Fällkniv: bäst i test – 8 Bästa Fällknivarna 2021

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoor Experten, PN Jakt och Outnorth.

Friluftsliv innebär ofta att vi behöver lite finurliga och anpassningsbara. Vi har inte alla de verktyg och tillbehör vi har hemma då vi vill hålla packningen så lätt och liten som möjligt. Just därför så är en bra fällkniv något som hör hemma i var naturmänniskas packning. Om det är för att tälja till en pinne lite snabbt eller för att rensa en fisk man just lyckats fånga eller för den delen skära av en bit snöre för att knyta fast något spelar mindre roll. Vi har inte lyxen som vi har i hemmet där vi kan ha ett verktyg eller kniv för var och en av dessa uppgifter utan vi vill ha något som fungerar till det mesta, som är säkert och som är litet.

Eka Swede 8

BÄST I TEST
  • Kompakt
  • 8 cm blad
  • Bra låsmekanism

Victorinox Hunter Pro

BÄSTA PREMIUMVAL
  • Lätthanterad
  • Starkt knivblad
  • Hög kvalité

Urberg Flip Knife

BÄSTA BUDGETVAL
  • Billig
  • Bra för sitt pris
  • Snygg design

Fällknivar är en smart och mångsidig kniv och flera modeller kommer med små extrafinesser för specifika ändamål. Men att utse den bästa fällkniven för alla situationer och preferenser är inte möjligt. Därför har jag tagit fram denna lista med de modeller som är bäst just nu och där du oavsett användningsområde ska kunna få en rekommendation om en kniv som passar dig.

Eka Swede 8

Swede 8 fällkniv från Eka
ButikPris 
336:-Till Butik

Swede-8 från Eka är en snygg och populär bruksfällkniv som passar lika bra till jakt och jordbruk som den gör till friluftsliv.

Den har den enkla designen är dess styrka. Den ser ut precis om vi förväntar oss att en fällkniv gör och den har en väl genomtänkt storlek. Bladet är på 8cm och i hopfällt läge så är den strax över 10 cm. En kompakt kniv med bra arbetsstorlek helt enkelt.

Eka har lyckats bra med den här kniven. I låst läge så känns det trygg och stabil och oavsett om vi behöver ta i så är känslan att den är stark. Det är en billig modell som är uppskattad av många.

Enkelt är bra! Eka har lyckats väl med den här kniven och den passar väl till en stor mängd uppgifter. En kniv jag lika gärna hade kunnat ha i garaget som på vandringen. Den är billig och enkel och ger precis det jag förväntar mig av en bra fällkniv.

Spela videoklipp

Victorinox Hunter Pro

Victorinox Hunter Pro fällkniv
ButikPris 
1 095:-Till Butik

Victorinox är framförallt kända för sin Schweizisk armékniv som väldigt många av oss har ägt vid något tillfälle. Och de har verkligen gjort sig kända för hög kvalitet och saker som håller. Så är även fallet med deras Hunter Pro fällkniv.

Vikten på 162 g och en bladlängd på 10,1 cm gör den till en av de större knivarna i den här jämförelsen. Så är man ute efter att ha en mindre kniv med sig men som ändå klarar av även de tuffare kraven så är det här kniven för dig. 

Det är en tålig kniv med en väldigt enkel designen. Den ser kanske inte så mycket ut för världen men desto mer jag kollar på den desto mer vill jag ha den. De små elementen som hålet gör den enkel att använda med även med en hand. Omdömena är positiva även om det inte finns så många recensioner ännu. Priset är i den högre klassen men så är även kvaliten

Uberg Flip Knife

ButikPris 
107:-Till Butik

Flip knife från Urberg är en fällkniv i miniformat både i storlek och pris. Det är den absolut billigaste kniven i det här testet och det är också något som märks då kvaliteten inte är på topp. Men med det sagt så är det ingen dålig kniv att ha liggandes i ryggsäcken för att kunna ta fram vid behov.

En kniv i miniformat med sina totalt 8,8cm i längd gör att den med enkelhet kan stoppas undan eller ha i fickan. Bladet är på 6,5 cm och vi kan alltså inte räkna med att få ett fullt grepp med hela handen. Handtaget är i aliminium och är både lätt och slitstarkt.

Jag gillar känslan jag får av den här kniven. Den är billig och inte på något sätt utmärkande. Den passar alltså perfekt som en reserv eller som alltid finns i väskan vid behov. Sen så tycker jag även om designen.

Leatherman Skeletool KB

Skeletool KB fällkniv från leatherman

Skeletool KB från Leatherman är en väldesignad fällkniv som är genomtänkt både när det kommer till funktionalitet och utseende.

Det är en väldigt liten kniv där bladet bara är strax över 6 cm och handtaget inte mycket större. Det gör den väldigt smidig att ha med sig men kan göra den lite svåranvänd. Du kan inte räkna med att kunna greppa den med hela handen och med handskar så blir det än mer besvärligt. Men det är just storleken och vikten som är dess fördel då det är en utmärkt kniv att ha med sig för mindre utflykter och uppgifter.

Det är en välbalanserad prisvärd kniv och kvalitéten är det inget fel på. Den kommer med en kapsylöppnare samt ordentlig klämma och passar väl i fickan så att vi inte riskerar att tappa den.

Det är viktigt att kolla på längden och gärna på filmen nedan. För bilderna får den att se större ut än vad den är. Jag gillar kniven och tycker den passar utmärkt att ständigt ha liggande i ryggsäcken för de tillfällen man behöver öppna något eller skära till något snabbt.

Spela videoklipp

Buck Bantam

Bantam fällkniv från Buck

Bantam är en fällkniv från Buck som kommer i en mängd olika färgvariationer. Designen är i grund och botten genomtänkt och väl anpassad för allmänt friluftsliv.

Även denna kniv är förhållandevis liten. Drop-point bladet är på 79mm och handtaget är tillräckligt stort för att de flesta av oss kan greppa det med hela handen samt väl utformat för att vi ska få ett bra grepp.

Kniven är i utfällt läge väl konstruerat för att minska mängden glapp både i sidled och i rotationsriktningen men den är inte perfekt. Men sen är det inte heller en modell i något premiumsegment

Det är en snygg kniv och simpel kniv som gör det den ska. Den är enkel i sin utformning och är bekväm att använda. Vilket är precis som det ska vara. Priset är rimligt så det är helt klart en modell som är värd att överväga men det är ingen personlig favorit hos mig.

Spela videoklipp

Primus Fieldchef Pocket Knife

Fällkniv från Primus
ButikPris 
495:-Till Butik

En snygg och elegant fällkniv i en väldigt händig storlek både nerpackad i ryggsäcken och för användning.

Bladet är 10cm långt och handtaget är väldigt simpelt utformat och är förvånansvärt skönt att hålla i. Vilket man inte kan tro på utseendet. Bladet är väldigt rakt vilka vissa har klagat på då de upplever det svårt att skära med. Så det är något man bör ha i åtanke.

Det är en robust konstruktion med ett bra lås som ger bra stabilitet i utfällt läge utan stort glappande i sidled.

Det är en robust fällkniv i bra storlek som passar väl för den som planerar en utflykt som inkluderar matlagning. Det enda som stör mig är åsikterna om att den är svår att skära med. Men det verkar vara väldigt varierande och inget man bör vara orolig över. Överlag är det en stabil kniv till ett bra pris. Perfekt för matlagning på utflykten.

Eka Swede T9

Swede T9 fällkniv från Eka
ButikPris 
510:-Till Butik
645:-Till Butik

Swede T9 är även den från Eka och är en ordentlig kniv med stora möjligheter. Dess orangea färg utstrålar räddningsverktyg men trots att jag inte gillar färgen tycker jag designen i övrigt är snygg och genomtänkt.

Knivens blad har en längd på 9 cm och är av tantodesign vilket innebär att spetsen är kiselformad.  Handtaget är stort och ger oss ett bra grepp för hela handen. Bladspärren frigörs på bakänden av handtaget vilket är ovanligt men samtidigt en bra plats att placera det på. En Robust kniv gjord för att klara av slitsamma jobb.

Spela videoklipp

Gerber Remix Folding Knife

Remix Folding Knife från Gerber är en utseendemässigt unik kniv med en häftig design. Med sitt taktiska utseende så sticker den ut i mängden men det är också det enda unika jag kunde hitta med den här kniven.

Knivens blad är 7cm långt och handtaget är tillräckligt stort för att vi ska kunna greppa kniven ordentligt. Handtaget är gjort i aluminium vilket ökar vikten något trots flera håligheter.

Ägare till produkten är överlag nöjda men det är svårt att hitta någon unik säljpunkt. Det finns bättre knivar i den här prisklassen och den har inte några utmärkande drag som att den skulle vara lätt eller smidig.

Det är en snygg kniv och jag tror att det är vad som lockar. Men för priset så tycker jag det finns betydligt bättre alternativ om man vill ha en allmän fällkniv för friluftslivet.

Spela videoklipp

Viktigt att tänka på när du väljer fällkniv

Fällkniv är ett rätt brett segment och i princip alla knivar som går att fälla ihop på något sätt faller under denna kategori. Det i sin tur gör att vi behöver lägga lite tid på att reda ut våra behov då olika knivar har olika egenskaper och framför allt olika användningsområden. Det som är en bra fällkniv för mig behöver inte nödvändigtvis vara det för dig. Men det finns ändå ett par punkter att tänka på som jag tycker gäller för alla vilket snabbt kan leda dig i rätt riktning till en modell som passar dig.

Det första är storleken. Fickknivar kommer i allt från miniformat som inte är större än 7-8cm i hopfällt läge tills de som är upp emot 20 cm. Och med tanke på det stora intervallet så är förväntningarna på knivarna väldigt olika. De minsta passar väldigt bra att ha liggandes i en väska eller ficka tills den dag den behövs. Den tar lite plats och väger knappt någonting så den kan följa med även om vi inte förväntar oss att använda den.

De lite större knivarna får hela handen plats och vi inte riskerar att tappa vare sig kraft eller grepp. Detta är alltså en kniv som lämpar sig väl till en rad större uppgifter oavsett om det är för matlagning eller täljning. Men även om storleken är mindre än en vanlig kniv så är den inte självklart att ha med sig på var utflykt.

En annan sak vi måste tänka på är kvaliteten. I och med att vi har med knivar att göra det väldigt viktigt att bladet är både vasst och rostfritt. Vi vill även att det ska vara enkelt att slipa då det breda användningsområdet gör att de tenderar att bli slöa lätt, framför allt om stålet inte är av det bättre slaget.

Ett vanligt problem med fällknivar är att bladet glappar lite i sidled eller i rotationsriktningen. Det är något som jag tycker man ska vara uppmärksam på och välja modeller som aktivt arbetat med detta. En glappande kniv känns osäker och är inte rolig att arbeta med.

Sist men inte minst så har vi låsmekanismen. Det finns flera olika låsmekanismer för fällknivar och jag kan inte säga vilken som är bäst då det vi alla har olika preferenser. Men när du kollar på modeller fundera på vad du tycker är bra. Vi vill inte på något sätt kunna komma åt låsspärren när vi använder kniven.

En hel del knivar kommer även med lite extra tillbehör. Det kan vara saker som kapsylöppnare eller en bälteshållare. Det mesta av dessa tycker jag man ska bortse ifrån. Men är kniven större så är just en klämma som går att sätta fast i bältet eller fickan kan vara trevligt.

Vem behöver ha en fällkniv?

Det finns väldigt många sysslor och situationer som kan uppstå när man är ute i naturen. Så jag tycker att alla som håller på med friluftsliv, jakt eller camping bör se till att alltid ha en fällkniv med sig.

Jag använder min fällkniv på nästan varje längre utflykt jag gör. Det kan dels vara för att göra tändved eller fjädersticka när jag ska göra upp en eld eller för att rensa en fisk om jag har lyckats fånga en fin abborre. Och det är egentligen inte förrän kniv saknas som man inser hur ofta den används. Alla små saker som att skära av ett snöre, öppna förpackningar och dela på matbitar är betydligt mer påfrestande utan en bra kniv.

Nu tycker jag att fällkniv nästan enbart hör hemma på utflykter då vi i hemmet bör ha ett bättre utbud av knivar lämpade till de uppgifter vi stöter på där. Men då jag alltid har kniven i ryggsäcken går den snabbt att hitta och används därför en hel del även hemma.

Så valdes produkterna ut

Då hela 8 olika knivar har utvärderats så har jag inte haft möjlighet att testa alla själv. Och för att få ett så bra underlag som möjligt och kunna ge förslag på den bästa fällkniven till dig har jag fått göra en ordentlig undersökning. Målet var att göra en undersökning bra nog för att jag själv skulle inse att jag gjort det självklara valet om jag tryckte på köp.

För att uppnå detta så började jag med att ta in underlag. Det gjorde jag genom att läsa igenom tester gjorda av sidor jag ofta själv läser på och har stort förtroende på. I det här fallet så var det GearJunkie och OutdoorGearLab. Jag filtrerade sedan bort modeller som jag inte kunde hitta i någon svensk webbshop då de inte är av intressen.

Sedan så gick jag igenom var och en av modellerna noggrant. Jag kollade igenom användarbetyg både på svenska och engelska sidor. Men framför allt så kollade jag på produktrecensioner på youtube på var och en av knivarna. Allt för att få information av användare som faktiskt hållit knivarna i handen.

Resultatet blev listan i den här artikeln. Målet var att hitta bra modeller att rekommendera oavsett om du letar efter en större och mer pålitlig kniv eller en i miniformat som alltid är liggandes i packningen.

Sammanfattning

En fällkniv gör sig väl i var friluftsmänniskas packning och är något som många av oss som packar lätt verkligen uppskattar. Men då både utseende och storlek skiljer sig mycket mellan olika modeller så är det inte helt lätt att veta vad man letar efter.

Vi måste fundera på hur den kommer användas och om det är storleken som är viktigast eller om det är hur den kommer användas som är viktigast.

Om vi ska använda den ofta och till lite tyngre saker så behöver greppet vara skönt och hela handen få plats. Vi vill även ha minimalt med glapp i kniven för att kunna använda den med säkerhet.

Det finns knivar inom alla prisklasser och som med så många andra saker så får vi göra ett val mellan kvalité och pris. Jag tycker inte man behöver slänga tusenlappar på en sådan här kniv utan för ungefär 500 kronor hittar vi bra modeller i alla kategorier som med lite slipning kommer göra jobbet väl i flera år framöver.