Laga mat i skogen med barn

Att laga mat ute i skogen är både roligt och spännande för barnen. Och ser man bara till att planera i förväg så behöver det inte vara vare sig jobbigt eller komplicerat. Oavsett om du väljer att grilla på någon av alla de iordninggjorda grillplatser som finns eller om du tar fram stormköket så går det att få till riktigt lyckade måltider som uppskattas av både dig och barnen.

En erfarenhet som jag gärna delar med mig av är att ha en plan redan innan ni ger er ut i skogen. Kolla upp exakt plats ni ska till redan i förväg och ha gärna en reserv om din plats skulle vara upptagen. Kolla då även upp saker som om det finns ved på platsen om ni ska grilla eller om kol är något ni behöver ta med er. Det samma gäller saker som toalett och soptunnor. Allt för att det ska vara enkelt när ni väl ger i väg.  

grilla ute med barn

Att grilla med barnen är både enkelt och roligt. Ett tips är att välja en redan färdig grillplats som du enkelt kan hitta med hjälp av naturkartan. Då har du en färdig eldstad och ofta även både vindskydd och bra sittplatser. Då kan du snabbt få i gång en eld och fokusera på själva grillandet och att spendera tid med barnen. Kom dock ihåg att fina soliga dagar så blir populära ställen snabbt tagna så var ute i god tid.

En riktig klassiker att grilla är så klart korv. Och då kan det vara väldigt roligt att göra spett av pinnar som man sedan använder för att hålla korven över elden. Detta kan med fördel även kombineras av att göra så kallat pinnbröd vilket brukar vara riktigt uppskattat av barn.

Det går så klart att grilla mer spännande saker än korv och pinnbröd men av erfarenhet så kan det med barn vara en fördel av att hålla det enkelt. Att förbereda små grillspett hemma är ett utmärkt sätt att hålla det enkelt men ändå få äta något riktigt gott.

mat på stormkök för barn

Med ett stormkök så är val av plats inte lika viktigt för att få till en lycka måltid ute i det fria. Med barn tycker jag ändå om att använda naturkartan och välja platser med bra platser för att laga mat och där det även finns utrymme att springa på.

Maten på ett stormkök behöver inte skilja sig nämnvärt från det du lagar till barnen i vanliga fall. Att koka lite pasta och köttbullar är hur smidigt som helst. Likaså är det väldigt enkelt att steka till lite pannkakor så länge som man har gjort smeten hemma och har bra behållare för detta.

Av erfarenhet kan jag säga att det viktigaste är att det går snabbt. En nackdel med stormkök är att du ofta bara har en ”platta”. Det är lätt hänt att man därför räknar fel på hur lång tid maten tar och att det drar ut på tiden då man bara kan värma en sak i taget. Så genom att hålla det enkelt kan man se till att barnen snabbt får mat och är nöjda.

Efterrätt att äta ute

Det bästa barn vet är väl efterrätten? En riktig klassiker ute i naturen är att grilla bananan med choklad. Det är både enkelt, roligt och gott. Även om det med fördel görs på en grill så går det utmärkt att göra det i en stekpanna på ett stormkök också.

En annan klassiker om man har en öppen eld är så klart marshmallows. Stora marshmallows går att hitta i valfri godisaffär och i de flesta stora livsmedelsbutikerna Sätt dom på en pinne och håll över elden. Går även utmärkt att kombinera med kex.

Vill man hålla det riktigt enkelt och inte längre bry sig om att grilla så tycker jag själv att en kanelbulle och ett glas saft är oslagbart när man är ute i skogen. Och det är något som de flesta barn med glädje trycker i sig.