Vandra i Halland – 4 fina vandringsleder

Halland är otroligt vackert och har mycket att erbjuda för oss som vill vandra. Under sommaren så lever det här landskapet verkligen upp och vi hittar fina kuststäder som Halmstad, Falkenberg och Varberg. Men det är trots allt dess natur som vi är ute efter och med milslånga kuststräckor, vackra strandängar och stora skogar så finns det något för alla. Tyvärr är det inte några längre vandringsleder som går precis ut med havet men det kompenseras av mindre mer lokala sträckor som är minst lika trevliga.

Västkusten är dessutom väldigt väl trafikerad med både tåg och buss så oavsett om du planerar att åka runt med bil till de olika vandringslederna eller ta dig runt med kollektivtrafiken så är det enkelt att komma fram. Västkusten är generellt sätt väldigt populärt under sommaren så om man vill ha ensamhet när man vandrar får man se till att hålla sig borta från de populärare områdena.

Det finns några väldigt bra leder och både Hallandsleden och Prins Bertils Stig är två bra val. Vill man ha ett ännu större utbud så kan man vandra i Göteborg med omnejd och vid Kungsbacka hittar vi bland annat det härliga Särö

Innehållsförteckning

Hallandsleden

Hallandsleden är helt klart det stora dragplåstret när det kommer till vandring i regionen. Med en total längd på 453 km som är uppdelat på 3 delleder och 26 etapper så är det här verkligen något att bita i. Leden går i princip igenom hela Halland och tar dig från Kungsbacka i norr hela vägen ner till Koarp i söder. Med tanke på hur lång hela leden är så låter den dig även uppleva en väldigt varierande natur. Leden är som sagt uppdelad i tre delar vilket är ett vanligare val än att ge sig på hela leden.

  • Norra delleden: 8 etapper och 133 km
  • Mellersta delleden: 8 etapper och 99 – 114 km
  • Södra delleden: 10 etapper och 83 km

Den mellersta delleden är uppdelad i en västlig sträcka och en Östlig sträcka där man helt enkelt får göra ett val vilken del man vill vandra. De går sedan ihop igen och leden fortsätter. Vill man vandra i Halland så är hallandsleden ett uppenbart val. Det är en mycket väl omhändertagen vandringsled och det finns ett väldigt stort utbud av natur och kultur. Jag kan verkligen rekommendera Hallandsledens kartverktyg för att hitta intressanta sträckor som passar just dig.

Men du kan förvänta dig vackra bokskogar, den omtalande Hallandsåsen och historiska slagfält. Det är helt enkelt något som passar de allra flesta. Och många delar av leden är dessutom barnvagnsvänliga och väldigt enkel att vandra på. Det finns gott om rastplatser och lägerplatser med vindskydd som passar utmärkt för dig som planerar att tälta i Halland. Oavsett om du vandrar hela leden eller ej.

Leden går för det mesta några mil inåt landet men med tanke på hur bra buss och tågtrafik det finns i Halland är det enkelt att ta sig fram med kollektivtrafiken till de allra flesta etapper och delleder. Det finns nog inget bättre val än Hallandsleden för dig som vill vandra i landskapet. Det är alltid någon etapp eller sträcka som lockar de flesta. Så ta packa din bästa vandringsryggsäck och ge dig ut på en lång trevlig tur.

Prins Bertils Stig

Prins Bertils Stig är en mycket vacker vandringsled på 18 km som går utmed kusten i de västra delarna av Halmstad. Det är så vitt jag vet Hallands längsta vandringelsed som går utmed den vackra västkusten. Även om vandringsleden är förhållandevis lång så är det en lättvandrad stig som tar dig från Halmstads centrala delar ut till Tylösand för att sedan avslutas i Möllegårds naturreservat.

Det är en väldigt behaglig vandringsled och den gör sig bäst för den som tar den långsamt. Vi kommer passera flera fina sandstränder som passar utmärkt för ett dopp. Det finns även flera ställen där vi kan göra en avstickare för att slå oss ner vid ett café för en liten fika eller en glass. Och det kanske viktigaste av allt är alla vackra ställen som vi passerar. Leden låter oss uppleva fina klippor, vackra strandskogar, småbåtshamnar och gamla stenbrott. Och väldigt många ställen är perfekta för att ta en liten paus på för att ta in omgivningen.

En väldigt stor fördel med just den här vandringsleden är närheten till Halmstad. Det är snabbt och enkelt att ta sig ut på leden och man kan nästan när som helst avbryta vandringen för att ta bussen tillbaka till staden. Så med ett par sköna vandringsskor och en hel dag för vandring så är det här en mycket bra led att vandra på.

Närheten till Halmstad och det faktum att staden verkligen fylls av turister under sommaren gör att den här leden är välbesökt och ofta full av både barnfamiljer och djur. Men helt klart en led som är värd att vandra.

Simlången Runt

Ett par mil öster om Halmstad så finner vi Simlångsdalen och sjön Simlången. Här finner vi den trevliga vandringsleden Simlången runt som bjuder oss på 8 km vacker vandring. På den västra sidan om sjön så vandrar vi utmed den gamla banvallen och har en väldigt fin utsikt över sjön. Och på den östra sidan går leden genom både Bröda och Veka naturreservat som bjuder oss på stora vackra bokskogar. För det mesta är det här en rätt enkel vandring. Det kan på den östra sidan vara en del mindre stigningar upp på klippor och bergen men tar man det bara lugnt så klarar de flesta av den är leden.

Leden både börjar och slutar precis i utkanten av Simlångsdalen. Så det är enkelt att ta sig hit med buss om man utgår från exempelvis Halmstad. Ett väldigt bra stopp för dig som vill ha en fin vandring där det är lite lugnare.

Skogsbostigen

Skogsbostigen är en kortare vandringsled på 5,4 km som går genom det naturreservatet Skogsbo som är en del av det populära Åkulla bokskogar. Åkulla bokskogar är ett väldigt populärt besöksmål och så är även Skogsbo som är det största av naturreservaten i området. Den här leden är perfekt för dig som vill uppleva Hallands vackra bokskogar till fots. Leden må vara ganska kort men passerar hela fem bergsknallar och har en sammanlagd stigning på 250 meter. Så även om stigarna är förhållandevis lättvandrade så krävs det en hel del ansträngning för den som ska vandra i Skogsbo. Jag kan även rekommendera att göra en avstickare ut till fornborgen på Holma ö.

Skogsbo ligger några mil inåt landet mellan Varberg och Falkenberg vilket gör det lite mer problematiskt att ta sig med kollektivtrafik. Men tar man sig väl till Ästad så är det enkelt att till fots ta sig ut till vandringsleden och reservatet. Med bil är det inga problem och det finns bra med parkering. Men en vacker sommardag så kan det snabbt fyllas på med bilar och bli väldigt trångt. Men utan tvekan värt ett besök och en väldigt vacker vandring i Halland