Tälta i Östergötland

Att tälta i Östergötland är något som lockar tusentals svenskar varje år. Det kan dels bero på att det ligger väldigt nära många av våra större städer. Men det kan också vara på grund av den väldigt fina naturen och att det finns ett bra utbud på både aktiviteter och fina campingar. Inte minst så har vi Kolmårdens djurpark som är ett väldigt stort dragplåster för barnfamiljer. Så det är ett utmärkt tillfälle för dig som vill få barnen att uppleva hur det är att bo i tält samtidigt som vi kan fylla dagarna med roliga aktiviteter.

Att sova i tält är ett väldigt roligt och billigt sätt att spendera nätterna på. Det är så klart kraftigt väderberoende men med ett bra vattentåligt tält så går det även bra att tälta även vid riktigt dåligt väder. Så valet handlar mer om du behöver de faciliteter som en camping erbjuder eller om det är Östergötlands natur som lockar mest. 

Innehållsförteckning

Tälta på Östergötlands campingar

Östergötland är ett landskap som erbjuder allt från stadsnära campingar till mer avskilda campingar utmed kust och sjöar. Så det finns gott om bra tältplatser nästan oavsett vad du är ute efter.

För den aktiva familjen så finns det flertalet stadsnära campingar intill sjöar som erbjuder både sol och bad som det gör med bra utflyktsmål. Och för er som vill uppleva lugnet av naturen så finns det gott om lugna campingar både utanför mindre byar och utmed kusten.

Tre bra campingar i Östergötland

Mängden campingar kan göra det svårt att välja. Och jag har självklart inte testat alla själva. Men för dig som ändå letar efter bra campingar för att tälta på så kommer här tre rekommendationer. Det finns självklart fler bra campingar så låt inte de här begränsa dig. Ofta är det läget som blir avgörande om du har andra aktiviteter eller saker planerade.

First camp kolmården

Kolmårdens camping finner vi nordöst om Norrköping bara några kilometer bort från den populära djurparken. Med en närhet till ett av Östergötlands populäraste resmål så är det svårt att bortse från den här campingen. Den passar helt enkelt utmärkt att tälta på för de med familj som har planerat att besöka djurparken eller någon av de andra trevliga attraktionerna i närheten.  

Campingen ligger dessutom precis vid stranden vid den vackra bråviken och erbjuder god tillgång till bad och sol. Campingen har dessutom gott om aktiviteter med både kvällsunderhållning och barnklubb. Så för dig som vill prova på tältandet med goda faciliteter är det här ett utmärkt val. Dock är det en ganska dyr camping och en tältplats kostar från 320 kronor utan el under lågsäsong till 490 kronor utan el under högsäsong. Så det är helt klart inte en camping som passar alla. Men med tanke på läget är det värt att nämna den.

Korskullens Camping

Söderköping är i mitt tycke en av Sveriges mysigaste sommarstäder med närhet till bland annat Göta kanal. Och väldigt centralt i orten hittar vi även en mindre men uppskattad camping. Även om det finns en trafikerad bilväg nära så tycker jag att detta är en camping som har mycket att erbjuda. Med det centrala läget är det enkelt att komma in till centrum där vi kan njuta av både glass och fika i mängder och fina stråk utmed både Söderköpingsån och Göta kanal.

Campingen är förhållandevis enkel men är ren och fräsch. Den är inte heller speciellt stor så som tältare så är det en campingplats som gäller. Priset ligger mellan 370 och 420 kronor. Då ingår dock el. Så även detta är en ganska dyr camping.

Småängens camping

För den som inte vill hålla till vid de allra populäraste områdena så är Småängens camping ett utmärkt val. Beläget nordväst om Finnspång utmed sjön Lien så finner vi denna mysiga familjecamping. Här är det den lugna atmosfären som lockar och med närhet till väldigt bra sol och bad samt vacker natur så finns det mycket att hitta på för dom som gillar naturen. Exempelvis går här att fiska, hyra kanot eller båt eller varför inte njuta av klassikern minigolf.

Här finner vi också rätt rimliga priser där en tältplats kostar mellan 260 – 280 kronor beroende på säsong. Servicehusen är även dom moderna och fräscha så för dig som vill ha nära naturen men ändå leva gott kan det här vara något att kolla in lite extra på.

Tälta i Östergötlands natur

Östergötland har ett väldigt stort utbud av natur som passar utmärkt för dig som vill spendera en natt eller två i det fria. En del naturreservat har begräsningar när det kommer till just övernattning men även utmed de populärare vandringslederna som Östgötaleden så kan man hitta bra ställen att slå upp sitt tält på.

För dig som har som främsta mål att just tälta i naturen och inte specifikt är lockad av någon speciell attraktion eller vandringsled så finns det härliga möjligheter till att vakna upp med fantastiska utsikter och lugn och ro. Östergötland har gott om naturreservat, tyvärr så har väldigt många av dessa tältningsförbud så kolla upp i förväg om det är tillåtet att tälta just där du har tänkt.

I övrigt så finns det gott om naturområden som inte klassas som reservat där det är allemansrätten som gäller. Så även om det är brist på övernattningsbara reservat så är det inget som hindrar oss som gillar att sova i naturen. Så oavsett om du vill vakna upp vid havet eller djupt inne i skogen så finns det gott om bra platser att välja på i länet.