än du normalt sett har i dina skor. Detta då du dels ska få plats med det extra utrymmet som ett par ordentliga strumpor tar, dels så att du inte slår i tårna i framkanten när du går nerför en backe eller ett berg. Det går alltid dra åt kängorna ordentligt så att de sitter bra även om de är lite stora.

Vikt

En av de stora skillnaderna jag upplever på billigare kängor och lite dyrare är att de billigare har en tendens av att vara lite klumpiga och väga lite mer. Detta i sin tur kan göra att de blir rätt jobbigt att gå längre sträckor. Så även om det inte på något sätt borde vara avgörande kan det vara bra att hålla koll på vikten om du väljer mellan två olika modeller.

Så valde vi de bästa vandringskängorna

Det är inte helt lätt att jämföra vandringskängor och skor då det kan skilja mycket på våra fötter och ben som gör att vissa modeller passar bättre till vissa medan andra fungerar bra för några. Men om vi bortser från detta så finns det en hel del saker som avgör om en vandringskänga är bra eller dålig. Så genom att fokusera på detta har vi kunnat jämföra flera olika modeller för att få fram några bra alternativ som du kan ta och kolla närmare på. Sedan är det upp till dig att avgöra om de sitter bra på foten.

För att få fram intressanta modeller att kolla mer på så började jag med att kolla på en hel del recensioner och tester genomförda av andra sidor som jag ofta följer. Dels för att få deras syn på marknaden och de modeller som finns, dels för att få fram intressanta kängor att gå in djupare på.

Detta har jag sedan kompletterat en hel del med att kolla vad ägare och användare av produkten tycker efter att de har provat dem ett tag. Denna information har samlats in både på e-handelssidor så som Outnorth och Amazon men även via videorecensioner på Youtube. Sen har jag även haft fördelen att ha provat ett par av modellerna och äger dessutom en av kängorna själv.

Allt detta har sammanställts i listan ovan där jag har hittat rekommendationer i alla priskategorier så oavsett om du är ute efter en billigare variant eller en dyrare så ska du ha fått åtminstone en rekommendation som jag tycker att du ska kolla vidare på. De bästa vandringskängorna behöver inte nödvändigtvis vara desamma för dig men förhoppningsvis tar den dig en bit på vägen.

Vanliga frågor

Kängor kräver en att man känner efter och tänker lite på sitt köp. Då uppkommer oftast även några frågor. Vi har samlat några av de vanligaste frågorna nedan.

Vilket material är bäst för vandringsskor?

Det vanligaste materialet för de dyrare modellerna är skinn/läder vilket är både slitstarkt och vattentätt med behandling. Men detta är egenskaper vi kan få fram även med syntetiskt material. Så i slutändan handlar det om hur skon känns på foten. Jag har ägt båda varianterna och den största skillnaden upplevde jag var att det var lättare att hålla skinnvarianten renare och underhålla dom väl.

Behöver jag behandla mina kängor?

Ja det behöver du göra för att de ska behålla sin vattenavstötande förmåga. Det bör komma med en liten instruktionsbok om hur du bör behandla just dina kängor. För skinn och läder är fett eller vax två vanliga alternativ. Vissa tillverkare ger enbart garanti om du använder ett visst alternativ så det kan vara bra att kolla upp detta.