Det doftar gott på myrar – Myrarnas växter

Jag tror att alla som befunnit sig vid en myr under årets varmare dagar har nog känt den där underbara ljuvliga doften som närmast kan beskrivas som sommar.  Det är inte ofta jag befinner mig på just myrar men doften går inte att ta miste på och för mig är det få dofter som kan mäta sig med denna.

Och det är Myrarnas unika växtflora som ger just denna goda doft. Av nyfikenhet har jag tagit reda på vilka växter som orsakar denna doft och det är självklart fler än en som är delaktiga. Den främsta av dom är den som kallas för Skvattram. Men även Pors är delaktig. Nedan har jag sammanställt lite information om dessa och hur de doftar var för sig. Kanske du till och med känner igenom dom till utseende.

Så doftar Skvattram

Skvattram eller Getpors som den också kallas i vissa delar är den växt som de flest refererar till när det kommer till lukten vid myrar. Den har en ganska skarp doft som påminner om rosmarin. Det gör att den även ibland kalls för vildrosmarin då bladens utseende även påminner om denna ört.

Den kraftfulla lukten har även gett den användning inom exempelvis kosmetika. Den har även använts för att hålla myggen borta. Dock så är växten giftig och bör inte användas för att smaksätta drycker. Så jag tycker även att man bör undvika att använda den som myggmedel även om man bara gnider den mot huden.

Så doftar Pors

Pors som alltså inte är besläktad med Skvattram (Getpors) är också vanligt förekommande på myrar i framför allt södra och mellersta Sverige. Den har en stark sötaktig och aromatisk doft. Växtens doft har under århundranden använts för parfym och skydd mot ohyra.

Dessutom så har den länge använts för smaksättning av öl och brännvin. Det är något som är vanligt än idag.

Andra växter på myrar

Myrarna är näringsfattiga och har ett unikt växt och djurliv.  Så även om både skvattram och pors är vanliga och har en stor påverkan på dofterna så sätter även de andra växterna sin prägel på både doft och utseende. Tuvull är ett exempel på en annan vanlig växt som starkt bidrar till både lukt och syn.