Vandra i Grövelsjön – 5 sköna vandringsleder

Grövelsjön är en liten by som ligger några mil norr om Idre intill den norska gränsen och är ett populärt resmål för oss som gillar att vandra. Oavsett om det är så att du åker hit direkt eller redan har vandrat i sälen så är det här ett område som har gott om väldigt bra vandringsleder. De flesta av lederna är väl anpassade för att klaras av på 2–3 dagar men det finns även kortare leder för dagsturen eller så kan man ge sig på en riktig långvandring på den södra Kungsleden. Oavsett vilken typ av tur du bestämmer dig för att ge dig på så kommer du inte bli besviken på miljön. Med de otroligt vackra fjällen och med de slående vyerna så är det inte konstigt att det lockar många turister som vill vandra i Sverige.

Det är inte något svårt att ta sig hit. Att ta sig till Idre kan man göra både med bil och tåg från nästan hela Sverige. Därifrån kan man enkelt ta sig till Grövelsjön med buss eller bil för att sedan ge sig ut på sin vandring och det är enkelt att hitta till de leder man planerar att besöka.

Det finns flera bra leder att välja på och några av dom bästa är Långfjället runt och Hävlingen.

Innehållsförteckning

Toppen av Storvättershågna

Att ta sig upp på toppen av Storvättershågna är en utmanande och vacker vandring på ungefär 20 km.  Storvättershågnas topp ligger på 1204 meter över havet och hittas ungefär 9 km öster om Grövelsjön.  Så om vi utgår från Grövelsjöns fjällstation så blir det en stigning på nästan 400 meter. Så se till att vara förberedd på att det kan ta på krafterna.

Vandring går mestadels på vältrampade stigar och det är inte förrän vi är vid foten av berget ungefär vid Foksjön som den riktiga utmaningen börjar med en ordentlig stigning. Väl uppe på toppen så är det åter platt och lättvandrat.

Jag är själv svag för att ta mig upp på toppar och tycker alltid att det är en rolig utmaning.  Vi bjuds här också på väldigt vacker fjällmiljö och väl på toppen så har vi väldigt bra utsikt över landskapet. Såvida det inte blåser så är det också ett väldigt trevligt ställe att tälta en natt på innan man beger sig tillbaka till Grövelsjön. Då stigningen är ganska brant och underlaget lite sisådär så kan det vara bra att ha ordentliga kängor på fötterna.

Långfjället runt

För dig som verkligen vill uppleva hela Långfjället så är Långfjället runt det självklara valet. Med sina 30 km uppdelat på tre etapper så har vi en alldeles lagom vandring för dig som vill ge sig ut två till tre daga på fjället. Här bjuds vi på väldigt typisk vacker fjällmiljö med barrträd, fjällbjörkar samt myrmarker och kalfjäll. För dig som vill uppleva stillhet och kunna vandra utan massa andra människor så är det här ett bra val. Leden är som sagt uppdelad i tre etapper enligt följande:

  • STF Grövelsjön fjällstation – Ryvang gård / Sylen: 9km
  • Ryvang gård / Sylen – Hävlingen: 15 km
  • Hävlingen – STF Grövelsjän fjällstation: 13 km

Så det här är en vandring som passar bra att göra på antingen två eller tre dagar. Och vill man sova över på fjällstationer eller stugor så fungerar det utmärkt att följa etapperna då de avslutas vid någon form av boende. Annars har du nästan hela fjället till ditt förfogande om du vill tälta. Det finns en del restriktioner och vi får tillexempelvis inte tälta fritt runt sjön Hävlingen. Mat får du ta och bära med dig i ryggsäcken men vatten finns det gott om med flera bäckar av god vattenkvalité så att vi till och med kan skippa vattenfiltret.

Det är en väldigt trevlig vandring som låter oss uppleva Långfjället och det finns vältrampade stigar vi kan följa. Det finns också gott om frihet att ge sig bort från stigarna och gå fritt i naturen en bit innan vi fortsätter. Det här är en väldigt bra vandring för dig som vill testa på att uppleva fjället på riktigt men ändå veta att det finns trygghet i att det finns bra fjällstugor i närheten och många andra vandrare i omgivningen.

Hävlingen

Sjön Hävlingen är mest känt för sitt fina fiske och är ett populärt resmål för sportfiskare som är ute röding eller bra flugfiske. Men det är också ett väldigt bra val för dig som vill ha en behaglig och vacker vandring. Med en sträcka på 26 km tur och retur så passar det utmärkt för en tvådagars vandring. Och Sjön med dess omgivning kommer inte göra dig besviken.

Värt att tänka på här är att det inte är tillåtet att tälta var som helst runt Hävlingen utan antingen får man tälta längs med leden innan man kommer in i det restriktiva området. Ett annat bra tips är att övernatta i någon av stugorna vilka kan bokas hos länsstyrelsen.

Ett tips här är också att stanna några dagar vid Hävlingen och ha den som utgångspunkt för dagsvandringar då det finns många fina besöksmål i omgivningen.

Jakobshöjden

För dig som vill ge dig upp på en topp men inte ha en allt för stor utmaning så är Jakobshöjden ett väldigt bra val. Med en höjd på 1103 meter så får vi från fjällstationen en stigning på 300 meter. Däremot är den inte speciellt brant så den passar väl även för familjer som vandrar med barn. Leden börjar vid Grövelsjöns fjällstation och vi tar riktning mot Hävlingen. Vi viker sedan av från leden och går på väl upptrampade stigar upp mot toppen. Väl uppe på toppen så finns det vindskydd och bra utsikt vilket passar utmärkt för en liten matsäck. Tur och retur blir sträckan ungefär 7 km.

Det är en väldigt bra led för dig som vill bekanta dig med området och det är mestadels bra stigar. Värt att komma ihåg är att det kan stundtals vara lite stenigt så se till att ha bra skor på fötterna.

Silverfallet

Silverfallet är ett litet vattenfall som passa utmärkt att göra en vandring till med familjen. Med led på ungefär 6 km tur och retur så kan den enkelt klaras av på en dag. Vandringen sker främst på stora stigar genom fjällskog samt en mindre bit på kalfjället. Det är inte heller någon nämnvärd stigning så det tar inte allt för mycket på krafterna.

Silverfallet är inte stort men väldigt vackert och i närheten hittar vi även Olins vindskydd vilket passar utmärkt som rastplats för att äta eller fika lite. En bra led för den som vill ha en enkel behaglig vandring.