Vandra i Sälen – 5 Fina Vandringsleder

Sälen är mest känt för sina fina skidbackar och har en större del av sin turism under just vintern. Men faktum är att vandra i sälen och dess fjäll bjuder på en fantastisk upplevelse och är väldigt vackert. Och då det ligger förhållandevis långt söderut så är det enkelt att ta sig dit för oss som bor i den södra halvan av Sverige och ändå få uppleva allt det fjällen har att erbjuda.

Sälen går att ta sig till med både bil, tåg och flyg och väl där så är det inte speciellt långt att ta sig för att nå någon av de alla vandringsleder som finns. Värt att komma ihåg här är att vi ska upp på fjället där det kan vara rätt besvärlig väg att vandra på så det kan vara värt att bära ett par bra och ordentliga vandringskängor. Framför allt om det har regnat och är halt. Det är ofta något som vi inte behöver tänka på när vi ska vandra i södra Sverige

Sälens vandringsutbud är något som passar de flesta. Det finns både korta och långa leder och i varierande svårighetsgrad. Två riktigt bra leder tycker jag är Södra Kungsleden och Vasaloppsleden.

Innehållsförteckning

Södra Kungsleden

Södra kungsleden (som inte ska förknippas med en av Sveriges populäraste vandringsleder kungsleden) är en 350 km lång vandringsled som börjar i Sälen i söder och avslutas i Storlien i norr. För dig som tänker vandra runt sälen så är leden snarare 9 km då den första etappen börjar vid Högfjällshotellet och sedan går upp till Östfjällsstugan. Där har man valet att fortsätta på leden, vända tillbaka eller fortsätta runt på Sälenringen.

Att bara gå första etappen upp till Östfjällsstugan och tillbaka passar utmärkt för dig som vill ha en förhållandevis enkel vandring (även om det är en rätt påtaglig stigning) men ändå få en ordentlig upplevelse av fjället med vacker utsikt. Väljer man att vandra hela Södra Kungsleden så tar den dig genom flertalet nationalparker och vackra vyer. Men det kräver en helt annan tid och förberedelser jämfört att bara gå den första etappen.

Att ta sig till Högfjällshotellet är enkelt och med tanke på att du kommer tillbaka hit igen så är behöver du bara ha begränsat med packning med dig för att njuta av en lättare måltid eller fika uppe på fjället.

Vasaloppsleden

Vasaloppet är visserligen en tävling för längdskidor men de samma sträcka är också en populär vandringsled under sommarhalvåret. Med sina 90 km fördelade på fem etapper så är det en perfekt vandring för den som vill ha en flerdagarsvandring som inte är allt för påfrestande. Leden går mer eller mindre i skidtävlingens spår och börjar alltså i Sälen och avslutas i Mora. Så det är enkelt att ta sig till och från både start och slutpunkten med exempelvis tåg.

Vasaloppsleden består alltså av fem etapper av varierande längd och ser ut enligt följande:

  • Berga By – Smågan: 11 km
  • Smågan – Risberg: 24 km
  • Risberg – Oxberg: 27 km
  • Oxberg – Eldris: 19 km
  • Eldris – Mora: 9 km

Även om vissa av etapperna är väldigt långa så är stigarna här lättvandrade så det går att ha ett rätt högt vandringstempo. Det finns stugor i samband med etappernas slut där man kan övernatta. De är dock ej bokningsbara så ett bra tält är att föredra att ha med sig. Dricksvatten kan vi få vid skidtävlingens kontrollstationer som kommer med jämna mellanrum. Så vi behöver inte kolla upp om sjövattnet är drickbart eller använda oss av några vattenfilter.

Även om leden inte direkt går genom några naturreservat så är det en väldigt uppfriskande och vacker led att vandra på. Det är mycket skog och sjöar och ett härligt lugn infinner sig så fort vi kommit bort från bebyggelsen.

En bra led att vandra för den som vill testa på flerdagarsvandring men ändå ha tryggheten av vatten och stugor.

Sälenringen

Sälenringen är en perfekt vandring för dig som vill uppleva hela Sälenfjället till fots. Med en sträcka på total sträcka på 65 km och där mer eller mindre hela leden går uppe på fjället så är det en lagom lång och utmanande led som bjuder på massor av fina vyer. Första delen av leden är densamma som Södra Kungsleden men viker av söderut vid Närfjällsstugan. Så leden både startar och avslutas vid Högfjällshotellet.

Det är en vacker led som tar oss upp på många av fjällets toppar. Och inte nog med det så får vi vandra genom vackert fjällandskap. Den första delen av vandringsleden är det gott om vindskydd och rastplatser men så fort vi lämnar Norra Transtrandsfjällen så blir det mindre av sådant och vi får i stället klara oss på det vi har burit med oss.

Leden får anses vara enkel till medelsvår. Det är ändå en del stigning framför allt till en början. Men för det mesta så är underlaget bra och det är väl markerat.

Stensjön

Att vandra till Stensjön passar utmärkt för dig som vill ta med dig familjen på en kortare vandring upp på fjället. Med en sträcka på totalt 3 km för att ta sig dit och tillbaka så kräver det inte mycket av dig eller ditt sällskap och att se Stensjön är en upplevelse i sig.

Leden börjar precis som många andra vandringar i området vid Högfjällshotellet och tar dig sedan söderut upp på fjället. Leden är väldigt lättvandrad och är främst grusad stig men även en del spång över de blötare områden.  Här finns det även ett quiz om fjället man kan göra med hjälp av telefoner och QR-koder.

En väldigt bra vandring för dig som med begränsad tid eller prestation vill upp på fjället och se något unikt. Stensjön är något som även barn finner intressant med tanke på den ovanliga sjön.

Hemfjällsturen

Hemfjällsturen är en lite längre vandringsled på 9 km men som rör sig i samma område som Stensjöleden. Med en start vid Högfjällshotellet tar leden dig upp på både Hemfjället och Mellanfjället och bjuder på en väldigt bra och uppfriskande vandring. Och vill man så kan man kombinera detta med en avstickare till Storfjällsgraven. Leden blir då något längre men här kan man ta sig en fika eller lunch på serveringen. Vandringen blir då lite längre men passar fortfarande utmärkt för en dagsvandring.

Vandringen här är lite tuffare då det är mycket stenig och ofta blöt terräng. Tillsammans med en ganska kraftig stigning så kan det vara lite påfrestande även om det inte är så långt. Med det sagt är det en rolig led att vandra och vi får uppleva fjället och dess fina vyer även under en kortare vandring. Inte nog med det så går leden förbi Stensjön som vi nämnde ovan vilket är en rätt trevlig upplevelse.