Impregnera skor och kängor med vax eller fett

Kängor och skor för friluftsliv kan vara en ganska dyr investering. Så att ta hand om dom på bästa sätt så att de håller längre och fungerar precis så som dom ska är väldigt viktigt. Mina bästa vandringskängor har hållit i över 10 år nu. Och just att impregnera dina kängor och skor är förmodligen det viktigaste steget för att se till att få en lång livslängd. Har du skor och kängor i läder och inte gör detta steg så riskerar du att få torröta och det är tyvärr inte något som man kan fixa i efterhand och skorna är mer eller mindre förstörda.

Det är inte svårt att impregnera skorna men det är ett par saker att tänka på. Vi vill åstadkomma en vattentät och tålig sko. Inte en sko som blivit mjuk och tappat stabiliteten.  Detta kan vi göra genom att välja rätt material och att applicera impregneringen på rätt sätt. I det här inlägget går vi igenom dina val och hur du ska både tänka och göra.

Så impregnerar du dina kängor och skor

För skor och kängor i skinn eller läder så är det kort och gott bara att göra följande:

  1. Rengör dina kängor om dom är använda
  2. Låt skorna lufttorka. Ställ dom inte i ett torkskåp eller nära element då detta kan förstöra skorna.
  3. Ta bort skosnören
  4. Ta en liten mängd vax eller fett i handen (eller i en lätt trasa)
  5. Gnid in vaxet eller oljan med cirkelrörelser på kängan eller skon. Se till att vara extra noga vid sömmar och skarvar

Det är viktigt att vi jobbar med rena och torra skor (viss föredrar lätt fuktiga). Skorna rengör gör du lättast med en skoborste och lite vatten. Se till att vara noga med skarvar och kanter då smutsen ofta är svår att få bort här. Får du inte bort smutsen här kommer inte impregneringen kunna ta sig in under sen och du riskerar att vatten kommer läcka in här i framtiden.

När du torkar skorna är det viktigt att du inte använder värmekällor så som element, brasa eller torkskåp då det sliter mycket på lädret och vi är intresserad av att förlänga livslängden och funktionaliteten, inte förstöra den.

Om du använder dig av vax eller hårt fett så är det fördelaktigt att ta det på dina fingrar då det kommer värma upp det lite. Annars går det bra att ta en torr duk eller trasa. Gno sedan in detta i skon eller kängan med cirkelrörelser. Var noga med sömmar och skarvar då dessa har störst tendens till läckor. Det skadar inte heller att gå över hackarna för snörningen då detta skyddar mot rost.

Ska du använda vax eller fett?

Den stora frågan när det kommer till impregnering är om man ska använda vax eller fett. Och för att svara på den frågan så är det bäst att först förstå skillnad. Både fett och vax ger vattentäthet och näring till dina skor.

Fett har en större förmåga att tränga in i skon och därmed ge den mer näring. Vax lägger sig i stället främst på utsidan som en skyddande hinna. Så är det så att du vet att dina skor behöver mer näring för att förhindra torröta så skulle jag rekommendera att du använder dig av fett.

I alla andra fall så använder jag mig personligen av vax. Det är egentligen av två skäl. Jag tycker att det är lätt att hantera även om det behöver värmas upp lite i handen. Och jag behöver inte oroa mig över att jag råkar lägga på för mycket. För risken med fett är att man lägger på för mycket och lädret blir mjukt. Det gör att din sko eller känga kan tappa styvhet och därmed tappa i stabilitet.

Vad säger proffsen

Det här med vax och fett är en diskussion som har på gått ett bra tag. Jag upplever själv att vax har vunnit mer mark och blivit det som flest rekommenderar. Haglöfs som är en av Sveriges största tillverkare av friluftsutrustning rekommenderar enbart att man använder vax till deras produkter.

Kängspecialisten som är en butik som specialiserar sig på skor och kängor nämner även dom att man ska använda sig av vax. Däremot är dom inte lika tydliga som Haglöfs när det kommer till fettprodukter.

Så är du osäker på vad du ska välja och inte har en väldigt tydlig anledning att använda dig av fett så kan du känna dig trygg med att välja vax för att skydda dina skor.

Vad är torröta?

Torröta kallas det när fibrerna i lädret har torkat så mycket så att fibrerna har blivit spräda och går av. Har du väl drabbats av torröta så går det inte längre att smörja skorna med fett för att återställa balansen. Det som händer när du går med skor som har torröta är helt enkelt att dom spricker och därmed kommer läcka in vatten och vara obekväma att gå i.

Det finns ingen behandling mot torröta utan har de väl gått så långt har du inget annat val än att köpa nya skor.

Impregnera Gore-Tex skor och andra material

Det är inte alla friluftsskor och kängor som är gjorda av vanligt läder och därmed behöver behandlas med andra metoder än ovanstående. Ett väldigt populärt material i friluftsprodukter och därmed även skor är Gore-tex. Men även andra syntetmaterial förekommer och så även andra lädervarianter som nubuck och mocka.

Förberedelserna är densamma oavsett vilket material det gäller. Vi vill ha rena och torra skor när vi behandlar dom. Däremot skiljer själva impregneringen. Så det du behöver tänka på är att välja en impregnering som är anpassad för ditt material. Ofta är detta någon form av spray som du sprayar på.