Att vandra i Värmland är något som jag tycker att alla borde uppleva. Med en otroligt fin natur där skogen känns oändlig och stillheten nästan kan tas på så kan det inte gå fel. Och inte nog med det så finns det också otroligt många fina och väl omhändertagna vandringsleder som gör det möjligt för alla oavsett erfarenhet att få uppleva de fina miljöerna.
Även om Värmland är stort till ytan så går det ganska bra att ta sig fram till nästan alla vandringsleder med både tåg och buss. Men man får vara beredd på att det kan bli några byten beroende på var man utgår ifrån. För de allra flesta som kommer på besök så är detta Karlstad som utan tvekan är den största staden i regionen.
Några av de bästa vandringslederna som du inte får missa är Järnleden och Halgåleden. Men det finns gott om vandringar i alla dess längder och svårigheter. Så oavsett nivå så finns det vacker natur att uppleva.
Innehållsförteckning
Järnleden
Järnleden är en mycket trevlig vandringsled på 30 km uppdelat på fem etapper. Namnet har den fått från den gamla transportleden för järn från Bergslagen ner till Vänern som tidigare gick på den här sträckan. Med förhållandevis korta etapper och med ett bra underlag så är det här en rätt enkel vandring med förbehåll för vissa stigningar som kan vara rätt krävande. Vandringsleden börjar i Hytte och avslutas sedan mitt inne i Kristinehamn
Leden har alltså fem mestadels korta etapper som ser ut som följande:
- Hytte – Bergsjötorpet: 5 km
- Bergsjötorpet – Niklasdamm: 5 km
- Niklasdamm – Älvbron: 4 km
- Älvbron – Gustafsvik: 9 km
- Gustafsvik – Kristinehamns gästhamn: 7 km
Då vandringsleden har bra underlag i form av naturstig och en del vägar så är det här en led som man utan problem kan klara på två eller tre dagars vandrings om man vill. På flera ställen utmed leden så finns toaletter och ställen att fylla på med vatten. Det finns även ett par rast och grillplatser men det är någorlunda begränsat med det. Så vill du laga mat i samband med att du vilar så är ett stormkök ditt bästa alternativ.
Då det är en led som historiskt sätt har använts för järntransporter så finns här en hel del kulturhistoriska platser som kan vara värda ett besök. Det finns även en fornborg från järnåldern som ligger utmed leden vilket är en rätt häftig plats. Annars är det naturen som lockar. Det är varierande vandring med mycket skog och betesmark samt några tjärnar och myrmarker.
Järnleden är väldigt enkel att ta sig till med kollektiv trafiken då det går bussar till mer eller mindre alla etappstarter med utgångspunkt från Kristinehamn. Så du kan enkelt välja att bara gå den sträckan du vill för att sedan enkelt komma tillbaka till staden när du anser att vandringen är över.
För dig som bara vill gå en etapp så är etapp 4 mellan Älvbron och Gustafsvik ett bra val. Då passerar du även förbi den gamla fornborgen.
Kycklingleden
För dig som vill ha en kort men tuff vandring så är Kycklingleden ett mycket bra val. Med en längd på bara 5,7 km så är leden inte speciellt lång men med mycket stigningar och tuffa klippor så kan det vara väl värt att plocka fram sina bästa vandringskängor för att stå stadigt. Inte minst om det har regnat nyligen då det ofta blir väldigt halt. Kycklingleden har fått sitt namn från Kycklingdalen vilket är dalen som leden går runt. Leden både börjar och slutar vid Buda badplats som ligger ungefär en mil söder om grums.
Även om den här vandringsleden inte är speciellt lång så är den full av fina upplevelser. Inte minst med tanke på att vi går upp för ett berg som ligger precis i anslutning till Vänern. Här har vi en helt unik utsikt över landets största sjö. Lägg där till en hassellund, ett rikt fågelliv och flera vackra rastplatser på klipporna ner mot sjön.
Vandringen i sig är ganska svår men klaras av på några timmar så det är ett perfekt stopp om man suttit länge i bilen men behöver röra på sig ordentligt. Platsen nås med fördel av bil.
7-Torpsleden
7-Torpsleden som har fått sitt namn av att den passerar sju mycket fina torp är en vandringsled på 7,9 km som går genom både Sverige och Norge. Det här är en lättvandrad led som till största del går på gamla stigar som är skapade av skogsfinnarna på 1500- och 1600-talet. Dessa finnar har även en stor påverkan på just torpen i området och Ritamäki finngård som är ett av de bäst bevarade och utmärkande torpen har anor från just dessa människor. För oss som utgår från Sverige så börjar och slutar leden på parkeringsplatsen vid sjön Lomsen just väster om Torsby.
Vandringsleden bjuder på vacker natur med både barrskog, lövskog och fina ängsmarker som de gamla finnarna skapat. Och lägg där till de vackra torpen så har du en väldigt behaglig vandring med både kultur och natur. Och för dig som dessutom är sugen på att ta en liten fika så har Lekvattnets Hembygdsförening ofta en enklare servering i Ritamäki under sommaren.
Den här vandringsleden kan vara rätt svår att nå med kollektivtrafiken och det är därför att föredra att ta sig hit med bil. Då leden dessutom börjar på parkeringsplatsen så är det väldigt enkelt att bara parkera och sedan börja vandra.
Halgåleden
Halgåleden är en utmanande men trevlig vandringsled på 7 km som ligger vid det häftiga Brattfallet i nordöstra Värmland. Brattfallet är ett vattenfall på 10 meter s om går djupt i en ravin som till slut rinner ut i Klarälven. Leden i sig bjuder på fler branta stigningar och tar oss på en intressant och lärorik resa om naturens krafter och hur dom påverkar landskapet. Halgåleden både startar och slutar vid samma plats i närheten av en parkering. Så även om vandring är tuff så är vi åtminstone tillbaka där vi slutade.
Halgåleden är som sagt en väldigt tuff vandringsled med mycket stigningar och vi kommer under den korta vandringen göra en stigning på ungefär 120 meter. Och när vi kommit upp på berget så kommer vi vid flera tillfällen få en väldigt vacker utsikt över landskapet och Klarälven som finns i närheten. Här finns väldigt mycket naturhistoria där vi tydligt kan se hur landskapet har ändrats sedan istiden och det finns flera skyltar som beskriver processen. Detta är för övrigt en process som fortfarande sker och nya skred och ras sker varje år vilket gör att landskapet kan ändras lite.
Utöver naturen och landskapet så finns det även en hel del gamla kulturlämningar och vi hittar både kolgropar, fångstgropar och en del rester från Halgå bruk. Detta är inget ställe som vi tar oss med vanlig kollektivtrafik. Det finns däremot en hel del turistbussar som går till brattfallet. Annars är det bil som är det bästa alternativet och det finns bra parkering och rastplatser. I omgivningen finns också en del mindre och enklare vandringsleder för den som inte vill behöva anstränga sig så mycket eller går med exempelvis barn.
Sundbergsleden
Sundbergsleden som vi hittar i närheten av Sunne är en vandringsled på 6 km och passar utmärkt för dig som planerar en vistelse på Selma spa eller Sunne sommarland. Leden börjar och slutar vid en tavla ”spårcentralen” i Sundsbergs friluftsområde. Leden får anses vara medelsvår och bjuder på en del branta stigningar men i övrigt så är det lättvandrade skogsstigar vi vandrar på. Så ta på dig dina skönaste vandringsskor och njut av naturen.
Även om leden inte är speciellt lång och ligger i närheten av ett samhälle så bjuds vi på mystisk gammal trollskog och ett väldigt rikt djur och växtliv. Så även om man inte planerar att vandra hela leden så är det ett område som med fördel lämpar sig till familjer och barn. Tar man sig rundan runt så kommer man bland annat få fin utsikt över Fryksdalen vilket är en väldigt vacker upplevelse.
Hit tar man sig väldigt enkelt med både bil och kollektivtrafik. Det finns en stor parkering i anslutning till Selma spa om man kommer med bil. Och bor man på hotellet eller på campingen så är det gångavstånd. Så planerar man att tälta i Värmland så är det här en bra camping och vandringsled att kombinera.
Hovfjällsrundan
Hovfjällsrundan är en vandringsled på 12 km som vi hittar i naturreservatet Hovfjället. Det är en krävande vandringsled med mycket stigningar men som bjuder på fantastiska vyer för den som väljer att göra vandringen. Leden börjar i anslutning till Hovfjällstoppens Stugby och tar dig sedan runt mer eller mindre hela reservatet. Reservatet och vandringsleden ligger ett par mil norr om Torsby som vi finner några mil norr om Sunne.
Hovfjället bjuder på mycket vacker natur i blandad form. Vi finner här trolsk gammelskog, myrar, hällmarker och ängar. Och när vi når toppen av vandringsleden så har vi också väldigt vacker milsvid utsikt. Vill man uppleva orörd natur med bra leder så är det här ett utmärkt val.
Det är självklart enkelt att ta sig hit med bil och det finns goda parkeringsmöjligheter. Men även kollektivtrafiken fungerar bra och utgår man från Torsby så är det bara något enstaka byte man behöver göra för att nå Hovfjällsrundan och dom andra vandringslederna i reservatet.