Bästa fällkniven 2022 – Det viktiga verktyget

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoor Experten, PN Jakt och Outnorth.

Det är inte helt enkelt att välja ut en modell till att vara den bästa fällkniven då vi har lite olika krav och förväntningar beroende på vad vi tänker att göra med den. Men som en blogg om friluftsliv så tänkte jag här gå igenom och jämföra flera olika knivar som passar sig väl för just friluftsliv. Är det så att du känner för att du inte vill läsa igenom hela artikeln så hittar du några väl utvalda knivar här nedanför.

Øyo Marka Folding Knife

Mest För Pengarna
  • Prisvärd och Hög Kvalité
  • Liten och Lätt
  • Snygg Design

Buck Folding Hunter

Bästa Fällkniven
  • Robust och Stabil
  • Bra Grepp
  • Fullstor kniv

Urberg Flip Knife

Bästa Budgetkniv
  • Billig
  • Liten och Lätt
  •  

1. Buck Folding Hunter

Bästa Fällkniven

Buck Folding Hunter är den bästa fällkniven
ButikPris
1 445:-Till Butik


Den första kniven på vår lista är Folding Hunter från företaget Buck- Och för dig som är ute efter det bästa och där kostnaden inte är lika viktigt så är det här kniven för dig. Det är trots fällmekaniken en ordentlig kniv som inte ger ifrån sig det där sladdriga intrycket som vi annars kan uppleva från fällknivar. Och betyget talar sitt klara språk. Ägare av den här kniven är helt enkelt mycket nöjda och det skadar inte att den förutom att vara väldigt bra också är snygg och kommer med ett fint läderfodral.

Kniven har en bladlängd på 95 mm och en tjocklek på 3 mm. Så det är en kniv som nästan kan mäta sig med de vanliga jakt och friluftsknivarna i ren funktionalitet.  I utfällt läge så har den en längd på nästan 22 cm medan den hopvikt endast mäter 12,4 cm. Så vi får en kompakt och liten kniv som är stadig och robust när vi vill använda den.

Det enda som talar mot den här kniven är egentligen kostnaden som är något högre än de flesta andra modeller i den här jämförelsen. Men då får man också en fällkniv som få andra kan mäta sig med

2. Øyo Marka Folding Knife

Fällkniven som ger Mest för Pengarna

ButikPris
475:-Till Butik


För dig som är mest intresserad av att få en riktigt bra kniv till ett bra pris så tycker jag att du  ska kolla på Øyo Marka. Det är utan tvekan den fällkniv som jag skulle säga ger mest för pengarna där vi dels får en rent funktionellt bra kniv men som även är väldigt snygg. Det är inte en kniv som jag har sett mycket utav själv men om vi kollar recensionerna av den här modellen så är den väldigt uppskattad och gör sig väl som en kniv vi alltid kan räkna med när den väl behövs.

Knivens bladlängd är på 85 mm och har i utfällt läge en längd på 19 cm. Tyvärr har jag inte hittat något om hur stor den är i hopfällt läge men med tanke på designen så lär det inte vara mer än en centimeter eller två mer än bladlängden. Med en vikt på endast 177g så påverkar den knappt packningen och kan enkelt bäras med på alla tänkbara utflykter.

Det här är en kniv som verkligen ger skäl för pengarna. Den är gjord med hög kvalité utan att låta priset springa i väg. Det är också därför jag anser att det är den kniv som är mest prisvärd.

3. Urberg Flip Knife

Bästa Billiga Fällkniven

Urberg Flip Knife är den bästa billiga fällkniven
ButikPris
179:-Till Butik


För den som vill ha något mindre, enklare och billigare så är Urbergs Flip Knife något att kolla in på. Det här är en fällkniv som är liten till både storlek och vikt och som passar utmärkt att ha med sig på både vandrings- och campingresan. Det är en av de mer populära modellerna och det är väl framför allt priset som är anledningen till detta. Det är dock två saker man bör ha i åtanke som en del som har modellen har synpunkter på. Det första är att den är väldigt liten. Det gör även att handtaget kan kännas lite litet och att man inte får ett riktigt ordentligt grepp. Det andra är att fällmekaniken är lite trög och att den kan vara svår att stänga igen. Men som sagt, för priset är det här en mycket bra kniv.

Som redan nämnt är det här en väldigt liten kniv. Med en bladlängd på bara 65 mm och 88 mm i hopfällt läge så är det en kniv som knappt tar någon plats alls. Och med en vikt på endast 75 g så är den verkligen lätt både i handen och packningen.

Det är kanske inte en kniv jag själv skulle använda för lite tyngre jobb men för att snabbt skära ett rep, tälja en pinne eller starta en eld så är den ett utmärkt verktyg att ha med sig. Jag skulle helt klart utse denna modell till den bästa budgetkniven.

4. Victorinox Hunter Pro

Victorinox Hunter Pro M fällkniv
ButikPris
1 095:-Till Butik


Victorinox är mest känt för sina schweiziska arméknivar som är en mångsidig kniv av väldigt bra kvalité. Det är också något som märks av på deras andra knivar sås om Hunter Pro M som är en robust och stabil fällkniv för den som verkligen värderar ett hantverk. Det är dock också något som märks på prislappen då dessa knivar brukar kosta en hel del i förhållande till andra modeller och tillverkare.

Hunter Pro är den kniv i den här jämförelsen som har längst bladlängd med sina 103 mm. I hopfällbart läge så är den 136 mm lång och är alltså en rätt stor fällkniv. En fördel med den här kniven är att den kommer med ett rätt så ordentligt grepp som ligger bra i handen.

Det är utan tvekan en bra kniv och en rejäl sådan. Flera fällknivar lider annars av att dom kan kännas rätt klena men det är inte fallet med den här. Den kostar dock en hel del men så brukar det vara med knivar i den lite dyrare prisklassen.

5. Eka Swede 10

ButikPris
495:-Till Butik


Jag har själv länge haft en svaghet för EKA:s fällknivar och har fortfarande en EKA Swede 8 som jag tycker är en mycket bra kniv. Och om vi ska lita på användarna så kan vi av Eka 10 förvänta oss ett minst lika gott resultat. Det här är en fällkniv i mittensegmentet och vi kan för ett bra pris få en mycket funktionell fällkniv. Min egen EKA Swede fällkniv har hållit i flera år och det är en robust modell som om vi kollar på recensionerna bara har blivit bättre. Så letar du efter en prisvärd modell som håller så bör du kolla in lite extra på den här.

Kniven har en bladlängd på 90mm och en tjocklek på 2,8 mm. Så det en hyggligt stor kniv som passar för de flesta ändamål vi har ute i naturen. Det är ett rätt smalt handtag vilket inte gör greppet helt optimalt men i stället får vi en väldigt liten kniv som tar minimalt med plats.

Jag är lite partiskt då jag själv gillar EKA:s knivar. Men letar men efter en prisvärdig kniv så tycker jag verkligen man bör ta och överväga den här modellen.

6. Opinel Luxury Walnut No8

Opinel Luxury Walnut No8 är en kompakt och billig fällkniv för alla ändamål
ButikPris
259:-Till Butik


Opinels Luxury Walnut No8 är en mycket snygg fällkniv som trots sitt låga pris ser rätt lyxig ut. Modellen har funnits sedan 1800-talet och det runda skaftet i trät är verkligen snyggt. Däremot så blir i stället greppet något lidande och det kan vara irriterande om man behöver använda mycket kraft då det lätt kan rulla i handen när man absolut inte vill.  Men vill man ha en snygg kniv till ett bra pris och mest kommer använda den för mindre uppgifter så är det en modell som verkligen är värd att tänka på

Bladet är på 85mm och har en hopfälld längd på 108 mm. Med en vikt på endast 50 g så är den mycket lätt och är väl anpassad för friluftslivet. Låsmekanismen låser bladet väl och det är inget glapp eller liknande. Behövs dock två händer för att fälla ut och låsa.

En snygg och traditionell kniv som för sitt pris ändå får anses vara väl värda pengarna. Det stora problemet för mig är greppet som jag själv tycker är otroligt viktigt.

7. Wildtech Hunting Knife Elox

Wildtech Hunting Knife Elox är en billigare fällkniv
ButikPris
299:-Till Butik


För den som bara vill ha en enkel fällkniv som får jobbet gjort men inte bryr sig mycket mer än det så är Wildtech:s Hunting Knife Elox en kniv att kolla in. Kniven kommer med ett bältessklip på ena sidan av kniven vilket gör att den inte sitter perfekt i handen om man behöver ta i ordentligt. Men det är en snygg och enkel kniv som kommer till ett dugligt pris.

Knivbladet är på 80mm och vikten på 165 gram. Det är alltså en kniv som är ganska kort men ändå väger en del mer än motsvarande knivar. Det kan förklaras i att handtaget är lite tjockare och att knivbladet inte riktigt är långt och smalt.

Det här är ungefär var jag förväntar mig av en fällkniv för friluftsegmentet. Den kommer med ett bältesklipp, är ganska tjock och robust och bör klara det mesta vi förväntar av oss. En del upplever den lite plastig och det är nog att förvänta av en kniv i den här priskategorin.

8. Primus Fieldtech Pocket Knife

Primus Fieldtech fickkniv
ButikPris
525:-Till Butik


Primus är kanske mest känt för sina stormkök men som det visat sig med den här kniven så gör dom även bra knivar. Fällkniven Fieldchef är en om än kantig så en omtyckt och funktionell kniv som passar bra för alla som ska ut och vandra eller campa. Med ett unikt utseende som finns att få i flera olika färger så är det också en kniv som de flesta kan uppskatta rent estetiskt

Kniven är väldigt lätt och väger enbart 59 gram. Och med en bladlängd på 100 mm så är det här väldigt lågt. Så det är en kniv som är optimerad för friluftsliv där den har så låg vikt och storlek som möjligt. Handtaget kan uppfattas som ganska hårt och kantigt och om man behöver ta i så kan det göra lite ont. Men i de lägen så är det få fällknivar som lever upp till kraven.

Det här är en uppskattad och bra fällkniv. Den gör det den ska men är inte något speciellt i övrigt. Så är man verkligen intresserad av designen så absolut slå till. Annars tycker jag att det finns bättre knivar för priset.

9. Fällkniven LTC

Fällkniven LTC en populär fällkniv
ButikPris
995:-Till Butik


Är man ute efter en kniv som är så liten och lätt som det bara går så bör man absolut ta en titt på LTC från fällkniven. Det är en kniv som främst är designat för att kunna bäras lagligt i Urbana miljöer (Kolla dock upp detta innan du bär den med dig) vilket gör den mindre väl lämpad för vissa friluftsaktiviteter. Men för den som i normala fall inte bär med sig kniv eller verkligen vill optimera packningen så kan denna lilla modell vara av intresse.

Den har en bladlängd på 59 mm och är i hopfällt läge endast 81 mm lång. Med en vikt på 33 g så är det en kniv som knappt märks av om man inte vet att den finns där. Kniven har ingen låsningsmekanism utan bladet hålls i stället på plats med hjälp utav en fjäder. Detta är något som jag personligen ogillar men är en del av deras försök att göra den accepterad att bära bland människor.

Storleken är knivens stora säljpunkt. Jag tycker personligen inte att en normalstor fällkniv är några problem att bära med sig och föredrar en sådan. Tycker dessutom att priset är väl tilltaget. Men är det en liten kniv du är ute efter så uppfyller den verkligen kraven.

10. Buck Redpoint

Buck Redpoint Fällkniv är en snygg och populär modell
ButikPris
695:-Till Butik


Amerikanska Buck är inte något som jag själv har mycket erfarenhet av men som jag läst en hel del om. Och de är onekligen väldigt populära på andra sidan atlanten och ska vi kolla på recensioner här i Sverige så kan vi räkna med att de kommer bli mer populära här också.  Det är en kniv som har ett lite häftigare utseende än vad vi kanske är vana vid och kommer med flera mindre men vettiga funktioner.

Bladet har en läng på 70mm. Här finner vi dels en vanlig vass slät egg, dels en taggig egg. Bladet fälls enkelt ut med en hand och handtaget sitter bra i handen. Och som grädde på moset så finns det även en flasköppnare på den bakre delen av handtaget.

Det här är en bra kniv och det är förståeligt att den har fått bra omdömen. Den kommer med ett väldigt amerikanskt utseende i mitt tycke och jag föredrar själv en helt slät egg. Men det är verkligen en kniv som är värt att kolla in om man letar efter en ny.

Så valdes den bästa fällkniven

Att välja ut en modell som i alla kategorier är den bästa fällkniven går helt enkelt inte. Vi har alla olika behov och tar vi exempelvis inte hänsyn till pris så kommer det alltid vara så att de dyraste knivarna är de som är bäst. Så när jag valde ut vilka knivar som jag anser är de bästa så gjordes det genom att dela upp knivarna i olika kategorier baserat på prisklass. Så att vi får ut en vinnare i budget, mest prisvärd och premiumklassen.

Som Friluftsmänniskor så har vi ganska hårda men specifika krav på vad som utgör en bra kniv. Typiskt för friluftsprodukter är dels att de ska vara lätta och ta lite plats, vara tåliga och framför allt vara säkra att använda. Här nedan går jag igenom de krav som jag ställer på en bra fällkniv för friluftsanvändning och som jag har utgått ifrån när jag utvärderat knivarna.

Grepp och styrka

I många fall handlar användandet av en fällkniv till att öppna förpackningar eller skära till mindre saker så som rep eller småpinnar. Men ibland så behöver vi verkligen kunna ta i och då är det viktigt att vi har ett starkt och bekvämt grepp där vi får ordentligt med styrka. Detta är något som vi normalt sett inte har något problem med om vi använder en fullstor friluftskniv. Men med fällknivar som dessutom försöker ta så lite plats som möjligt är det ofta som greppet blir lidande.

Det finns fler saker som jag räknar in här men som också går in lite i de andra kategorierna. Kniven måste helt enkelt hålla för lite tyngre jobb. Så saker som att låsmekanismen och andra rörliga delar håller för hög belastning är också viktigt.

Låsmekanism

Det finns väldigt många olika typer av låsmekanismer som alla har sina fördelar och nackdelar. Men för mig är det viktigt att det är en låsmekanism som håller dels för tung användning och som inte slits ut snabbt om man frekvent fäller in och ut kniven.

Då jag själv ofta kommer på mig själv behöva kniven när jag redan har övriga grejor så tycker jag det är viktigt att kunna fälla upp och låsa kniven med en hand. Då behöver jag inte släppa det jag redan håller i handen och jag kan snabbt och enkelt få fram kniven redo för användning. Om det dessutom är enkelt att fälla ner den igen så är det ett stort plus.

Vikt och storlek

Normalt sett när vi pratar om friluftsartiklar så är det stort fokus på vikt och storlek. Knivar är normalt sett ganska små och lätta som dom är men jag tycker ändå att det är något som är värt att ha i åtanke även om det kanske sällan är det avgörande beslutet.

Men det är viktigt att storleken och vikten känns rätt i handen. Tillexempel att den är tillräckligt stor för dig att kunna få ett bra grepp och att den är lätt att arbeta med.

Mångsidig funktionalitet

Det finns fler fällknivar som kommer med mer eller mindre användbara finesser. Det kan vara kapsylöppnare, bälteklips eller klämma. Och har dom bara gjort så att det inte påverkar användbarheten av kniven i övrigt tycker jag sådan här funktionalitet är väldigt trevligt.

Detta är självklart något sekundärt då en väl fungerande kniv alltid kommer komma högre. Men det är ändå något som jag tar med i beräkningen när jag utvärderar en ny modell.

Utseende

Friluftsliv och deras produkter har av förklarliga skäl ett väldigt stort fokus på funktionalitet. Men om jag får välja mellan två bra fällknivar som i övrigt är lika i funktionalitet och pris så hade jag alltid valt den som är snyggast. Det har en större påverkan än vad jag kanske själv vill medge. Men i den här jämförelsen har jag valt att bortse från detta då det är väldigt subjektivt och vad jag tycker är snyggt innebär inte att andra tycker det.

Pris

Pris är en väldigt central del i när vi utvärderar produkter. Att jämföra en Fällkniv i det billigare segmentet mot en av de dyrare är helt klart inte en rättvis jämförelse. I den här jämförelsen har jag därför delat in knivarna i tre olika priskategorier så att vi oavsett prisnivå kan få fram den bästa fällkniven.

Med det sagt så spelar priset ändå en viss roll även inom dessa kategorier. Kollar vi på två modeller som är helt lika i övrigt och den ena kostar någon hundralapp mindre så kommer det vara modellen som jag anser vara att föredra.

Vad säger testerna

Jag vet själv hur gärna en vill utgå från någon form av ”Bäst i Test” när jag kollar på nya prylar. Tyvärr så verkar inte den svenska friluftsmarknaden vara så pass stor att omfattande sådana här tester görs. Det finns en hel del sidor på internet som utger sig för att vara just ett bäst i test men i själva verket så är det bara en jämförelse av produktbeskrivningarna och att de litar på precis det som tillverkarna säger.

Så för att få lite mer kött på benen och som komplement till användarrecensioners å har jag helt enkelt fåt vända blickarna utomlands. Jag följer en hel del engelska bloggar om just friluftsliv och har därför använt dessa som underlag när jag valt ut de knivar som jag anser vara bäst. Exempel på sådana sidor är Outdoor Gearlab, Outdoor Life samt Forbes som jag tycker gjort en rätt bra undersökning.

Ett problem med de tester som dock görs är att de ganska snabbt blir omoderna. Det är därför svårt att hitta aktuella tester. Jag försöker hålla mig så uppdaterad det går och när jag hittar nya tester och produkter så uppdaterar jag min jämförelse ovan. Så ta inte denna artikel som att jag har testat alla produkter ovan själv utan jag har fått använda mig av andra tester och framför allt användarrecensioner för att få fram resultatet.

Sammanfattning

Att hitta den bästa fällkniven är inte direkt lätt. Det finns otroligt många olika modeller på marknaden och alla försöker framhäva vad de anser är sina egna unika egenskaper. Jag har i mångt och mycket utgått från Outnorths användarrecensioner när jag har försökt hitta positiva och negativa egenskaper för varje modell jag kollat på. Detta tillsammans med tester genomförda av andra tycker jag att jag fått en bra grund för att ta fram de modeller som jag anser vara bäst. Så vill du inte lägga flera timmar själv så anser jag att de rekommenderade knivarna ovan är ett bra köp som du bör kunna vara trygg med.

Hade jag själv letat efter en ny fällkniv idag så hade det blivit en Øyo Marka Folding Knife som jag tycker är den kniv som är absolut mest prisvärd.