Är gas eller sprit bäst till ett stormkök?

En vanlig fråga som uppkommer vid köp av ett stormkök är om man ska välja ett som baseras på gas eller ett som baseras på sprit. Och i mångt och mycket är det här en fråga om preferenser men jag tänkte att vi i det här inlägget går igenom skillnaderna och när respektive version kan anses vara det bästa valet av stormkök.

Kort och gott kan man säga att gas är bäst att föredra om man vill ha något som går enkelt och snabbt och sprit är att föredra om man vill elda billigt.

Vi har här bara kollat på gas och spritkök då det är de vanligast förekommande versionerna av bränslen och det som oftast jämförs. Vi försöker jämföra rakt av och tar därför inte hänsyn till saker som vindskydd och lock vilket är viktigt att använda om man inte vill elda för kråkorna. Men då detta gäller både gast och sprit så gör det ingen skillnad för vår jämförelse. Vi har kollat på energitäthet, pris, användarvänlighet.

Energitäthet

Den vanligaste gaskombinationen för stormkök är en butan/propan blandning och den ger oss en energitäthet på 11 900 kcal/kg. För T-sprit eller T-röd så är denna siffra 6300 kcal/kg.

Energin som går åt att värma upp ett gram vatten en grad är en kalori. Så för att värma upp en liter vatten så att det kokar från 20 grader krävs det 80 kcal (1000 * 80).  Så för att koka upp en liter vatten krävs det 6,7 gram gas eller 16 ml t-sprit (en densitet på 0,79 g/ml).

Så om vi jämför gas mot sprit så kan vi konstatera att en liter t-röd motsvarar ungefär 420g propan/butan gas.

Pris

En 1L flaska t-röd från Biltema kostar 50 kronor och en engångsgasoltub på 450 gram kostar 75 kronor. Det innebär att använda ett stormkök med gas är ungefär 40 % dyrare än vad det är att använda sig utav sprit. Mer exakt så blir kostnaden för att värma en liter vatten 1,12 kronor med gas och 0,8 kronor för sprit.

Användarvänlighet

Även om pris och vikt såklart spelar roll så skulle jag säga att den stora skillnaden mellan gas och sprit kommer i hur dom är att använda. Och jag skulle säga att det är här som anledningen till att gas blivit alltmer populär ligger.

För det första så går gas snabbare att värma upp med då vi mycket enklare kan styra hur mycket gas som kommer ut ur munstycket och på så vis reglera temperaturen. Spriten brinner inte snabbare bara för att vi önskar det.

Det är också enklare att inte se till att gas går till spillo. När vi är klara stänger vi helt enkelt kranen. För sprit så kan det vara mer komplicerat. En del stormkök har lock på spritbehållaren så att om det blir över så kan vi helt enkelt spara det till nästa gång. Annars får man försöka vara noggrann med hur mycket man häller upp.

Temperaturer

En nackdel med gas är att den vanligaste blandningen inte fungerar väl i kalla temperaturer eller på höga höjder. En vanlig blandning fungerar någonstans ner till -15 grader. Sprit däremot blir bara svårare att tända eld på när det är minusgrader men brinner annars som vanligt när det väl har fattat eld.  Värt att nämna är att det finns gasblandningar som klarar något kallare.

Smuts

En stor nackdel med sprit jämfört med gas är att det sotar en del. Det är något som gas inte gör. Det finns idag andra spritprodukter än t-röd som inte sotar lika mycket men som då i stället kommer med en extra kostnad.

Övrigt

Kort kan man säga att gas är enklare och snabbare att använda än vad sprit är. Och befinner man sig bara på populära vandringssträckor så är det inga problem att införskaffa nya gasbehållare när det tar slut. Annars kan det bara lite omständligt att bära med sig mycket gas då det tar en del plats även när dom är tomma. Sprit är å andra sidan billigare att använda än gas.