Sovsäck: Bäst i Test – 5 bästa sovsäckarna 2021

En riktigt bra sovsäck är något som alla friluftsmänniskor behöver. Oavsett om det är för att åka iväg till en camping och tälta eller om man är ute på en flerdagars vandring så är en bra sovsäck något av det vi kommer uppskatta mest. För det är få saker som är så skönt som att krypa ner i en skön och behaglig sovsäck efter en lång dag med vandring. Det är dessutom väldigt användbart att ha hemma för oväntade gäster eller övernattningar. Det är dock inte helt enkelt att veta vilken sovsäck man ska välja då det är stor skillnad på kvalitet och pris samt vikt även om de är angivna för att klara samma förhållanden. Så i den här jämförelsen ska vi reda ut oklarheterna så att du kan hitta den bästa sovsäcken för dina behov och för din prisklass. Efter artiklarna hittar du även en köpguide och råd till hur du bäst tar hand om din sovsäck så att den håller längre.

Haglöfs Ursus 2​

BÄST I TEST
  • Prisvärd
  • Passar för vår,sommar och höst
  • Skön att sova i

Marmot Helium

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Låg vikt
  • Kan även användas vid låga temperaturer
  • Enbart dunfyllning

Urberg 3 G5

BÄSTA BUDGETVAL
  • Billig
  • Passar för vår, sommar och höst
  • isolerar även när den är våt

Haglöfs Ursus 2

Haglöfs Ursus-2 är den bästa sovsäcken
ButikPris
1 895:-Till Butik

Ursus-2 från haglöfs är en riktig toppen sovsäck som ger en riktigt god och behaglig nattsömn. Haglöfs har tänkt till väl med den här sovsäcken som kommer med en blandad fyllning till större delen dun som ger oss lättvikt och viss vattenavstötning. Vilket passar oss väldigt bra här i Sverige där det kan vara svårt att förutspå vädret. Det är en populär och uppskattad modell som är väl anpassad för vandringen och de goda omdömena och det konkurrenskraftiga priset gör det här till den bästa sovsäcken.

Vikten ligger på strax under 1,3kg vilket är relativt lätt och med en packvolym på 8 L är det en sovsäck som vi gärna har med oss i packningen. Med en komfort temperatur för dam på 4 rader och -2 för herr är det en sovsäck som utan problem klaras av att användas för tresäsongsbruk.

Det är en sovsäck som är fylld med små funktioner för att öka vår komfort när vi sover. Mycket fokus ligger på dragkedjan som är lätt att använda och som inte fastnar i tyget. Dessutom så kommer den med extra fodring som hindrar kall luft att komma in den vägen. Och med den bekväma huvan och en genomtänkt fotdel så är det en fröjd att sova i.

Fyllningen är till 70% dun och resterande del syntetiskt material vilket ger den en låg vikt som fungerar även om det är fuktigt ute.

Det är en väldigt genomtänkt modell som Haglöfs har lyckats väl med. Jag tycker själv att det är ett väldigt bra pris för den som tar sitt friluftsliv seriöst.

Spela videoklipp

Urberg 3-season Sleeping Bag G5

ButikPris
398:-Till Butik

Den här sovsäcken fångade verkligen mitt intresse då Urberg till ett väldigt låg pris lyckats göra en väldigt duglig sovsäck med kvalitéer som jag tycker är långt över dess prisklass. Så vill man inte göra en allt för stor investering men ändå ha en bra sovsäck så är det här det självklara valet. Och det är inte konstigt att det här är en mycket populär modell med mängder av positiva recensioner. En sovsäck som utan problem klarar de flesta vandrares krav.

Vikten ligger precis under 2 kg och packvolymen ligger med måtten 36x28cm på strax under 22 L. Vikten är inte på något sätt hög för en sovsäck med syntetisk fyllning då dessa brukar vara lite tyngre. Och det är just vikten och dess storlek som är den största nackdelen med modellen. Sovsäcken är som namnet antyder gjord för tresäsongsbruk och har en komforttemperatur på -2,3 grader för damer och -8,5 grader för herrar.

Då det är en sovsäck i budgetsegmentet kommer den inte med mycket extra finesser. Urberg har ändå sett till att fodra dragkedjan så att vi inte får något värmesvinn där. Annars är det en förvaringsficka vi finner på insidan.

Fyllningen är helt syntetisk och bidrar därmed till den högre vikten. Fördelen är dock att den går bra att använda även vid våta miljöer utan att tappa isoleringsförmåga.

Kort och gott en väldigt bra modell till ett väldigt bra pris. De enda negativa kommentarerna jag hittat är vikten och storleken vilket vi redan diskuterat. Men till priset är det här en oslagbar modell.

Marmot Helium

ButikPris
3 670:-Till Butik

Om det är så att du har pengarna och vill ha en riktigt professionell modell så är Helium från Marmot sovsäcken att välja. Marmot är ett väldigt stort företag specialiserade på friluftsliv och gör mycket högkvalitativa produkter. Vi hittar faktiskt flera av deras sovsäckar i topp när vi gjorde vår utvärdering men det var Helium som fångade vår uppmärksamhet bäst. Vill du ha en sovsäck som är gjord för vandring och lätt att bära är det här modellen för dig. Det är en populär modell som har gått vinnande i väldigt många tester vi kollat på. Och ägare av modellen kan inte annat än att hålla med då det nästan uteslutande är goda recensioner för den här sovsäcken. Bästa premiumvalet helt enkelt.

Med en vikt på endast 935 gram är det en väldigt lätt sovsäck och den har en packvolym på endast 7 liter. Inte nog med detta så har den en väldigt bra fyllning som ger oss en komforttemperatur på -3,8 för dam och -10,3 grader för herr. En sovsäck som i vissa delar Sverige alltså kan användas året om.

Sovsäcken kommer fylld med genomtänkta finesser för att hålla värmen bättre och ge dig en bekvämare sömn.  Den smarta snäckformade huvan kan vi lätt dra åt för att få behålla värmen utan att känna att det är för trångt. Fotboxen är anpassad efter fötternas form där den är bredare över tårna än i hälen.

Det som utmärker sovsäcken mest är dess fyllning där vi hitta ren dunfyllning med en fill power på över 800. Det bidrar starkt till den låga vikten och de bra komforttemperaturerna. Men inte nog med detta så är dunet behandlat med Mormots Down Defender som ger det vattenavstötande egenskaper. Så det går bra att använda sovsäcken även i någorlunda våta miljöer.

Det här är en sovsäck som andas kvalitet och det märks i allt från materialval till design. Och tyvärr även på priset. Men vill man ha det där lilla extra i komfort och minimera utrymmet den tar i packningen så är den här sovsäcken ett fantastiskt val.   

Spela videoklipp

Haglöfs Tarius +1

Haglöf Tarius prisvärda sovsäck

Tarius +1 från haglöfs blandar och ger lite men med ett konkurrenskraftigt pris är det verkligen en sovsäck man bör överväga. Det är en sovsäck för den som kanske främst kommer använda den under de varmare månaderna men som vill sova med bra komfort när den väl används. Den har fått övervägande goda recensioner och om man bara kollar att ens behov stämmer överens med specifikationen så är det en sovsäck som kommer fungera bra i många år.

Vikten för sovsäcken är strax över 1,4kg vilket inte är allt för dumt för en syntetisksovsäck. Men tyvärr har den en packvolym på hela 14L. Detta är dock okomprimerat och lär gå att minska rätt ordentligt men tyvärr är det oklart hur mycket. Men det som utmärker den här modellen något åt det negativa hållet är att komforttemperaturen för dam är på 6 grader och 1 grad för herr. Det är alltså en modell som vi främst använder under de lite varmare månaderna eller sen vår och tidig höst.

Men även om det alltså har sparats in på fyllningen så är det en sovsäck som kommer med en del trevliga finesser för ökad komfort. Både fotdelen och huvan är ergonomisk utformad och huvan kan justeras för en kroppsnära och bekväm passform. Dragkedjan är dels fodrad för att behålla värmen i sovsäcken, dels tejpad för att förhindra att den fastnar i tyget.

Fyllningen är som vi redan nämnt syntetisk och därmed den höga vikten i förhållande till komforttemperaturerna. Fördelen är dock att även om den bara används under de varmare kvällarna så går det bra att använda den även i regniga och blöta miljöer.

Så länge man har koll på temperaturerna och packvolymen och är okej med dessa svagheter så tycker jag det här är en bra modell. Är det just temperaturerna som är problemet kommer modellen i varianter med bättre komforttemperaturer men då påverkas även andra egenskaper som vikt och pris. Men det är en trevlig modell med bra komfort som till sitt pris ändå bör övervägas för en sommaranvändare.

Sydvang Skaring Down Sleepingbag 2°C

Norska Sydvang har med modellen Skaring lyckats väl med balansen mellan vikt/volym och med komforttemperaturerna. Det är en modell som är lätt att ha med i packningen och går att använda året om.  Ett bra alternativ om man av någon anledning inte är intresserad av Ursus -2. En modell som inte riktigt har blivit så populär här i Sverige även om ägare och användare av produkten bara har gott att säga.

Vikten ligger på 1,2kg vilket är helt okej men den Sydvang har lyckats bra med att få ner packvolymen och med måtten 33×16.5cm så är den på endast 7 liter. Komforttemperaturen är 2 grader för dam och -3 grader för herr så det går bra att använda under större delen av vår, sommar och höst.

Sydvang har gjort en bra sovsäck rent funktionsmässigt och en fodrad dragkedja, justerbar värmekrage med dragsko och formad fotbox är bara några av finesserna. Det är en sovsäck som ger bra med komfort där du kommer få en god natts sömn.

Fyllningen är lätt och värmande ankdun som är anledningen till den låga vikten och packvolymen.

Den låga vikten och volymen gör det till ett bra alternativ till för den som vill ha en ordentlig vandringssovsäck. Jag är lite förvånad över att den här modellen har gått så omärkt förbi då jag tycker den fyller hålet mellan billig och dyrare modell ganska bra. Det är helt klart en bra produkt som passar en vandrare.

Att tänka på inför köp

Det är lätt att tänka att en sovsäck bara är en sovsäck och att det inte spelar någon större roll vad det är man väljer. Och så kan det mycket väl ha varit en gång i tiden men faktum är att idag är sovsäckarna väldigt väl genomtänkta och anpassade till specifika förhållanden. Så det kan vara väldigt stor skillnad på olika sovsäckar. Allt från vilken temperatur dom håller, vilken storlek och material har stor påverkan på både användningsområde och pris. Och för att hitta den bästa sovsäcken för dig så är detta något du bör tänka på.

Material

En bra sovsäck ska vara varm och skön att sova i. Och det som avgör värmen är till stor del vilken isolering som används och hur mycket. Och valet är mellan syntetiskt och dun fyllning. Och de har båda sina fördelar som kan vara värt att tänka på.

Dun är det klassiska och det vi oftast tänker på när vi tänker på värme så som dunjacka och duntäcke. Och det är även ett populärt val i sovsäckar i den lite högre prisklassen. Dunets styrka ligger i att det är väldigt lätt, komprimeringsbart, varmt och har en lång livslängd. Nackdelen är dock att det inte andas speciellt bra och att det tappar all sin isoleringsförmåga när det blir blött. Även om ny teknik på att göra dunet vattenavstötande har gjort det bättre på den här punkten är dun normalt sett inte att rekommendera om man ska använda den mycket i våta miljöer.

Dunets kvalitet kan variera kraftigt och ett mått som används just för sovsäckar är uttrycket fill power. Kort kan det beskrivas av hur väl dunet fyller ut ett utrymme i förhållande till sin vikt. En högre fill power innebär att sovsäcken håller värmen bra till en låg vikt. En sovsäck med lägre fill power kan fortfarande vara varmare än en sovsäck med högre men den kommer då ha en högre packvikt. Det här värdet brukar ligga någonstans mellan 450 – 900 där toppmodeller ligger någonstans över 800 men kommer då till en mycket högre kostnad.

Syntetisk isolering är ett populärt alternativ till dunet som framför allt brukar vara ett betydligt billigare alternativ. Inte nog med det så har den ett par fördelar mot dunet i våta miljöer. Syntetisk isolering förlorar inte sina värmande egenskaper när det blir blött och det andas väl och torkar snabbt. Dess nackdelar är däremot att det inte värmer lika bra som dun generellt och blir alltså tyngre. Det har också en kortare livslängd.

Temperatur

Idag har de flesta tillverkare anslutit sig till EN 13537 standarden som är en frivillig branschöverenskommelse som underlättar för oss att välja en sovsäck de temperaturer vi kommer använda den i. Om du inte tänker använda den i extrema förhållanden så är det främst komforttemperatur dam (comfort) och komforttemperatur herr (lower limit) vi ska kolla på. De anger den lägsta temperaturen en kvinna respektive man kan sova gott i sovsäcken. Om du vet med dig att du är frusen bör du nog ändå se till att ha lite marginaler.

Storlek

Vi är alla olika stora och så även sovsäckarna. Se till att kolla noga på längd så att du väljer en som passar dig. Då vi inte vill bära runt på extra vikt så är det värt att inte köpa en sovsäck som är mycket längre än vad du är. Det innebär extra vikt men även att det är mer luft att värma upp för dig när du sover i den.

Sammanfattning

Det är inte jättesvårt att välja sovsäck då det finns bra med jämförbar information. Har du råd med dun så är det att rekommendera i och med den lägre vikten och bättre värmande förmågan. Detta gäller dock inte vid våta miljöer där syntetisk fyllning är att föredra. Hitta en sovsäck som passar dig men inte är mycket större än så för att hålla nere vikten och minska energin som krävs för att hålla dig varm. Kolla på angivna komforttemperaturer från tillverkaren. Om du är frusen så ha lite marginal.

Så tar du hand om din sovsäck

En sovsäck är ofta en stor investering och något vi vill ta väl hand om och förlänga livslängden på så länge som möjligt. Generellt sett så hanterar du en dunfylld och en syntetiskt fylld sovsäck på samma sätt.

Tvätta

När du ska tvätta din sovsäck så är det bäst att följa råden som står på tvättrådsetiketten. Om den mot förmodan har försvunnit så går det oftast bra att tvätta en sovsäck i 40 grader med skonsam centrifugering. Se till att använda milt tvättmedel och inget sköljmedel eller blekmedel.

Helst av allt bör du undvika att tvätta sovsäcken över huvud taget och istället vädra ur den efter att vandringen eller campingturen är över.  Om du har råkat få en fläck på sovsäcken så är det bättre att tvätt just den utsatta ytan med milt tvättmedel och en tvättsvamp istället.

Torka

Om du har varit ute och campat och sovsäcken blivit blöt eller om du har tvättat den så är det viktigt att se till att sovsäcken blir riktigt torr innan du packar ner den. Att öppna upp sovsäcken helt och låta den torka själv går bra men räkna med att det kan ta rätt lång tid. Det går även bra att torktumla en sovsäck men gör det då på låg värme och lång tid.

Förvara

Innan du lägger undan sovsäcken för förvaring är det viktigt att du vädrat ut den ordentligt och att den är torr. Vanligast är att förvara sovsäcken i den tillhörande påsen. Om detta är fallet se till att du inte viker eller rullar ihop sovsäcken utan knöla ner den. Det ser till att isoleringen inte delar upp sig och lämnar kala fläckar.

Helst av allt så bör sovsäcken långtidsförvarad upphängd eller undanstoppad i en garderob eller välventilerat utrymme istället för den trånga påsen.

Om topplistan

Den här topplistan är framtagen genom en kvalitativ undersökning snarare än egna tester. Tyvärr har jag inte ekonomin för att testa alla modeller själva utan det är snarare en undersökning som jag gjort med utgångspunkt att jag själv skulle köpa en ny sovsäck. Detta har jag gjort med olika prisklasser i åtanke så att oavsett om du är ute efter en billig eller dyr modell ska du hitta en rekommendation du kan lita på.

Undersökningen är gjord genom att först ta fram intressanta modeller att kolla mer noggrant på. Ett första underlag har jag fått från de många sidor jag själv följer inom uteliv som exempelvis clever hiker. Med ett bra antal modeller att kolla mer på har jag förlitat mig på användarrecensioner och betyg för att få bort de modeller som helt enkelt inte håller måttet. Med hjälp av användarrecensioner från exempelvis Prisjakt, Outnorth och Amazon har jag fått en bra bild av modellernas positiva och negativa egenskaper. Detta tillsammans med videorecensioner har legat till grund för den slutliga bedömningen och den topplista som du hittar i detta inlägg.

Målet har hela tiden varit att ta fram tre förslag i olika prisklasser som jag själv hade valt att köpa idag. Jag hoppas att det hjälper dig på vägen i ditt nya köp.

Vanliga frågor

Då en sovsäck kan vara ett rätt dyrt köp så är det vanligt att frågor uppstår då man vill vara helt säker på sin investering. Nedan finner du några vanliga frågor

Vilken är den bästa sovsäcken?

I vår jämförelse är det Haglöfs Ursus -2 som är den bästa sovsäcken. Det vi har kollat på är vår/sommar/höst sovsäckar och har då jämfört funktion, kvalité och pris för att ta fram förslag på prisvärda modeller.

Vad är bäst av dun och syntetisk fyllning i sovsäcken?

Om du värderar värme och låg vikt är dun bästa valet och om du kommer ha den i våta miljöer är syntetiskt det bästa valet. Syntetisk fyllning är oftast billigare men tyngre än motsvarande dunsovsäck.

Vad väljer jag om jag vill ha en allround sovsäck?

Är du bara ute efter en generell sovsäck kan du kolla i vår jämförelse ovan då den lär stämma rätt bra med dina behov. Vi har kollat på sovsäckar för vår, sommar och höst vilket får anses som bra allround.

Vad gör jag om jag fryser i sovsäcken?

Om du fryser i din sovsäck har du nog valt en sovsäck som inte klarar så låga temperaturer. Kolla på komforttemperaturen för herr respektive dam. Om du är frusen av dig bör du ha ytterligare marginal.

Alternativet är att sova i exempelvis ett underställ.