Dalarna är ett otroligt vackert landskap och bjuder på fantastisk och varierande vandring. Vi hittar allt från ärligt fjällandskap med milslånga vandringsleder till djupa skogar och vackra sjöar. Dalarna är också ett landskap som är förhållandevis lätt att nå från större delen av Sverige och ifrån dom södra delarna är det ofta den första delen av fjällen vi kan nå. Som återkommande skidåkare tycker jag också att det är väldigt roligt att sommartid vandra i de backar och fjäll som jag annars mest spenderar på ett par skidor.
Dalarna är rätt stort till ytan och det kan vara långt mellan städer och orter. Men det går ändå ganska bra att ta sig fram med både buss och tåg om det är så att man inte vill köra bil. Beroende på var du utgår ifrån kan det dock vara så att det blir några byten. Men utgår man från Mora eller Leksand så är man nästan mitt i och enkelt att ta sig fram.
Inte nog med den vackra naturen så finns det även gott om historia här. Dels så har vi ju vasaloppet som körs varje år där det också finns en vandringsled vi kan gå på under sommaren. Och sen har vi ju falu gruva som har satt sitt tydliga spår på Sverige.
Vandringsmöjligheterna är väldigt många och två av de bästa lederna tycker jag är Södra Kungsleden, Vasaloppsleden och Långfjället Runt i Grövelsjön. Här bjuds vi på mycket bra vandring för flera dagar. Det finns gott om mindre men mycket bra vandringsleder i fjällmiljö vid exempelvis Idre och Grövelsjön för dom som bara vill vandra för dagen.
Innehållsförteckning
Siljansleden
Sjön med Sveriges vackraste namn Siljan har självklart sin egen vandringsled.2019 Utsågs den av Svenska Turistföreningen till en av Sveriges 12 signaturleder. Det är en väldigt populär och uppskattad led och den tar oss genom mäktigt landskap och vi passerar många gamla välbehållna fäbodar. Siljanleden har en total längd på hela 34 mil som är uppdelat på 21 etapper. Så det finns gott om vandring att göra för den som är sugen.
Att ta sig till leden är väldigt enkelt. Den går genom eller förbi både Mora och Leksand samt en hel del mindre samhällen. Och vill du gå leden i den ordning etapperna säger så är det Leksand som blir din utgångspunkt.
Vi får på leden uppleva mycket natur i form av skog och myrar. Men även en hel del mindre sjöar. Då det är väldigt kuperad mark så kommer vi ofta upp på höjder med väldigt fin utsikt. Så även om leden kan vara påfrestande under vissa etapper så är det väl värt mödan när man kan stanna till en stund uppe på en kulle.
Det finns gott om rast- och lägerplatser utmed leden så det är ingenting som säger att du behöver hålla dig till etapperna. Vi passerar några orter längs med leden men det kan stundtals vara långt mellan gångerna då vi kan fylla på med mat och vatten. Så se till att packa ordentligt innan du ger dig i väg.
Pilgrimsleden
Pilgrimsleden i Hedemoras och Garpenbergs församlingar är en ca 13 mil lång vandringsled som tar dig genom vacker och stillsam natur liksom alla omgivningens kyrkor. Som så många andra pilgrimsleder så är leden lite speciell och inte något som lockar för alla. Men jag personligen kan tycka att kyrkor är rätt fina att se på framför allt om dom är lite äldre. Svenska kyrkan anordnar även gruppvandringar för dom som är intresserade av det.
Om vi bortser från det religiösa så är det trots allt en väldigt vacker vandring och naturen ger oss många anledningar till att sakta ner. Etapperna ligger mellan 15–22 km vardera så man har flera dagars vandring framför sig om man planerar att gå hela leden.
Leden tar oss genom många mindre samhällen så det går ofta bra att vandra relativt lätt. Så vi klarar oss gott med en mindre och bekväm vandringsryggsäck då vi ofta kan fylla på med både mat och vatten på de regelbundna stoppen.
Det är enkelt att ta sig till och från de olika etapperna. Hedemora finner vi i sydöstra dalarna och väl här kan vi ta oss in och ut till leden med kollektivtrafiken.
Vildmarksleden
Vildmarksleden är en riktigt pärla och med sina 35 km så är det en ordentlig led som är både utmanande och rolig. Leden är väldigt kuperad så det tar verkligen på krafterna. Leden startar norr om Dössberget i Bjursås och tar oss fram genom mestadels skog men även en hel del våtmarker och myrar. Även om det finns spång på många ställen så vandrar vi även i en hel del myrmarker och riskerar att bli blöt om fötterna. Så ta fram dom bästa vandringskängorna du har så att du kan se till att hålla fötterna torra.
Då leden är relativt lång så görs den bäst som en flerdagarsvandring. Det finns flera mindre stugor utmed leden och halvvägs hittar vi en större stuga som kallas Flymyrskojan. Annars är det ett utmärkt tillfälle för dig som vill tälta i Dalarna.
Det finns inget ställe utmed leden där vi kan fylla på vatten. Så antingen får vi packa väl eller så går det att lösa genom att koka upp vatten på ett stormkök alternativt ta med sig ett bra vattenfilter.
Att ta sig till Vildmarksleden är enkelt. Om vi utgår från Falun så är det enkelt att ta sig till Bjursås. Väl där så kan vi gå på Bäverleden för att komma ut på Vildmarksleden efter några kilometer.
Sméleden
I södra Dalarna så hittar vi denna härliga vandringsled. Med sina 57 km vandring får bi uppleva en varierande natur och en hel del kultur i smedjorna och gruvornas tecken. Leden börjar i Björsjö och tar oss sedan norrut förbi Smedjebacken och vidare upp till sjön Tunsan. Det är en fin och mestadels enkel vandring vi får uppleva. Mycket skogsstigar men även vissa sträckor både grusad och asfalterad väg. Vid blött väder kan det vara värt att tänka på att det under delar av leden kan svårt att hålla fötterna torra. Det kan därför vara värt att plocka fram dina bästa vandringsskor bara för att vara säker
Sméleden tar oss mestadels genom skog med små härliga stigar. Vid flera tillfällen passerar vi förbi sjöar i olika storlekar som passar utmärkt för den som vill bada eller fylla på med vatten. Dessutom så bjuder de ofta på väldigt lugna och fina utsikter. Men även om naturen är väldigt fin så är det historiens om gör det här till en unik och väldigt intressant vandringsled. På sträckan så vandrar vi exempelvis förbi en gammal smedja, ett häftigt gruvområde och en gammal grotta med ristningar från 1600-talet. Det finns alltså gott om saker vi kan uppleva.
Det finns en del rastplatser ut med leden men dom är inte jättevanliga. Och ska man gå hela leden gör man nog bäst i att ta med sig ett tält. På vissa ställen så finns det stugor eller annat boende man kan boka. Men enklast är helt enkelt att övernatt i tält då större delen av vandringen går på privat mark så är det allemansrätten som gäller.
Det är enkelt att ta sig till starten med hjälp av kollektivtrafiken. Björsjö tar vi oss enkelt från både Ludvika och Smedjebacken. Väl framme vid ledens slut så är det bara att gå några extra kilometer ut till väg 50 så finns möjligheten att ta sig tillbaka till Ludvika eller vidare till Borlänge. Men det kan vara några timmar mellan bussarna.
Tre Toppar
Vandringsleden Tre Toppar på 7,5 km hittar vi i Rättvik. Även om leden inte är speciellt lång så är det som namnet antyder en led som innehåller en hel del stigningar. Vi får på vandringen ta oss upp på Hedsåsberget, Lerdalsberget och Hökolsberget. Även om det inte är några berg som går till historieböckerna så kan det ta på krafterna.
Det är en väldigt vacker led som börjar vid slalombacken i Rättviks utkant. Vi kommer mestadels vandra på små skogsstigar i både lövskog och gammal granskog. Men det absolut bästa med leden är när vi kommer upp på topparna som alla tre har magnifik utsikt över omgivningen. Bland annat så har du på Lerdalsbergets topp en unik utsikt över vackra Siljan.
Det är som sagt en led som inte tar många timmar att vandra. Men det är väldigt trevligt att ta lite längre stop uppe på topparna för att njuta av utsikten. Att ta sig till vandringsleden är väldigt enkelt då det är på gångavstånd från Rättvik.
Limsjön runt
Limsjön runt är perfekt för dig som vill ha det enkelt. Med sina 7 km runt Limsjön precis vid utkanten av Leksand så kommer du snabbt ut på leden och när du är klar är du tillbaka i staden igen. Helt enkelt en perfekt vandringsled för dig som har en extra dag att spendera i Leksand. Och trots sin närhet till bebyggelsen så bjuder det på en härlig vandring. Ännu bättre blir det om du har någon form av fågelintresse då det har ett väldigt rikt fågelliv då över 200 arter har skådats här genom åren.
Vandringen sker främst på grusväg och stig och får anses vara enkel då det är en platt omgivning. Så det är en vandring man kan klara av på ett par timmar utan problem. Närheten till Leksand gör det till en väldigt populär led för just vandring och motion. Så räkna med att stöta på en hel del folk som är ute och rör sig.
Sälen
Att vandra i Sälen är en populär sommaraktivitet för många turister i området. Det som vintertid mest är skidbackar blir nu i stället till utmärkta fjäll att vandra i. Det finns gott om varierande längd på vandringslederna och de passar lika bra för den erfarne som dom gör för barnfamiljerna. Då det finns många skidanläggningar i området finns det också gott om stugor vi kan övernatta i nu under sommaren.
För den som vill ge sig ut på en ordentlig långvandring så börjar Södra Kungsleden här i Sälen. Så det är ett utmärkt tillfälle att vandra på en av Sveriges bästa vandringsled. Ett annat populärt vandringsmål för framför allt barnfamiljer är Stensjön som har ett väldigt unikt utseende.
Grövelsjön
Att vandra i Grövelsjön är perfekt för dig som verkligen vill spendera tid uppe på fjället. Här finner vi dessutom en av STF:s fjällstationer som är en utmärkt utgångspunkt oavsett om du bara vill vandra över dagen eller ge dig ut på några flerdagarsvandringar i omgivningen. Grövelsjön ligger dessutom precis intill Norge så här får vi möjlighet att vandra i både Norge och Sverige.
I Grövelsjön finns det gott om vandringsleder och det är dessutom perfekt natur för dig som vill bort från de vanliga stigarna och känna dig ensam i naturen. Annars passerar exempelvis Södra Kungsleden även här och vi har även flera toppar som vi kan bestiga.
Det här är ett område som är fyllt av vandringsleder av varierande svårighetsgrad så allt från barnfamiljer till mer erfarna friluftsmänniskor kan njuta av sin tur.