Tälta på Gotland

Att tälta på Gotland är ett utmärkt sätt att uppleva ön för alla de turister som varje år kommer på besök. Gotland som verkligen är en sommarö får varje år ta emot tusentals besökare som kommer för att antingen besöka Visby eller utforska ön. Mängden turister har också satt sina spår så att det nu finns gott om campingar runt i princip hela ön. Så oavsett om man har tänkt att slå sig ner i den fria naturen eller njuta av campingarnas faciliteter så är det lätt att hitta en plats att spendera natten på.

Gotland är ett populärt resmål av en anledning och har något att erbjuda för alla. Om det är så att du lockas av de fina sandstränderna för att sola och bada eller om du vill uppleva den häftiga naturen i form av klintar och raukar så kommer du att stortrivas på ön. Det skadar dessutom inte att Gotland är ett av Sveriges solsäkraste ställen.

Innehållsförteckning

Tälta på Gotlands campingar

Med upp emot ett 20-tal campingar på Gotland så finns det got om alternativ att välja på med en bra spridning så täcker dom nästan hela ön. Priserna varierar dock kraftigt och de dyrare platserna kan kosta upp mot 400 kronor natten för en tältplats i närheten av Visby. Men om man håller sig borta från de populärare campingarna så ligger priset snarare runt 200–250 kronor även om det går att hitta billigare än så.

Över lag så håller campingarna på Gotland än god standard och även om kvalitén på faciliteter och liknande varierar så tycker jag att man får ungefär vad man förväntar sig. Och för dig som planerar att ta dig runt ön exempelvis med cykel så ligger campingarna på väldigt bra avstånd från varandra så att du med enkelhet kan ta dig från en camping till en annan och även hinna med lite aktiviteter eller andra utflykter under dagen.

Tre bra campingar på Gotland

Gotland har ett gott utbud av campingar som är utspridda över mer eller mindre hela ön med fokus på kusten. Och de flesta av dom passar lika bra för dig som vill spendera en vecka på en och samma plats som de gör för dig som tar dig från en camping till en annan och bara vill ha någonstans att sova under natten. Men för dig som vill ha en rekommendation att gå efter så listar vi nedan tre campingar som vi tycker är värt ett besök

Sandviken Strandby

Sandviken Strandby som du finner på mitten öns östra sida är en väldigt bra camping för dig som vill njuta av en vacker sandstrand och av maten i den fina restaurangen. Campingen ligger i ett lugnare läge och det är väldigt fin natur i omgivningen. Faciliteterna har varit något eftersatt och känts rätt slitna. Men nya ägare sedan 2021 kan båda gott om det sker en uppgradering. Men till ett pris av 150–200 kronor beroende på om du vill ha el eller ej så är det här ett mycket prisvärt alternativ för dig som ska tälta

Snäck Camping

Snäck camping som ligger i direkt anslutning till Visby flygplats och just norr om Visby passar bra för dig som söker närheten till den gotländska staden. Då Visby utan tvekan är det stora dragplåstret på Gotland så syns även detta i priserna på campingen. För en tältplats får man betala från 250 och upp till 380 kronor för en tältplats beroende på läge och om en önskar el.

Campingen är väl omhändertagen och har ett bra läge till både Visby och stranden. Så även om priset är väl tilltaget så kan det vara värt det för dig som önskar just dessa saker.

Björkhaga Strandby

Björkhaga Strandby finner vi en bra bit söder om Visby ungefär i höjd med mitten av ön på den västra sidan. Och för dig som letar efter en camping med bra priser och bra faciliteter så är det här ett bra val. En natt i tält kostar 250 kronor men då behöver man köpa till el om man önskar detta. Även här hittar vi en bra fin strand.

Tälta i Gotlands natur

Gotland har en väldigt unik och vacker natur som med fördel kan njutas av även under sena kvällar eller tidigare mornar. Så känner man sig bekväm att tälta i naturen så tycker jag absolut att detta är något man ska göra. Gotland har gott om många små naturreservat och det är väldigt varierande när det kommer till om vi får tälta eller inte i dessa. Men då en stor del är privat mark så är det inga problem att runt om Gotland hitta en plats där vi med allemansrätten har rätt att slå oss ner och tälta en natt.

Tre bra ställen för dig som vill tälta i Gotlands natur

Jag har själv bara varit på Gotland ett par gånger för vandring och tältning och då spenderade jag nätterna i naturen. Så för dig som gärna håller dig till naturreservat och vill planera i förväg kommer här tre ställen jag tycker du ska besöka för att tälta.

Hall-Hangvar naturreservat

Hall-Hangvar naturreservat finner vi på längst upp på Gotlands nordvästra sida. Här är det tillåtet att tälta en natt precis i enlighet med allemansrätten och det finns gott om bra platser att slå läger på. Denna plats kan med fördel kombineras med en vandring på Klintkustleden som går genom reservatet utmed kusten.

Ekstakusten naturreservat

Ekstakusten är en väldigt bra plats att övernatta för dig som planerar att ta dig runt ön till fots eller med cykel. Det är ett naturreservat som ligger på öns västra sida och kan erbjuda en alldeles fantastisk utsikt över havet och ett par öar. Denna plats är rätt utsatt så den passar bäst en lugn och härlig sommarkväll. Andra tider kan den hårda vinden och de höga vågorna upplevas som rätt ogästvänlig och det kan behövas ett ordentligt tält som klarar av den tuffare miljön.

Närsholmen naturreservat

Närsholmens naturreservat finner vi på Gotlands östra sida och är en riktigt pärla för dig som vill tälta. Här hittar vi både alvar mark, fin utsikt över havet och ett rikt djurliv. Och flera vackra platser att slå upp ett tält för natten. Värt att tänka på här är att delar av reservatet är ett djurskyddsområde som inte får besökas under mitten av mars till mitten av juli.