Tälta på Öland

Att tälta på Öland är något som lockar tusentals svenskar varje år. Och med sina över 20 campingar Så är det en av sommarsveriges populäraste resmål. Och oavsett om man är ute efter fin natur och att tälta i det fria eller om man gillar bekvämligheterna av en camping så är det lätt att hitta en plats att slå sig ner på.

Öland bjuder på något för alla. Med sin unika natur så lockas mängder med friluftsmänniskor och campingarna gör det lätt för familjerna som vill njuta av sol och bad.  Dessutom så ligger Öland ofta högt upp i listan över antalet soltimmar på sommaren. Så för den som vill stanna i Sverige men ändå njuta av solen så är Öland ett bra val.

Tälta på Ölands campingar

Det finns gott om campingar på Öland med över 20 alternativ. De allra flesta av dessa ligger dock på Ölands västra sida inom några mil från Ölandsbron. Priserna varierar stort och I närheten av Borgholm och Köpingsvik kan en tältplats gå på över 400 kronor för en tältplats under högsäsongen.  Men letar man sig bort från de populära platserna så är någonstans mellan 200–300 kronor natten mer normalt.

Det är väldigt bekvämt att tälta på campingarna. Du har full tillgång till campingens faciliteter för både mat och hygien vilket lockar många som vill uppleva naturen under dagen men sedan kunna ha det bekvämt under kvällen. Och med avstånden mellan campingarna är det lätt att ta sig från en camping till en annan med exempelvis en cykel.

Tre campingar på Öland du inte får missa

Det finns som sagt många alternativ för dig som vill sova på en camping när du besöker Öland. Men för dig som bara vill ha en rekommendation att gå efter kommer här tre campingar som jag tycker kan vara värt att se över.

Böda sand

Böda Sand camping är Sveriges största campinganläggning. Det finns över 1350 campingplatser och kommer med en otroligt livlig miljö som passar lika bra för oss som gillar att tälta som det gör för husvagnsägarna. Det är även här som Tv-serien Böda Camping utspelar sig. Så det finns stora möjligheter att ta reda på hur det ser ut och vad du kan förvänta dig av campingen. Detta ligger på Ölands östra sida långt norrut. Så vattnet är ofta kallare än vad det är på den västra sidan i sundet.

Köpingsvik

Köpingsvik som ligger i närheten av Borgholm kan ses som navet när det kommer till camping på Öland. Jag har själv varit här flera gånger och det är inte bara en camping här utan fyra olika campingar. Det passar dig som vill ha närhet till stranden men även uteliv, affärer och restauranger. Här finns allt man kan önska sig och lite till. Normalt sett så är det dock väldigt mycket folk här så man får vara beredd på att det kan vara lite trångt mellan tälten.

Sandvik

Vill man inte vara på Sveriges största camping eller i Ölands centrum så kan Sandvik vara ett bra alternativ. Det ligger på den södra delen av Öland vilket är lite mindre besökt än den norra sidan. Det var längesen jag var här själv men ryktet år fortfarande gott. Kan vara skönt för dig som vill campa med familjen.

Tälta i Ölands Natur

Öland har en väldigt unik natur och som det jobbas hårt för att bevara. Och det syns inte minst på de över 80 olika naturreservaten som finns på Ön. Då naturreservat ofta har unika regler och inte omfattas av allemansrätten så krävs det lite mer planering av dig som vill tälta i naturen. Länsstyrelsen har en bra lista över reglerna i de olika områden. Över lag så ser det ut att vara max en natt som gäller. På många ställen är det dock bara på anvisad plats som det här gäller och ett fåtal ställen är det fritt fram att välja sin egen plats.

Med det sagt så bjuder Öland på en fantastiks natur och otroligt många upplevelser.  Det är absolut ett resmål som är värt mödan. Se bara till att förbereda dig ordentligt så att de områden du tänkt besöka inte har beträdandsförbud just när du tänkt vara där.

Tre ställen för dig som vill tälta i Ölands natur

Själv har jag bara gjort en ordentlig tur på Öland där jag för det mesta valde att tälta i naturen snarare än på campingarna. Så för dig som vill ha lite tips snarare än att leta själv kommer här tre ställen jag tycker du ska besöka

Västra bödakusten

Längst upp på Ölands västra sida finner vi västra budakustens naturreservat. Här får man tälta i hela naturreservatet en natt så varför inte ta en liten vandring på de enkla stigarna ner mot kusten för att slå läger. De vackra stenstränderna ger en fantastisk utsikt över sundet och tallskogen har många bra tältplatser att välja på.

Tomteby

Lite mer i mitten av Öland just söder om Borgholm finner vi Tomteby naturreservat. Det är ett skogsreservat med många olika naturtyper i allt från löv och barrskog till ängar och kärr. Även här får man tälta en natt där man finner en lämplig plats. Det är också lätt att ta sig härifrån till exempelvis Borgholm och Köpingsvik om man vill variera sitt äventyr med att tälta i naturen och att tälta på camping

Albrunna alvar

Albrunna alvar är ett naturreservat på den södra änden av Öland. En stor anledning till att jag tar med denna plats i den här listan är just för att det är en del av alvaret som är unikt för Öland. Det bjuder på en stor variation av natur och fornlämningar. Det var längesen jag var här själv och enligt länsstyrelsens hemsida så får man bara tälta på angiven plats. Så jag vet inte hur just den platsen ser ut men alvaret är helt klart värt ett besök