Solcellsladdare: Bäst i Test – 6 Bästa solcellsladdarna 2022

I dag är det inget ovanligt att vi har med oss åtminstone en elektronisk apparat när vi ger oss iväg på äventyr. Och i många fall kan det vara betydligt fler än så. Och det är inga problem om vi bara är ute på en dagsutflykt eller om vi övernattar i stugor eller friluftsbyar. Men om vi ska vara borta flera dagar eller campa ute i skogen så kommer vi med största sannolikhet behöva ladda dom.  Det kan vi antingen göra genom att ta med oss en powerbank eller så kan vi lösa det med en solcellsladdare. Än bättre är i mitt tycke en kombination av båda.

Linocell Solcellsladdare 20 W

BÄST I TEST
  • Prisvärd
  • Lätt att fästa
  • Passar telefon och powerbank

Powertraveller Falcon 40 W

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Hög effekt
  • Passar mindre elektronik
  • Lättanvänd

Jag tycker det är viktigt att vara rätt utrustad när man ger sig iväg och att se till att alltid ha möjlighet att ringa hem eller kolla GPS ligger väldigt högt upp på prioritetsordningen. Och just solcellsladdare är något jag tycker att alla bör överväga då det finns både bra och billiga modeller som i värsta fall kan ligga oanvända i väskan. Men för att underlätta lite för dig har jag tagit fram några förslag som tror ska vara av intresse och som jag anser är den bästa solcellsladdaren i ett par olika prisklasser.

Linocell Solcellsladdare 20 W

Bästa solcellsladdaren är Linocell 20 W
ButikPris
599:-Till Butik

Vi börjar starkt med Linocells Solcellsladdare på 20 W. Linocell är ett av Kjell & Companys egna varumärken som i mitt tycke ofta innebär bra kvalitet till ett bra pris. Och det stämmer i vilket fall som helst väldigt bra på deras solcellsladdare. Den här modellen har i flera andra test utsetts till den laddare som ger bäst effekt och det är en väldigt uppskattad produkt av ägarna för att den är lätt att använda och att den ger ett bättre resultat än väntat. För mig en solklar vinnare och får därför kalla sig för bästa solcellsladdaren.

Den här laddaren kommer hopvikt och är då 29×20 cm och har en tjocklek på ungefär 3,5 cm. Det är alltså lätt att stuva undan den i packningen när den inte används. Och när den väl ska användas så viker vi upp den och den kan då med lätthet fästas på ryggsäcken, tältet eller cykeln. Med andra ord en laddare som fungerar lika bra på vandringen som på campingen.

Laddaren är försedd med tre USB-uttag så vid bra väder är det möjligt för oss att ladda flera apparater samtidigt, exempelvis både telefon och powerbank. Och har man inte plats i fickorna eller om ens laddarsladd inte är så lång så finns det en ficka på solcellsladdaren som man kan lägga telefon i när man laddar. Både nära och bekvämt.

Den här modellen har en IP53-klassificering så den är inte vattentät men klarar av lättare vatten vattendusch men bör inte användas om det regnar.

Det här är en väldigt bra produkt som gör en sak och gör det bra. Den har inget tillhörande batteri utan vi får ha med oss en egen powerbank som vi laddar upp. Det är något jag verkligen rekommenderar om man ska vara ute länge då vi inte kan styra vädret.

Spela videoklipp

Powertraveller Falcon 40

bästa premium solcellsladdare falcon 40
ButikPris
2 895:-Till Butik

Det finns alltid situationer där man är redo att lägga pengar för att se till att man har det absolut bästa när man ger sig iväg. Och är man ute efter det där lilla extra när det kommer till solcellsladdare är Powertravellers Falcon 40 en modell man verkligen ska kolla in lite extra. Den kommer utrustad med mycket effektiva solceller och en design som är gjord för dig som är aktiv och rör på dig. Och man må betala en bra summa mer än många andra modeller i det här testet men med många uppmuntrande ägare är det här modellen att äga om man vill ha det där extra. Bästa premiumvalet helt enkelt.

Den här modellen är lite tyngre än många andra då Powertraveller har utrustat den med starkare solceller. Så med en vikt på 1,6 kg så är det ändå en betydande vikt vi måste ta hänsyn till. Falcon 40 har som namnet antyder en max effekt på 40 W. Det innebär inte nödvändigtvis att den laddar snabbare än modellen ovan på 20 W då båda har samma ström och spänning i USB uttagen. Istället kan du räkna med att det går snabbare att ladda vid lite sämre väder och sol eller att ladda något via DC-uttaget.

Laddaren är försedd med två USB-uttag och ett DC-uttag. Så Falcon 40 kan ladda mer än bara en mobiltelefon. Mindre bärbara datorer eller netbooks på max 40 W, surfplattor och GoPros går alla bra att ladda.

Falcon 40 har en IPX4-klassificering så den klarar av vattenstänk från vilken riktning som helst i upp till 5 minuter. Det innebär att vi inte behöver vara rädda att ha den framme vid osäkert väder utan börjar det regna så hinner vi i lugn och ro plocka ner den utan att den tar skada.

Det här är en modell för dem som är villig att lägga lite extra. Jag tycker väl att med tanke på priset så borde det ha funnits en tillhörande powerbank men så är inte fallet. Men vill man ha det bästa och ha möjlighet att ladda mer än mobiltelefoner så är det här en modell man bör kolla in. Helt klart ett riktigt kraftpaket.

Spela videoklipp

Linocell Powerbank med solcellsladdning 16000 mAh

Vill man undvika krångel och bara ha med sig något som fungerar så är den här kombinationen av powerbank och solcellsladdare en väldigt bra produkt. Den är liten och smidig och lätt att använda. Den har inte vidare hög effekt så att ladda den kan ta tid. Men då den kommer med en powerbank är inte detta något större problem. Genom att ha den utfälld under vandring eller campingen så kan den få ladda fullt och när vi behöver ladda våra egna prylar går det snabbt och enkelt. Den har fått mycket goda omdömen och kommer med ett bra pris. Ett väldigt bra alternativ om man vill ha ett färdigt paket.

Powerbanken är på 16000 mAh så den kan i fullt läge ladda din telefon till fullo mer än 5 gånger utan problem. Själva solcellsladdningen har inte så stor effekt, 10.5 W, så det kan ta lite tid att ladda upp batteriet med denna. Men å andra sidan kan vi ladda upp powerbanken till fullo hemma i eluttaget och sedan så kan vi se till att ha solcellsladdningen på så fort vi använt powerbanken vid något tillfälle. Vi kan därmed se till att alltid ha ström kvar att ladda vår telefon med.

Den är med sin låga vikt på 475 gram inga problem att bära med som extra packning. Den har två USB-uttag så det är möjligt att ladda flera enheter samtidigt. Den har däremot inget extra skydd mot vatten och dåligt väder så den bör bara användas när solen är framme.

Jag gillar när tillverkarna har kombinerat powerbank och solcellsladdare då det är enkelt att använda. Det är visserligen inte någon större effekt på solcellerna men räcker väl för att se till att hålla sin telefon vid liv. Så en bra kombination till ett bra pris. Precis vad en bra solcellsladdare ska vara.

Powertraveller Solar Extreme

Powertraveller Solar Extreme solcellsladdare

Solar Extreme från Powertraveller är till för dig som vill ha något tåligt och lätt för tuffare utflykter men ändå kunna ladda din telefon eller andra prylar. Modellen är liten och lätt och gjord för att fungera även när solen inte är så stark. Så för dig som tar ditt friluftsliv lite längre än andra är det här en väldigt bra modell att ha med. Den är lätt att använda och fästa på exempelvis väskan när man går. Effekten är inte speciellt hög med sina 5 W men den får jobbet gjort även om det kan gå långsamt.

Powertraveller har en väldigt tydlig inriktning med den här modellen. Den ska vara liten lätt och tålig. Det kommer på bekostnad av effekten. Men har du behovet ovan så lär du inte packa med dig både dator och annan elektronik som ska laddas utan det är som nödfall för att kunna använda telefonen.

Skyddet är tåligt och vattentät. Så kommer regnet fram är det helt enkelt bara att fälla ihop solcellerna. Den kommer även med deras MPPT teknologi vilket innebär att den klarar av att leverera kraft även vid sämre ljus, exempelvis vid lätt mulet väder.

En trevlig produkt för den lite mer äventyrliga. Den är väl anpassad för sitt jobb men kanske inget vi har med oss på en lättare vandringstur. Powertraveller lyckas bra med sina laddare och ett köp är inget man behöver ångra.

Spela videoklipp

Urberg Solar Panel 12W

En tillverkare som ofta dyker upp när vi kollar på friluftsprylar är Urberg och de har ofta lyckats få in lite trevliga finesser på sina prylar. Och med den här modellen så har de lyckats väl med att få till en utomhusvänlig solcellsladdare med tillräckligt hög effekt för en snabb laddning. En bra kombination att ha tillsammans med vattentålighet och en snygg design. En bra produkt rakt igenom med goda omdömen. Ett bra köp för den som ska ut i naturen.

Den här solcellsladdaren på 12 W kommer i ett litet format och är inte större än 16×31 cm när den är hopfälld. Och med en vikt på 340 gram så lägger den inte till mycket vikt på din packning. Den kommer med öljetter som gör det enkelt att placera laddaren på ryggsäcken eller tältet.

Panelerna med sina 12 W gör inte så att laddningen går jättesnabbt men vid riktigt soligt väder är det inga problem att få sin telefon laddad på 2–3 timmar. Det finns två USB-uttag så vid optimala förhållanden klarar den av att ladda två enheter samtidigt.

Den största fördelen med den här modellen från Urberg är att de har laminerat panelerna med ETFE som gör dem vattentåliga. Det är en egenskap vi gärna letar efter om vi ska ut i naturen då vi inte kan styra över vädret.

Det smidiga formatet och att den är lätt att använda är det som tilltalar mig. Den är dessutom en av de snyggare modellerna vi har kollat på. Inte för att det på något sätt är vad vi bör tänka på när vi rör oss ute men det skadar inte. En bra modell med goda omdömen. Sticker inte ut på något sätt men är en genomtänkt och bra produkt.

Powertraveller Solar Adventurerer

Solar Adventurerer är Powertravellers svar på en liten och tålig solcellsladdare att ha med sig på de lite tuffare utflykterna. Det är en väldigt liten kombination av powerbank och laddare och kan ladda en telefon ungefär 1,5 gång utan att använda solcellerna något. Och med en effekt på endast 3 W så är det verkligen en reserv vi pratar om för att se till att vi alltid kan ladda vid behov.  Kräver dock rätt bra med sol för att fungera. En väldigt uppskattad modell av dom som köpt den.

Med en effekt på endast 3 W kan det behövas bra med sol och tid för att ladda upp batteriet på 3500 mAh. Man kan behöva tänka noga var man placerar laddaren så att den får maximalt med sol i rätt vinkel. Men med ett lätt och nätt format är den lätt att bära med sig både utfälld och nerpackad.

Dess största styrka är att den är både vattentålig och stötsäker och klarar av rätt tuffa omständigheter. Med deras MPPT teknologi så genererar den kraft även om solen inte är optimal (Även om det inte är mycket).

En väldigt nätt och praktisk kombination av laddare och powerbank. Jag har inte själv användning för den här typen av produkt då jag inte ger mig ut på sådana utflykter. Men vill man ha en produkt man vet håller så är det här ett mycket bra val.

Spela videoklipp

Inför ditt köp av en solcellsladdare

En solcellsladdare kan vara otroligt värdefullt att ha med sig på en av sina vandringar eller andra äventyr där vi kan behöva ladda vår utrustning. Och även om själva teknologin i sig är rätt avancerad så är de förvånansvärt lätta att använda. Det är inte jättemycket man behöver tänka på egentligen mer än att vi behöver ha tillräckligt stor effekt och om du ska ladda större utrustning så är det inte säkert att USB-kontakt räcker till.

Effekt

Effekten innebär mer eller mindre vilken kapacitet din solcellsladdare har. Men även om du har en solcellsladdare med 40 W är det inte säkert att det går snabbare att ladda telefonen än med en laddare på 20 W. Detta då begränsningar i exempelvis USB-uttagen kan vara det som hindrar snabbare laddning. Om vi kollar på USB-uttagen på de modeller vi har kollat på i det här testet är de alla på maximalt 5 volt och 2 ampere. Det innebär att det räcker med 10 watt för att kunna ladda med full hastighet. Men om vi då har en solcellsladdare på 10 W måste de vara optimala förhållande för att det ska hända. Och det är ytterst sällan vi har dom förutsättningarna. Så med en högre effekt har vi möjlighet att ladda snabbt oftare.

Uttag

Många av solcellsladdarna har en eller flera USB-uttag och dessa är då på 5V och 2A när vi har maximal effekt. Men vissa kraftfullare modeller har även ett DC uttag på 12V. Så kolla noga vad det är du ska ladda och vad du behöver för just dina prylar.

Storlek

Storlekarna på solcellsladdare varierar stort. De flesta går att veckla ut och in så att de antingen ger så mycket solyta som möjligt eller att de ska ta så lite plats som möjligt i packningen. Men det kan vara bra att kolla på storleken så att den exempelvis inte är för stor utvecklad än att den enkelt går att fästa på ryggsäcken när du går.

Så valdes listan av solcellsladdare ut

Solcellsladdare finns det gott om och det är inte helt lätt att veta vad man ska välja för tillexempel vandring eller camping. Jag har försökt göra ett så gott jobb som möjligt för att ta fram modeller som är anpassade för just detta ändamål. Jag har inte själv testat alla modeller utan har förlitat mig en hel del på andra tester för att få fram en grund. Detta har jag sedan kombinerat med framförallt användarrecensioner och produktvideor.

När det kommer till källor så har jag förlitat mig en hel del på engelska sidor då det finns väl utförda tester gjorda för just vandring och friluftsliv. Outdoor Gearlab är en sida jag ofta läser och använder när jag själv ska välja nya produkter att kolla extra på. Jag har även kombinerat detta med svenska sidor som testfakta. Och deras tester är väl utförda men saknar just vandring och friluftssidan. Det är en sak att ha en solcellsladdare på en vägg som aldrig behöver flyttas eller alltid är skyddad. En annan sak om vi behöver fästa den på ryggsäcken och ha den upp och ner ur packningen.

Vanliga frågor

Hur en solcellsladdare fungerar inte helt självklart och det uppstår naturligtvis frågor. Nedan har vi samlat ett par vanliga frågor.

Hur snabbt laddar en solcellsladdare?

Nästan alla solcellsladdare har USB-uttag på 5V och 2A. Det innebär att så länge vi får full effekt så skulle det ta strax över 1,5 timma att ladda en Iphone 11 och 2 timmar för en Samsung s21 från tomt batteri till fullt.

Vilken effekt behöver jag för att ladda min telefon?

På alla solcellsladdare vi har kollat på så är USB-uttagen på 5V och 2A. Så för att få full kraft behöver vi en effekt på 10 W. Och ska du ladda på två uttag samtidigt så är det alltså 20 W. Men om vi har en solcellsladdare på 10W behöver vi ha optimala förhållande med stark sol och att vi kan vinkla hela solcellen i optimal vinkel mot solen. Så för att vara på den säkra sidan bör du välja en med mer effekt så att du kan ladda även under växlande molnighet.