Tälta i Stockholm

Att tälta i Stockholm är kanske inte det första man tänker på när man nämner vår huvudstad.  Men faktum är att Stockholm har ett väldigt rikt utbud av natur och friluftsaktiviteter som alla kan ta del av. Och med tanke på hur mycket en hotellnatt kostar så är det många som lockas av kombinationen av att bo billigt men samtidigt få ta del av allt det som Stockholm har ett erbjuda. Om det sedan innebär att man väljer det enkla och bekväma alternativet av en camping eller om man vill njuta av skogens lugn är upp till var och en.

En fördel att tälta i Stockholm är att det ställer väldigt lite krav på dig som har tänkt att övernatta. För nästan oavsett var man väljer att slå sig ner så är närheten till bebyggelse inte speciellt långt borta. Det innebär att det är enkelt att ta sig till sin plats och det finns nästan alltid någon typ av affär om det är så att man kommer på att man saknar något.

Innehållsförteckning

Tälta på camping i Stockholm

Precis som man kan tänka sig så är det inte speciellt gott om alternativ för dig som vill ha bekvämligheten av en camping. Och dom som finns är ofta relativt dyra i förhållande till andra campingar i Sverige. Men jämfört med exempelvis en hotellnatt så kommer vi ändå väldigt billigt undan.

Även om det inte finns så många campingar har vi dock fördelen av att dom är ganska bra positionerade. Så vi kan enkelt nå både stad och natur med kollektivtrafiken. Samtidigt så är själva campingarna enkelt att nå med bil så vi behöver inte in och köra i de centrala delarna av staden för att komma fram.

Tre campingar för dig som vill tälta nära Stockholm

Trots att det är begränsat antal campingar så är vi inte helt utan alternativ. Och beroende på vad ditt mål är med din vistelse så är de mer eller mindre lämpliga. Jag har valt ut tre alternativ som jag tycker du ska kolla in mer då de har gott betyg och fyller de flestas behov. Med det sagt så finns det ytterligare några få i närheten av Stockholm som kan vara intressanta.

Bredäng camping

Bredängs camping ligger som namnet antyder i Bredäng som är beläget ungefär en mil ifrån Stockholms centrum. Med bara några hundra meter ifrån Mälaren och precis intill Sätraskogens naturreservat så har du goda möjligheter till att både vandra och bada och en hel hög med aktiviteter så som frisbeegolf och minigolf. Med en promenad på ungefär 700 meter så kommer du till Bredängs tunnelbanestation som på 20 minuter tar dig in till centralen. Så för dig som vill kunna slappna av och njuta av lugnet men ändå ha möjlighet att uppleva Stockholm så är det här ett väldigt bra val.

Priset för en natt ligger på mellan 305 och 325 kronor beroende på vilken tid på året som man tänkt att stanna. Detta gäller för tre vuxna och för ytterligare vuxna så tillkommer en kostnad om 100 kronor per natt. Dessutom så tillkommer det en kostnad på 45 kronor om man vill ha el. Värt att nämna är dusch och internet ingår lika så biltvätt och bastu.

Campingen nås enkelt via tunnelbanan om man vill åka kollektivt eller bara några minuters biltur efter att man kört av E20 vid Bredäng om man kommer med bil.

First Camp City

First Camp City är ett annat bra alternativ för dig som vill ha närhet till både natur och till Stockholms stadsliv. Belägen inuti Flatens naturreservat just sydöst om de centrala delarna så har du nära tillgång till både skog och vandringsleder. Deusstom så ligger campingen bara ett stenkast ifrån sjön Flaten. Så närmare skogen än så här kommer man inte om man bor på en camping. Så för dig som är ny till tältning är det här ett utmärkt val då du har tryggheten av campingen samtidigt som naturen ligger tätt inpå.

Att resa in till de centrala delarna av staden är också relativt lätt. Det finns flera busshållplatser i närheten som kan ta oss in till staden. Däremot så kommer det krävas byten och du får vara beredd på att det kan ta runt 45 minuter att ta sig in beroende på var du tänkt att hoppa av.

Priserna på den här campingen är lite mer dynamiska än vad vi vanligtvis är vana vid. Så det beror på när man bokar och hur beläggningen ser ut just under de valda datumen. Jag har hittat priser så lågt som 290 kronor och upp emot 370 kronor. Detta är för en tältplats med el.

Då campingen inte är belägen i närheten av E20 så kommer det för de flesta som kör hit med bil innebära en del stadstrafik. Och för dig som åker kollektivt är det som sagt ungefär 45 minuter med buss som gäller.

Flottsbro Camping

Om vi flyttar oss lite längre ut från staden så att vi hamnar ungefär mitt emellan Stockholm och Södertälje så finner vi Flottsbro Camping. För dig som har ett fokus på natur och aktiviteter snarare än stadslivet så är det här en camping att kolla in. Vintertid är det skidåkning som gäller men under sommaren så är utförsåkning med mountainbike ett populärt alternativ. Dessutom så finns möjligheter så som att paddla kanot och spela frisbeegolf. Så för dig som vill uppleva naturen genom att röra på dig så kan du nog räkna med att du kommer trivas här.

Trots att det ligger lite längre från staden så är det inga problem att ta sig in om man känner för det. Med ett byte i Huddinge så tar det ungefär 50 minuter att komma in till centralen. Så när det är stadsliv du känner för så är det inga problem.

Priserna varierar på mellan 330 och 400 kronor för en plats med el beroende på säsong. Här tillkommer det inget extra om det är så att ni är flera vuxna. Platsen är en campingtomt så det är inte specifikt för tält.

Att ta sig hit med bil är lika lätt som det är med kollektivtrafiken. Då det är beläget lite utanför så behöver vi inte in och köra i stan utan så fort vi kört av motorvägen så är det smidiga vägar hela vägen fram.

Tälta i Stockholms natur

Även om man inte kan tro det med tanke på att det är landets största stad så finns det gott om naturreservat och bra vandringsleder i närheten av Stockholm. Och en stor fördel här är att det dessutom är väldigt få restriktioner när det kommer till att slå sig ner i någon av dessa för att spendera en natt.  Så oavsett om det är så att du bara är på besök i närheten eller bor i staden så finns det goda möjligheter att ge sig ut en natt eller två och tälta i naturen.

Tre naturreservat för dig som vill tälta i Stockholms natur

Möjligheterna för att tälta i något av Stockholms olika naturreservat är många och ofta så är det inte speciellt svårt att ta sig till någon av dom med hjälp av antingen bil eller kollektivtrafik. Om du inte själv riktigt vet var du ska övernatta så kommer här tre förslag som jag tycker är utmärkta.

Tyresta Nationalpark

Som en av våra 13 nationalparker tycker jag absolut att man ska överväga att spendera en natt i parken just söder om Stockholm. Tyresta har väldigt vacker natur och att börja dagen med lite vandring för att sedan slå sig ner i stillheten är en härlig upplevelse. Nationalparken har en del restriktioner när det kommer till tältningen och man får inte så sig ner var som helst. I stället så hänvisas vi till att tälta i anslutning till någon av eldstäderna eller vindskydden. Och då är det max ett dygn som gäller.

Då det under högsäsong kan vara väldigt mycket folk så är detta en plats jag egentligen bara rekommenderar om man har möjlighet att ta sig hit under någon annan tid än de populäraste semestermånaderna. Det kan vara riktigt fint att vara här under en tidig höst.

Lovö Naturreservat

Väster om Stockholms centrala delar finner vi Lovön som är ett annat utmärkt alternativ för dig som vill övernatta i härlig natur. I reservatet finner vi i bland annat Drottningholms slott och det finns även gott om kulturhistoriska platser. Här finns även både caféer och restauranger så det finns möjlighet till att äta god mat för att sedan ge sig i väg för att hitta en tältplats.

Det är ett populärt besöksmål dagtid vilket till stor del är på grund av slottet. Men under kvällen ska det inte vara några som helst problem att hitta en fin och avskild plats för att övernatta. Det finns fantastiska platser inne i skogen eller utmed Mälaren med fantastisk utsikt.

Paradiset Naturreservat

Hur kan man inte vilja tälta i ett naturreservat som heter Paradiset? Just väster om Haninge i södra Stockholm finner vi detta fina reservat med både ängar, skog och sjöar. Det finns några vindskydd och grillplatser i anslutning till sjöarna där man med fördel kan tälta. Men så länge vi inte stannar längre än en natt så gäller inga övriga restriktioner för övernattning mer än att vi inte får störa djur eller natur. Så varför inte spendera en natt i paradiset.