Vandra på Gotland – 5 Vackra Vandringsleder

Att vandra på Gotland är en unik upplevelse där du både får uppleva unik natur och häftiga medeltida platser. Och som Sveriges största ö så finns det gott om ställen att utforska och en hel del bra vandringsleder som är värda ett besök. Värt att tänka på här är att Gotland verkligen är en sommarö och turister från hela världen tar sig hit när sommaren är på intåg. Så om man väljer att åka hit för att vandra under sommaren så kan man räkna med att man inte kommer vara ensam på vare sig vandringsleder eller övernattningsplatser. Men det kan det vara värt för Gotland är känt för att bjuda på bra väder och sin fina natur.

Normalt sätt när man ska vandra i Sverige så är det lätt att ta sig fram till både vandringsleder och rastplatser med bil. På Gotland är dock situationen lite annorlunda. För färjorna som tar dig över till ön har begränsat med plats för bilar och blir ofta snabbt uppbokade. Så det bästa sättet att ta sig runt mellan olika vandringsleder och intressanta utflyktsmål är med cykel eller kollektivtrafiken.

Gotland är fullt av både långa och korta vandringsleder i varierande svårighet. Men de populära och bästa vandringslederna är Klintkustleden, pilgrimsleden S:t Olavsleden och Östkustleden.

Innehållsförteckning

Klintkustleden

Klintkustleden är utan tvekan en av Sveriges finaste kustleder. Med sina 30 km och tre delsträckor så får du uppleva höga häftiga klintar, gammal orörd tallskog och vackra strandängar. Inte nog med det så finns det mycket kulturhistoriska platser så som gamla fornborgar och andra fornlämningar. Leden går utmed Gotlands nordvästra kust och börjar i Björkume naturreservat och går sedan upp till Harudden i norr.

Klintkustleden består alltså av tre olika delsträckor och länsstyrelsen har en bra genomgång för dig som vill veta mer om respektive sträcka. Men de tre delsträckorna är:

  1. Björkume – Lickershamn: 8,9 km
  2. Lickershamn – Ireviken: 6,1 km
  3. Ireviken – Harudden: 15 km

De första två delsträckorna är lite kortare och kan väljas att gå på både en och två dagar. Så hela sträckan passar utmärkt att gå över en helg om man vill. Generellt sätt är det en ganska enkel vandring men den andra delsträckan har delvis en ganska krävande uppgång och den tredje delsträckan är delvis kuperad. Värt att tänka på här är att vid vått väder kan det bli väldigt halt så det kan vara värt att välja att ett par ordentliga vandringskängor att ha på fötterna för bättre grepp och stabilitet.

Detta är en av de populäraste sträckorna att vandra på Gotland och under sommaren så kommer det att märkas. Den är dock full av både rastplatsen, grillpaltser, mat- och övernattningsställen. Så det är enkelt att hitta ställen att tälta på eller eventuella toaletter om behovet uppstår. Många av faciliteterna runt om leden är dock bara öppna under sommarhalvåret när det är som mest folk.

Det här området har gott om både naturreservat och kulturminnen. En del av dessa är inte direkt utmed leden så det kan verkligen vara värt att göra några avstickare bara för att få uppleva dessa. Det finns dessutom några riktigt bra badplatser med fina stränder för dig som vill ta ett dopp.

Att ta sig till leden med bil är väldigt enkelt och det finns bra parkeringar på flera ställen i anslutning till bilen. Även kollektivtrafiken går bra här men busshållplatserna ligger inte direkt utmed leden så   man kan behöva gå en liten extra bit för att ta sig till och från leden om man väljer att åka kollektivt.

Om du bara ska gå en delsträcka så tycker jag att den andra sträckan från Lickershamn till Ireviken är det bästa valet. Då kommer du högt upp på klinten med vacker utsikt och väldigt fin natur i form av gammal tallskog. Dessutom finns det fina lämningar från järnåldern om man väljer att göra en avstickare.

Pilgrimsleden S:t Olavsleden

Det är inte alltför ofta man stöter på en pilgrimsled när vi vandrar i Sverige men här på Gotland har vi S:t Olavsleden som går i den helige kung Olofs fotspår. Den 60 km långa vandringsleden tar dig från Visby i väst tvärs över ön till Hellvi på öns östra sida. Även om leden tar dig genom skog, fält och alvarmark som annars är mer känt från Öland så är det främst de flertalet kyrkor vi passerar som är det stora dragplåstret här. För Gotland har många fina medeltidskyrkor som den här leden tar oss förbi. Leden i sig är inte uppdelad i några specifika etapper eller delmål men en vanlig uppdelning för dom som går hela leden är att dela upp den i tre dagar och börja i Hellvi och gå mot Visby. Då ser det ut enligt följande:

  • Hellvi – Othem: 22 km
  • Othem – Bro: 25 km
  • Bro – Visby: 20 km

Detta är en rätt ordentlig vandring och även om underlaget generellt sätt är lättvandrat och så kan den långa sträckan göra det till en förhållandevis påfrestande vandring. En fördel är att det utmed leden finns väldigt många kyrkor som med sin omgivning ofta passar utmärkt för att ta en paus och vila lite. Vägen är till största del stigar och grusväg även om vissa delar går över vanlig asfalterad väg.

Charmen med den här sträckan är till stor del alla de fina kyrkorna som vi går förbi och sträckan får anses vara populär även om den inte är lika trafikerad som andra leder på ön. Om man använder sig av etapperna ovan så kommer man vid varje deletapp ha möjlighet att antingen tälta eller sova över på bygdegård/vandrarhem till en billig peng. Det finns så klart även andra övernattningsmöjligheter utmed sträckan om man väljer att dela upp den på ett annat sätt.

Det finns flera busshållplatser utmed leden så det är enkelt att ta sig till och från leden på flera olika ställen. Värt att nämna här är att de flesta av dessa busshållplatser bara är trafikerade under sommarhalvåret så det kan vara en god idé´ att kolla upp hur ofta bussarna går innan du ger dig i väg. Det går självklart lika bra att ta bilen och det finns parkeringsplatser på flera ställen utmed bilen. Ett tipps är då att ställa bilen i närheten av en hållplats så att du kan ta bussen tillbaka när du väljer att avsluta din vandring.

Om du bara ska gå en sträcka av vandringsleden så passar den sista från Bro till Visby bra. Då kommer du dessutom tillbaka till den största staden vilket passar utmärkt för resten av din resa.

Östkustleden

Gotlands längsta vandringsled är Östkustleden som med sina 78 km tar oss utmed den östra kusten av ön. Leden går från Anga prästänge i norr till Närsholm i söder och vi får uppleva hela 8 naturreservat och natur i form av långa sandstränder, strandängar, klintar och gamla fina fiskelägen. Så det är en mycket vacker led som erbjuder väldigt bra vandring och mycket fina vyer. Östkustleden har ett flertal delsträckor av varierande längd och svårighet. De är generellt sätt inte speciellt långa och ofta så kombinerar vi flera under en dags vandring. Delsträckorna är enligt följande:

  • Anga Prästänge – Stenstugu naturreservat: 7,4 km
  • Stenstugu naturreservat – katthammarsvik: 7,2 km
  • Katthammarsvik – Herrvik: 7,2 km
  • Herrvik – Sandviken: 9,6 km
  • Sandviken – Mullvalds strandskog: 10,2 km
  • Mullvalds strandskog – Vitvär: 4,5 km
  • Vitvär – Ljugarn: 2,9 km
  • Ljugarn – Svajde: 2,1 km
  • Svajde – Närsakar: 12 km
  • Närsakar – Närsholmen: 16 km

Det är alltså en hel del sträckor av varierande längd. Och bortser vi från längden så får sträckorna anses vara lättvandrade med några stigningar som kan vara lite mer krävande. Hela leden kan med fördel vandras på både 4 och 5 dagar beroende på vilket tempo och utmaning man vill ha.

Som den längsta leden på Gotland kan du räkna med att det kommer vara gott om andra vandrare här med dig. Då den ligger en bra bit bort från Visby är det dock generellt sätt mindre folk här än vid exempelvis Klintkustleden. Det finns gott om både grillplatser och toaletter utmed leden och vi går även genom ett par samhällen där vi kan fylla på matförrådet eller äta lite god tillagad mat på någon av restaurangerna. Vi kommer gå genom både naturreservat och privat mark så för stora delar av leden så är det allemansrätten som gäller och att tälta en natt är inga problem. Kom dock ihåg att inte lämna några spår efter dig. Vissa av naturreservaten har restriktioner för tältning så om du planerat att övernatta i något av dom kolla upp stadgarna innan.

Det här är en väldigt vacker vandringsled och vi får uppleva väldigt många fina gamla fiskelägen som vi inte hittar på andra platser i Sverige. Och med en bra blandning på natur i form av stränder, strandängar och klintar så upplevs leden inte på något sätt enformig.

På sommaren är det enkelt att ta sig till och från leden med kollektivtrafiken och det finns gott om parkeringsplatser utmed leden för dig som vill ta bilen.

Ska man bara gå en sträcka tycker jag att man bör utgå från Ljugarn och gå norrut. Då får du uppleva fina kuststräckor och gamla fiskelägen och dessutom se Folhammars raukfält.

Fårö Runt

Även om det tekniskt sätt inte är Gotland så är Fårö Runt en mycket trevlig vandringsled att besöka när vi befinner oss i närheten. Med buss eller bil från Visby och en färja på bara 10 minuter mellan Gotland och Fårö så går det snabbt att ta sig över och man kan i princip påbörja vandringen direkt. Fårö Runt är en 83 km lång vandringsled som är uppdelat på tre etapper. Det är i mitt tycke lite väl långa sträckor så det bör med fördel delas upp ytterligare för att få en behaglig vandring med lagom utmanande sträckor. De tre sträckorna enligt naturkartan är följande:

  • Skärsändan – Engelska kyrkogården: 32,8 km
  • Engelska kyrkogården – Lauterhorn: 22,9 km
  • Lauterhorn – Skärsändan: 27,6 km

Så med följande etapper så kan man räkna med att det blir en rätt ordentlig och påfrestande vandring där man är bra trött efter en dag. Så jag tycker man bör lägga till en dag extra så att man kan få njuta lite och ta några avstickare ner mot vattnet då det är otroligt fint på sina ställen.

Fårö är en fantastisk ö att uppleva och har väldigt fin natur och har precis som Gotland en hel del kulturhistoriska platser som är värt att besöka. Hela leden går utmed kusten och går genom flera naturreservat. Här får vi se gamla fiskelägen, fina raukar och en hel del vackra stränder.

Det är en väldigt lång led och Fårö är rätt populärt på sina ställen så som vid Sudersand sandstrand. Men när man väl kommer bort från dessa ställen så är vi ofta helt själva och det är gott om fin vandring att njuta av. När man kommer bort från de större turistställena så blir det mer ovanligt med rastplatser och toaletter. Man kan därför behöva planera sin vandring lite. Ofta går det bra att ta sig in till något av de mindre samhällena.

Ska man bara vandra en dag tycker jag med fördel att man gör det med utgångspunkt av färjan. Det är därefter bara att gå åt norr eller söder och följa leden. Men räkna med att du behöver gå sträckan tillbaka också då det inte är så gott om bussar utmed leden.

Södra Hällarna

Södra Hällarna är ett naturreservat precis söder om Visby vilket gör den till ett utmärkt utflyktsmål för dig som bara vill ha en kortare vandring under dagen. Det finns tre kortare leder i reservatet och passar utmärkt för dig som vill vandra med barn.

För dig som vill uppleva den gotländska naturen men inte har tid för att ge dig i väg och vandra någon av de stora lederna är det här reservatet perfekt. Här kan du uppleva tallskog, branta klintar, sandstränder, klintar och hällar med mera. Så vi får verkligen hela Gotland i ett väldigt kompakt format.

De tre slingorna eller lederna som finns i reservatet utgår från de olika entréerna. Så vi har Klintstigen, Småkrypsstigen och Silurstigen. Den absolut kortaste av dessa är småkrypsstigen som utgår ifrån huvudentrén till reservatet.

Att ta sig hit är inga problem då det ligger just söder om Visby. Så det går utmärkt att vandra hit eller helt enkelt att bussen om man vill till någon av de andra ingångarna