Vandra i Göteborg – 5 Underbara vandringar

Man behöver verkligen inte åka långt för att hitta unika och vackra miljöer att vandra i när man befinner sig i Göteborg. Med bara en timmesfärd med kollektivtrafik så finns det möjlighet att vandra på stora klippor, vackra skärgårdsöar eller varför inte de stora vackra bokskogarna.

Oavsett om man är ute efter en kortare vandring på ett par timmar eller om man planerar att ge sig ut i flera dagar så finns det alternativ som passar de flesta om man har Göteborg som utgångspunkt. Här är åtta av mina favoritområden i närheten av Göteborg som jag tycker att alla bör besöka för en vandring.

Innehållsförteckning

Vandra i Delsjöområdets naturreservat

Delsjöområdet som med sitt naturreservat och sjöar erbjuder en fantastisk miljö är en av mina absoluta favoriter att besöka i Göteborg. Du finner området just sydöst om Göteborgs centrala delar. Även om jag själv mest vandrar i området så är det även populärt för både bad och andra fritidsaktiveter så det är mycket folk i rörelse.

Det finns väldigt många markerade vägar och stigar i området som varierar i allt från 2,5 km till 18km. Utöver detta så går även Bohusleden genom reservatet. Så det finns en stor variation i längd och svårigheten kan som enklast beskrivas som enkel.

Det finns mängder med rast- och utsiktsplatser och nästan alla jag pratar med har sina egna favoriter. Letar man efter ett café för något att äta eller dricka så kan jag varmt rekommendera Bertilssons stuga som ligger vid den östra delen av Lilla Delsjön. Är det en solig lördag kan du dock räkna med att det kommer vara väldigt fullt med folk.

Det är inte tillåtet att tälta i naturreservatet så har man för avsikt att övernatta så får man vända sig till någon av campingarna i området. Det går bra med kollektivtrafik till framför allt den nordvästra delen av naturreservaten men även de andra delarna går att ta sig till. Parkeringsplatser finns det också gott om så det är enkelt och går snabbt ta sig dit nästan oavsett var i Göteborg man befinner sig.

Vandra i Särö västerskog

Särö västerskog är ett naturreservat på Särö i Kungsbacka kommun som ligger ungefär 30 minuter med bil från Göteborg. Här blandas den stora fina blandskogen av tall, ek och björk med vackra utsikter över havet från klipporna. Skogen har fått vara väldigt orörd och består på så vis av väldigt gamla träd vilket i sin tur bidrar till en unik miljö. Det är även hem till inte mindre än 55 rödlistade arter.

Lugn och ro bland träden på Särö
Man behöver inte gå långt från stigarna för att hitta lite lugn och ro för en fika på Särö

Jag har själv vandrat här flera gånger och det är ett väldigt populärt område att besöka. Du kommer hitta många familjer och par med hundar som rör sig på de utmarkerade lederna. Stigarna här är inte så långa utan går från 1,5 till 3km. Däremot tycker jag att det är rätt roliga där enkel skogsväg blandas med mindre stigar som tar sig fram på klipporna. Så jag skulle säga att det ger en känsla av vad en längre vandring har att erbjuda men in väldigt kortfattat format.

Det är ont om både rastplatser och papperskorgar vilket är lite synd. Så det passar mer För den som vill göra vandringen i ett svep. Med det sagt så är det mycket trevligt att ta en liten paus på klipporna med en kopp kaffe. Men vill man grilla så bör man välja ett annat område att vandra i.

Det är även förbjudet att övernatta i naturreservatet. Så vill man sova i närheten är det lättast att göra det i det lilla samhället på Särö.

Det finns en parkering i utkanten av naturreservatet. En solig dag så fylls denna dock på ganska snabbt och det är dessutom ont om andra alternativ i närheten. Så vill man slippa krångel så får man vara ute i god tid.

Vandra i Änggårdsbergens naturreservat

Mer centralt än Änggårdsbergens naturreservat är svårt att hitta om man vill vandra. Reservatet ligger mellan Högsbo, Mölndal och Göteborgs centrum och bjuder på väldigt fina miljöer och en bra utsikt över Göteborg om man ställer sig på rätt plats. Området är väldigt aktivt och många ger sig ut på både promenader och cykelturer i området.

Området bjuder på varierande landskap där du i norr hittar botaniska trädgården och deras tema-områden där du kan hitta växter från flera delar av världen. Annars präglas reservatet främst av det kuperade landskapet med många sjöar och mossar. På sina håll finns det även en del djur som går och betar. Men detta är i inhägnade områden.

Det finns gott om vandringsmöjligheter i området. När jag har varit där har jag inte sett några typiska vandringsleder eller liknande utan området är fullt av vägar och stigar som går åt lite alla möjliga håll. Det är därför enkelt att sätta ihop egna rundor som passar dig i både längd och motstånd.

För den som vill grilla så är det bara vid Trindemossen som detta är tillåtet och då endast på den angivna grillplatsen. Det är som på de flesta andra naturreservaten i närheten av Göteborg förbjudet att tälta eller övernatta i området utan man får då vända sig till campingar eller vandrarhem i stan. För den som letar efter mat eller fika så tycker jag själv att cafét i botaniskas trädgård är väldigt trevligt.

Då det ligger mellan centrum, Mölndal och Högsbo så är det väldigt enkelt att ta sig hit oavsett var i Göteborgsområdet du befinner dig. Är du i stan så är botaniska trädgården enkel att ta sig till och därifrån går det snabbt att komma in i reservatet.

Vandra vid Gunnebo slott och herkulesgården

Under en period när jag själv var mycket i Mölndal så besökte jag ofta området kring Gunnebo slott och herkulesgården och jag tycker det är ett utmärkt ställe att vandra på om man inte vill ge sig i väg så långt. Det här är till skillnad från många av de andra platserna i det här inlägget inte ett naturreservat men likväl ett väldigt aktivt och populärt friluftsområde.

Gunnebo slott och dess trädgårdar finner du öster om Mölndal. Det går enkelt att ta sig hit med buss från Mölndals station eller via 5 minuters bilkörning. Runt Gunnebo slott är det ofta fullt på parkeringen och det kan därför vara ett bättre alternativ att köra till herkulesgården.

Området har flera vägar och stigar som man kan välja som alla är lätta att ta sig fram på. På de större vägarna så är det många motionärer så jag tycker ofta att det är trevligare att vika av på någon av stigarna som går genom skogen. Missa dock inte stigarna som går utmed sjöarna, främst runt Gunnebo slott, då dessa erbjuder väldigt fina och lugna omgivningar.

För den som vill äta så finns det ett café och restaurang på Gunnebo slott. Men även vid rådasjön och stensjön så finns det café och restauranger att välja på. Då det inte är ett naturreservat och man inte befinner sig på Gunnebo slottsparker så är det allemansrätten som gäller. Så här går det även att tälta om man känner för det.

Vandra på Brännö och Galterö

Brännö är en av de stora öarna i göteborgsskärgård och bara en liten stenbro ifrån finner vi Galterö som även är ett naturreservat. Detta är förmodligen det området i det här inlägget som är mest komplicerat att ta sig till då vi måste ta oss hit med båt. Men det är också en av de vandringarna som är mest unika för göteborgsområdet.

Brännö är bebott året om så vi finner både affär, skola och värdshus här. Så det är enkelt att åka ut hit utan att man har förberett sig speciellt mycket. Och jag tycker att Brännö är väldigt fint i sig och men det är framför allt Galterö som jag tycker man ska ta sig till för att vandra.

Ön består inte av några direkta leder men däremot så finns det mindre markerade stigar. Och då det främst är klippor så är det inga svårigheter att ta sig fram även om det inte är direkt barnvänligt. Men blöta dagar kan det vara bra att ha vandringsskor med bra grepp då klipporna kan vara väldigt håla. Området bjuder på en hel del fina vyer och ger en härlig känsla med sin fina natur.

För den som vill tälta så gäller det max en natt dock inte på områden där det specifikt står att detta är förbjudet. Annars finns det som sagt möjligheter för övernattning på Brännö där du även har fina alternativ för mat och fika.

Att ta sig hit är egentligen inte så svårt men kräver lite planering. Först måste du ta dig till Saltholmen där båtarna avgår. Då det är Västtrafik så går det dock åka på samma biljett som spårvagn och buss. Sedan finns det två turer som går till Brännö där den ena tar 18 minuter och den andra tar 50 minuter. Det går åtminstone någon båt i timmen men det kan vara värt att kolla upp i förväg så du slipper vänta allt för länge.