Tälta i Göteborg

Att tälta i Göteborg med omnejd är något som lockar många turister och besökare varje år. Och med en stad som verkligen lever upp på sommaren med attraktioner som Liseberg, konserter och festivaler så är tältet ett billigt och bra alternativ för den som vill spendera några nätter i staden. Så oavsett om du väljer det bekväma alternativet med camping eller tycker att naturen är ett bättre alternativ så är enkelt att hitta ett alternativ som passar dig.

Göteborg har som sagt mycket att erbjuda i stadens centrum men även den vackra naturen som vi hittar i utkanten och i skärgården är värt ett besök. Att tälta en solig och stilla sommardag är drömmen. Men som så många andra ställen utmed västkusten så är det vanligt med förhållandevis stark vind. Så det kan verkligen vara värt att tänka på när du väljer en tältplats. Så se till att kolla att både tältlinor och pinnar är på plats innan avfärd.

Innehållsförteckning

Tälta på Camping i Göteborg

Det är inte jättegott om alternativ för den som vill tälta med närhet till Göteborgs stadskärna. Då är det främst Lisebergs egna campingar som ligger nära och bra till med någon enstaka extra camping strax utanför. Om man däremot har möjlighet till bil eller annan transport så finns det några fler alternativ inom en radie på ungefär 5 mil. Men värt att komma ihåg är då att det inte är speciellt enkelt att hitta parkering i centrala Göteborg och de som finns kostar ofta ganska mycket. Det är något man bör räkna in i kostnaden.

Tre campingar för dig som vill tälta nära Göteborg

Det är som sagt ganska begränsat med alternativ för dig som vill tälta i närheten av Göteborg och inte nödvändigtvis vill åka mil för att komma in i staden. Men det finns ändå tre campingar som jag tycker att man ska kolla upp. Två av dom tillhör Lisebergs verksamhet och kan ofta kombineras med besök på nöjesparken för att kunna få ett paketpris och på så vis spara lite pengar.

Lisebergsbyn

Lisebergsbyn är den camping som helt klart ligger närmast centrum. Den ligger dessutom på rätt sida av staden om man har planerat ett besök på Liseberg. Så detta är campingen du ska välja om du vill ha möjlighet att röra dig till och från campingen med enbart kollektivtrafik och inte vill behöva oroa dig för när sista bussen eller spårvagnen går. Campingen ligger dessutom intill Delsjöområdets Naturreservat som har många fina vandringsleder och sjöar som man kan besöka. Så vill man kombinera stadslivet med naturlivet så är det en camping som är svårslagen.

En tältplats kostar runt 240–260 kronor för två personer beroende på vilken tid under sommaren som du besöker campingen. Då ingår det parkering men däremot ingen el.

Lisebergs Camping Askim Strand

Lisebergs Camping i Askim Strand Är Lisebergs andra Camping som är öppet från april till augusti. Camping ligger som namnet antar utmed kusten i Askim som är just söder om de centrala delarna av Göteborg.

Även om det ligger i utkanten av Göteborg så är kollektivtrafiken bra. Buss X2 går ungefär var 10 minut under dagen och en gång i halvtimmen på de mer udda tiderna och det tar ungefär en halvtimme att ta sig in till stan. Även om det inte kan jämföras med Lisebergsbyns alternativ så är det här klart över förväntan.

En stor fördel med den här campingen är att man inte behöver in i Göteborg med bilen och härja utan kan enkelt parkera på campingen för att sedan åka kollektivt och på så vis slippa trafiken. Så för dig som vill njuta av kusten lika gärna som av staden så är det här valet att gå på.

För en tältplats med el ligger priset på 245 kronor om man bokar i någorlunda god tid. Dagspriser brukar ligga på upp mot det dubbla.

Göteborgs Camping Lilleby

För den som vill tälta vid kusten och vill ha det lite lugnare så är Göteborgs Camping i Lilleby ett bra val. Det är lite längre. Campingen ligger längst ut på Hisingen så det är lite mer komplicerat att komma hit om man inte tar sig runt med bil. Väljer man ändå att åka kollektivtrafik så är det ungefär 50 minuter med buss där ett byte är nödvändigt.

En hel del renoveringar har gjort de senaste åren så faciliteterna är fräscha och moderna.  Det finns även gott om utflyktsmål i närheten i form av både naturreservat och badplatser. Så är man mer intresserad av att ta det lugnt och skönt och åka in till Göteborg någon enstaka dag så är det här ett mycket bra val.

Campingens priser anges per familj (2 vuxna och 3 barn) och priset är då 350 kronor för en tältplats med el och 250 kronor för en tältplats utan el.

Tälta i naturen runt Göteborg

Göteborg har väldigt mycket fin natur att erbjuda men en stor nackdel är tyvärr att väldigt många av de naturreservat och populära vandringsområden har föreskrifter som ej tillåter tältande. Utan då hänvisas vi ofta i stället till campingar som ligger i närheten. Så valet är ofta att antingen röra sig en bra bit bort från Göteborg och dess naturområden eller att ta in på någon av dessa campingar.

Två ställen för dig som vill tälta i Göteborgs natur

Med detta sagt så är det inte omöjligt att hitta platser som det är tillåtet att tälta på. Och om man bara planerar sin vistelse eller vandring så kan man hitta riktigt fina platser att övernatta på. Om du är osäker på var du får tälta så har länsstyrelsen en väldigt bra karta du kan kolla på

Galterö

Galterö är en personlig favorit när det kommer till både vandring och övernattning i Göteborgs skärgård. Det är en av få platser där det faktiskt är tillåtet att slå sig ner en natt nästan var man än väljer. Så det är en perfekt plats för dig som vill ha utsikt över havet för att se solnedgången.

Galterö har en liten bro över till Brännö vilket gör det enkelt att ta sig till och från Göteborg då vi bara kan ta färjan. Men det innebär också att vi dels behöver resa en stund, dels att vi behöver gå en bit. Men det kan med fördel kombineras med en vandring runt ön som jag tycker att alla borde göra.

Stora Amundön och Billdals skärgård

Stora Amundöns och Billdals skärgård ligger lite utanför Göteborg men passar perfekt för dig som vill komma ut och tälta i ett par dygn. Här får vi tälta i upp till två dygn på samma plats (däremot inte i närheten av badvikarna). Med stor variation av natur så finns det mysiga platser oavsett vad du är ute efter.

Även hit är det enkelt att ta sig med både kollektivtrafik och med bil. Så det är ett utmärkt val för dig som vill spendera ett par nätter i närheten av staden.