Vandra på Öland – 6 Häftiga Vandringsleder

Öland har mycket att erbjuda under sommaren och inte minst för oss som gillar att Vandra. Med en unik natur och mycket kulturhistoriska platser så finns det något att upptäcka för alla. Öland är fullt av både naturreservat och vandringsleder och är dessutom väldigt platt. Så de flesta lederna är väldigt lätt att ta sig fram på.

Oavsett om du planerar att ta dig runt till de olika vandringslederna med buss eller bil så är förutsättningarna goda. Värt att tänka på är att Öland under sommaren är väldigt populärt och vägarna är ganska begränsade. Det kan därför stundtals vara långa köer på de mer populära vägarna.

Alternativen är många för dig som vill vandra på Öland men vi har alla våra egna favoritleder. Men några av de populäraste och bästa vandringslederna är Mörbylångaleden och Stora Alvarleden

Innehållsförteckning

Mörbylångaleden

Ölands signaturled är det som också kallas gör Mörbylångaleden och med hela 83 km och fem etapper så har du en härlig flerdagarsvandring framför dig om du väljer att gå hela leden.  Leden startar vid Joelsudde precis efter Ölandsbron och avslutas vid Ottenby vandrar hem på Ölands sydöstra sida. Och det är en vacker led som tar dig genom Ölands södra sida låter dig uppleva kusten till både väster och öster.

Mörbylångaleden består alltså av fem etapper och om du vill veta mer om en specifik etapp kan du läsa om det här. Annars är det följande fem sträckor:

  1. Ölands Turistbyrå – Skogsby: 18 km
  2. Skogsby Mörbylånga: 18km
  3. Mörbylånga Kastlösa: 13,5 km
  4. Kastlösa – Seby Läge: 19,5 km
  5. Seby Läge – Ottenby: 14,5 km

Så det är ganska långa etapper som ofta blir till att man vandrar en stor del av dagen. Vandringen är till största del enkel om än något långa. Under sommaren så lever stora delar av Öland upp och även många av de små byarna man går förbi har någon form av café vilket jag tycker är väldigt trevligt. Så det finns ofta anledning till att ta några stopp under dagen.

Den södra sidan av Öland är generellt sätt mindre trafikerad än den norra så det är enkelt att ta sig fram till alla etappernas start och slut med både bil och kollektivtrafik. Att tälta på Öland är väldigt trevligt men kommer med en del restriktioner i många av deras naturreservat. Annars finns det även gott om campingar och vandrar hem.

Ska du bara gå en etapp så tycker jag att etapp 2 från Skogsby till Mörbylånga är en väldigt trevlig sträcka. Då får du till stor del vandra utmed kusten med härliga grusstigar och fina vyer över sundet.

Stora Alvarleden

Öland är känd för Alvaret som är unik med sin natur och flora. Vilket bättre ställe kan då finnas att vandra på än Stora Alvarleden om man är ute efter nya upplevelser och intryck. Leden är på 13 km och därmed alldeles lagom för dig som vill ha en enkel och behaglig heldagsvandring. Leden börjar i Karlevi och tar dig sedan genom allvaret och ut på den södra sidan vid Stenåsavägen. Till Karlevi tar man sig enkelt med både buss och bil. Däremot så finns det ingen kollektivtrafik vid ledens slut så antingen får man fortsätta vandringen på någon av de kringliggande lederna och planera in en flerdagarsvandring eller gå sträckan tillbaka igen.

Öland är känd för sitt Alvar och på denna led får du uppleva just denna typ av natur på riktigt. Leden är lättvandrad och går längs med en gammal väg. Leden tar oss i princip tvärs över Öland och bjuder på förutom den unika naturen även på ett par kulturhistoriska minnen så som Präströr som är en gammal grav från bronsåldern.

Då leden är förhållandevis lättvandrad tycker jag absolut man ska ta tillfället att uppleva alvaret på riktigt. Man kan däremot behöva tänka lite på hur man gör rent logistiskt om man bara vill gå sträckan enkel väg.

Böda backar

Böda backar finner vi uppe i de norra delarna av Öland och är ett naturreservat med tre olika leder på 6, 3 och 2,5 km. Beläget intill Sveriges största camping Böda Sand är detta ett väldigt bra utflyktsmål för dig som har planerat att tälta på Öland och bara vill ha lite enklare vandring. Hit tar du dit väldigt enkelt med både bil och kollektivtrafik. Parkering finns vid ingången till reservatet.

Naturreservatet bjuder på fina och enkla stigar som passar utmärkt för den som vandrar med exempelvis barn. Det är mestadels ståtlig tallskog men förekommer även en del inslag av lövskog. Det finns inte mycket till rast eller grillplatser utan det är i så fall att slå sig ner i naturen med sin matsäck som gäller.

För den som däremot vill ha lite tillagad mat eller fika så går det att få precis utanför reservatet i både Böda och Böda Sand. En varm sommardag kan man ju absolut bli sugen på en glass efter vandringen.

Detta är leder som lämpar sig väldigt bra för dig som ska vandra med barn då lederna är korta och väldigt lättvandrade. Men med tanke på att det ligger så nära den stora campingen så är det ofta en hel del folk som rör sig här så räkna inte med att vara ensamma.

Böda vandringsled

Om det är så att man letar efter en längre led i närheten av Böda så är Böda vandringsled. Med sina 62 km så tar den dig genom den större delen av Ölands norra udde.  Bland annat kommer vi göra ett besök i Böda backar som jag nämnde ovan.  Och precis som med lederna som finns där är det enkelt att ta sig hit med både lokaltrafik och bil

Böda vandringsled kan knappast räknas som en av de populära vandringslederna på ön men tar dig genom flera olika naturreservat och fina platser. Bland annat så är det stora sträckor utmed kusten på både östra, norra och västra sidan. Och utmed sträckan finns det mängder med avstickare man kan göra för diverse kulturhistoriska minnen.

De olika reservaten har alla sin egen stil och natur så på den här leden är variation en av de stora lockelserna enligt mig. I vissa av de här områdena så är det helt okej att tälta en natt. Det är annars något som är ganska begränsat på Öland.

Gösslundaleden

För den som vill röra sig i allvaret men inte gå så långt som Stora alvarleden så är Gösslundaleden ett bra val. Med sina 7 km som tar dig runt i en cirkel så är det alldeles lagom för den som vill lägga några timmar av dagen på att vandra. Leden börjar vid parkeringen mitt emot infarten till Gösslunda by. Så den här leden passar bäst för den som tar sig fram med bil alternativt cykel då ingen lokaltrafik går förbi här.

Med mestadels lågväxt vegetation typiskt för alvar är det här en lättvandrad led. Och den bjuder förutom på den fina naturen på lite kulturhistoriska minnen i form av gravrösen. Utmed leden kommer du också vandra förbi Rörkällan som är ett stenbord med lite stenar som sittplatser som lämpar sig väl för en liten paus eller fika.

Det finns inte mycket annat i närheten än mer natur och vandringsleder så för den som vill ha någonstans att sova eller äta så får man tyvärr åka vidare till någon av campingarna eller byarna på den västra eller östra sidan av ön.

Borgholm slottrundan

Precis i utkanten av Borgholm mot Solliden till så finner vi den här korta men trevliga vandringsleden på 3,6 km. En led som verkligen passar alla vilket också märks då den är väldigt populär och under i princip hela sommaren så är det gott om folk i rörelse. Det är en väldigt lätt vandringsled att gå på och med bara några få avstickare så kan man få se och uppleva väldigt mycket annat så som Solliden eller diverse caféer.

Den här vandringsleden tar dig genom Borga Hage naturreservat och låter dig passera precis nedanför landborgen och Borgholms slottsruin samt de fina lövskogsalléerna i närheten av Solliden. Så det är mycket att uppleva och upptäcka på en väldigt kort sträcka.

Med närhet till Borgholm som är den större staden på Öland så är det enkelt att hitta både plats att sova på som restauranger och caféer. Området är dessutom väldigt lättillgängligt med både buss och bil.