Lär dig använda karta och kompass

Att kunna använda en karta och kompass är inte bara nödvändigt om man ska tävla i orientering utan även om man ska ge sig ut på äventyr utan elektronik eller där täckningen är dålig eller batteriet dör.  Du vet aldrig när vädret slår om och du står. Det är med andra ord en kunskap som är värdefull att ha i bakhuvudet om det en dag skulle hända något.

Att använda karta och kompass kan dessutom vara en roligare utmaning för dig och ditt sällskap än att använda en GPS.  Att försöka navigera med hjälp av kartan och diskutera vilken väg framåt som är den bästa är både kul och utmanande.  Så testa att utmana dig själv på ditt nästa äventyr och se om du klarar att ta dig fram helt utan elektroniska hjälpmedel. Du kan alltid ha telefon och GPS som reserv om du tappar bort dig.

Så läser du kartan

Att läsa en karta är inte så svårt som man kan tro. Men det är ett par saker som man behöver hålla koll på. Det första är symboler som finns utmärkta på kartan. Varje karta har en symbollista med förklaringar för vad varje symbol betyder. Det är väl värt att lära sig några av de vanligaste innan du ger dig i väg så blir det lättare att läsa kartan när du väl är ute och vandrar. Exempel på symboler är byggnader, stängsel och raststugor.

En viktig markering på kartan är det som kallas för höjdlinjer eller höjdkurvor. Dessa har ofta en brunaktig tunn linje och motsvarar oftast en höjdskillnad på 10–20 meter. Så flera av dessa linjer tätt ihop innebär att det på den platsen är brant terräng som kan vara svår eller jobbig att ta sig fram genom. Var noga med att kolla hur stor höjdskillnaden är för varje linje på den karta som du tänkt att använda dig av.

En annan sak att hålla koll på är väderstrecken. Och det här är väldigt enkelt då norr alltid är uppåt på kartan.

Sist men inte minst så har vi skalan. En skala 1:10 000 innebär att en sträcka på kartan är 10 000 gånger längre i verkligheten. Exempelvis blir då 1 cm på kartan 100 meter i verkligheten. Skalan är alltid angiven på kartan och en karta med lägre skala är mer detaljerad än en karta med högre skala.

Det finns egentligen bara ett sätt att bli bra på att läsa karta och det är att öva. Så nästa gång du är ute och vandrar så kan du testa att försöka hitta några bra riktmärken och se om du kan peka ut var du befinner dig just nu.

Så använder du en kompass

Kompasser finns i flera olika storlekar och utföranden. Men den vanligaste när det kommer till vandring är det som kallas för en orienteringskompass. Denna är ofta gjord av en genomskinlig plastskiva med en riktningspil, ett vridbart kompasshus med en röd nål i nordlig riktning. När vi med hjälp av kartan ställt in kompassen så är det bara för oss att hålla den röda nålen inom norrpilen och vandra åt det håll riktningspilen pekar

Hur använder man en kompass? – Så gör du steg för steg

  1. Först så börjar du med att hitta var på kartan du befinner dig just nu och till vilken punkt du vill komma till.
  2. Lägg kompassens långsida så att den i den väg du vill gå. Det gör du enklast genom att sätta kompassens nedre kant där du befinner dig just nu och sedan se till att kompassens kant går genom den punkt du ska till.
  3. Håll kompass och karta stilla och vrid på kompasshuset så att nordpilen pekar norrut på kartan. Du kan ta hjälp av de stödlinjer som finns på kompass och karta för att få det mer exakt. De ska då gå parallellt med varandra.
  4. Du kan nu lägga ifrån dig kartan och enbart fokusera på kompassen. Håll kompassen vågrätt och vrid kompassen tills den röda kompassnålen och nordpilen pekar i samma riktning.
  5. Kompassens riktningspil är nu åt det håll du ska gå.

Om du tycker att det känns rörigt så kan du kolla på nedanstående film som förklarar de olika stegen med exempel. Du kan sedan använda ovanstående lista som stöd.

Kom ihåg att magneter och elektrisk spänning kan påverka kompasser så när du tar fram din riktning se till att kompassen inte är nära något av detta.gs

Så övar du på att orientera dig

Med övning så blir du snabbt van vid både karta och kompass. Och är det så att man vill öva redan innan man ger sig iväg på en längre vandring i vildmarken så kan man med fördel använda sig utav geocaching. Geocaching är en GPS-stödd skattjakt där man med hjälp av GPS-koordinater ska hitta gömda föremål. Det finns både i stadsmiljö och i natur. Så vill du öva kart och kompassläsning så kan du med enkelhet kombinera dessa. Leta upp positioner som du tycker se roliga ut och markera dom på en karta över området. Utgå sedan ifrån exempelvis en parkeringsplats och se om du kan hitta föremålet med enbart dina kart och kompasskunskaper.