Vandringsryggsäck: bäst i test – 8 bästa vandringsryggsäckarna 2021

Att ha en riktigt bra vandringsryggsäck när vi är ute och vandrar eller är på andra friluftsäventyr kan vara skillnaden på en väldigt bra upplevelse och en väldigt dålig upplevelse. Och då vi alla är av olika storlekar och kroppsform så är den bästa vandringsryggsäcken för en person inte nödvändigtvis det för en annan. Just därför så det en bra idé att testa att bära din ryggsäck packad innan du beger dig ut på en tur så att du i värsta fall kan använda dig av öppet köp och testa en annan modell.

Osprey Aether AG 70

BÄST I TEST
  • Lättviktsram
  • Bra viktfördelning
  • Väldigt rymlig

Fjällräven Kajka 75

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Bra viktfördelning
  • Hög kvalité
  • Tålig

Haglöfs Vina 40

BÄSTA BUDGETVAL
  • Prisvärd
  • Okomplicerad
  • Skön att bära

Det är många faktorer som spelar in i vilken ryggsäck som är bäst och som är skön att bära. Kroppsform som vi nämnde ovan är bara en av dem. Det är också viktigt att välja en ryggsäck som passar ändamålet. Ska du bara ut på dagsturer så vill du förmodligen hålla dig till en lättare modell som är lättare att bära. Men om det istället är flerdagarsturer eller en backpackingresa som är på gång så är en stor ryggsäck med stor volym och många lättåtkomliga fack vägen att gå.

Men för att underlätta för dig så har vi på friinaturen gått igenom flera modeller och deras egenskaper så att du enkelt ska kunna hitta intressanta modeller att testa. Förslagen i den här artikeln är främst riktade åt vandring, både dags- och flerdagarsutflykter, snarare än reseryggsäck.

Osprey Aether AG 70

Osprey Aether AG 70 utsedd till bästa vandringsryggsäcken
ButikPris
2 595:-Till Butik

Aether AG 70 från Osprey är en väldigt populär vandringsrycksäck som fått väldigt bra betyg i både tester och användarrecensioner. Och det är framför allt den rymligheten i samband med den bra passformen som har gett de positiva recensionerna från användare världen över.

Till att börja med så är det här en väldigt lätt ryggsäck med tanke på dess storlek. Den rymmer hela 70 L men vikten ligger enbart på 2,3 kg. Jämfört med andra ryggsäckar i den här storleken så är det väldigt lågt.

Det är som så många andra ryggsäckar toppmatad där vi kommer åt öppningen under det avtagbara topplocket. Men med både frontöppning och bottenöppning så är det enkelt för oss att hitta våra saker oavsett var i ryggsäcken vi har packat det. Topplocket kommer med ett löst regnskydd och ytterligare en större ficka för packningen.

Osprey har lyckats väl med funktionaliteten och nästan alla tänkbara saker vi har med på vandringen har en egen plats. Exempelvis så finns det väldigt bra fästen för både vandringsstavar och vattenflaskor.

Den absolut största styrkan i Aether AG 70 är själva ramen och bäranordningen. Lättviktsramen är väl designad och hjälper till att lägga vikten ner mot höfterna och de stora musklerna vi har där. Detta i samband med ett ordentligt och bekvämt höftbälte är det inga problem att vandra långt med en fullpackad ryggsäck utan att trötta ut ryggen.

Alla recensioner vi har kollat på är mycket positiva till den här ryggsäcken och dess popularitet talar sitt klara språk. Är det någon ryggsäck vi skulle satsa på först så är valet enkelt. Just därför får den titulera sig som bäst i test.

Spela videoklipp

Haglöfs Vina 40

ButikPris
1071:-Till Butik

Svenska Haglöfs är ett av Sveriges stora varumärken när det kommer till friluftsprodukter. Och jag har ännu inte blivit besviken när jag har gjort ett inköp av en Haglöfsprodukt. Och efter att ha kollat på Vina 40 så känner jag mig trygg i att säga att till priset så är det här en modell som är svår att slå om man letar efter en dagsryggsäck.

Med sina 40 liter så är det här en ryggsäck som passar sig mer lämpad för dagsutflykter än flerdagarsvandringar. Med en vikt på endast 1,1 kg så är det en ryggsäck som är lätt att bära för såväl vuxen som större barn.

Toppmatningen kommer vi åt genom att knäppa upp och vika undan topplocket som alltså inte är het avtagningsbart. Genom den stora sidoöppningen så är det inga problem att komma åt packningen oavsett var i ryggsäcken sakerna befinner sig. Och med flera fickorna på utsidan av ryggsäcken och i topplocket så är det lätt att organisera och ge var sak sin plats.

Vina 40 är en väldigt trevlig ryggsäck som passar väldigt bra till dagsutflykter där vi inte behöver ha allt för mycket packning med oss. Den är väl ventilerad både över alla kontaktytor med kroppen. Tyvärr så kommer det inte med något regnskydd vilket jag tycker är den stora nackdelen. Så detta är något man bör överväga att köpa till om man vandrar i alla tänkbara väder.

För mig är det här en väldigt prisvärd ryggsäck som passar bra för den som är tidigt i sitt friluftsliv och inte är ute efter något speciellt avancerat utan vill ha något som bara fungerar utan krångel. Den får därmed utan större konkurrens titeln bästa budgetval

Spela videoklipp

Fjällräven Kajka 75

Fjällräven Kajka 75 bästa premiumryggsäck
ButikPris
3 995:-Till Butik

Och då kom vi till vår första Fjällrävenryggsäck. Fjällräven är utan tvekan en stor favorit i Sverige och har man bara råd att lägga ut lite mer pengar så kan man njuta länge av deras högkvalitativa produkter Kajka 75 är inget undantag. Med en miljövänlig träram så är den unik på marknaden och med sin tålighet är det här en modell som får högsta betyg i flera recensioner och användarnas positiva åsikter gör den här till trygg toppmodell.

Träramen gör att den här ryggsäcken är lite tyngre än övriga modeller och vikten när den är tom är på 3,3 kg. Men med en volym på 75 liter så är den extra vikten inte något vi direkt känner av då Fjällräven har lyckats väl med viktdistributionen.

Kajka är som liknande ryggsäckar toppmatad och vi når öppningen genom att koppla bort det avtagbara topplocket. Med de två ordentliga dragkedjorna på framsidan kan vi öppna upp ryggsäcken ordentligt i vad som närmast kan jämföras med en resväska. Det är alltså väldigt lätt för oss att både komma åt och packa om ryggsäcken utan att först tömma den. Och med två ordentliga fickor som vi finner på vardera sida om ryggsäcken är det enkelt att dela upp packningen.

Kajka 75 är en modell som passar väldigt bra som vandringsryggsäck för den som ska ut på flerdagarsturer. Och med både ställbart ryggskydd och bredd mellan axelremmarna är det en ryggsäck som passar alla oavsett kroppsform. Den är noggrant viktbalanserad och trotts full packning är den enkel att bära även under långa vandringar.

Om du är ute efter det allra bästa och är villig att betala extra för detta så är Kajka 75 ett utmärkt val. Den är genomtänkt, gjord av bra material och helt enkelt en väldigt bra ryggsäck. Med tanke på det höga priset så får den titulera sig som bästa premiumval.

Spela videoklipp

Osprey Kestrel 48

Osprey Kestrel 48 ryggsäck

Kestrel 48 är den andra ryggsäcken vi har kollat på från populära Osprey. Och för den som är ute efter en ryggsäck som passar väl för både flerdagarsvandring och dagsutflykter så är Kestrel 48 ett mycket bra val. Det är en ryggsäck av hög kvalitet och full av smarta funktioner men som fortfarande är lätt och smidig.

Osprey är väldigt bra på att hålla vikten nere och den här ryggsäcken väger endast 1,63 kg. Och med en volym på 48 liter så är den tillräckligt stor för att använda på en flerdagarsvandring om man packar lätt men den är även så smidig att man gärna tar den för en dagstur.

Det är en enhetlig ryggsäck som håller sig nära kroppen. Vi når toppmatningen under det ditsydda topplocket som vi kan knäppa upp på ena sidan. Och med en lång dragkedja som går på framsidan av ryggsäcken är det möjligt att komma åt packningen i alla nivåer. Vi har även en öppning i botten så att vi lätt kommer åt den understa packningen.

Kestrel 48 kommer med en hel hög av trevliga funktioner. Vi har bra fästen för vandringsstavar och isyxor. Med det integrerade regnskyddet har vi alltid med oss ett skydd som går snabbt att sätta på. Och inte minst så har den bra med mindre fickor där vi kan stoppa undan och dela upp våra saker.

Det är en mycket uppskattad modell och gör sig bra för den som vill ha en ryggsäck som passar väl till de flesta typer av vandring. Den lägre volymen gör kanske att vi inte väljer den till väldigt långa vandringar men annars så är det här ett mycket bra val. Ett bra pris och bra kvalitet. Du kommer inte bli besviken.

Spela videoklipp

Gregory Zulu 30

Gregory Zulu 30

Zulu 30 från det amerikanska företaget Gregory är en lätt och snygg ryggsäck för den som gillar dagsutflykter. Med sin låga vikt och volym är den lätt att bära på ryggen under längre tid och den är väl anpassad för oss flera tillbehör.

Zulu 30 väger bara 1,2 kg och med sina 30 liter räcker den gott och väl till alla tänkbara dagsutflykter. Framför allt är den för dig som gillar att röra dig smidigt och med mindre packning. Trots att den bara rymmer 30 liter så är det inga problem att få med det nödvändiga.

Vi når toppmatningen genom att knäppa upp det fasta topplocket. Och med den stora dragkedjan på framsidan så har vi inga problem att komma åt vår packning. I botten finner vi även en dragkedja till ett avdelat sovsäcksutrymme.

Det finns bra med fickor på Zulu modellen även om dom inte är så stora. Även vandringsstavarna har sin egen plats. Om vi lyssnar på användarna är den stora fördelen med Zulu 30 att den är väldigt bekväm att bära. Bra ventilation för ryggen tillsammans med ett bekvämt höftbälte gör det möjligt för oss att bära den i timmar utan obehag.

Så sammanfattningsvis är det här ett bra val om vi är ute efter en lättare modell för kortare vandringar. Den sitter bra på ryggen och recensionerna är väldigt positiva.

Spela videoklipp

Bergans Helium 40

Norska Bergans har varit med i friluftsbranschen i över hundra år och deras snygga och välgjorda grejer uppskattas av många. Med Helium 40 har dom lyckats kanon med att göra en funktionell, lätt och bekväm ryggsäck. Så är det främst en lättviktsryggsäck du är ute efter är det här en modell du ska kolla in lite extra på.

Med en vikt på enbart 940 gram så är det den lättaste ryggsäcken vi har kollat in i det här testet. Så med en volym på 40 liter är det här en ryggsäck som ger väldigt mycket plats för packning i förhållande till vikten. Den är stor nog för att klara flerdagarsexpeditioner men också lätt nog för att vara ett bra val för dagsutflykter.

Topplocket är avtagbart och under den finner vi som vanligt toppmatningen. Tillsammans med frontöppningen så är det lätt att packa ryggsäcken och alltid nå de saker vi är ute efter utan att behöva packa om.

Helium 40 är en bekväm ryggsäck som passar de flesta kroppstyper. Med den justerbar rygglängd spelar det ingen roll om du är lång eller kort och både höftbältet och axelremmar sitter bra och bekvämt enligt flertalet ägare. En nackdel är dock att det saknas regnskydd vilket behöver köpas till om man vill kunna röra sig i vårt oberäkneliga väder.

Är man ute efter att röra sig lätt och ändå vill ha möjligheten till att packa för flera dagar så är Helium 40 ett väldigt bra alternativ. Bergans gör bra grejer och den här ryggsäcken är inget undantag.

Spela videoklipp

The North Face Terra 65

The North Face är ett av dom varumärken man kan hitta nästan var man än befinner sig i världen. Så deras saker har visat sig fungera väl i en rad med klimat och personligen tycker jag deras grejer håller hög kvalité i förhållande till pris. Och just Terra serien som den här ryggsäcken tillhör är inget undantag. Det är en stor ryggsäck med mycket fickor och utrymmen som passar bra till de som vill ha en större ryggsäck men inte betala allt för mycket.

Den modell vi har kollat på har en volym på 65 liter. Det finns även en mindre variant på 55 liter om man tycker att det passar bättre. Vikten ligger på 1,7kg så det är en bra vikt i förhållande till storleken.

Som många av de andra modellerna vi har kollat på så är det en toppmatad ryggsäck men där det även finns en dragkedja utmed sidan så att vi kan komma åt hela ryggsäckens innehåll.

Ryggsäcken är väl utformad med många fickor i varierande storlek. De har även lagt en extra fokus på komfort och att det ska vara skönt att bära även vid tyngre packning. Och det har dom lyckats väl med. Det kommer tyvärr ingen form av justering av rygglängd så man bör prova den här hemma innan man ger sig ut på en tur så att man kan returnera den om den inte passar.

Det går inte säga något annat än att det är en väldigt prisvänlig vandringsryggsäck som är rymlig och har det mesta vi förväntar oss. Det som saknas på de europeiska modellerna är dock regnskydd som vi behöver köpa till. En prisvärd ryggsäck för den som inte är redo för att spendera.

Spela videoklipp

Produkt8

Abisko Friluft är utan tvekan en mycket välgjord ryggsäck från fjällräven och ett mycket bra alternativ för dom som gillar slittåliga ryggsäckar i en lagom storlek. Som vanligt när det gäller Fjällräven så är det grejer av hög kvalitet och de många funktionerna i samband med bekvämligheten är det som hörs mest när vi kollar på användarnas åsikter.

Med en volym på 45 liter så handlar det om en mellanstor ryggsäck som passar bra för både dagsutflykter och flerdagarsexpeditioner.  Vikten utmärker sig inte på något sätt utan ligger på 1,6 kg utan packningen.

Vi har både en toppmatning som vi finner under topplocket och en stor frontöppning. Så det är lätt för oss att packa och komma åt våra saker oavsett plats och situation. Ytterligare fickor är väl placerade och lätt åtkomna. Kommer med integrerat regnskydd.

Jag gillar fjällrävens produkter och den här är inget undantag. Att det dessutom är gjort av både återvunnen polyester och ekologisk bomull är en bonus som jag tror lockar många i dessa tider av miljötänk. En bra ryggsäck för den som är ute efter något slittåligt.

Spela videoklipp

Det här bör du tänka på inför ditt köp av vandringsryggsäck

Att ha en ordentlig ryggsäck när man ska ut och vandra kan vara den stora skillnaden på en trevlig upplevelse eller några dagar av lidande. Så när vi väl har bestämt oss för att vi behöver en ryggsäck är det viktigt att både tänka igenom sina behov och att vi tar tid och jämför olika modeller.

En vandringsryggsäck är ofta något som vi använder i flera år och de kan knappast räknas som billiga. För en större modell kan vi utan konstigheter få lägga ut ett par tusenlappar och för en toppmodell så är det de dubbla. Så att då faktiskt lägga ner tid på att köpa en ryggsäck som är anpassade för våra behov och för vår kropp är tid som är väl spenderad i både upplevelse och pengar. Den bästa vandringsryggsäck jag själv äger har jag redan använt i flera år och många till lär det bli.

Det finns några saker som är viktiga att tänka på inför ditt köp och det är följande tre punkter.

Det första är storleken på ryggsäcken. En större ryggsäck än nödvändigt är bara klumpigt och onödigt att bära runt på. Men vi behöver samtidigt få plats med både kläder, utrustning och mat. Så ska du göra många flerdagarsturer så är det bra att sikta på en större ryggsäck. Om du är osäker på vad du behöver kan du sikta in dig på ungefär 60 liter. Ska du ut på riktigt långa vandringar behöver du nog större än så.

Är det däremot bara dagsturer så vill du ha betydligt mindre än så. Jag föredrar då ofta att ha en som ligger runt 30 liter. Jag vill fortfarande ha plats för att få med mig utrustning som stormkök och liknande samt ombyte.

Nästa punkt är form och passning.  En ryggsäck som inte sitter bra kommer inte att användas. Det talar jag om från egen erfarenhet. Om det är så att vi köper en dyrare modell så kommer dessa ofta med någon form av anpassningsbarhet. Det kan vara att vi kan ställa in storleken på ryggstödet. Vissa kan modifieras rätt mycket för att få en bra passform. Men annars bör man kolla upp innan hur de ser ut och vilken kroppsform ryggsäcken passar för. Innan du ger dig ut med din ryggsäck bör du packa den tungt hemma och gå runt lite med den. För i värsta fall kan du alltid returnera den om den inte känns bra.

Den sista punkten jag tycker är viktigt är att se över förvaringen. Antalet liter speglar bara hur mycket ryggsäcken rymmer. Men det är minst lika viktigt att utrymmet är väl använt. Förutom själva huvudfacket är det viktigt med flera bra och stora fickor som är lättåtkomna. Jag gillar ordning och reda när jag är ute och vandrar och var sak har därför sin egen plats. Det gäller även för saker som fästanordning för vandringsstavar eller handyxa om man kommer bära runt på det.

Om du vill ha än mer vägledning i ditt val av ryggsäck tycker jag att du ska kolla in friluftsfrämjandets guide som tar dig igenom hela processen.

Vad utmärker en bra vandringsryggsäck?

Det absolut viktigaste med en ryggsäck är att den sitter bra på ryggen och att den är bekväm att bära även med tung packning. Under en vandringstur så kommer vi ha ryggsäcken på ryggen under många timmar av dagen och minsta skavsår kan då bli en tung belastning.

När vi packar en väska tungt och bär runt på den ute i naturen utsätts de för ganska mycket slitage. En riktigt bra vandringsryggsäck är gjort av väldigt slittåligt och vattenavstötande material. Många modeller klarar den vattenavstötande ganska bra. Men slittåligheten även vi sömmar är en utmärkande detalj på bättre modeller.

Men med det sagt så är en bra vandringsryggsäck för mig inte nödvändigtvis det för dig. Den är inte bättre än vad den passar våra ändamål.

Så valdes modellerna i listan ut

Med tanker på vad en ryggsäck kostar så har jag tyvärr inte haft råd att köpa in varje modell och testa dom själv. Det hade utan tvekan varit roligt och det absolut bästa sättet att ge rekommendationer på. Istället har jag förlitat mig på att göra grundligt arbete och jämfört modeller som om jag skulle själv skulle köpa en ny ryggsäck idag.

Som tur är när det kommer till ryggsäckar för vandring så finns det bra med resurser för att ta reda på exakt allt vi vill veta. För att börja ta fram intressanta modeller har jag förlitat mig mycket på rekommendationer. Både från egna kontakter och en hel del från populära bloggar jag själv följer så som Outdoor Gearlab. Sen har jag letat reda på all information jag kunnat hitta om dessa modeller. Det innebär bland annat att läsa användarrecensioner hos exempelvis Amazon och Outnorth. Men framför allt så har jag tittat väldigt mycket på videorecensioner där vi kan få en bra uppfattning om hur väskan ser ut och fungerar. Och det är den här informationen jag har använt när jag tagit fram rekommendationerna du finner i det här inlägget.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa vandringsryggsäcken?

Enligt vår undersökning och genomgång så är det Aether AG 70 från Osprey som är en stor och rymlig ryggsäck för flerdagarsvandring. Det är en prisvärd modell som sitter bra på kroppen och är bekväm att vandra i under många timmar.

Hur stor ryggsäck behöver man?

Det beror i mångt och mycket på vilken utflykt du ska göra. Naturkompaniet rekommenderar en storlek på 20–40 liter för dagsturer, 40–60 liter för flerdagarsturer, och 60+ för riktigt långa äventyr. Det är väldigt bra riktlinjer och de flesta av de testade ryggsäckarna ligger i närheten av dessa ramar.

Hur ska en vandringsryggsäck sitta?

Om ryggsäcken sitter rätt så ska ryggsäcken ligga nära din rygg och dess tyngdpunkt kännas som en naturlig del av dig. Vikten ska till större delen ligga på höftbenen och resten över axlarna. Så det är viktigt att testa ryggsäcken när den är fullpackad för att känna om den sitter rätt. Vet du inte hur du ska ställa in ryggsäcken så har lundhags en bra lista med punkter du kan följa för att få till justeringarna rätt.

Hur bör en vandringsryggsäck packas?

Det som är viktigast är att packa det som är tungt nära kroppen i axelhöjd. Mellantunga eller skrymmande saker placerar vi i botten. Sedan fyller vi på med lättare saker runt om. Ofta finns det ett separat fack i botten för sovsäck. Om du är osäker hur du lättast packar ryggsäcken är följande film bra att titta på.