Vandra i Östergötland – 6 vackra vandringsleder

För oss som gillar att vandra så har Östergötland många fina vandringsleder att välja mellan. Med vacker orörd natur med både sjöar, grottor, kust och urskog så finns det mycket bra vandring att uppleva. Här kan vi även uppleva mycket av Sveriges tidiga historia och det finns många kulturhistoriska platser som man kan stanna till vid för att få en liten paus på vandringen.

En stor fördel med att vandra i Östergötland är att det ofta är väldigt lätt att ta sig runt till de olika lederna. Med goda förbindelse av tåg och bussar är det enkelt att uppleva mycket av landskapet även under en kortare tid. Och att stambanan går igenom några av de större städerna gör det enkelt att ta sig hit nästan oavsett var i landet man bor.

När man tänker på vandringar i Sverige så tycker jag ofta att Östergötland glöms bort lite vilket är rätt tråkigt. För det faktiskt gott utbud av både långa och utmanande vandringsleder så som Östgötaleden och kortare och mer familjevänliga alternativ.

Så ska du bege dig hit och vandra så är några av de bästa vandringslederna i Östergötland Östgötaleden, Marmorburksleden och Marialeden. Sen tycker jag även att en vandring utmed Götakanal är en otroligt fin upplevelse där man även kan träffa många trevliga människor.

Innehållsförteckning

Östgötaleden – Ombergs signaturled

Östgötaleden är till skillnad från många av de andra större landskapslederna inte en sammanhängande led som går från punkt A till B. I stället består den utav flera förgreningar som till viss del sitter ihop och ibland får man helt enkelt res mellan de olika dellederna för att ta sig runt. Totat sett så bjuder Östgötaleden på hela 150 mils vandring. Med så många mil vandring kan man nästan var man än befinner sig i Östergötland med enkelhet ta sig ut till någon av de många förgreningarna för att gå en del av leden.

Men en del som är lite speciell och den som jag själv brukar rekommendera om man ska gå någon av sträckorna är signaturleden Omberg om sträcker sig från Boxholm till Omberg och har en total längd på 38 km uppdelat på de tre etapperna:

  1. Ödeshög-Omberg/Stocklycke: 13,3 km
  2. Stocklycke – Borghamn strand: 10,4 km
  3. Borghamn Strand – Alvastra: 14,3km

Ombergsleden är en mycket vacker led där vi får uppleva vacker utsikt över Vättern, vackra skogar och öppna landskap. Det finns även en hel del fina lämningar så som klosterruinen Alvastra som är väl värt ett besök.  Vi kommer ta oss genom flera naturreservat så som Stora Lund.

Vandringen är för det mesta förhållandevis lätt och det är mestadels stigar och små grusvägar som vi vandrar på. Det förekommer även asfalterad väg och en del av sträckan genom Stora lund är också på berghällar. Så även om kängor är bra att ha så går leden utan problem att vandra med ett par bra vandringsskor. Det är trots allt en rätt lång vandring så det är viktigt att fötterna har det skönt.

Det är enkelt att ta sig till leden med kollektivtrafik. Tar man sig exempelvis med tåg till Mjölby så är det sedan bara buss till Ödeshög och så är vi på plats. Vid flera ställen utmed sträckan så finner vi tillgång till busshållplatser så vill man bara gå enstaka delar så går det bra.

Om du bara planerar att gå en etapp så tycker jag att den första etappen från Ödeshög till Omberg är att rekommendera. Här får du uppleva vacker utsikt över Vättern samt Stora Lunds naturreservat.

Getåravinens vandringsled

Getåravinens vandringsled är en kort men väldigt vacker vandringsled i närheten av Norrköping som passar utmärkt för familjen. Med sina 2,4 km långa led så är det utmärkt att vandra även med lite yngre barn då man med fördel kan sätta sig och fika längs med vägen. Leden går på breda upptrampade stigar och på de ställen man ska ta sig över bäcken så är det välgjorda övergångar som är enkla att ta sig över. Stundtals kan det vara rätt mycket rötter och stenar på stigen vilket gör att den är mindre lämplig att vandra med exempelvis en barnvagn.

Getåravinen bjuder på en mysig och upplevelserik vandring som med stora delar går utmed Getåbäcken. Vattnets porlande och den variationsrika vegetationen och ett rikt djur och fågelliv gör det här till en rolig men samtidigt lugnande vandring som kan uppskattas av alla. I de nedre delarna av ravinen finner vi stora gamla ekar och desto högre upp vi kommer byts det ut mot granskog och mer typisk barrskogsmiljö.

Det är väldigt enkelt att ta sig hit med buss ifrån Norrköping. Då åker man till hållplatsen Getå Turisthotell och härifrån är det inte många hundra meter innan vi når naturreservatet och vandringsleden. Då leden slutar och börjar på samma ställe så är det lika lätt att åka härifrån som det är att åka hit.

Marmorbruksleden

Marmorburksleden är en perfekt dagsvandring för dig som vill uppleva fina vyer, vacker natur och en del av Sveriges historia. Leden som vi finner just öster om Kolmården är på 9,6 km och passar alltså utmärkt för dig som letar efter en dagsvandring.  Leden består av flera olika slingor där vi kan gå på lättvandrande grusvägar utmed Bråviken eller välja de mer utmanande och brantare alternativen som vi finner uppe i bergen. Oavsett vilket alternativ man väljer så bjud du på vacker natur och fina vyer.

Inte nog med att det finns väldigt fin natur och utsikt över Bråviken så bjuds vi också på lite svensk historia bland de djupa marmorbrotten och gamla byggnaderna. Så det blir en varierande vandring som även om den är ganska lång aldrig hinner bli tråkig eller enformig.

Då det ligger just öster om Kolmården så är det enkelt att ta sig hit med buss från exempelvis Norrköping. Det finns även parkering precis intill Marmorbruket för dig som kommer med bil.

Hallstad ängar

Hallstad ängar är ett väldigt vackert naturreservat som jag tycker att alla som har möjligheten borde besöka. Här finner vi ett unikt lindänge med över tvåhundra beskurna lindar på vacker äng som du inte hittar i den här storleken på något annat ställe i Sverige. Vi finner Hallstad ängar nordväst om Rimforsa och är ett utmärkt besöksmål för familjen. För vandrar du med barn så hittar du här flera kortare vandringsleder, en vacker sandstrand och bra möjligheter för att grilla. Vandringslederna är väldigt lätta att gå på och det är inte långt mellan stoppen om man vill fika.

Lindarna och den vackra badplatsen är den stora lockelsen med att besöka Hallstads ängar. Men på ängen finns det också gott om andra växter och våren är en underbar tid att besöka reservatet på. Då hittar du många av våra vackra vårväxter som går i blom.

För dig som vill gå lite längre än de cirka tre kilometer som huvudledens om går genom totalt tre närliggande naturreservat så kan man passa på att följa Östgötaleden till de häftiga grottorna i Trollegaters naturreservat.

Parkering finns i anslutning till reservatet och är det enklaste sättet att ta sig hit. Annars får man först ta sig till Rimforsa för att därefter ta sig ut till naturreservatet som ligger en bit utanför.

Bjänleden

Bjänleden är en vacker och behaglig vandring på ungefär 8 km. Vi hittar den norr om Linköping med början och slut i byn Bjärsäter. Vandringsleden är inte speciellt svårvandrad men den tar oss fram på gamla skogsvägar och smala torparstigar så den är inte speciellt väl anpassad för exempelvis barnvagnar. Detta är alltså en led för dig som vill vandra i de gamla torparnas fotspår och inte nog med att vi får gå genom väldigt fin natur så får vi även uppleva mycket fin gammal bebyggelse. Leden utgår från den gamla kvarnen där det även finns et hantverks – och lantbruksmuseum som passar utmärkt för en fika.

Bjänleden går som namnet antyder runt sjön Bjän och tar oss genom både vacker skog och förbi öppna fält.  Vi bjuds dessutom på väldigt vacker utsikt över sjön på sina ställen. Och med en lagom längd på leden så är det här ett perfekt stopp för dig som vill ta på dig vandringsskorna och spendera några timmar i naturen.

För dig som är mer intresserad av kultur och gamla byggnader så tar leden dig förbi flera lämningar av gamla torp, backstugor, kvarnar och sågar. Självklart i varierande skick men något som åtminstone jag tycker är en trevlig del av en vandring i sådana här miljöer.

Att ta sig hit gör vi ganska enkelt med buss ifrån Linköping. För dig som kommer med bil så finns det parkering vid museet som ligger direkt invid leden. Och för dig som planerat att övernatta i närheten så finns Sandviks Camping i närheten med bra tältplatser.

Göta kanal

Göta kanal är ett av Sveriges kändaste besöksmål med över 3 miljoner besökare årligen. Även om detta till stor del är av båttrafik så är det också en väldigt fin sträcka att vandra utmed. Kanalen går tvärs över Sverige och de delar som finns i Östergötland går via sjöarna Vättern, Boren och Roxen innan den mynnar ut i Östersjön. Det är inte någon enskild led men går utmed kanalen och sjöarna finns det ofta bra möjlighet att ta sig fram till fots ändå. Inte nog med den fina naturen och lugnet av kanalen så finns det också en stor mängd slussar vilket kan vara rätt häftigt att besöka.

Jag tycker personligen att den sista biten i närheten av Söderköping är ett bra ställe att utgå från. Dels så är Söderköping ett väldigt fint samhälle att besöka på sommaren och så är det nära till kanalen som går precis norr om staden. Annars är det lätt att ta sig till kanalen från både Motala och Linköping om man vill gå längs med andra sträckor.