Så undviker du mygg på vandringen

Det är få saker som kan förstöra en fantastisk naturupplevelse som mygg. Oavsett om det är en vandring i fjällen eller om det är en tältning vid sjön så kan vi räkna med att blodsugarna är där och gör det jobbigt för oss. Men genom att planera när vi väljer att ge oss ut i naturen och med rätt utrustning så kan vi minimera besvären som dom ger oss. Så nedan har jag samlat lite vanliga frågor och svar som berör mygg.

När försvinner myggen?

Myggen försvinner generellt sett när solen blir starkare efter gryningen. Detta då direkt solljus riskerar att torka ut dom. Men befinner du dig i våtmarker, sjöar eller skog så kan myggorna vara aktiva under hela dagen.

Hur skyddar jag mig bäst mot mygg?

Det finns flera sätt att skydda sig mot mygg och varav vissa som myggmedel har varierande effekt på olika människor. Det bästa sättet att skydda sig mot mygg är helt enkelt att inte låta dom nå fram till din hud. Att vandra med en mygghatt och sova med ett myggnät är två saker som jag rekommenderar starkt. Att ha heltäckande lössittande kläder likaså men kom ihåg att tunna tyger har myggen oftast inga problem att ta sig igenom så klä dig ordentligt.

Myggmedel har varierande effekt där vissa människor upplever att de inte hjälper alls medan det för vissa är ett fullgott skydd. Vi människor utsöndrar helt enkelt olika dofter och vissa av dessa kan inte täckas eller avskräckas av ett visst myggmedel. Det kan därför vara bra att testa ett par olika myggmedel innan man bestämmer sig för att det inte fungerar.

Mygg har varit ett problem för människor i alla tider så självklart finns det även huskurer som kan vara värt att testa. Att gnida in sig i vitlök, basilika, lavendel eller citrusfrukter är typiska sådana. Förmodligen då dessa har en väldigt stark doft

När är myggsäsongen över?

När myggsäsongen är över skiljer beroende på var i landet du befinner dig.  Men generellt sett så är det när temperaturerna gå ner under 10 grader som myggorna börjar förbereda sig för vintern. Så om vi kollar på förra årets historik så borde det i norra Sverige vara i slutet av augusti och i södra Sverige någon gång i oktober. Det är dock inte något som kan garanteras utan bör användas som en uppskattning.

När vaknar myggorna?

Myggor sover inte på det viset som vi människor gör men under dagtid när de gömmer sig mot solljus så vilar de på en skuggig och gärna fuktig plats såvida de inte blir störda. När skymningen väl kommer och solljuset blir svagare är då myggorna kommer fram och blir mer aktiva.

När är myggen mest aktiva?

Myggorna är generellt sett mest aktiva under den tidiga morgonen innan de tar skydd för dagen. Sen finns det väldigt många olika arter av mygg i Sverige och deras beteende skiljer sig en del åt. Men vill man undvika myggbett så bör man undvika att vistas i en fuktig miljö en tidig morgon på sommaren.

Var finns det mest mygg i Sverige?

Nedre Dalälvsområdet har länge varit känt för sina problem med myggor och är det område som anses ha mest mygg i Sverige. Däremot finns det ingen offentlig statistik över hela landet så det är inget vi kan säga med säkerhet.