Tälta i Dalarna

Dalarna är ett landskap som är ett populärt resmål året om. Vintertid så lockar det tusentals till skidbackarna i Sälen och sommartid så flockas vandrarna som vill uppleva den sköna naturen med skog och fjäll. Och Dalarna med sin stora yta av orörd natur leder till oändliga möjligheter för dig som vill ge dig ut i naturen ostört och verkligen få uppleva ensamheten. Men oavsett om du är ute efter ensamheten i naturen eller om du vill ha tillgång till servicen av en camping så är det inte svårt att hitta en bra plats att tälta på.

Att tälta i Dalarna är ett utmärkt sätt att få uppleva landskapet på ett billigt och roligt sätt. Om det mest är för att resa runt och besöka de härliga små städerna och byarna eller för att ge dig ut på någon av de populära vandringslederna så finns det alltid en plats som passar. För nästan oavsett var du är i landskapet så finns det en camping eller fin natur i närheten.

Innehållsförteckning

Tälta på Dalarnas campingar

Dalarna är fullt av många mindre och medelstora orter där nästan var och en av dom har sin egen camping. Så för dig som reser runt för att uppleva Dalarna är det här ett utmärkt sätt att spendera nätterna på.  Däremot är alternativen många och det är väldigt varierande kvalité i from av service och pris. Reser man dessutom med barn så brukar det vara uppskattat när det finns bra lek- och badplatser vilket inte alltid är givet.

En fördel med att välja dalarna för sin tältresa är att campingarna generellt sätt har bra priser. Det är inte alls ovanligt att priserna ligger under 200 kronor natten. Detta även inklusive el. Håller man sig till någon av de större städerna är dock priserna ofta betydligt högre.

Tre bra campingar i Dalarna

Det är inte alltid helt enkelt att välja camping när utbudet är stort. Ska man hålla sig till en viss stad eller område är valet ofta självklart men har man hela Dalarna till sitt förfogande är det lite värre. Jag har här listat tre campingar som jag tycker är bra samt prisvärda och definitivt värda att spendera en natt eller två på.

Siljansbadet

Siljansbadet hittar vi i Rättvik vid sjön Siljans östra strand. Med en placering mitt i Dalarna är det en perfekt utgångspunkt för den som tänkt att göra utflykter till olika delar av landskapet. Med en badplats precis intill campingen och med närhet till den kända långbryggan är vattnet och bad aldrig långt borta. På campingen finns det även en barnklubb under sommaren för dig som reser med familj är det här ett ypperligt tillfälle att få lite lugn och ro också.

Camping ligger dessutom vid Rättviks centrum. Så oavsett om du bara vill in till det lilla men mysiga centrum för en fika eller lunch eller resa vidare med buss så är det nära till hands. För oss som tältar så finns det tältplatser från 200 kronor inklusive el.

Yttermalungs camping

För dig som vill tälta på en camping och samtidigt ha naturen nära till hands är Yttermalungs camping ett perfekt val. För inte nog med att det är en liten gemytlig camping så har de även gott om aktiviteter som passar utmärkt för familjen. På campingen kan vi hyra Kanot, mountainbike eller åka på vildsafari. Mer specifikt för barn finns även klättring och bågskytte etcetera.

Så för dig som vill tälta men samtidigt ha fullt upp att göra så kan jag verkligen rekommendera Yttermalungs camping. En campingplats med el kostar här 225 kronor per natt.

Särna camping

För dig som letar efter en camping i de norra delarna av Dalarna med närhet till fjället så är Särna camping ett väldigt bra val. Med ett bra utgångsläge för både fiske och vandring är det smidigt att ha campingen som en utgångspunkt. Campingen är inte speciellt stor men har fin natur omkring sig. Och med ett pris från 230 kronor för en plats utan eller från 280 kronor med el så är det ett väldigt bra val för dig som är på väg upp mot fjällen.

Tälta i Dalarnas natur

Dalarna har en riktigt fin natur och dessutom mycket av den. Så för den som vill hitta en egen plats utan andra människor runt om sig så är det ingenting som är svårt. Om du planerar att tälta i något av naturreservaten är det viktigt att du kollar på länsstyrelsens hemsida om det finns några föreskrifter som förhindrar detta. Men på de flesta platser jag varit har det inte varit några problem. Så oavsett om du vill ut i den djupa skogen eller sova ensam uppe på fjället så finns det gott om bra val att för en bra tältplats.

Två bra ställen för dig som vill tälta i Dalarnas natur

För dig som inte riktigt känner för att leta själv efter en bra plats att tälta på så har jag ett par tips som jag rekommenderar. Jag har bara varit på dessa ställen själv en gång så det kan vara så att saker och ting har ändrats.

Fulufjällets nationalpark

Fulufjället är en av Sveriges 13 nationalparker och bjuder på en väldigt vacker natur och upplevelse. Det kombineras väldigt bra för den som vill uppleva en bra vandring i Dalarna då du dels hittar vattenfallet Njupeskär och det gamla trädet Old Tjikko här. Det finns vissa begränsningar på var man får tälta och det är främst kring huvudentrén och vattenfallet det finns begränsningar. Men i zon 1,2,3 är det fritt fram att tälta så länge du lämnar platsen ren och fin.

Grövelsjön

Grövelsjön är ett väldigt populärt resmål för vandring som vi finner just norr om sälen. Grövelsjön i sig är inget naturreservat men däremot är området en stor del av Långfjällets naturreservat. Här är det okej att tälta i nästan hela reservatet bortsett från en del runt sjön Hävlingen. Så kolla bara så att du inte är i dom krokarna så ska det vara lugnt.